Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy dla kogo. Jak ktoś ma dość zabawy węglem latem to kto wie... Np. u teścia wrzuciłem jeden kolektor parę rurek i pompę, sterownik całość za 1000 zł i skończyło się codzienne kopcenie. Kolega khag jaki ma system obecnie?

Mozesz podac specyfikację elementów uzytych u tescia, oraz koszt robocizny, oraz czy stawka dla tescia jest stawką dla innych?

Podaj uzyski z tego układu.

Gość Arturo72
Zatem co proponujecie?

Strata całkowita ciepła 3,732 kWh

Zapotrzebowanie na ogrzewanie 5786kWh/rok

Wszędzie mam podłogowe.

Na cwu liczy się ok.1000kWh/na osobę na rok zatem na 3 osoby będzie to 3000kWh,z ogrzewaniem 8700kWh.

Grzałka i bufor to ok.2600zł rocznie,powietrzna pompa to COP min.3 czyli 3300kWh i 900zł rocznie.

Pompa dla 3,7kW to ok.20tys.zł,bufor z grzałką to jakieś 6-10tys.zł.

Różnica w inwestycji 10-14tys.zł,róznica w eksploatacji to 1700zł rocznie przy dzisiejszych cenach energii.

Edytowane przez Arturo72

Pompę ciepła do cwu można kupić od 3,5 tys zł. tyle że moc 2,5kw. Taki chociażby hewalex do wpięcia pod zbiornik od cwu.

Jaka jest trwałosc takiej pompy oraz zakres temperatur w której pracuje? , podaj całoroczny koszt uzytkowania dla np 4 osób oraz koszt robocizny i elementów do instalacji.

Na cwu liczy się ok.1000kWh/na osobę na rok zatem na 3 osoby będzie to 3000kWh,z ogrzewaniem 8700kWh.

Grzałka i bufor to ok.2600zł rocznie,powietrzna pompa to COP min.3 czyli 3300kWh i 900zł rocznie.

Pompa dla 3,7kW to ok.20tys.zł,bufor z grzałką to jakieś 6-10tys.zł.

Różnica w inwestycji 10-14tys.zł,róznica w eksploatacji to 1700zł rocznie przy dzisiejszych cenach energii.

Dla Tauronu koszt w G12w 8700 zł to 2270 zł (0,261 zł/kWh), licz dokładnie albo podaj region dla którego liczysz

Gość Arturo72
Dla Tauronu koszt w G12w 8700 zł to 2270 zł (0,261 zł/kWh), licz dokładnie albo podaj region dla którego liczysz

Nie każdy ma tego samego dostawcę prądu i sądzę,że jak podaje średnią 0,30zl to jest to średnia cena.

Mozesz podac specyfikację elementów uzytych u tescia, oraz koszt robocizny, oraz czy stawka dla tescia jest stawką dla innych?

Podaj uzyski z tego układu.

Z pamięci:

kolektor solarny za 600 zł.

rurki pex z otuliną 50 zł

pompa obiegowa 180 zł

sterownik 100 zł

inne mniejsze elementy 50 zł

Wpięcie do zbiornika z płaszczem wodnym z systemu co/cwu na węglu. Tyle. Wiadomo to partyzantka ale działa bez zarzutów :). Jakby pex wymienić na podwójny przewód solarny 10 mb to należałoby doliczyć z 360 - 400 zł. Nie rozumiem stawki dla teścia :) Miło spędzony czas na eksperymencie i tyle. Zeszło z tym 4 godziny. Uzyski... Jak grzeje mają wody pod 65'C w zbiorniku 150L.

Nie każdy ma tego samego dostawcę prądu i sądzę,że jak podaje średnią 0,30zl to jest to średnia cena.

Zgadza sie ale między Tauronem po 26,1 gr a chociazby PGE o/Warszawa / Łódz po ok 33 gr jest duza róznica i to zmienia opłacalnosc bufora. Operowanie srednimi cenami jest mylące, tu musi byc dokładnie.

Z pamięci:

kolektor solarny za 600 zł.

rurki pex z otuliną 50 zł

pompa obiegowa 180 zł

sterownik 100 zł

inne mniejsze elementy 50 zł

Wpięcie do zbiornika z płaszczem wodnym z systemu co/cwu na węglu. Tyle. Wiadomo to partyzantka ale działa bez zarzutów :). Jakby pex wymienić na podwójny przewód solarny 10 mb to należałoby doliczyć z 360 - 400 zł. Nie rozumiem stawki dla teścia :) Miło spędzony czas na eksperymencie i tyle. Zeszło z tym 4 godziny. Uzyski... Jak grzeje mają wody pod 65'C w zbiorniku 150L.

Nie rozumiesz stawki dla tescia?, zapytałem dlatego ze raczej powinno sie podawac stawki rynkowe na takie usługi, jak ma sie obliczyc opłacalnosc takiego rowiązania jezeli koszt robocizny jest równy zero. Nie dyskutujemy tu o przypadkach szczegolnych,miłym spędzaniu czasu, hobby itp, a o ogólnych. Podaj typ kolektora i czy w cenie jest transport, jak wszystko to wszystko. Jakie uzyski przewidujesz w zimie, pózna jesienią i wczesną wiosną? Moze inaczej jeden kolektor to max 500 kWh/m2 (płaski) czyli ok 1000 kWh, ile z tego mozemy wykorzystac? nie wiecej jak 50% czyli ok 500 kWh, koszt w II taryfie G12w to ok 130 zł, zwrot kosztów najwczesniej po 8-10 latach pod warunkiem ze nic sie nie uszkodzi, kosztu robocizny nie liczę bo bedzie kolejne to miłe spedzenie czasu.

Nie rozumiesz stawki dla tescia?, zapytałem dlatego ze raczej powinno sie podawac stawki rynkowe na takie usługi, jak ma sie obliczyc opłacalnosc takiego rowiązania jezeli koszt robocizny jest równy zero. Nie dyskutujemy tu o przypadkach szczegolnych,miłym spędzaniu czasu, hobby itp, a o ogólnych. Podaj typ kolektora i czy w cenie jest transport, jak wszystko to wszystko. Jakie uzyski przewidujesz w zimie, pózna jesienią i wczesną wiosną? Moze inaczej jeden kolektor to max 500 kWh/m2 (płaski) czyli ok 1000 kWh, ile z tego mozemy wykorzystac? nie wiecej jak 50% czyli ok 500 kWh, koszt w II taryfie G12w to ok 130 zł, zwrot kosztów najwczesniej po 8-10 latach pod warunkiem ze nic sie nie uszkodzi, kosztu robocizny nie liczę bo bedzie kolejne to miłe spedzenie czasu.

Podałem tylko przykład z życia wzięty. Nie polecam kolektorów gdy ktoś mało wody zużywa bo nie ma sensu. Nie robiłem obliczeń, bo nie to mieliśmy na myśli. Kolektor spełnia u nich funkcję i to jest ważne. To co było założone zostało osiągnięte. Jak ktoś chce liczyć czy warto czy nie niech podejdzie do tego indywidualnie zamówi u Ciebie obliczenia i niech myśli później. Problemu nie widzę żadnego. My do tematu podeszliśmy inaczej ot tak hobbistycznie ekologicznie. Nic więcej.

A jak to się ma z przewymiarowaniem pompy ciepła? Na gruntowny wymiennik płaszczyznowy nie mam miejsca, pionowe odwierty powodują, że opłacalność tego przedsięwzięcia jest wątpliwa. Zima powietrzna pompa ciepła traci na sprawności ,więc musiałaby być przewymiarowana lub pozostają grzałki.

Gość Arturo72
A jak to się ma z przewymiarowaniem pompy ciepła? Na gruntowny wymiennik płaszczyznowy nie mam miejsca, pionowe odwierty powodują, że opłacalność tego przedsięwzięcia jest wątpliwa. Zima powietrzna pompa ciepła traci na sprawności ,więc musiałaby być przewymiarowana lub pozostają grzałki.

Poducz się trochę na temat pomp,policz i zastanów się bo masz słabe pojęcie o powietrznych ;-)

Gruntowa oczywiście odpada.

Mamy podobne potrzeby energii na c.o i cwu,powietrzna od 3 lat i zużycie energii roczne nie przekroczyło 3400kWh.

Nie koniecznie musi być przewymiarowana,zależy jaka,moja do -15st.C utrzymuje stałą moc 9kW ale mam ja niejako jako "dodatek".

Całkowicie odpowiednia by była Atlantic Extensa 8kW która przy -20st.C ma moc ok.5kW.

Najniższa temp.od 4 lat to i mnie -18st.C i to przez niedlugi czas.

Nie wiem o co chodzi Ci z przewymiarowaniem,przecież grzałki też nie dasz 3,7kW tylko zdecydowanie mocniejszą.

Edytowane przez Arturo72

Ja dom ogrzewam klimatyzatorem 3,5Kw i tej zimy w słabo izolowanym domu sam w zasadzie wyrabiał, no może poza 2-3 dniami gdy doszło do -24'C włączyły się grzejniki elektryczne w 2 pokojach. Pompy powietrzne tzn. masz na myśli powietrze woda też radę dadzą. Pamiętaj że to ile potrzeba mocy zależy od budynku. Ja jestem za tym by lepiej zbudować, lepiej zaizolować a potem można tańszy system ogrzewania mieć. To takie naczynia połączone.

Nie wiem o co chodzi Ci z przewymiarowaniem,przecież grzałki też nie dasz 3,7kW tylko zdecydowanie mocniejszą.

Grzałka 3,7kW czy 12kW cenowo wychodzi podobnie. Pompa ciepła liczy każdy swój kW mocy dość drogo ;)

O działaniu pompy ciepła wiem dużo, znam ich zasadę działania, tylko nie znam się na instalacjach C.O nie wiem jak powinno być to wszystko podłączone, aby uzyskać z tego największe korzyści. Jakiś schemat jak to wszystko powinno być połączone z pompą?

Gość Arturo72
Grzałka 3,7kW czy 12kW cenowo wychodzi podobnie. Pompa ciepła liczy każdy swój kW mocy dość drogo ;)

No to już Ci pisałem,ta Extensa gdzie przy -20st.C masz 5kW to koszt 16tys.zł a ona do takiego domu spokojnie się nada.

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6370338995.html

Pompę wpinasz bezpośrednio pod rozdzielacz,w drodze do rozdzielacza będzie zawór trzydrogowy na cwu i ot cala instalacja.

Edytowane przez Arturo72

No to już Ci pisałem,ta Extensa gdzie przy -20st.C masz 5kW to koszt 16tys.zł a ona do takiego domu spokojnie się nada.

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6370338995.html

Pompę wpinasz bezpośrednio pod rozdzielacz,w drodze do rozdzielacza będzie zawór trzydrogowy na cwu i ot cala instalacja.

Tę extense i taniej idzie kupić. Allegro to czasem alledrogo :)