Lukee 26.08.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 U dla scian 0,080 U dla dachu 0,075 U dla podlogi 0,075 badzi47, możesz podać więcej szczegółów, technologia, grubości, koszty, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 27.08.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 badzi47, możesz podać więcej szczegółów, technologia, grubości, koszty, etc. Witaj Sciany zewnetrzne z silikatow 24cm, na to styropian 40cm w dwoch warstwach po 20cm z felcem klejone pierwsza dla wyrownania na klej z worka Weber druga na klej piankowy, kolki tylko dla pierwszej warstwy po 4 szt/mkw marki Fisher wkrecane do srodka, kotwienie tylko 35mm. Styropian Austrotherm 0,031 Jezeli chodzi o dach to: Dach Krokwie o roztawie 70cm, na to OSB18mm, na to papa z wkladka aluminium 4,2mm, dalej plyta PIR 2x14cm -0,022 na to papa izolacyjna samoprzylepna 3mm, kontrlata, membrana celem wyprowadzenia skroplin do rynny poprzez pas dorynnowy, dalej drugie mniejsze kotrlaty, dalej laty i dachowka. Posadowienie domu podbudowa 30cm kamien i piasek, styrodur BASF3035, plyta zelbetowa 25cm, folia budowlana, sztywna plyta PIR12cm, folia ekran, kable grzejne, wylewka anhydryt 50mm. Okna Internorm-Austria To na razie wszystko. Czeka mnie jeszcze proba szczelnosci, ale to gdzies za kilka tygodni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Witaj Sciany zewnetrzne z silikatow 24cm, na to styropian 40cm w dwoch warstwach po 20cm z felcem klejone pierwsza dla wyrownania na klej z worka Weber druga na klej piankowy, kolki tylko dla pierwszej warstwy po 4 szt/mkw marki Fisher wkrecane do srodka, kotwienie tylko 35mm. Styropian Austrotherm 0,031 Jezeli chodzi o dach to: Dach Krokwie o roztawie 70cm, na to OSB18mm, na to papa z wkladka aluminium 4,2mm, dalej plyta PIR 2x14cm -0,022 na to papa izolacyjna samoprzylepna 3mm, kontrlata, membrana celem wyprowadzenia skroplin do rynny poprzez pas dorynnowy, dalej drugie mniejsze kotrlaty, dalej laty i dachowka. Posadowienie domu podbudowa 30cm kamien i piasek, styrodur BASF3035, plyta zelbetowa 25cm, folia budowlana, sztywna plyta PIR12cm, folia ekran, kable grzejne, wylewka anhydryt 50mm. Okna Internorm-Austria To na razie wszystko. Czeka mnie jeszcze proba szczelnosci, ale to gdzies za kilka tygodni. Pozdrawiam A jakie zużycie energii na cwu przewidujesz ? Czasem nie wyższe niż na c.o ? Jak zamierzasz ten temat zmniejszyć ? Mycie się we wiaderku jak inni z kablami ? Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 27.08.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Pompa Viviverti 300l COP 3,7 do -7*C czynnik roboczy R410A.Dwoje doroslych i dziecko w przyszloszci drugie razem liczmy 2+2, zuzycie dzinne 200L.Potrzeba okolo 60KWh na podgrzanie 1m*. Liczmy COP nawet 3. Wiec 20KWh pradu w zwyklej taryfie plus straty okolo 2%. Wynika z tego, ze na miesiac zuzycie wody to 6m*x20+120kwh +60%=192kwhx65gr=125zlotych miesiecznie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.08.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Pompa Viviverti 300l COP 3,7 do -7*C czynnik roboczy R410A. Dwoje doroslych i dziecko w przyszloszci drugie razem liczmy 2+2, zuzycie dzinne 200L. Potrzeba okolo 60KWh na podgrzanie 1m*. Liczmy COP nawet 3. Wiec 20KWh pradu w zwyklej taryfie plus straty okolo 2%. Wynika z tego, ze na miesiac zuzycie wody to 6m*x20+120kwh +60%=192kwhx65gr=125zlotych miesiecznie. Pozdr Nie ma już 300 tek jest 260 i 270 z tym że 270 dużo tańsza bez wezownicy i nieco brzydsza. 260 inny design i z wężownicą oraz nieco inne sterowanie. Co do pracy do -7 to z COP działają nawet i przy -15 nawet czasem lepiej niż przy -7 znaczenie ms wilgotność powietrza. Prawda jest taka że wystarczy pomieszczenie 9m3 i może działać bez konieczności poboru powietrza z zewnątrz budynku. Temperatura wyrzcanego powietrza jest około 4-6 'c niższa niż pobieranego w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 28.08.2016 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Klimatyzacja z gornej Mitsu 15k plus kable z devilinkiem do sterowania z panelu glownego dla wszystkich pomieszczen i przez internet masz podglad jaka temp podlogi i powietrza we wszystkich pom. w calym domu koszt kabli z montazem plus sterowanie 12k . Do tego Vivierti pompa z montazem okolo 8k. Razem okolo 35k i masz ogrzewanie i co wazne caloroczna klimatyzacje. Blizej klimatyzacji, to sa przewody antybakteryjne fi 160 rozprowadzone po pokojach i w salonie dwie rury, w pokoju po jednej, przepustownice na razie ustwiane beda recznie. Montaz mam miec gdzies okolo pazdziernik. Teraz jest szal, monterzy nie sa bardzo zajeci. Czyli reasumujac dla klimatyzacji jest to rewersyjna pompa ciepla powietrze-powietrze inwerter. Jednostka zew. na scianie budynku, a wew. w przestronnym strychu. Trzeba pamietac, ze strych ma temp zblizona do pokoi na poddaszu poniewaz dach jest ocieplony nakrokwiowo 2x14cm plyta PIR i totalnie uszczelniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 28.08.2016 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Roczne zuzycie na ogrzewanie i chlodzenie to okolo 1300 zlotych plus 1500 dla cwu. Razem 2800 zlotych. Dom o powierzchi 260mkw i wys pomieszczen 2.75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.08.2016 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Klimatyzacja z gornej Mitsu 15k plus kable z devilinkiem do sterowania z panelu glownego dla wszystkich pomieszczen i przez internet masz podglad jaka temp podlogi i powietrza we wszystkich pom. w calym domu koszt kabli z montazem plus sterowanie 12k . Do tego Vivierti pompa z montazem okolo 8k. Razem okolo 35k i masz ogrzewanie i co wazne caloroczna klimatyzacje. Blizej klimatyzacji, to sa przewody antybakteryjne fi 160 rozprowadzone po pokojach i w salonie dwie rury, w pokoju po jednej, przepustownice na razie ustwiane beda recznie. Montaz mam miec gdzies okolo pazdziernik. Teraz jest szal, monterzy nie sa bardzo zajeci. Czyli reasumujac dla klimatyzacji jest to rewersyjna pompa ciepla powietrze-powietrze inwerter. Jednostka zew. na scianie budynku, a wew. w przestronnym strychu. Trzeba pamietac, ze strych ma temp zblizona do pokoi na poddaszu poniewaz dach jest ocieplony nakrokwiowo 2x14cm plyta PIR i totalnie uszczelniony. No widzę że kolejna osoba idzie w między innymi moją koncepcję. Nie wiem czy czytałeś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę/page15 pamiętaj o jak najkrótszych kanałach. Jakie Mitsubishi będziesz chciał wrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 28.08.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Po co podłogówka i ogrzewanie nadmuchowe w jednym domu, w dodatku tak zaizolowanym. Rozumiem samą klima ale PC to już zbytek. Ja myślę o podłogowe aku plus reku z GWC z dogrzewnicą elektryczną, tak aby w chłodniejsze noce dogrzać reku bez konieczności załączania podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.08.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Po co podłogówka i ogrzewanie nadmuchowe w jednym domu, w dodatku tak zaizolowanym. Rozumiem samą klima ale PC to już zbytek. Ja myślę o podłogowe aku plus reku z GWC z dogrzewnicą elektryczną, tak aby w chłodniejsze noce dogrzać reku bez konieczności załączania podłogówki. Rekuperacja jako ogrzewanie to przynajmniej w moim mniemaniu niezbyt dobre wyjście. Wentylacja to wentylacja co to znaczy sama klima a pc zbytek? Nie rozumiem? Klima to pc i grzeje z COP'em a nie jak nagrzewnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 28.08.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Rekuperacja jako ogrzewanie to przynajmniej w moim mniemaniu niezbyt dobre wyjście. Wentylacja to wentylacja co to znaczy sama klima a pc zbytek? Nie rozumiem? Klima to pc i grzeje z COP'em a nie jak nagrzewnica. Dokladnie tak. Panowie nie mieszajcie wentylacji z grzaniem. Niech ona sobie pracuje i robi swoje. Natomiast w domu tak energooszczednym ogrzewanie akumulacyjne nie wogole sensu. Ogrzewanie bezposrednie najlepiej podlogowe (kable grzejne) w prostej drozszej taryfie i klimatyzacja czyli rewersyjna pompa ciepla powietrze-powietrze inwerter. Generalnie klima, a na uzyskanie komfortu od podlogi czyli podgrzewanie podlogi kablami. To bedzie git. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.08.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Prawda jest taka że wystarczy pomieszczenie 9m3 i może działać bez konieczności poboru powietrza z zewnątrz budynku. Temperatura wyrzcanego powietrza jest około 4-6 'c niższa niż pobieranego w takim przypadku. Taaa... Najpierw zagrzać to pomieszczenie prądem np kablami a następnie wypompowywać tą energię pompą ciepła do CWU ... Taniej i prościej będzie grzałkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 29.08.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 badzi47, ja ciągle nie rozumiem po co Ci dwa systemy ogrzewania, PC i podłogówka. Jeśli tak jak piszesz, że głównie będzie chodziła klima a podłogówka to tylko aby uzyskać komfort ciepłej podłogi, to dla mnie jest właśnie zbytek. Ale kto bogatemu zabroni Ogólnie twoja koncepcja wydaje się ok, ale nie kalkuluje mi się. Masz rację, że nie ma co akumulować w domy tak energooszczędnym, ale różnica w kosztach izolacji do 15kWh/m2rok a 45 kWh/m2rok (ja mam zamiar do tego zejść) to będzie min 20tyś zł w moim przypadku. Koszt zwrotu takiej inwestycji to ponad 10 lat, co wg mnie nie ma sensu z punktu widzenia budżetowania. Czy jest jakiś argument za tym aby nie stosować dogrzewnicy w reku jako źródła ciepła? Taki moduł to dodatkowe kilkaset złotych zamiast PC 20-30tyś. Tak wiem, COP no i klima w lecie, ale ja zakładam, że z reku + GWC i tak będę w lecie miał max 22-23st i dam radę bez klimy, a dogrzewnica będzie mi służyła tylko w momentach kiedy nie będzie aż tak zimno aby załączać podłogówkę. Chętnie wysłucham argumentów przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 29.08.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Taaa... Najpierw zagrzać to pomieszczenie prądem np kablami a następnie wypompowywać tą energię pompą ciepła do CWU ... Taniej i prościej będzie grzałkami... Pompe taka montujemy w pomieszczeniu nieogrzewanym-gospodarczym, z tym ze jezeli roznica temperatury w wyrzucanym powietrzu jest 4-5 stopni, to w koncu bedziemy mieli tak chlodno, ze COP spadnie. To funkcjonowac moze dobrze latem, gdzie zaciagamy powietrze np z duzego salonu, lub z kilka innych pomieszczen i wpuszczamy ochlodzone z powrotem. Jesienia, zima tego nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.08.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czy jest jakiś argument za tym aby nie stosować dogrzewnicy w reku jako źródła ciepła? argument jest taki, że aby przenieść wentylacją odpowiednią moc grzewczą przy niskiej temperaturze powietrza (max 50 stopni), to trzeba mieć duży przepływ, który zimą nikomu nie jest potrzebny, bo duży przepływ = duże koszty grzania i niekomfortowo niska wilgotność powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.08.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 A jakie zużycie energii na cwu przewidujesz ? Czasem nie wyższe niż na c.o ? Jak zamierzasz ten temat zmniejszyć ? Mycie się we wiaderku jak inni z kablami ? O czym piszesz bo nie wiem? Pompa Viviverti 300l COP 3,7 do -7*C czynnik roboczy R410A. Dwoje doroslych i dziecko w przyszloszci drugie razem liczmy 2+2, zuzycie dzinne 200L. Potrzeba okolo 60KWh na podgrzanie 1m*. Liczmy COP nawet 3. Wiec 20KWh pradu w zwyklej taryfie plus straty okolo 2%. Wynika z tego, ze na miesiac zuzycie wody to 6m*x20+120kwh +60%=192kwhx65gr=125zlotych miesiecznie. Pozdr Ile??? nie uwzględniłeś że całego bojlera nie będziesz zużywać, chyba że nisko będziesz grzać.. u mnie w 2 taryfie zwykłą dla 4 osób bojler 200L grzałką do 60* grzeję i rocznie na CWU wychodzi (tania taryfa + duon = 0,25pln ) 450 zł brutto.. w kWh to 1800.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 w kWh to 1800.. To u mnie takie zużycie cwu przy 2 osobach następuje po 6 miesiącach Mówiłem,że w miskach się myjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.08.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 http://www.eko-instal.pl/vivitherm-vertical-300.html 8 klocków ? Ktoś jest niezbyt rozgarniety w takim przypadku ?? Sądze,że winny takim debilizmom jest były moderator R&K Dzięki takim kretynom typu nydar,R&K,Lobo dałeś się nabrać,że możesz rodzinę umyć w 10l wody w miseczce czuję się pominięty.. foch Prosiłbym o całosciowy koszt systemu grzewczego do c.o+cwu w tym pasywniaku i roczne zużycie energii i koszt ? Nie mam pasywniaka ale zużycie energii roczne na c.o+cwu to 3300kWh gdzie c.o to 1700kWh bez stresowo i z 23st.C w domu. Może kilku bezmyślnym ludziom da to trochę do uzmyslowienia. A tu się zgodzę.. przy 40 cm styropianu i 24 silki kombinacje z czymkolwiek są bez sensu.. jakikolwiek system - podłogówka z PC, kable, klima ale osobno.. i nie kombinować.. To u mnie takie zużycie cwu przy 2 osobach następuje po 6 miesiącach Mówiłem,że w miskach się myjecie nie.. w wannie i pod prysznicem.. mam bojler 200l grzany do 60* i przy nim zawór mieszający na wyjściu do 43* chyba (tak na oko ustawiony, żeby nie parzyło) .. przez dwa lata mieszkania RAZ zabrakło ciepłej wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.08.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 czuję się pominięty.. foch Ja też... I Przemek Kardyś bo z tego co wiem to też mu mało kWh idzie na CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 29.08.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To u mnie takie zużycie cwu przy 2 osobach następuje po 6 miesiącach Mówiłem,że w miskach się myjecie Twoja sprawa, że nie umiesz korzystać z łazienki Ci, którzy mają opomiarowane CWU (zarówno kWh jak i m3), piszą iż mieszczą się w około 500 kWh/os./rok Z dedykacją: Dwóch nowobogackich spotyka się w knajpie. Jeden mówi do drugiego: - Ładny masz krawat. Ile za niego dałeś? - 500 zł! - Ale ty jesteś frajer! Ja bym ci powiedział, gdzie można kupić taki sam krawat za 1500zl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts