Tomek B.. 17.07.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Zeszliście z tematu, zaraz pewnie otworzycie właz od szamba i zaczniecie główkować co by tu jeszcze z tego wycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 no i tutaj można zastanawiać się nad stwierdzeniem;"że to jest g... warte":Dno ale..., jeżeli z tego można wyciągnąć parę kwh energii, więc poczynić oszczędności na naszym drogim prądzie...więc temat jest jakoby na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.07.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 U mnie WM zaciąga normalnie z zewnatrz, ale może zima przeniosę na strych jest ogromny więc mogę tak umieścić rurę żeby była zadal od wełny styropianu itp. Na pewno nie zrobiłbym tego jako jedne miejsce czerpania powietrza raczej jako opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 U mnie WM zaciąga normalnie z zewnatrz, ale może zima przeniosę na strych jest ogromny więc mogę tak umieścić rurę żeby była zadal od wełny styropianu itp. Na pewno nie zrobiłbym tego jako jedne miejsce czerpania powietrza raczej jako opcja. tak do końca nie jestem przekonany z tym ciągnięciem powietrza ze strychu; 1. skąd ono się tam wzięło? 2.cieplejszy strych robi nam coś w rodzaju bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Hm....... a jakby zrobic dwa obiegi wody tzn zima normlanie bezposrednio do bojlera a od wiosny przelaczyc zawor by zimna woda szla przez poddasze (na dachu nie bedzie nic izolacji - czarna blacha na dachu wiec tam bedzie piekarnik) i tam podgrzewala sie lekko i dopiero wtedy szla do bojlera - tylko musialby byc dosc dlugi obieg rurek na tym poddaszu by to sie cos nagrzalo nie? A moze sa jakies inne rozwiazania na to? poszukaj sobie w "koszty c.w.u" ostatnio opisałem tam taki jeden patent może ci się spodoba:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.07.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 budujemy parterowke (w ksztalcie prostokata) z prawie plaskim dachem - nie bedzie to standardowa kostka ale nizsza i wydluzona kostka Wym 8,2x15m - koszty budowy - SSO - 35 tys +20 ekipa - czyli 55 tys (wlasnie konczymy SSO otwarty i w tej kwocie sie zamkniemy - mialo byc 2 tys mniej ) No a reszta to wykonczenie - na gotowo chcemy w 150 tys sie zamknac - (wlacznie z meblami;)) czyli w sumie 100 tys mamy jeszcze do wydania - 5 lat temu remontowalismy 57 metrow emieszkanie i powiedzmy ze bylismy na tym etapie co teraz i wydalismy polowe tego wlacznie z meblami - wiec sa szanse ze teraz tez sie uda Kwestia przychamowania z wydatkami w pewnym momencie - bo czlowiek budujac dom rozpedza sie, chce z najlepszych materialow itd ale my nie chcemy do konca zycia wielkich kredytow placic wiec wolimy tanszym kosztem - choc trzeba sie pilnowac, bo np uparlismy sie najpiew na ceramika - na samyc pustakach na nasz malutki domek przyoszczedzilismy ponad 4 tys zl a najlepsze jest to ze wiekszosc z nas mieszka w bloku ktory nie wiemy z czego jest zrobiony itd... dzięki za info.a możesz wkleić jakieś rzuty i przybliżyć koszty poszczególnych etapów np.więźby,parteru,fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.07.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) wmnich;wejdź sobie na moje posty i poszukaj w wypowiedziach, ja piszę trochę enigmatycznie więc jak coś nie wiesz to pisz na priw bo tutaj to tylko będziemy zaśmiecać pisząc o wodzie w elektryczności itp.tak dla przypomnienia koszt tej zabawki do grzania to 1,3k materiały;) Edytowane 18 Lipca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No właśnie bo watek zaczyna się rozłazić A kolega jasiek71 spokojnie możesz założyć dziennik budowy po budowie. Skoro ja założyłem rok przed budowa to czemu ty nie możesz po budowie? Grunt żeby był merytoryczny a tutaj się nie obawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A to że będą taryfy dla osób z PCi to już przesada:-) Chyba sie zagalopowałeś. Poczytaj jak jest np. w Niemczech;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Liwko, może i jest,ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego w naszej polskiej rzeczywistości... Dlaczego? Wystarczy, że firmy energetyczne poczuję w tym interes (odłączanie zasilania na kilka szczytowych godzin) a może tak się stać szybciej niż myślisz. Technicznie to chyba żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Wszystko ok tylko po co te 200-250w/m2? W domu nieocieplonym może i ok, ale w cieplutki? PO CO? 1( Szybsze nagrzanie sie. Ale to bez sensu jeśli ma byc akumulacyjne. 2) szybsze nagrzanie się, ok ale wtedy 9cm to bez sensu, wystarczy 5cm. Na cos trzeba by sie było zdecydować ale tylko na jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Poczytaj jak jest np. w Niemczech;) Ja wiem jak jest w Polsce a juz bardzo dobrze wiem jak funkcjonuje polska energetyka. Druga sprawa dlaczego osoby posiadające PCi mają mieć tańszy prąd? W czym jest lepszy posiadacz PCi ode mnie skoro obaj zużywamy tyle samo en. el. na cele grzewcze? Kto zapłaci za ten tańszy prąd dla posiadaczy PCi? Chyba nie dostawca energii, będą to pozostali abonenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dlaczego? Wystarczy, że firmy energetyczne poczuję w tym interes (odłączanie zasilania na kilka szczytowych godzin) a może tak się stać szybciej niż myślisz. Technicznie to chyba żaden problem. Co masz na mysli z tym odłączaniem? bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Panowie, jesteśmy tu i teraz i najlepiej się na tym skupić co mamy. Jutro nas może przejechać tramwaj i cała dywagacja będzie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.07.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Gosc wogole pracuje tylko na kablach AEG i montuje je do siatki zbrojeniowej podniesionej jakies 1,5 cm nad styropian. Sugeruje by zrobic 9 cm wylewki (no 8 to takie min) ale moc az 200/250W na metr kw....... hm.......i wcale dla nie nie wazne sa zapotrzebowania mojego budynku na cieplo, ze jest dobrze docieplny, on tyle kladzie i za mniej nie da gwarancji..... Na czym opiera swoją tezę że 8cm to minimum, z palca wyssał. czy robi tak zawsze i tyle. 200/250W/m2 po prostu gościu jest popieprzony!!! Nie wie co pisze, im więcej mocy tym wiecej kasy dla niego bo przytnie na tym wiecej. przy 200W/m2 masz 18kW mocy zainstalowanej więc od razu musisz mieć większą umowę z układem dostarczającym energię. Idiota jakich mało!!! Jak można napisać zapotrzebowanie na ciepło nie ma znaczenia na moc taki. Wmnich, zacznij wyciągać wnioski z tego co Ci piszemy. Po błądzisz wśród tych pseudo specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Tu się zgadzam, 250, hm nie jestem pewien czy przypadkiem tyle nie mam na wjeździe do garażu ułożone przeciwoblodzeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Co masz na mysli z tym odłączaniem? bo nie rozumiem. W Niemczech funkcjonuje to w ten sposób, że PC mają osobne liczniki na tanią taryfę przez całą dobę. W zamian w godzinach największych obciążeń sieci mogą być na kilka h dziennie pozbawione zasilania. Nikt za ten tańszy prąd nie musi dodatkowo płacić ponieważ PC nie obciążają linii w godzinach kiedy przesył jest najdroższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A ja przypominam że jesteśmy w Polsce. Poza tym to nie temat o PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A ja przypominam że jesteśmy w Polsce. Poza tym to nie temat o PC. No tak, przecież PC pracują na węgiel:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.07.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 W Niemczech funkcjonuje to w ten sposób, że PC mają osobne liczniki na tanią taryfę przez całą dobę. W zamian w godzinach największych obciążeń sieci mogą być na kilka h dziennie pozbawione zasilania. Nikt za ten tańszy prąd nie musi dodatkowo płacić ponieważ PC nie obciążają linii w godzinach kiedy przesył jest najdroższy. DO tego manewru musiałbys mieć albo przekaźniki sterowane radiowo, albo osobne zasilanie. Ponawiam pytanie w czym jest lepszy posiadacz PCi od poisiadacza takiego samego domu tylko lepiej zaizolowanego skoro obaj zuzywają tyle samo prądu? Może więc zniżki dla tych co mają domy 4litry albo lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts