oszczednyGrześ 08.08.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 No wiadomo,że tak. Ale to jest kwestia negocjacji zawsze a nie mam czym się podeprzeć tylko allegro Racja, allegro to taki barmometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.08.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 No to już Ci pisałem,ta Extensa gdzie przy -20st.C masz 5kW to koszt 16tys.zł a ona do takiego domu spokojnie się nada. http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6370338995.html Pompę wpinasz bezpośrednio pod rozdzielacz,w drodze do rozdzielacza będzie zawór trzydrogowy na cwu i ot cala instalacja. To jak działa taka instalacja CWU. Włączam wodę ( pompa startuje z grzaniem ) i ile czekam na ciepłą wodę? Drugie pytanie to jak długa może być instalacja od jednostki zew. do jednostki wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) To jak działa taka instalacja CWU. Włączam wodę ( pompa startuje z grzaniem ) i ile czekam na ciepłą wodę? Drugie pytanie to jak długa może być instalacja od jednostki zew. do jednostki wew. Mam zasobnik 300l,grzeje go do 46st.C. Na pompie sa 2 tryby pracy czyli na c.o i na cwu z dwoma różnymi ustawieniami dot.temp.zasilania i można dla danego trybu ustawić priorytet,I mnie jest cwu. Gdy np.włączony jest tryb c.o gdzie grzywa grzewcza ma max. temp.zasilania 38st.C a w zasobniku temp.wody spadnie pon.ustalonej delty to tryb pracy pompy przełącza się automatycznie na tryb pracy cwu z temp.zasilania max.57st.C zawór trojdrogowy przestawia się na grzanie cwu,po zagrzaniu cwu do 46st.C następuje powrót do trybu pracy c.o. Grzanie pustego zasobnika od 15st.C do 46st.C trwa ok.45 minut ale taka sytuacja nie występuje. Priorytet na cwu mam ustawiony od 22-6 i 13-15 czyli na 6.00 mam 300l wody o temp 46st.C i na 15.00 mam 300l wody o temp.46st.C i na 3 osoby z wanną nigdy nie zabrakło. W przedziale 22-6 cwu grzane jest najdłużej bo wiadomo że po wieczornych kapielach a w południe dogrzanie do 46st.C trwa z pół godziny. Nie pamiętam jaka jest max.odległość od jedn.zewnętrznej ale kojarzę coś 15m. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.08.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czyli zbiornik na cwu jest konieczny i najlepiej taki duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Czyli zbiornik na cwu jest konieczny i najlepiej taki duży? Oczywiście,że jest konieczny bo to są dwa osobne tryby i obiegi pracy,przepływowo grzane jest tylko c.o. Taki duży ze względu na to,żeby utrzymać jak najniższą temperaturę zasilania pracy pompy bo wtedy jest najwyższa jej sprawność czyli COP. Grzejąc mniejszy zasobnik do wyższej temperatury COP byłby drastycznie niski. Dlatego te pompy do cwu zintegrowane z zasobnikiem i z mniejszymi zasobnikami są porażką. Np: http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.08.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czyli do podanej przez ciebie ceny należy doliczyć baniak 300L dodatkowo jeszcze jakąś grzałkę na zapas, naczynie bezpieczeństwa, zawór trójdrożny. 2000 zł?Plus robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czyli do podanej przez ciebie ceny należy doliczyć baniak 300L dodatkowo jeszcze jakąś grzałkę na zapas, naczynie bezpieczeństwa, zawór trójdrożny. 2000 zł? Plus robocizna Zasobnik 300l-1500zl,montaż z zaworem i pierdolami 2000-3000zł. Grzałka nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.08.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 czy to watek o PC????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) czy to watek o PC????? Przez jednego nie odpowiedzialnego byłego moderatora inwestorzy chcący poznać coś nowego nie mogą w tym wątku ? Grzane grzałkami w buforze. W dalszej przyszłości pompy ciepła . Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.08.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 zaproś współrozmówce na swój blog / dziennik budowy lub do odpowiedniego wątku tematycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 zaproś współrozmówce na swój blog / dziennik budowy lub do odpowiedniego wątku tematycznego Przez durne działania tegoż moderatora tu są pytania o wyjasnienie i nie mam zamiaru nikogo nigdzie zapraszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.08.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Było, dziś potwierdzam.U mnie nadal 2 taryfa.Tauron gliwicki wprowadził święta pod weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.08.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Było, dziś potwierdzam. U mnie nadal 2 taryfa. Tauron gliwicki wprowadził święta pod weekend. Tauron sukcesywnie wprowadza dni swiateczne w II taryfie, wiąze sie to w przypadku starszych układów pomiarowych z wymianą liczników, do konca roku wszyscy korzystający z g12w będą mieli dni swiateczne na tygodniu w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 23.08.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam Panowie mam zamiar zaintalowac kable grzejne w wylewce anhydrytowej 50mm, na tym deska warstwowa 14mm klejona na grzebien. Prosze mi poradzic, czy kable 17W/mb beda odpowiedznie jezeli roztaw pomiedzy przewodami bedzie okolo 17cm i moc na 1mkw wyniesie 100W?Druga sprawa to mam problem ze znalezieniem odpowiedniej siatki nosnej PP, tak zeby siatke przypiac klipsami do izoloacji termicznej w podlodze, a do siatki gesto przypiac w/w kable opaskami zaciskowymi.Gdzie moglbym kupic taka siatke, typu geosiatka, ale musi byc gruba, najlepiej kilka milimetrow, moze byc tez to jakas mata plastikowa zamiast siatek metalowych. Jak wspomnialem wyzej wylewki beda anhydrytowe, wiec siatki beda korodowaly i rdza wyjdzie po czasie na wierzch i przejdzie przez fuge w plytkach, bo na parterze takie beda. Na poddaszu jednak deski tak jak opisalem to wyzej. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Panowie mam zamiar zaintalowac kable grzejne w wylewce anhydrytowej 50mm, na tym deska warstwowa 14mm klejona na grzebien. Prosze mi poradzic, czy kable 17W/mb beda odpowiedznie jezeli roztaw pomiedzy przewodami bedzie okolo 17cm i moc na 1mkw wyniesie 100W? Druga sprawa to mam problem ze znalezieniem odpowiedniej siatki nosnej PP, tak zeby siatke przypiac klipsami do izoloacji termicznej w podlodze, a do siatki gesto przypiac w/w kable opaskami zaciskowymi. Gdzie moglbym kupic taka siatke, typu geosiatka, ale musi byc gruba, najlepiej kilka milimetrow, moze byc tez to jakas mata plastikowa zamiast siatek metalowych. Jak wspomnialem wyzej wylewki beda anhydrytowe, wiec siatki beda korodowaly i rdza wyjdzie po czasie na wierzch i przejdzie przez fuge w plytkach, bo na parterze takie beda. Na poddaszu jednak deski tak jak opisalem to wyzej. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam Krzysztof Jakieś logiczne uzasadnienie anhydrytu ? Moc na 1m2 za duża tym bardziej przy anhydrycie. http://allegro.pl/siatka-zbrojeniowa-do-wylewek-drut-2mm-100-x-200cm-i6366986775.html Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 23.08.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Logiczne uzasadnienie anhydrytu, to to, ze zdolnosc przewodzenie to 2W/mkwxK w poronaniu do betonowych samopoziomujacych to maksymalnie 1,2W/mkwxK, a suchokladzionych z miksokreta to tylko 0,6, nie wszedzie o tym mozna poczytac, ale rozmawialem z technologiem od wylewek, i nie mowi tak, bo anhydryt glownie jego firma oferuje, ale i betonowe tez. Wiec maja w swoich zapisach takie parametry. I tutaj zgadzaloby sie Twoje stwierdzenie, ze tym bardzie do anhydrytowych moc 100W pod deski za duza. Drugi powod dla anhydrytowych to taki, ze jest ciekla i bardzo dobrze obleje kable. Moglbym samopoziomujaca betonowa, ale u nas w Slupsku nie ma takiej, dopiero najblizej to Poznan.Bede musial kupic kable DEVI albo Elektra 10W/mb i dac roztaw 12,5cm tak, zeby wyszlo 80W/mkw.Nie wiem czy tak samo zrobic na parterze, bo planuje plytki, kamie etc, ale istnieje zamysl, zeby dac w salonie deski zamiast plytek. I wtedy bedzie problem, jezeli zostawie te kable tak jak sa czyli 120W/mkw VCD17W. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Logiczne uzasadnienie anhydrytu, to to, ze zdolnosc przewodzenie to 2W/mkwxK w poronaniu do betonowych samopoziomujacych to maksymalnie 1,2W/mkwxK, a suchokladzionych z miksokreta to tylko 0,6, nie wszedzie o tym mozna poczytac, ale rozmawialem z technologiem od wylewek, i nie mowi tak, bo anhydryt glownie jego firma oferuje, ale i betonowe tez. Wiec maja w swoich zapisach takie parametry. I tutaj zgadzaloby sie Twoje stwierdzenie, ze tym bardzie do anhydrytowych moc 100W pod deski za duza. Drugi powod dla anhydrytowych to taki, ze jest ciekla i bardzo dobrze obleje kable. Moglbym samopoziomujaca betonowa, ale u nas w Slupsku nie ma takiej, dopiero najblizej to Poznan. Bede musial kupic kable DEVI albo Elektra 10W/mb i dac roztaw 12,5cm tak, zeby wyszlo 80W/mkw. Nie wiem czy tak samo zrobic na parterze, bo planuje plytki, kamie etc, ale istnieje zamysl, zeby dac w salonie deski zamiast plytek. I wtedy bedzie problem, jezeli zostawie te kable tak jak sa czyli 120W/mkw VCD17W. Pozdrawiam Czyli zamierzasz grzać w taryfie G11 czyli całodobowo bez akumulacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 23.08.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Czyli zamierzasz grzać w taryfie G11 czyli całodobowo bez akumulacji ? Tak, calodobowo. Dom pasywny, jeszcze nie zrobilem proby szczelnosci, ale wszystko jest zgodnie z projektem, a nawet i lepiej, wiec spodziewam sie standardu pasywnego. Niemniej jednak biore pod uwage, ze 15kwh/mk/a bedzie trudno, jezeli rzetelnie na to spojrzec, ale 20kwh jest pewne i tutaj mysle, ze kable i klimatyzacja kanalowa juz rozprowadzona powinny zdac egzamin i dlatego w G11, nie ma sensu ogrzewac akumulacyjnie. U dla scian 0,080 U dla dachu 0,075 U dla podlogi 0,075 Okna Internorm fixy 0,61 Okna Internorm otwieralne 0,69 Drzwi wjsciowe Internorm 0,58 Jezeli szczelnosc budynku bedzie okolo 0,4 lub nawet nawet 0,3, to chyba nie ma sie co martwic. Nie wiem czy 80W/mk na parter robic, bo ewentualnie dla desek by bylo czy tutaj zrobic 100W/mk, zeby i dla desek klejonych na grzebien i dla plytek tez by bylo dobrze. Co Wy na to? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.08.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Tak, calodobowo. Dom pasywny, jeszcze nie zrobilem proby szczelnosci, ale wszystko jest zgodnie z projektem, a nawet i lepiej, wiec spodziewam sie standardu pasywnego. Niemniej jednak biore pod uwage, ze 15kwh/mk/a bedzie trudno, jezeli rzetelnie na to spojrzec, ale 20kwh jest pewne i tutaj mysle, ze kable i klimatyzacja kanalowa juz rozprowadzona powinny zdac egzamin i dlatego w G11, nie ma sensu ogrzewac akumulacyjnie. U dla scian 0,080 U dla dachu 0,075 U dla podlogi 0,075 Okna Internorm fixy 0,61 Okna Internorm otwieralne 0,69 Drzwi wjsciowe Internorm 0,58 Jezeli szczelnosc budynku bedzie okolo 0,4 lub nawet nawet 0,3, to chyba nie ma sie co martwic. Nie wiem czy 80W/mk na parter robic, bo ewentualnie dla desek by bylo czy tutaj zrobic 100W/mk, zeby i dla desek klejonych na grzebien i dla plytek tez by bylo dobrze. Co Wy na to? Dziekuje Ja nie jestem fanem akumulacji i zwykle daję albo folie pod panele albo maty pod panele czy płytki. W razie czego jest blisko dostać się do tego . Ostatnio do pasywniaka 5W/mb pod płytki. Wszystko na elektrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 23.08.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie widzialem nigdzie kabli 5W/mb z Elektry.Siatki nie moga byc metalowe, chodzi mi o plastikowe grube.Czyli 80W/mk jest dobre, albo dac maty, jezeli tak, to anhydrytu trzeba wlac o 1cm mniej, bo wtedy mi sie warstwy zmieszcza. Maty wkleic trzeba na klej czyli zajmnie gdzies to okolo 8-10mm. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts