Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę.

U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy).

No tak,zapomniałem,że podczas namydlania się zakrecasz wodę ;)

U mnie 50 l to 1/3 wanny :) A gdzie mycie głowy,rąk,golenie itp ?

Wiem,wiem,że gorąca kąpiel relaksacyjna jest nie higieniczna :D

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak,zapomniałem,że podczas namydlania się zakrecasz wodę ;)

U mnie 50 l to 1/3 wanny :) A gdzie mycie głowy,rąk,golenie itp ?

Wiem,wiem,że gorąca kąpiel relaksacyjna jest nie higieniczna :D

Nie wiedziałem, że stopień napełnienia wanny przekłada się na poziom higieny osobistej :p

Golisz się też w tej wannie? Tą wodą po umyciu wszelakich zakamarków czy tą po czyszczeniu nosa? :p

Gość Arturo72
Nie wiedziałem, że stopień napełnienia wanny przekłada się na poziom higieny osobistej :p

Golisz się też w tej wannie? Tą wodą po umyciu wszelakich zakamarków czy tą po czyszczeniu nosa? :p

Mam wannę o pojemności 220l czyli na relaksacyjna kapiel wieczorem musi być napelniona do ponad połowy i już masz 120 literkow,do tego mycie łapek,golenie w dzień daje naturalne zużycie wody a nie wiaderkowe :)

Prysznic to jedynie dla zuchów,harcerzy czy żołnierzy a ja na całe szczęście w woju nie byłem i wiem co to przyjemność z kąpieli na lezaco ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Chyba nie mnie chciałeś cytować...

Nie jarzysz miloszenko albo nie wiesz co to znaczy kąpać się w wannie a nie myć :)

Oprócz kąpieli są czynności które nazywają się myciem twarzy,myciem zębów czy goleniem.

Kapie się w wannie a myje się przy umywalce a obmywa czy podmywa się pod prysznicem :)

Umyc się czy podmyc się można we wiaderku ale wykapac we wiaderku ciężko jest :)

Czyli jak ktoś zużywa 37l na osobę na dobę oznacza że się nie kapie.

Edytowane przez Arturo72

Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach?

Zależy od domu. U mnie łazienki z pralnią są w centrum domu i temperatura 24-26 cały rok. Nadal przez ściany oddają ciepełko na inne pomieszczenia więc typowe ogrzewania najmniej za kilka tygodni. Co by nie było łazienki się grzeją z gruntowej PC kilkanaście minut dziennie...

Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło.

Jak ty to robisz ;)

U mnie skład osobowy identyczny, temperatura ta sama, baniak 400l i bez dogrzewania na bieżąco wody brakowalby codziennie. Fakt, że prysznica używam tylko ja.

Edytowane przez karolek75

Jak ty to robisz ;)

U mnie skład osobowy identyczny, temperatura ta sama, baniak 400l i bez dogrzewania na bieżąco wody brakowalby codziennie. Fakt, że prysznica używam tylko ja.

To ja nie wiem. Padła tu definicja kąpieli, to przyznam, że kąpią się dzieciaki, żona to nawet nie wiem, a ja się tylko w tej wannie myję. Dla mnie żadna przyjemnosć w gorącej wodzie leżeć. Podejrzewam że po zamontowaniu prysznica zużycie wzrośnie, ale mam plan założyć i odzyskwę, więc chyba niezbyt wiele, lub wcale.

a propos wanny - nie tylko rozmiar sie liczy ale i sposob uzytkowania. Starsza cora leje i leje i leje ... Wskaznikime moze byc globalne zuzycie wody w m3/miesiac. Jak kto ma podlicznik to ew. jeszcze CWU ale i to zalezy mocno od temperatury tejze.

Podejrzewam, ze w dobie zmywarek zuzycie wszyscy maja podobne per osoba. Zuzycie na wszystko obrocz CWU na kapiele i prysznice. Bo to bardzo zalezy od indywidualnych upodoban. Jeden kapiel ma w wannie na 1/3 pojemnosci, inny 1/2. Prysznic tez monza brac w 3 i 13 minut. Jak kto woli.

Edytowane przez karolek75

Od jutra zdecydowane uderzenie zimna z dużymi opadami deszczu i wietrzną pogodą, tak więc przyszły tydzień będzie można uznać za rozpoczęcie sezonu grzewczego.

U mnie sezon już trwa od dawna ...we wrześniu pykło 167,55kWh

Rok temu 159,76kWh czyli jak zwykle praktycznie to samo ...:yes:

To ja nie wiem. Padła tu definicja kąpieli, to przyznam, że kąpią się dzieciaki, żona to nawet nie wiem, a ja się tylko w tej wannie myję. Dla mnie żadna przyjemnosć w gorącej wodzie leżeć. Podejrzewam że po zamontowaniu prysznica zużycie wzrośnie, ale mam plan założyć i odzyskwę, więc chyba niezbyt wiele, lub wcale.

Jak dla mnie słowo klucz przy zużyciu to cyrkulacja. Przy takim samym użytkowaniu domu różnica prawie 100%. Z kontrolowaną cyrkulacją średnio na dzień 6 kWh z cyrkulacją 11. Podstawa to kontrola.

Pozdrawiam

Przemek

najcieplej 22,1st.C kuchnia/salon, 21,5 wiatrołap, na zewnątrz już nieprzyjemnie zimno, ale dom się jeszcze broni, było już poniżej 21 ale ostatnie ciepłe dni znów doładowały akumulatory :)

U mnie 23*-22,5* ...

I tu jest odpowiedź dlaczego ogrzewanie u nas już działa...

Przy 22* to ja mam w drogim prądzie...:p

u nas w salonie termometr wskazuje 24,5°C, dzisiaj cały dzień ciemno, pochmurno i leje. jeszcze nie grzejemy :)

w łazience podobnie (termostat maty grzewczej pokazuje ponad 25°C, ale ma chyba inną skalę niż termometr w salonie ;)). w kuchni trochę cieplej niż w salonie, w wiatrołapie minimalnie chłodniej, ale nie mamy tam termometrów.