oszczednyGrześ 31.07.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 ...dwie strony wstecz pojawiło się zapytanie: Czy można docieplić dach między krokwiami po samą kalenicę? Pytam ponieważ sam jestem teraz na takim etapie: użytkowe poddasze: skosy będą ocieplone 40cm wełny drzewnej, sufit 45cm... ....wyżej na stryszku( max 1,5m) wysokości będzie stał rekuperator, więc muszę tam utrzymać dodatnią temperaturę, dlatego też chciałem między krokwie włożyć 16cm wełny drzewnej...szczelina wentylacyjna będzie 4cm....na całej długości. W razie dużych mrozów chciałem dogrzać ten stryszek jakimś grzejnikiem elektrycznym do tych wymaganych +5*C Czy nic nie będzie się działo (punkty rosy, itd.)??? Ps. - dom będę grzał kablami -> mam już położone: moc 8kW w wylewce anhydrytowej Jaki tam będzie ten rekuperator? Grzanie tego stryszku konieczne nie będzie według mnie specjalnie dla reku. Ale napisz co to za sprzęt tam będzie. Napiszę Ci też co ja zrobiłem/robię w podobnej sytuacji. Aha, według mnie to temat ewidentnie w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.07.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 punkt rosy na pewno wystąpi.. kwestia gdzie.. ale wydatnie pomaga (u mnie praktycznie zniknęło skraplanie) zrobienie szczeliny wywiewnej przy kalenicy pomiędzy krokwiami (po obu stronach kalenicy nacięcia.. i w podbitce nawiewy żeby zrobić możliwość cyrkulacji powietrza szczeliną Mam podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 31.07.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Jaki tam będzie ten rekuperator? Grzanie tego stryszku konieczne nie będzie według mnie specjalnie dla reku. Ale napisz co to za sprzęt tam będzie. Napiszę Ci też co ja zrobiłem/robię w podobnej sytuacji. Aha, według mnie to temat ewidentnie w innym wątku Na pewno poprawna będzie szczelina wentylacyjna w dachu o wysokości 4cm,,, Reku ma być AirPack 300...gdzieś wyczytałem, że wskazana jest temperatura dodatnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.07.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Na pewno poprawna będzie szczelina wentylacyjna w dachu o wysokości 4cm,,, Reku ma być AirPack 300...gdzieś wyczytałem, że wskazana jest temperatura dodatnia... Problemem zwykle jest ewentualne zamarznięcie kondensatu. W instrukcjach central podaje się temperaturę montażu właśnie w granicach od 5'C. Airpacki jak dobrze pamiętam mają w instrukcji od 5-45'C. Przenieś się z pytaniem do wątku o wentylacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99&p=7216458#post7216458 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 31.07.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 punkt rosy na pewno wystąpi.. kwestia gdzie.. ale wydatnie pomaga (u mnie praktycznie zniknęło skraplanie) zrobienie szczeliny wywiewnej przy kalenicy pomiędzy krokwiami (po obu stronach kalenicy nacięcia.. i w podbitce nawiewy żeby zrobić możliwość cyrkulacji powietrza szczeliną _artur_ jaką grubość izolacji masz w stropie nad parterem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.08.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 25cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.08.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 25cm wełny a ile w skosach? A poddasze jak użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 02.08.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 25cm wełny _artur_ jeśli dobrze rozumiem to po wykonaniu ocieplenia strychu wełną między krokwiami tam wystąpiło położenie punktu rosy, u mnie może być podobnie i teoretycznie membrana wysokoparoprzepuszczalna powinna wystarczyć do odprowadzenia wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.08.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 pod skosami na poddaszu 15 cm ale dokładam kolejne robiąc zabudowę..poddasze użytkuję o tyle że zimą mam tam warsztat i coś dłubę, w jedynym pomieszczeniu na poddaszu jest pralka i suszy się pranie (ale tam problem nie występował).. aha.. problem głównie wystąpił w pierwszym sezonie - może to wilgoć technologiczna wyłaziła..membrama owszem, wystarcza..ale zawse jest ale.. jak jest okres zimna (ujemna temp) to para wodna zamarzała na membranie, która od góry nie miała odpowiedniej wielkości otworów wentylacyjnych.. i jak zrobiło się cieplej (temp. na plus) to z tej membramy aż płynęło (w dół po niej) ale w paru miejscach kapało, i stąd się kapnąłem.. niedużo ale zawsze.. po sezonie porobiłem większe otwory wentylacyjne i praktycznie nie było w tym roku problemu (bo para nie zostawała wewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 02.08.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 może właśnie problem był w nadmiarze wilgoci technologicznej w nowym domu, mnie cały czas zastanawia czy przy poddaszu nieużytkowym warto ocieplać skosy, przecież nawet przy dużym mrozie jak zaświeci słońce na strychu robi się ,,ciepło" i straty z części mieszkalnej ulegają znacznym ograniczeniom, ciekawe czy ktoś to liczył czy chociaż szacował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.08.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 to zależy chyba od stopnia "nieuzytkowości" poddasza.. u mnie jest tam pralnia w wydzielonym pomiesczeniu a resztę dopóki nie będę miał bud. gospodarczego to wykorzystuję jako warsztat podreczy do robienia mebli itp. i jako skład różności.. docelowo stół do pingponga itp.. ale bez spania itp. teraz minimalnie miałem tam 13* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.08.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) punkt rosy na pewno wystąpi.. kwestia gdzie.. ale wydatnie pomaga (u mnie praktycznie zniknęło skraplanie) zrobienie szczeliny wywiewnej przy kalenicy pomiędzy krokwiami (po obu stronach kalenicy nacięcia.. i w podbitce nawiewy żeby zrobić możliwość cyrkulacji powietrza szczeliną Na pewno to Skłodowska była kobietą. Mam co prawda celuloze: 40 cm do kalenicy a nad poddaszem 20cm, ale wyrzucam zuzyte powietrze na strych wiec z wilgocią bytową. Ostatnij zimy temp nie spadła ponizej 19 przy wilgotnosci max 45% przy mrozach do -18. Pierwszy rok. Nic mi sie nie wykraplalo. W samej przegrodzie punkt rosy w okreslonych warunkach bedzie ale jak w kazdej. Celulozie i welnie drzewnej raczej to niestraszne. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 08.08.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Cześć, mam pytanie. Chciałbym grzać C.W.U przez wężownice w buforze. Wszystko jest pięknie w sezonie grzewczym, gdy korzystam również z C.O. Co byście proponowali latem? Grzanie bufora wydaje się bezsensu bo będzie to tylko generować straty. Czy jednak lepiej będzie rozdzielić C.O i C.W.U na osobne bojlery, niestety zajmie to wtedy dużo miejsca. Ewentualnie jeśli ktoś ma gotowe dobre rozwiązania, to prosiłbym o schemat takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.08.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 są zbiorniki dwa w jednym (zbiornik do CWU) w środku zbiornika do CO.. czemu chcesz mieć wspólny zbiornik co/cwu ? czym te wężownice będziesz zasilać(grzać)? karolek75 - pisałem że punkt rosy napewno wystąpi a nie że będzie kapać czyli w sumie to samo co Ty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 08.08.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Grzane grzałkami w buforze. W dalszej przyszłości pompy ciepła jak stanieją. Wyobrażałem sobie to tak ,ze grzałka grzeje bufor a C.W.U jest podgrzewana przez wężownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Grzane grzałkami w buforze. W dalszej przyszłości pompy ciepła jak stanieją. ??? Stanieja ? Różnica między buforem z grzałką a pompą ciepła to ok.5-10tyś.zł w zależności od kosztu bufora to do jakiej kwoty miałyby "staniec" biorąc pod uwagę Twoje zużycie energii całego domu i niższe min.3 krotnie rachunki za c.o i cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.08.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 ??? Stanieja ? Różnica między buforem z grzałką a pompą ciepła to ok.5-10tyś.zł w zależności od kosztu bufora to do jakiej kwoty miałyby "staniec" biorąc pod uwagę Twoje zużycie energii całego domu i niższe min.3 krotnie rachunki za c.o i cwu ? Pompę ciepła do cwu można kupić od 3,5 tys zł. tyle że moc 2,5kw. Taki chociażby hewalex do wpięcia pod zbiornik od cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Pompę ciepła do cwu można kupić od 3,5 tys zł. tyle że moc 2,5kw. Taki chociażby hewalex do wpięcia pod zbiornik od cwu. Pompa ciepła jedynie do cwu jest w żaden sposób nie opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.08.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Pompa ciepła jedynie do cwu jest w żaden sposób nie opłacalna. Zależy dla kogo. Jak ktoś ma dość zabawy węglem latem to kto wie... Np. u teścia wrzuciłem jeden kolektor parę rurek i pompę, sterownik całość za 1000 zł i skończyło się codzienne kopcenie. Kolega khag jaki ma system obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 08.08.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Zatem co proponujecie? Strata całkowita ciepła 3,732 kWhZapotrzebowanie na ogrzewanie 5786kWh/rok Wszędzie mam podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts