Gość Arturo72 23.09.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę. U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy). No tak,zapomniałem,że podczas namydlania się zakrecasz wodę U mnie 50 l to 1/3 wanny A gdzie mycie głowy,rąk,golenie itp ? Wiem,wiem,że gorąca kąpiel relaksacyjna jest nie higieniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.09.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 No tak,zapomniałem,że podczas namydlania się zakrecasz wodę U mnie 50 l to 1/3 wanny A gdzie mycie głowy,rąk,golenie itp ? Wiem,wiem,że gorąca kąpiel relaksacyjna jest nie higieniczna Nie wiedziałem, że stopień napełnienia wanny przekłada się na poziom higieny osobistej Golisz się też w tej wannie? Tą wodą po umyciu wszelakich zakamarków czy tą po czyszczeniu nosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.09.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? W zeszłą sobotę przegiąłem z chłodzeniem i trzeba było włączyć podłogę na kilka godzin. Edytowane 23 Września 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.09.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Nie wiedziałem, że stopień napełnienia wanny przekłada się na poziom higieny osobistej Golisz się też w tej wannie? Tą wodą po umyciu wszelakich zakamarków czy tą po czyszczeniu nosa? Mam wannę o pojemności 220l czyli na relaksacyjna kapiel wieczorem musi być napelniona do ponad połowy i już masz 120 literkow,do tego mycie łapek,golenie w dzień daje naturalne zużycie wody a nie wiaderkowe Prysznic to jedynie dla zuchów,harcerzy czy żołnierzy a ja na całe szczęście w woju nie byłem i wiem co to przyjemność z kąpieli na lezaco Edytowane 23 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 [...] czy tą po czyszczeniu nosa? No nie pierdziel, ze smarkasz sobie do wanny. Fuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.09.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 No nie pierdziel, ze smarkasz sobie do wanny. Fuj! Chyba nie mnie chciałeś cytować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.09.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Chyba nie mnie chciałeś cytować... Nie jarzysz miloszenko albo nie wiesz co to znaczy kąpać się w wannie a nie myć Oprócz kąpieli są czynności które nazywają się myciem twarzy,myciem zębów czy goleniem. Kapie się w wannie a myje się przy umywalce a obmywa czy podmywa się pod prysznicem Umyc się czy podmyc się można we wiaderku ale wykapac we wiaderku ciężko jest Czyli jak ktoś zużywa 37l na osobę na dobę oznacza że się nie kapie. Edytowane 23 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 23.09.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? Zależy od domu. U mnie łazienki z pralnią są w centrum domu i temperatura 24-26 cały rok. Nadal przez ściany oddają ciepełko na inne pomieszczenia więc typowe ogrzewania najmniej za kilka tygodni. Co by nie było łazienki się grzeją z gruntowej PC kilkanaście minut dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.09.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło. Jak ty to robisz U mnie skład osobowy identyczny, temperatura ta sama, baniak 400l i bez dogrzewania na bieżąco wody brakowalby codziennie. Fakt, że prysznica używam tylko ja. Edytowane 26 Września 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.09.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 ja bez cyrkulacji w lato 4-5kWh, w zimę około 6.. baniak 200l grzany do 55* i zawór mieszający z zimną do około 40.. wanna 2 osoby/ prysznic 2 osoby - ja plus żona i dwie nastoletnie córki więc nie ma opcji żeby się nie kąpały. aha - wanna niezbyt duża.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.09.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Jak ty to robisz U mnie skład osobowy identyczny, temperatura ta sama, baniak 400l i bez dogrzewania na bieżąco wody brakowalby codziennie. Fakt, że prysznica używam tylko ja. To ja nie wiem. Padła tu definicja kąpieli, to przyznam, że kąpią się dzieciaki, żona to nawet nie wiem, a ja się tylko w tej wannie myję. Dla mnie żadna przyjemnosć w gorącej wodzie leżeć. Podejrzewam że po zamontowaniu prysznica zużycie wzrośnie, ale mam plan założyć i odzyskwę, więc chyba niezbyt wiele, lub wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.09.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) a propos wanny - nie tylko rozmiar sie liczy ale i sposob uzytkowania. Starsza cora leje i leje i leje ... Wskaznikime moze byc globalne zuzycie wody w m3/miesiac. Jak kto ma podlicznik to ew. jeszcze CWU ale i to zalezy mocno od temperatury tejze. Podejrzewam, ze w dobie zmywarek zuzycie wszyscy maja podobne per osoba. Zuzycie na wszystko obrocz CWU na kapiele i prysznice. Bo to bardzo zalezy od indywidualnych upodoban. Jeden kapiel ma w wannie na 1/3 pojemnosci, inny 1/2. Prysznic tez monza brac w 3 i 13 minut. Jak kto woli. Edytowane 26 Września 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.10.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Od jutra zdecydowane uderzenie zimna z dużymi opadami deszczu i wietrzną pogodą, tak więc przyszły tydzień będzie można uznać za rozpoczęcie sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Od jutra zdecydowane uderzenie zimna z dużymi opadami deszczu i wietrzną pogodą, tak więc przyszły tydzień będzie można uznać za rozpoczęcie sezonu grzewczego. U mnie sezon już trwa od dawna ...we wrześniu pykło 167,55kWh Rok temu 159,76kWh czyli jak zwykle praktycznie to samo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.10.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 U mnie sezon już trwa od dawna ...we wrześniu pykło 167,55kWh Rok temu 159,76kWh czyli jak zwykle praktycznie to samo ... Od dawna...? tzn? Jakie temperatury utrzymujesz? Dziwne że już musisz grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 U mnie sezon już trwa od dawna ...we wrześniu pykło 167,55kWh Rok temu 159,76kWh czyli jak zwykle praktycznie to samo ... Nie trzeba było się na Syberii budować, u mnie na zachodzie nawet kominka nie odpaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 To ja nie wiem. Padła tu definicja kąpieli, to przyznam, że kąpią się dzieciaki, żona to nawet nie wiem, a ja się tylko w tej wannie myję. Dla mnie żadna przyjemnosć w gorącej wodzie leżeć. Podejrzewam że po zamontowaniu prysznica zużycie wzrośnie, ale mam plan założyć i odzyskwę, więc chyba niezbyt wiele, lub wcale. Jak dla mnie słowo klucz przy zużyciu to cyrkulacja. Przy takim samym użytkowaniu domu różnica prawie 100%. Z kontrolowaną cyrkulacją średnio na dzień 6 kWh z cyrkulacją 11. Podstawa to kontrola. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 03.10.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 najcieplej 22,1st.C kuchnia/salon, 21,5 wiatrołap, na zewnątrz już nieprzyjemnie zimno, ale dom się jeszcze broni, było już poniżej 21 ale ostatnie ciepłe dni znów doładowały akumulatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.10.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 najcieplej 22,1st.C kuchnia/salon, 21,5 wiatrołap, na zewnątrz już nieprzyjemnie zimno, ale dom się jeszcze broni, było już poniżej 21 ale ostatnie ciepłe dni znów doładowały akumulatory U mnie 23*-22,5* ... I tu jest odpowiedź dlaczego ogrzewanie u nas już działa... Przy 22* to ja mam w drogim prądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.10.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 u nas w salonie termometr wskazuje 24,5°C, dzisiaj cały dzień ciemno, pochmurno i leje. jeszcze nie grzejemy w łazience podobnie (termostat maty grzewczej pokazuje ponad 25°C, ale ma chyba inną skalę niż termometr w salonie ). w kuchni trochę cieplej niż w salonie, w wiatrołapie minimalnie chłodniej, ale nie mamy tam termometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts