piqiu 23.07.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) Poniżej w "pliki do pobrania" są cenniki i regulamin wraz z cennikiem wszelkich opłat --> https://www.enea.pl/dladomu/energia-...f?t=1469085206 od str. 42 są przesyły. Hej dzięki za odpowiedź, nie mam pojęcia jak trafiłeś na ten dokument, ale ważne że jest. Co do zapotrzebowania, to wiem że jest duże, ale dopiero zaczynam optymalizować zużycie i tyle wstępnie mi wyszło przy jakiś tam prostych założeniach, oczywiście chciałbym tak o połowę zejść w dół. Nie mniej jest to jakiś punkt zaczepienia do porównania prąd-gaz. Dla ciekawych przy gazie wyszło mi 6873,85 zł / rok, natomiast przy prądzie (G12, 50/50) 5908,94 zł, czyli jakiś tysiak taniej (wyliczenia z błędem, korekta dwa posty niżej) Pozdrawiam, Piotr. Edytowane 23 Lipca 2016 przez piqiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.07.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Mnie się OZC do niczego nie przydało. Przydaje się, jak trzeba dobrać moc źródła ciepła, którym się słabo steruje, jak piec na groszek, pompa ciepła grzejąca bufor czy coś podobnego. Jeśli źródłem ciepła da się dobrze sterować, to znaczy modulować moc mniej więcej na bieżąco, to można dać zapas mocy i nie martwić się o resztę.W przeciwnym przypadku trzeba pilnować żeby nie przesadzić z mocą (o przypadku że jest jej za mało nie wspominam bo to rzadko się zdarza) bo potem nie ma jej gdzie zużyć, więc idzie w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 23.07.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 No i wkradł się poważny błąd. Plik który jeden z forumowiczów mi podesłał, zawierał tylko opłatę dystrybucyjną bez ceny prądu. Po korekcie, dla G12 i 5% na dziennej, wychodzi: 10395,80 zł/rok, czyli sporo więcej niż na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Mnie się OZC do niczego nie przydało. Przydaje się, jak trzeba dobrać moc źródła ciepła, którym się słabo steruje, jak piec na groszek, pompa ciepła grzejąca bufor czy coś podobnego. Jeśli źródłem ciepła da się dobrze sterować, to znaczy modulować moc mniej więcej na bieżąco, to można dać zapas mocy i nie martwić się o resztę. W przeciwnym przypadku trzeba pilnować żeby nie przesadzić z mocą (o przypadku że jest jej za mało nie wspominam bo to rzadko się zdarza) bo potem nie ma jej gdzie zużyć, więc idzie w komin. To ze sie Tobie do niczego nie przydało nie oznacza nie przyda sie innym. Nie tylko dobieramy moc urzadzenia grzewczego bo to tylko jedna z wielu danych, ale tez optymalizujemy ocieplenie, okna, są one podstawą do projektowania podłogówki, jest tez podstawą do sporzadzenia charakterystyki energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.07.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) Hej dzięki za odpowiedź, nie mam pojęcia jak trafiłeś na ten dokument, ale ważne że jest. Jak już napisałem, link do pliku był poniżej ceny prądu, którą sam tutaj na forum cytowałeś. Wystarczyło popatrzeć. I owszem, w podlinkowanym pliku (a nie przesłanym) była reszta cen o które pytałeś, bo cena prądu była podana wcześniej. Co do zapotrzebowania, to wiem że jest duże, ale dopiero zaczynam optymalizować zużycie i tyle wstępnie mi wyszło przy jakiś tam prostych założeniach, Wygląda jakbyś nie uwzględnił w tych obliczeniach okien, albo chcesz mieć dom 400m2+ Tak czy inaczej domu z takim zapotrzebowaniem nie grzeje się czystym prądem, tylko ew. z udziałem PC. Napisz jakie założenia przyjąłeś dla domu, bo takie zapotrzebowanie i zużycie jest wręcz niewiarygodne dla nowego domu. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 24.07.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Mnie się OZC do niczego nie przydało. A mnie się przydało. Miałem się czym wesprzeć jak przychodzi "fahofcy" i proponowali na salon 48 m,2 klimę 7kW . Moje zapotrzebowanie na cały dom 175 wynosi 5,5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.07.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A mnie się przydało. Miałem się czym wesprzeć jak przychodzi "fahofcy" i proponowali na salon 48 m,2 klimę 7kW . Moje zapotrzebowanie na cały dom 175 wynosi 5,5kW To norma przecież. Mocniejsze urządzenie więcej kasy, większy zarobek. Niektórzy nadal przyjmują wartości na poziomie sprzed 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.07.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Mozna, pewnie ze mozna, mistrzem jest w tym TB który to wykonuje w domach nawet przedwojennych, polepi stare okna, przesunie grzejniki na sciany wewnętrzne, załozy z 5 bojlerków 15l i juz zuzycie spada ponizej 30 kW. Wykonywanie z głową cokolwiek to znaczy nie odpowie na wiele pytan inwestora a w szczegolnosci dotyczących optymalizacji ocieplen, doboru okien, optymalnej mocy kabli, podłogówki wodnej i wielu wielu innych. Robienie z głową widocznie dla tych mało pytających. nie przesadzajmy z tymi cudami. faktem jest że praktycznie w każdym domu można prądem ogrzewać taniej. Inną sprawą są powiedzmy wymagania domownika, który np. chciałby mieć podłogówkę a izolacji brak lub jest marnie. Jeśli nie będzie się dało chociażby choć trochę tego poprawić to nikt nie założy elektrycznej podłogówki. Kolejna sprawa to np. dostępność do paliw, znam osoby które mają własne lasy więc palą tylko drewnem i innej opcji nie chcą widzieć.Teraz pytanie na jakim etapie inwestycji przychodzą klienci z prośbą o OZC...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 nie przesadzajmy z tymi cudami. faktem jest że praktycznie w każdym domu można prądem ogrzewać taniej. Inną sprawą są powiedzmy wymagania domownika, który np. chciałby mieć podłogówkę a izolacji brak lub jest marnie. Jeśli nie będzie się dało chociażby choć trochę tego poprawić to nikt nie założy elektrycznej podłogówki. Kolejna sprawa to np. dostępność do paliw, znam osoby które mają własne lasy więc palą tylko drewnem i innej opcji nie chcą widzieć.Teraz pytanie na jakim etapie inwestycji przychodzą klienci z prośbą o OZC...? Dla inwestorów palących drewnem nie ma sensownej rady, chcą palic to niech palą, dla nich racjonalne argumenty nie istnieją, jedynym argumentem jest posiadanie własnego lasu i wszystkie implikacje z niego wynikające. Co do etapu inwestycji przy którym powinno sie/zaleca sie wykonanie ozc to faza projektowania budynku, mozemy wtedy uwzglednic wszystkie ustalenia wynikajace z tych obliczen. Praktyka jednak pokazuje ze te obliczenia sie wykonuje praktycznie we wszystkich fazach inwestycji przed wykonaniem podłaczenia zródła grzewczego. Gdybym miał to okreslic w procentach i liczbach przed którymi sie tak bronisz to wykonanie ozc w czasie projektowania to ok 10-15% wszystkich obliczen z lekka tendencja wzrostowa. Dlaczego tak mało?, dlatego ze inwestorzy bezgranicznie zawierzyli w fachowosc architektów, którzy doradzic nic sensownego w dziedzinie termoizolacji i systemów grzewczych i cwu nie potrafią. Taka jest niestety prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.07.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Dla inwestorów palących drewnem nie ma sensownej rady, chcą palic to niech palą, dla nich racjonalne argumenty nie istnieją, jedynym argumentem jest posiadanie własnego lasu i wszystkie implikacje z niego wynikające. Co do etapu inwestycji przy którym powinno sie/zaleca sie wykonanie ozc to faza projektowania budynku, mozemy wtedy uwzglednic wszystkie ustalenia wynikajace z tych obliczen. Praktyka jednak pokazuje ze te obliczenia sie wykonuje praktycznie we wszystkich fazach inwestycji przed wykonaniem podłaczenia zródła grzewczego. Gdybym miał to okreslic w procentach i liczbach przed którymi sie tak bronisz to wykonanie ozc w czasie projektowania to ok 10-15% wszystkich obliczen z lekka tendencja wzrostowa. Dlaczego tak mało?, dlatego ze inwestorzy bezgranicznie zawierzyli w fachowosc architektów, którzy doradzic nic sensownego w dziedzinie termoizolacji i systemów grzewczych i cwu nie potrafią. Taka jest niestety prawda. Dla mnie sprawa wygląda tak, że gość przychodzi do Ciebie na samym początku. Jesteś w stanie dać mu konkretne argumenty dlaczego warto zrobić dom lepiej niż robi to jego sąsiad, mówi tata, czy okoliczny "fachowiec". Wtedy ma to sens. Jak ktoś prosi o OZC jak jest już po sprawie to dla mnie staje się to już nieco bez sensu jakoby celem było dobranie rodzaju ogrzewania. Warto od samego początku zabrać się do sprawy właściwie. Jeśli cyferki z OZC pozwolą inwestorowi na gwarancje takich a nie innych rachunków i zobaczy że mu się to opłaci to jestem jak najbardziej za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Dla mnie sprawa wygląda tak, że gość przychodzi do Ciebie na samym początku. Jesteś w stanie dać mu konkretne argumenty dlaczego warto zrobić dom lepiej niż robi to jego sąsiad, mówi tata, czy okoliczny "fachowiec". Wtedy ma to sens. Jak ktoś prosi o OZC jak jest już po sprawie to dla mnie staje się to już nieco bez sensu jakoby celem było dobranie rodzaju ogrzewania. Warto od samego początku zabrać się do sprawy właściwie. Jeśli cyferki z OZC pozwolą inwestorowi na gwarancje takich a nie innych rachunków i zobaczy że mu się to opłaci to jestem jak najbardziej za. Nikomu nie podaje argumentów za tym zaby zrobił lepiej niz sąsiad, tata lub ktokolwiek inny. Kazdy buduje dla siebie, kazdy płaci rachunki za siebie. Kazdy ma tez inne mozliwosci finansowe, same checi to za mało, trzeba miec na na nie pokrycie. OZC ma na celu zharmonizowanie posiadanych srodków finansowych z oczekiwaniami, sama dobra głowa do tego nie wystarczy. Dobranie własciwej mocy urzadzenia chociaz jest juz po sprawie jak to delikatnie ująłes tez ma sens aczkolwiek efekty tego spoznienia są nieco mniejsze ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.07.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nikomu nie podaje argumentów za tym zaby zrobił lepiej niz sąsiad, tata lub ktokolwiek inny. Kazdy buduje dla siebie, kazdy płaci rachunki za siebie. Kazdy ma tez inne mozliwosci finansowe, same checi to za mało, trzeba miec na na nie pokrycie. OZC ma na celu zharmonizowanie posiadanych srodków finansowych z oczekiwaniami, sama dobra głowa do tego nie wystarczy. Dobranie własciwej mocy urzadzenia chociaz jest juz po sprawie jak to delikatnie ująłes tez ma sens aczkolwiek efekty tego spoznienia są nieco mniejsze ale są. Nie piszę że podajesz argumenty czy nie... chodzi o to by ludzie zrozumieli że warto dołożyć do lepszej izolacji w ramach rozsądku i wybrali system ogrzewania który nie będzie drogi, wygodny w obsłudze i tani w eksploatacji. Tak, każdy buduje dla siebie ale warto uświadamiać że pewne rzeczy można zrobić raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nie piszę że podajesz argumenty czy nie... chodzi o to by ludzie zrozumieli że warto dołożyć do lepszej izolacji w ramach rozsądku i wybrali system ogrzewania który nie będzie drogi, wygodny w obsłudze i tani w eksploatacji. Tak, każdy buduje dla siebie ale warto uświadamiać że pewne rzeczy można zrobić raz a dobrze. Rozsądek pokazuje czy to jest 10 czy 5 a moze 15 cm styropianu, pokazuje czy okna mają miec Uw 0,7, czy moze 0,9 a moze wystarczy 1,1, jezeli tak to masz super dokładny rozsądek, ja niestety takiego nie mam, a podejrzewam ze praktycznie nie ma go nikt oprócz Ciebie i TB. Tylko pogratulowac, mniemam ze to rzecz wrodzona, nie kazdemu sie tak uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sparrow2 24.07.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To ja dołączę się do dyskusji jako świadomy inwestor.Szukam porady czym grzać w domu już na fazie projektu. Dowiaduję się że bez OZC się nie da. Nagle czytam że już w fazie projektu należy uwzględnić ocieplenie. Czyli moje pytanie ma sens bo razem z opcją czym grzać trzeba brać pod uwagę jak ocieplić. I tu rodzi się problem bo wy na forum wolicie pierdoli.... O pierdolach. Każdy wątek zasmiecony sporem co lepsze. Potem wychodzi tak że ludzie mają w dupie wasze sugestie bo nie mogli otrzymać konkretów nawet w fazie projektowania.Widzę to po moim dylemacie.Bo myślę o ogrzewaniu elektrycznym ale bez niby ozc się nie da.... To jak mam ewentualnie zaplanować komin w razie "W". Powiem tak jedyne co mnie skłoni do danego ogrzewania to średni koszt otrzymany od użytkowników forum. Bo od "specjalistów" z forum to dowiem się jedynie jak się kłócić kto ma rację....Forum traci przez was wiele naprawdę wiele. Tu powinna być wymiana doświadczeń porad itp a jest co jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 (edytowane) To ja dołączę się do dyskusji jako świadomy inwestor. Szukam porady czym grzać w domu już na fazie projektu. Dowiaduję się że bez OZC się nie da. Nagle czytam że już w fazie projektu należy uwzględnić ocieplenie. Czyli moje pytanie ma sens bo razem z opcją czym grzać trzeba brać pod uwagę jak ocieplić. I tu rodzi się problem bo wy na forum wolicie pierdoli.... O pierdolach. Każdy wątek zasmiecony sporem co lepsze. Potem wychodzi tak że ludzie mają w dupie wasze sugestie bo nie mogli otrzymać konkretów nawet w fazie projektowania. Widzę to po moim dylemacie. Bo myślę o ogrzewaniu elektrycznym ale bez niby ozc się nie da.... To jak mam ewentualnie zaplanować komin w razie "W". Powiem tak jedyne co mnie skłoni do danego ogrzewania to średni koszt otrzymany od użytkowników forum. Bo od "specjalistów" z forum to dowiem się jedynie jak się kłócić kto ma rację.... Forum traci przez was wiele naprawdę wiele. Tu powinna być wymiana doświadczeń porad itp a jest co jest... Co to znaczy sredni koszt, czego on jest wykładnikiem, kazdy dom jest inny, kazdy jest w innej lokalizacji, kazdy inwestor ma rózne przyzwyczajenienia. Jezeli to jest dla Ciebie najwazniejsze kryterium to moze ktos tu napisze jakie ma zuzycie tylko co to da? Czy porada zeby wykonac ozc to za mało? Czy uwazasz ze porady takie z głowy typu na sciany daj tyle i tyle, na posadzke tyle i tyle, okna takie i takie załatwią wszystko? Co do kłocenia to jest wymiana poglądów, natomiast do tych cudzysłowni przy słowie specjalistów to nie Tobie o tym oceniac czy jestem specjalistą czy tez nie. Edytowane 24 Lipca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.07.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To ja dołączę się do dyskusji jako świadomy inwestor. Powiem tak jedyne co mnie skłoni do danego ogrzewania to średni koszt otrzymany od użytkowników forum. . Jakkolwiek by to nie zabrzmiało, to jedno wyklucza drugie. - są różne domy - są różni forumowicze Sam musisz (wtedy za darmo) poświęcić kilka miesięcy na solidne poczytanie forum i wyciągnięcie wniosków. Potem dopytasz tych, którym ufasz i których rozwiązanie chciałbyś powielić. Będziesz już coś wiedział. Dopasuj swoje rozwiązanie i podejmij decyzję. Będziesz w połowie drogi, druga to realizacja zamierzeń. Bo jedno się może z drugim rozminąć. I to bardzo. Ja na Twoim miejscu bym: - zaryzykował te kilka stówek na OZC i dobrał do tego odpowiedni rodzaj ogrzewania (a powietrzne PC relatywnie staniały), A jak nie, to podstaw swoje dane do kalkulatorka na ciepłowłaściwe.pl i zakup kociołek na eko groszek (ryzyko wtopy energetycznej znikome), Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości, tu na FM nie ma gotowych, do bezkrytycznego powtórzenia, rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.07.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To ja dołączę się do dyskusji jako świadomy inwestor. Szukam porady czym grzać w domu już na fazie projektu. Dowiaduję się że bez OZC się nie da. Nagle czytam że już w fazie projektu należy uwzględnić ocieplenie. Czyli moje pytanie ma sens bo razem z opcją czym grzać trzeba brać pod uwagę jak ocieplić. Wydaj mi się oczywiste, że kolejność jest taka że masz zrobiony projekt architektoniczny - rozkład pomieszczeń, strony świata, lokalizacja(suwałki to nie wrocław) kubatura itp. potem to wysyłasz do audytora i wspólnie i w porozumieniu ustalacie co byś chciał osiągnąć.. np. ocieplenie dajesz większe to możesz z komina zrezygnować (jak u mnie , chcesz kable to robisz kable, jak wodną podłogówkę to np. dobierasz pompę - ale z OZC wyjdzie jaka moc będzie potrzebna w zależności od tych parametrów) dom to naczynia połączone i traktować już na etapie projektu musisz to jako całość oddziałujące jedno na drugie. Bo myślę o ogrzewaniu elektrycznym ale bez niby ozc się nie da.... To jak mam ewentualnie zaplanować komin w razie "W". Ja nie miałem OZC w rozumieniu takiego jak robi asolt w kilku wariantach, ze zmianami grubości ocieplenia itp. od razu wiedziałem co ma być w projekcie (płyta z xps, silka, 20cm grafit itp. ale to wiedziałem po kilku miesięcznej lekturze forum i byłem zdecydowany na grzanie prądem jako ten "świadomy inwestor".) .. miałem przeliczone potem i potwierdza się mnie więcej.. i jak masz to zrobione to dochodzisz do wniosku że komin niepotrzebny.. Powiem tak jedyne co mnie skłoni do danego ogrzewania to średni koszt otrzymany od użytkowników forum. to moje dane w stopce masz a szczegóły w dzienniku.. i czy Cię to skłoni? nie koniecznie bo może po prostu Ci się mój dom nie podobać, bo chcesz piętrowy..itp. a w każdym przypadku powinno się rozpatrywać indywidualnie.. i temu właśnie ma służyć i pomagać OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sparrow2 24.07.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam Cierpliwość mam. Ale po prostu denerwuje mnie niepotrzebna przepychanka. Niemal każdy wątek taki ma Czytać forum będę na pewno. Może kiedyś wiedzę przekaże dalej. Coś sam doradze. W tym tygodniu czeka mnie wizyta u architekta on jest kumaty i na pewno cos doradzi i spytam o ozc. Mnie tylko jeszcze nurtuje gdzie kończy się granica absurdy ocieplenia a gdzie jest zdrowy rozsądek. To muszę odnaleźć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 ... Mnie tylko jeszcze nurtuje gdzie kończy się granica absurdy ocieplenia a gdzie jest zdrowy rozsądek. To muszę odnaleźć Pozdrawiam A jak sie chcesz tego dowiedziec nie mając nawet nie ozc a audytu energetycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.07.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Ja nie miałem OZC w rozumieniu takiego jak robi asolt w kilku wariantach, ze zmianami grubości ocieplenia itp. od razu wiedziałem co ma być w projekcie (płyta z xps, silka, 20cm grafit itp. ale to wiedziałem po kilku miesięcznej lekturze forum i byłem zdecydowany na grzanie prądem jako ten "świadomy inwestor".) .. miałem przeliczone potem i potwierdza się mnie więcej.. i jak masz to zrobione to dochodzisz do wniosku że komin niepotrzebny.. Jak widać się da i do tego cały czas zmierzam, że OZC to nie jakaś jedyna wyrocznia i słuszna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts