Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wrzucałem linki z pewnych realizacji również i tutaj na tym forum gdy ktoś twierdził że nazywam się Brzęczkowski, nawet byli tutaj tacy co miałem okazję u nich montować pewne rozwiązania. z resztą co to ma teraz do rzeczy? Nie zajmujemy się tutaj moją osobą ani jakimiś dziwnymi kompleksami niektórych forumowiczów. Ze strony niektórych jest to po prostu groteska...

Czy to jest uleganiejakiś problem wrzucić linki jeszcze raz i zamknąć usta niedowiarkom ? No chyba że linki zjadły wirusy.

Taki zdroworozsądkowy dom powinien mieć ok 100m2, być parterowy, mieć dobre okna, wentylację mechaniczną, 30cm ocieplenia w dachu, 20cm na ścianie i do gruntu a do tego ogrzewanie kablami, CWU z bojlera elektrycznego ...

Oczywiście do tego jeszcze świadomy i energooszczędny użytkownik....

Mam dokładnie tak jak opisał jasiek71 tylko zamiast kabli bufor z grzałkami, zastanawiam się jeszcze czy warto nieogrzewane poddasze dodatkowo ocieplić wełną między krokwiami

Czy to jest uleganiejakiś problem wrzucić linki jeszcze raz i zamknąć usta niedowiarkom ? No chyba że linki zjadły wirusy.

No nie tylko,że linki czy zdjęcia w tym miejscu to byłby rodzaj reklamy... A nie piszemy tutaj o mnie. Panu Kolektor1 wysyłałem nawet mailem, realizacje były też na forumbudowlanym, były i tutaj. Ale to tak można wałkować i wałkować. Chce ktoś wystarczy napisać na priv, czy też się spotkać. Tak wielu ludzi ciekawych/nieciekawych tego o czym pisze robi i nie mają z tym problemu i głupot do mnie nie wypisują. Są jeszcze ludzie ze zdrowym myśleniem na szczęście.

Tutaj rządzą raczej trendy a nie zdrowy rozsądek...

Taki zdroworozsądkowy dom powinien mieć ok 100m2, być parterowy, mieć dobre okna, wentylację mechaniczną, 30cm ocieplenia w dachu, 20cm na ścianie i do gruntu a do tego ogrzewanie kablami, CWU z bojlera elektrycznego ...

Oczywiście do tego jeszcze świadomy i energooszczędny użytkownik....

o ja, jestem w szpicy.. wszystko się zgadza :).. a nawet więcej bo w stropoe jeszcze wełna..

Mam dokładnie tak jak opisał jasiek71 tylko zamiast kabli bufor z grzałkami, zastanawiam się jeszcze czy warto nieogrzewane poddasze dodatkowo ocieplić wełną między krokwiami

to zależy jak masz strop ocieplony.. jak dasz wełnę to przesuniesz granicę przemarzania w wełnę i może kapać..

No nie tylko,że linki czy zdjęcia w tym miejscu to byłby rodzaj reklamy...

taa. jasne.. to się reklamuj.. jakoś przeżyjemy

Napisałem coś w tym temacie, ciężko zrozumieć? Zamykam zatem temat kolejnych głupich przepychanek. Rozsądny wie co zrobić jak jest czegoś ciekaw.

no tak, zrozumiałem.. i traktuję tak te wynurzenia jak teorie p. Tomasza Brzęczkowskiego.. albo nawet gorzej, bo on chociaż ma w rzeczywistości sklep i z grubsza wie co sprzedaje i czasem nawet zdjęcia wrzucał.. a Ty? pierdolenie o szopenie, że jak ktoś wie co zrobić to wie.. jakby wiedział to by nie pytał.. a już na pewno nie kogoś kto pisze że jest zajebistym gościem i on wie.. tak jak właśnie ci fachowcy od "tak się domów nie buduje" i "Panie, dobrze będzie, ja się znam to mówię..".. taki teoretyk.. jest tu na forum jeden chociaż forumowcz z odpowiednim stażem żeby napisać, że coś u niego robiłeś i jest ze współpeacy zadowolony (asolt, jasiek chyba i jeszcze parę osób może się tym pochwalić)..

Pan kolektor niestety nic nie otrzymał prócz wielokrotnych zapewnień przesłania. Na F.B też żadnych realizacji nie było, sprawdzałem wielokrotnie, po co to czarowanie.

wysylka.JPG

Śmieszy mnie Pan. Bo Pan delikatnie mówiąc mija się z prawdą. Nie wiem jaki cel Panu przyświeca... Tymczasem powyżej i poniżej zrzut z ekranu co do tego maila którego wysyłałem do Pana dnia 23.11.2015 16:46, paczka zdjęć o nazwie output.zip Na forum też wrzucałem instalacje zarówno tu jak i na fb. Nie będę się jednak sprowadzał już do niższego poziomu i kończę głupie pisanie o niczym w zasadzie. Skoro mail nie dotarł (jeśli tak było) to pierwsza sprawa sprawdzenie spamu ewentualnie przegapienie go. Spokojnych snów.

wysylka2.JPG

no tak, zrozumiałem.. i traktuję tak te wynurzenia jak teorie p. Tomasza Brzęczkowskiego.. albo nawet gorzej, bo on chociaż ma w rzeczywistości sklep i z grubsza wie co sprzedaje i czasem nawet zdjęcia wrzucał.. a Ty? pierdolenie o szopenie, że jak ktoś wie co zrobić to wie.. jakby wiedział to by nie pytał.. a już na pewno nie kogoś kto pisze że jest zajebistym gościem i on wie.. tak jak właśnie ci fachowcy od "tak się domów nie buduje" i "Panie, dobrze będzie, ja się znam to mówię..".. taki teoretyk.. jest tu na forum jeden chociaż forumowcz z odpowiednim stażem żeby napisać, że coś u niego robiłeś i jest ze współpeacy zadowolony (asolt, jasiek chyba i jeszcze parę osób może się tym pochwalić)..

Jest i to niejeden ale to ludzie szanujący innych jak się przekonałem a z takich jak tutaj krytykantów się po prostu śmieją i dziwią się że nadal się użeram niezwykle cierpliwie... Pozdrawiam tak czy inaczej.

a Ty? pierdolenie o szopenie,

Jakkolwiek by to, nie brzmiało, upraszam Waszmościa o trzymanie poziomu godnego tego forum i audytorium.;)

. jest tu na forum jeden chociaż forumowcz z odpowiednim stażem żeby napisać, że coś u niego robiłeś i jest ze współpeacy zadowolony .

Choć nie robił, to pomógł mi podjąć decyzję o słuszności wyboru klimatyzatora i jego umieszczenia. Utwierdził mnie w bezpośredniej rozmowie telefonicznej w moich przekonaniach, choć wielu "fachofców" twierdziło coś zgoła odmiennego, aniżeli jest w rzeczywistości.

Bezinteresownie.

Tym niemniej uważam, że przydałyby się schematy (rysunki), zdjęcia z realizacji i obliczenia, które pokazałyby słuszność (bądź nie) twierdzeń oszczednegoGrzesia. NAPRAWDĘ by się przydały.:yes:

Jakkolwiek by to, nie brzmiało, upraszam Waszmościa o trzymanie poziomu godnego tego forum i audytorium.;)

Choć nie robił, to pomógł mi podjąć decyzję o słuszności wyboru klimatyzatora i jego umieszczenia. Utwierdził mnie w bezpośredniej rozmowie telefonicznej w moich przekonaniach, choć wielu "fachofców" twierdziło coś zgoła odmiennego, aniżeli jest w rzeczywistości.

Bezinteresownie.

Tym niemniej uważam, że przydałyby się schematy (rysunki), zdjęcia z realizacji i obliczenia, które pokazałyby słuszność (bądź nie) twierdzeń oszczednegoGrzesia. NAPRAWDĘ by się przydały.:yes:

Obiecuję, dzisiaj w wątku o klimie pojawi się to i owo w temacie. Zamknijmy już te bezsensowne sprzeczki. Swoją drogą czapka z głowy dla Kolegi kolektor1 który zadzwonił dzisiaj do mnie i porozmawialiśmy na spokojnie. To rozumiem..., choć pewnie nie raz jeszcze się będziemy spierać. :)

12,5 kW jak na dom to nie jest mało, alu raczej nie.

Gdyby indukcja była to lepiej mieć zapas gdy chcemy grzać prądem. Bo wyobraźmy sobie że indukcja idzie na full, do tego kable czy maty tudzież grzejniki coś tam jeszcze doleci i może być niewesoło. Ale tutaj indukcji ma nie być. Rozumiem zatem żę będzie ogrzewanie elektryczne z tym że gotowanie na gazie? Jaką masz kolego łączną moc tego ogrzewania?

koleżanka ma moc 7,645kw

Czyli to pytanie od koleżanki :) ok. Dziwie się tylko że będzie i gaz i prąd. Ja poszedłbym tylko i wyłącznie w prąd bez kłopocenia się kosztami gazu itd. Mam nadzieję że izolacje są odpowiednie i podłogówka nie zeżre mnóstwo prądu. Jakieś obliczenia typu OZC były robione?