Gość Arturo72 29.08.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Twoja sprawa, że nie umiesz korzystać z łazienki Ci, którzy mają opomiarowane CWU (zarówno kWh jak i m3), piszą iż mieszczą się w około 500 kWh/os./rok No my się kąpiemy w łazience a nie spłukujemy się tylko i to pod zimną wodą. Nie byłem w wojsku i nie znam uczucia prysznica pod zimną woda. Wanna i wygrzewanie się w wannie to tak. 500kWh/osobę na rok to jest ok.35l na osobę/dobę,czyli tak jak mówiłem,we wiaderkach się kąpiecie ? Wybacz ale w 1/4 wody w wannie nie wyobrażam sobie się kąpać i to raz dziennie Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 31.08.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 [QUO wolę prysznicyłem w wojsku i nie znam uczucia prysznica pod zimną woda. Wanna i wygrzewanie się w wannie to tak. 500kWh/osobę na rok to jest ok.35l na osobę/dobę,czyli tak jak mówiłem,we wiaderkach się kąpiecie ? Wybacz ale w 1/4 wody w wannie nie wyobrażam sobie się kąpać i to raz dziennie Witam Mam w domu wannę i w ciągu ostatnich dwóch lat, od zamieszkania w nowym domu, w ogóle się w niej nie kąpałem.Po prostu wolę - jak wielu na tym forum prysznic. Kapać się lubię w morzu, ostatecznie w basenie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam Mam w domu wannę i w ciągu ostatnich dwóch lat, od zamieszkania w nowym domu, w ogóle się w niej nie kąpałem.Po prostu wolę - jak wielu na tym forum prysznic. Kapać się lubię w morzu, ostatecznie w basenie. Pozdrawiam Pratchawiec 40 lat pluskania się w wannie zrobiło swoje Prysznic miałem jedynie w pracy i nie zrobił na mnie dużego wrażenia także w łazience jest tylko wanna dla przyjemności i relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.09.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Taaa... Najpierw zagrzać to pomieszczenie prądem np kablami a następnie wypompowywać tą energię pompą ciepła do CWU ... Taniej i prościej będzie grzałkami... Przecież nikt nie każe stawiać pompy w salonie... Można też oczywiście brać z zewnątrz powietrze lub piwnicy, garażu, strychu. Pompa też nie zawsze się opłaca jak niedużo się zużywa wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.09.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 argument jest taki, że aby przenieść wentylacją odpowiednią moc grzewczą przy niskiej temperaturze powietrza (max 50 stopni), to trzeba mieć duży przepływ, który zimą nikomu nie jest potrzebny, bo duży przepływ = duże koszty grzania i niekomfortowo niska wilgotność powietrza większy przepływ to i większe przekroje rur pasuje zrobić. I oczywiście zdecydowanie będzie problem z przesuszaniem szczególnie w większe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 01.09.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 przy 40 cm styropianu i 24 silki kombinacje z czymkolwiek są bez sensu.. jakikolwiek system - podłogówka z PC, kable, klima ale osobno.. i nie kombinować.. można trochę jaśniej? dla mnie właśnie podłogówka na kablach + PC to kombinacja; rozumiem jeszcze klimę bez PC tylko na gorące dni, ale PC ma ogrzewać podobnie jak podłogówka, po co robić dwa systemy ogrzewania, zwłaszcza w budynku zbliżonym do pasywnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 01.09.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 większy przepływ to i większe przekroje rur pasuje zrobić. I oczywiście zdecydowanie będzie problem z przesuszaniem szczególnie w większe mrozy. ok, dzięki za wytłumaczenie, argumenty przyjęte. zostaję przy podłogówce na kablach + reku (bez dogrzewnicy) + GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.09.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 można trochę jaśniej? dla mnie właśnie podłogówka na kablach + PC to kombinacja; rozumiem jeszcze klimę bez PC tylko na gorące dni, ale PC ma ogrzewać podobnie jak podłogówka, po co robić dwa systemy ogrzewania, zwłaszcza w budynku zbliżonym do pasywnego... jesli się kapiesz jak coniektorzy2000kwH/6 miesiecyto warto PC do wodyi wodnej podlogowki jesli nie to tylko kable i klima na lato o ile wogole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.09.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Tak, calodobowo. Dom pasywny, jeszcze nie zrobilem proby szczelnosci, ale wszystko jest zgodnie z projektem, a nawet i lepiej, wiec spodziewam sie standardu pasywnego. Niemniej jednak biore pod uwage, ze 15kwh/mk/a bedzie trudno, jezeli rzetelnie na to spojrzec, ale 20kwh jest pewne i tutaj mysle, ze kable i klimatyzacja kanalowa juz rozprowadzona powinny zdac egzamin i dlatego w G11, nie ma sensu ogrzewac akumulacyjnie. U dla scian 0,080 U dla dachu 0,075 U dla podlogi 0,075 Okna Internorm fixy 0,61 Okna Internorm otwieralne 0,69 Drzwi wjsciowe Internorm 0,58 Jezeli szczelnosc budynku bedzie okolo 0,4 lub nawet nawet 0,3, to chyba nie ma sie co martwic. Nie wiem czy 80W/mk na parter robic, bo ewentualnie dla desek by bylo czy tutaj zrobic 100W/mk, zeby i dla desek klejonych na grzebien i dla plytek tez by bylo dobrze. Co Wy na to? Dziekuje przy małym zapotrzebowaniunie o akumulacje chodzi bez problemu obgonisz calydom caly sezonna nocnej tarywie nawet tylko na 13-15!!! i 5:45-6 w 80% sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 01.09.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 ok, dzięki za wytłumaczenie, argumenty przyjęte. zostaję przy podłogówce na kablach + reku (bez dogrzewnicy) + GWC a reku + GWC to już nie jest kombinacja ? GWC robił bym tylko gdy w okolicy kiepskie powietrze (dom w mieście lub sąsiedzi palący węglem itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.09.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 a reku + GWC to już nie jest kombinacja ? GWC robił bym tylko gdy w okolicy kiepskie powietrze (dom w mieście lub sąsiedzi palący węglem itd.) Oczywiście reku i gwc raczej szkoda kasy. Chyba że raptem kawałek rury wrzucić celem podgrzania zimą przed reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 02.09.2016 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 jesli się kapiesz jak coniektorzy2000kwH/6 miesiecyto warto PC do wodyi wodnej podlogowki jesli nie to tylko kable i klima na lato o ile wogole zgadzam się, ale rozumiem, że kolega badzi47 ma PC do grzania; tego w połączeniu z kablami nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 02.09.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 przy małym zapotrzebowaniunie o akumulacje chodzi kompletnie nie rozumiem tego rozumowania; im mniejsze zapotrzebowanie tym większa korzyść ze sterowania źródłem ciepła, której przy akumulacji brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 02.09.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Oczywiście reku i gwc raczej szkoda kasy. Chyba że raptem kawałek rury wrzucić celem podgrzania zimą przed reku. powiertrze rzyzcywiście kiepskie, dom we Wrocławiu, ale głównie i tak chodzi mi o temperaturę - zimą podgrzanie, ale przede wszystkim trochę chłodniej w lecie, bo nie planuję klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 02.09.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 z ciekawości jakie koszty przewidujesz GWC od A do Z ? z podłączeniem do WM i pozamiataniem działki ? w sierpniu ani raz nie włączyłem klimy - temp. od 21,5 - 24 max w kuchni, twierdzę, że w domu dobrze izolowanym nie potrzeba ani GWC ani klimy do chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.09.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 z ciekawości jakie koszty przewidujesz GWC od A do Z ? z podłączeniem do WM i pozamiataniem działki ? w sierpniu ani raz nie włączyłem klimy - temp. od 21,5 - 24 max w kuchni, twierdzę, że w domu dobrze izolowanym nie potrzeba ani GWC ani klimy do chłodzenia masz rolety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ja w tym roku na wschodnich oknach położyłem folię przeciwsłoneczną. Efekt przerósł moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 02.09.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 GWC ok. 7-8k PLNakurat to lato było łaskawe, ale w zeszłym roku to przez tydzień było ok 35st, wtedy nawet myślałem żeby na szybko zamontować w mieszkaniu klimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 GWC ok. 7-8k PLN W życiu bym za tyle nie robił. Wybrałbym klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 02.09.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ja w tym roku na wschodnich oknach położyłem folię przeciwsłoneczną. Efekt przerósł moje oczekiwania. Dasz linka jaką konkretnie folie ? Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts