Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Twoja sprawa, że nie umiesz korzystać z łazienki :p

Ci, którzy mają opomiarowane CWU (zarówno kWh jak i m3), piszą iż mieszczą się w około 500 kWh/os./rok

No my się kąpiemy w łazience a nie spłukujemy się tylko i to pod zimną wodą.

Nie byłem w wojsku i nie znam uczucia prysznica pod zimną woda.

Wanna i wygrzewanie się w wannie to tak.

500kWh/osobę na rok to jest ok.35l na osobę/dobę,czyli tak jak mówiłem,we wiaderkach się kąpiecie ?

Wybacz ale w 1/4 wody w wannie nie wyobrażam sobie się kąpać i to raz dziennie :D

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[QUO wolę prysznicyłem w wojsku i nie znam uczucia prysznica pod zimną woda.

Wanna i wygrzewanie się w wannie to tak.

500kWh/osobę na rok to jest ok.35l na osobę/dobę,czyli tak jak mówiłem,we wiaderkach się kąpiecie ?

Wybacz ale w 1/4 wody w wannie nie wyobrażam sobie się kąpać i to raz dziennie :D

Witam

Mam w domu wannę i w ciągu ostatnich dwóch lat, od zamieszkania w nowym domu, w ogóle się w niej nie kąpałem.Po prostu wolę - jak wielu na tym forum prysznic.

Kapać się lubię w morzu, ostatecznie w basenie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość Arturo72

Witam

Mam w domu wannę i w ciągu ostatnich dwóch lat, od zamieszkania w nowym domu, w ogóle się w niej nie kąpałem.Po prostu wolę - jak wielu na tym forum prysznic.

Kapać się lubię w morzu, ostatecznie w basenie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

40 lat pluskania się w wannie zrobiło swoje :D

Prysznic miałem jedynie w pracy i nie zrobił na mnie dużego wrażenia także w łazience jest tylko wanna dla przyjemności i relaksu ;)

Taaa...

Najpierw zagrzać to pomieszczenie prądem np kablami a następnie wypompowywać tą energię pompą ciepła do CWU ...:bash:

Taniej i prościej będzie grzałkami...:)

Przecież nikt nie każe stawiać pompy w salonie... Można też oczywiście brać z zewnątrz powietrze lub piwnicy, garażu, strychu. Pompa też nie zawsze się opłaca jak niedużo się zużywa wody.

argument jest taki, że aby przenieść wentylacją odpowiednią moc grzewczą przy niskiej temperaturze powietrza (max 50 stopni), to trzeba mieć duży przepływ, który zimą nikomu nie jest potrzebny, bo duży przepływ = duże koszty grzania i niekomfortowo niska wilgotność powietrza

większy przepływ to i większe przekroje rur pasuje zrobić. I oczywiście zdecydowanie będzie problem z przesuszaniem szczególnie w większe mrozy.

przy 40 cm styropianu i 24 silki kombinacje z czymkolwiek są bez sensu.. jakikolwiek system - podłogówka z PC, kable, klima ale osobno..

i nie kombinować..

można trochę jaśniej? dla mnie właśnie podłogówka na kablach + PC to kombinacja; rozumiem jeszcze klimę bez PC tylko na gorące dni, ale PC ma ogrzewać podobnie jak podłogówka, po co robić dwa systemy ogrzewania, zwłaszcza w budynku zbliżonym do pasywnego...

można trochę jaśniej? dla mnie właśnie podłogówka na kablach + PC to kombinacja; rozumiem jeszcze klimę bez PC tylko na gorące dni, ale PC ma ogrzewać podobnie jak podłogówka, po co robić dwa systemy ogrzewania, zwłaszcza w budynku zbliżonym do pasywnego...

jesli się kapiesz jak coniektorzy2000kwH/6 miesiecyto warto PC do wodyi wodnej podlogowki

jesli nie to tylko kable i klima na lato o ile wogole

Tak, calodobowo. Dom pasywny, jeszcze nie zrobilem proby szczelnosci, ale wszystko jest zgodnie z projektem, a nawet i lepiej, wiec spodziewam sie standardu pasywnego. Niemniej jednak biore pod uwage, ze 15kwh/mk/a bedzie trudno, jezeli rzetelnie na to spojrzec, ale 20kwh jest pewne i tutaj mysle, ze kable i klimatyzacja kanalowa juz rozprowadzona powinny zdac egzamin i dlatego w G11, nie ma sensu ogrzewac akumulacyjnie.

U dla scian 0,080

U dla dachu 0,075

U dla podlogi 0,075

Okna Internorm fixy 0,61

Okna Internorm otwieralne 0,69

Drzwi wjsciowe Internorm 0,58

Jezeli szczelnosc budynku bedzie okolo 0,4 lub nawet nawet 0,3, to chyba nie ma sie co martwic.

Nie wiem czy 80W/mk na parter robic, bo ewentualnie dla desek by bylo czy tutaj zrobic 100W/mk, zeby i dla desek klejonych na grzebien i dla plytek tez by bylo dobrze.

Co Wy na to?

Dziekuje

przy małym zapotrzebowaniunie o akumulacje chodzi

bez problemu obgonisz calydom caly sezonna nocnej tarywie

nawet tylko na 13-15!!! i 5:45-6 w 80% sezonu

Oczywiście reku i gwc raczej szkoda kasy. Chyba że raptem kawałek rury wrzucić celem podgrzania zimą przed reku.

powiertrze rzyzcywiście kiepskie, dom we Wrocławiu, ale głównie i tak chodzi mi o temperaturę - zimą podgrzanie, ale przede wszystkim trochę chłodniej w lecie, bo nie planuję klimy