Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dasz linka jaką konkretnie folie ?

Dzięki .

Zakładał mi ją mój znajomy co okleja samochody. Niestety nie umiem powiedzieć jakiej była firmy. Pamiętam, że z trzech stopni ochrony, wybrałem ten środkowy (chyba 50%) i wyszło idealnie. Od zewnątrz widać delikatne lustro, a od wewnątrz jak swieci słońce wyglada tak jakby było za delikatną mgiełką.

Popytaj tych co oklejają szyby samochodów. Za dwa duże okna zapłaciłem 450zł.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakładał mi ją mój znajomy co okleja samochody. Niestety nie umiem powiedzieć jakiej była firmy. Pamiętam, że z trzech stopni ochrony, wybrałem ten środkowy (chyba 50%) i wyszło idealnie. Od zewnątrz widać delikatne lustro, a od wewnątrz jak swieci słońce wyglada tak jakby było za delikatną mgiełką.

Chyba też pójdę w tym kierunku, bo nic innego się równie dobrze nie ukryje i ciężko przy południowej ścianie szczytowej o coś rozsądnego z zewnątrz... Ja często i w październiku mam 26 stopni w salonie, także mogę nieco zyski słoneczne ograniczyć :)

Chyba też pójdę w tym kierunku, bo nic innego się równie dobrze nie ukryje i ciężko przy południowej ścianie szczytowej o coś rozsądnego z zewnątrz... Ja często i w październiku mam 26 stopni w salonie, także mogę nieco zyski słoneczne ograniczyć :)

I tu wychodzi wyższość domów parterowych nad piętrowymi. Niewielki okap i wystarczająco chroni przed wysokim słońcem.

Są folie dedykowane i robią robotę. Nie wspomnę że ktoś się że mnie śmiał jak pisałem ze taka cieniutka folia potrafi robić cuda i latem i zimą podobnie jak farby czy tynki termoizolacyjne

a jakie robią cuda zimą?

jestem zainteresowana na serio, nie robię sobie jaj, tylko tak piszę ;)

Technologia tak poszła naprzód że aż sam czasem nie wierzę. Ale staram się te nowinki testować bo z różnymi sytuacjami przy ograniczeniu zużycia energii się spotykam. Jak wrócę dzisiaj do domu w rozsądnym czasie to podesle więcej informacji w tym zakresie. Folie zimą poprawiają izolację termiczną szyby tak prosto to ujmując. Latem odbijają promieniowanie. Tynki czy farby podobnie

I tu wychodzi wyższość domów parterowych nad piętrowymi. Niewielki okap i wystarczająco chroni przed wysokim słońcem.

U mnie parterowy by się nie zmieścił niestety, i tak mam po 3 metry od granic wschód/zachód. I nie chodzi tylko o wysokie słońce, bo tak jak dziś niewiele ono wpada, ale u mnie ciągle ktoś w domu jest, drzwi tarasowe non-stop otwarte, nijak nie da się to porównać do domu pozamykanego cały dzień.

Dzięki. W zasadzie to chodziło mi o to czy to jest folia na stałe czy do okresowego demontażu i już się wszystko wyjaśniło. Zastanawiałem się nad taką siatką z przyssawką jak na szybach samochodow marki Polonez

Są folie dedykowane i robią robotę. Nie wspomnę że ktoś się że mnie śmiał jak pisałem ze taka cieniutka folia potrafi robić cuda i latem i zimą podobnie jak farby czy tynki termoizolacyjne

zimą taka folia ogranicza pewnie promieniowanie słoneczne dające ciepła nawet kilkaset W/m2 szyby.

Technologia tak poszła naprzód że aż sam czasem nie wierzę. Ale staram się te nowinki testować bo z różnymi sytuacjami przy ograniczeniu zużycia energii się spotykam. Jak wrócę dzisiaj do domu w rozsądnym czasie to podesle więcej informacji w tym zakresie. Folie zimą poprawiają izolację termiczną szyby tak prosto to ujmując. Latem odbijają promieniowanie. Tynki czy farby podobnie

Mozesz szerzej napisac o działaniu zimą farb termoizoalcyjnych, jakie efekty, ile kWh czy tez % mozna dzieki nim zaoszczedzic, czy to są farby stosowania zewnętrznego czy wewnętrznego.

masz rolety zewnętrzne?

tak, mam zewnętrzne na 2 oknach od południa + odpowiedni okap, w czasie dnia zasunięte na 80-100% jak nikogo nie ma w domu

na tej samej ścianie mam 3 kwatery drzwiowe, ale tam dłuższy okap i tylko roleta wewnętrzna D-N, mam jeszcze duże okno od zachodu, przez które grzeje dość mocno, planuje wewn. roletę rzymską - ale puki co skarbiec jest pusty :/

folie dobre ale strony południowej, bo znowu one ograniczają zyski w zimie ! i uwaga - z tego co zasłyszałem u fachowców powinny być montowane na zewnątrz, bo inaczej istnieje ryzyko pęknięcia szyby (przy tych mocnych)

Wszystko zależy od ilości słońca zimą. Ogólnie też ponoć poprawiają izolację okna.

u mnie generalnie lepiej jest kiedy jest kilka stopni chłodniej i więcej słońca niż cieplej i mniej słońca. zeszłej zimy tego słońca było całkiem sporo. bilans przeciętnego okna południowego jest zimą dodatni (zdaje się, że wschodniego czy zachodniego również - albo przynajmniej zerowy) pomimo faktu, że okno ma znacznie gorsze parametry cieplne niż ściana. zatkanie tego folią pewnie pogorszy ten bilans. coś za coś. u siebie w tym roku nie miałem więcej niż 24°C, ale wspomagamy się roletami.

przed zimą odpalę GWC i zobaczymy co będzie za rok. kosztowało mnie około 2400 zł. dzisiaj raczej kupiłbym klimatyzator zamiast tego - przyniósłby pewnie więcej oszczędności i komfortu.

Tauron gliwicki przysłał mi ofertę na g12w.

2 lata cen prądu bez robienie niczego, vs 2 lata z odesłaniem umowy przy tych samych stawkach za prąd.

Różnica jest w opłatach stałych.

Na szybko to około 100zł taniej w pierwszym roku przy odesłaniu umowy.

Za nocną bez przesyłu obniżyli o około 1 grosz, do 19gr z hakiem.

Czy można obecnie znaleźć coś ciekawszego?

Edytowane przez klaudiusz_x

teraz na rynku jakas bryndza z ofertami, obstawiam że przełom 2017/2018 bedzie się działo,ale w którą strone?

bo wiekszosc firm miala umowy z grawancja na 2-3 lata

sam zastanawim sie jak to teraz rozegrac z ZX35 - podpisac w C, czy odrazu w g? czy moze uda sie dopisac licznik juz domoich wczesniejszych umow w Duonie??

teraz na rynku jakas bryndza z ofertami, obstawiam że przełom 2017/2018 bedzie się działo,ale w którą strone?

bo wiekszosc firm miala umowy z grawancja na 2-3 lata

sam zastanawim sie jak to teraz rozegrac z ZX35 - podpisac w C, czy odrazu w g? czy moze uda sie dopisac licznik juz domoich wczesniejszych umow w Duonie??

Sadzisz ze Duon sie połapał jak wyszedł na tej ofercie?

GWC ok. 7-8k PLN

akurat to lato było łaskawe, ale w zeszłym roku to przez tydzień było ok 35st, wtedy nawet myślałem żeby na szybko zamontować w mieszkaniu klimę

Jeżeli tyle Cię wyjdzie to szkoda się w to bawić. Lepiej już klima kanałowa nawet dorobiona do puszek od wentylacji na tych samych anemostatach lub split gdzie najbardziej potrzeba. Z tego gwc to poleci lekka bryzka nieco chłodniejszego powietrza, wentylatory będą miały większe opory. Do podgrzania powietrza zimą wystarczy ci 10-12mb rury.

Jeżeli tyle Cię wyjdzie to szkoda się w to bawić. Lepiej już klima kanałowa nawet dorobiona do puszek od wentylacji na tych samych anemostatach lub split gdzie najbardziej potrzeba. Z tego gwc to poleci lekka bryzka nieco chłodniejszego powietrza, wentylatory będą miały większe opory. Do podgrzania powietrza zimą wystarczy ci 10-12mb rury.

Ciekawe. Moja klima LG ma wydajność 600m3/h, czyli taki reku dobrany pod GWC. Teoretycznie można to spokojnie zrobić na rurkach fi75. Pytanie czy się do tego nadają (temperatury, skraplanie, itp). Komuś bym tak nie zrobił, ale u siebie chętnie bym przetestował. Koszt rur jest znośny, robocizna własna tylko klimę ktoś musi zrobić.