noname2 10.10.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Nigdy tego nie używałem i nie wiem jak działa. Będę miał 30m2 foli z mocą 140w/m2, żeby mieć duży zapas mocy, teraz mam 3x600w adax neo, więc będzie dużo więcej. Mam nadzieję, że będzie grzac szybko, zastanawiam się czy to jest system 0-1, grzeje na maxa i się wyłącza, czy tez dostosowuje moc grzania do potrzeb. Chodzi mi o to, że jak będę chciał poza 2 taryfą włączyć sobie delikatne grzanie nóg, to czy walnie z całą mocą, czy też można to wysterować. Pozdrawiam 140 W jako uzupełnienie systemu to IMHO na wyrost. To w ogrzewaniu akumacyjnym dobiera się z reguły 70 W/mkw kabla. Będzie jakbyś farelkę typu "sloneczko" zapalał i gasił. Lepiej mniejszą mocą a dłużej. Lepiej na min niż auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.10.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Już zamówiłem 140w, ale mam zamiar używac tylko podłogówki, a grzejniki odstawić.Zobaczymy jak będzie działać, teraz to i tak już po ptakach. Sterownik ma 2 czujki, więc zawsze moge ustawić max temperaturę podłogi i wyżej nie podskoczy, mam nadzieję, że nie będę żałować, bo wydałem na to 2100, głupio gdyby nie działało zadowalająco. Zastanawiam się czy to prawda, że ciepło jest bardziej odczuwalne niż przy normalnym ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 10.10.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Już zamówiłem 140w, ale mam zamiar używac tylko podłogówki, a grzejniki odstawić. Zobaczymy jak będzie działać, teraz to i tak już po ptakach. Sterownik ma 2 czujki, więc zawsze moge ustawić max temperaturę podłogi i wyżej nie podskoczy, mam nadzieję, że nie będę żałować, bo wydałem na to 2100, głupio gdyby nie działało zadowalająco. Zastanawiam się czy to prawda, że ciepło jest bardziej odczuwalne niż przy normalnym ogrzewaniu Koniecznie pochwal się jak założysz. A z tym ciepłem odczuwalnym BARDZIEJ to jak z tym że ciepło z gazu jest "cieplejsze" od ekogrochu... albo na odwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 A z tym ciepłem odczuwalnym BARDZIEJ to jak z tym że ciepło z gazu jest "cieplejsze" od ekogrochu... albo na odwrot Porównianie niezbyt trafne, miedzy ciepłem z róznych nosników energii nie ma róznicy, natomiast tzw. temperatura odczuwalna jest inna przy podłogówce a inne przy grzejnikach konwekcyjnych przy załozeniu tego samej regulacji temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 10.10.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Porównianie niezbyt trafne, miedzy ciepłem z róznych nosników energii nie ma róznicy, natomiast tzw. temperatura odczuwalna jest inna przy podłogówce a inne przy grzejnikach konwekcyjnych przy załozeniu tego samej regulacji temperatury. OK.Chodziło mi o to (tel zadzwonił i nie dokończyłem posta) że jesli pod nogi "włoży" się kota lub psa lub tą mate grzewczą (mata grzewcza ustawiona na temp zwierzaków) to odczucia bedą te same . Miejsce dystrybucji a nie źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.10.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 OK.Chodziło mi o to (tel zadzwonił i nie dokończyłem posta) że jesli pod nogi "włoży" się kota lub psa lub tą mate grzewczą (mata grzewcza ustawiona na temp zwierzaków) to odczucia bedą te same . Miejsce dystrybucji a nie źródło. Wiadomo, że podłogówka jest spoko, ale to niby podczerwień i coś tam coś tam i to jest wspaniałe. Mi zależy na tym, żeby podłoga była ciepła jak sobie wieczorem siedzę na kanapie i już, szkoda, że nie będzie akumulacji, ale nie można mieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.10.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Wiadomo, że podłogówka jest spoko, ale to niby podczerwień i coś tam coś tam i to jest wspaniałe. Mi zależy na tym, żeby podłoga była ciepła jak sobie wieczorem siedzę na kanapie i już, szkoda, że nie będzie akumulacji, ale nie można mieć wszystkiego. Grzej dla komfortu - podbij temperaturę przed czasem, kiedy Ci na nim zależy. Zje trochę drogiej kWh ale komfort bezcenny Ja tak przy gazie grzeje w okresach przejściowych - temperatura w domu w ogóle nie jest istotna, ważne, żeby podłoga w łazienkach była "świeżo" podgrzana kiedy chcę, a w okresie przejściowym sama pogodówka niestety nie grzeje na tyle często, żeby było wtedy kiedy ja chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 10.10.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Wiadomo, że podłogówka jest spoko, ale to niby podczerwień i coś tam coś tam i to jest wspaniałe. Mi zależy na tym, żeby podłoga była ciepła jak sobie wieczorem siedzę na kanapie i już, szkoda, że nie będzie akumulacji, ale nie można mieć wszystkiego. Koleś od domu "rzeczywisciepasywnego" ma takie rozwiązanie. Albo prawie takie bo ta mata-folia ma służyć jako dogrzanie miejscowe a właściwie być źródłem promieniowania miejscowego. Sam mam coś podobnego nad biurkiem. (kwoka) Mata u mnie by sie nie sprawdziła. Za często meble zmieniają pozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.10.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Właśnie zacząłem się zastanawiać nad tym czy kanapa może stać na foli grzewczej? Niby ma jakąś szczelinę, ale nie za wielką, może dać tam czujnik temperatury, żeby nie przegrzewała się podłoga ? Czy wynika z tego jakieś zagrożenie pożarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.10.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 OK.Chodziło mi o to (tel zadzwonił i nie dokończyłem posta) że jesli pod nogi "włoży" się kota lub psa lub tą mate grzewczą (mata grzewcza ustawiona na temp zwierzaków) to odczucia bedą te same . Miejsce dystrybucji a nie źródło. Może do grzania wykorzystać ze 20 kotów ciekawe jaką mocą na m2 by grzały Właśnie zacząłem się zastanawiać nad tym czy kanapa może stać na foli grzewczej? Niby ma jakąś szczelinę, ale nie za wielką, może dać tam czujnik temperatury, żeby nie przegrzewała się podłoga ? Czy wynika z tego jakieś zagrożenie pożarem? raczej nie powinno być problemu - kable mimo że się nagrzewają to wylewka rozprasza ciepło.. 140w/m2 to też niedużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilasz 11.10.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Cześć i czołem. Witam się na forum. Przeglądam je od dłuuuższego czasu - od paru miesięcy, a od paru tygodni ze wzmożoną intensywnością (czyli nocne czytanie do 3:30 itp.), no i w końcu się zarejestrowałam Planujemy budowę domu, tzn mamy już projekt, teraz załatwiamy papiery, jak się uda chcemy wkopać pierwszą łopatę na wiosnę. Dom parterowy, dach dwuspadowy-bez wykuszy i innych takich,pow.całkowita 162m2, użytkowa 100. Grzanie prądem w 2-giej taryfie (u nas jest PGE,G12W-kable podłogowe+piece akumulacyjne dynamiczne (3-2x w pokojach dzieci,1x u nas w sypialni). Piece mają teściowie od 11lat i widzę, że się sprawdzają. Dom w miarę możliwości ma być energooszczędny (chociaż salon nie będzie od południa jak to książkowo powinno być, no ale taka problematyczna działka). Ściany z betonu kom.24+styropian grafitowego EPS na ściany (myślałam o swissporze z lambdą 0,031). Strop teriva,30cm styro+pianka PUR na dach (nie jestem pewna, bo coś czytam, że to łatwopalne). W planach rekuperator Jan Gaz/Bartosz (?) bez GWC. Okna trzyszybowe ale z tego co do tej pory wyczytałam, to najważniejszy jest w tym chyba profil+samo osadzenie... ciepły montaż mile widziany ale znajomym wycenili na dniach (w domu o porównywalnych wymiarach i pow.okien jak u nas) na 11 tysięcy sam montaż, trochę dużo. Są chyba jeszcze jakieś półśrodki w tym osadzaniu okien, muszę to zgłębić Aha, ważna rzecz-będzie u nas jeden komin (będzie kominek mimo WM)-jakoś jednak nie wyobrażam sobie, żeby był tylko prąd, nie wiem, jakaś wojna za 20 lat czy coś... Fajnie by było zrobić płytę zamiast ławy ale nie wiem na razie czy się uda-działka jest krzywa, niestety, nie tak jak na zdjęciach w internetach-tam zawsze takie idealne, prościutkie- jest gdzieś tak ponad metr różnicy, więc nie wiem jak to z tą płyta. Proponują nam ławy schodkowe dobrze ocieplone po obwodzie, żeby wyeliminować jak się da mostki. Do tego jak to na Lubelszczyźnie-lessy (czyli grunty wysadzinowe)-trzeba będzie pewnie badania geotechniczne zrobić. Chyba, że jest akurat ktoś z Lublina i okolic i może się wypowiedzieć? Bo na forum regionalnym jakoś nic nie znalazłam (może źle szukałam). Mam pytanie do grzejących prądem w II taryfie i korzystających z indukcji. Wiem, że o indukcji było wiele wątków ale nie znalazłam w nich tego, czego szukałam-a szukałam długo. Nie chodzi mi o rodzaj płyty, ani o to, czy garnki i ściany są okopcone,ani, że płyta się łatwo czyści. Zastanawiają mnie tylko rachunki-nie wiem, czy indukcja sprawdzi się przy korzystaniu w drugiej taryfie, a wiadomo, że z gotowaniem nie da się złapać w widełki 13-15,22-6. Jesteście w stanie oszacować czy puszcza was to z torbami (chociaż patrząc po wyliczeniach rocznych tych osób, które zdołałam przejrzeć, to nie-tzn. nie puszcza z torbami ). Nas jest 2+2. Nie wiem, czy to co zaplanowałam, że sobie oszczędzę, nie pójdzie w rachunki za indukcję, a ciężko to tak książkowo policzyć, stąd moja prośba o wasze opinie. Jeśli nie indukcja to gaz, któremu jakoś nie ufam-być może wynika to niewiedzy, ale jakoś nie jestem chętna do butli w kuchni. A co wtedy z podłączeniem okapu, bo przecież nie będę tego podłączać do rur od rekuperatora... Jak już zaczniemy coś więcej robić, to pewnie będę Was napastować, póki co wciąż czytam i się dokształcam - proszę o wyrozumiałość A, zapomniałam dodać, że do naszej działki jest doprowadzony tylko prąd, nie ma nic innego (gazu, wodociągu i innych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.10.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Cześć i czołem. Witam się na forum. Przeglądam je od dłuuuższego czasu - od paru miesięcy, a od paru tygodni ze wzmożoną intensywnością (czyli nocne czytanie do 3:30 itp.), no i w końcu się zarejestrowałam Planujemy budowę domu, tzn mamy już projekt, teraz załatwiamy papiery, jak się uda chcemy wkopać pierwszą łopatę na wiosnę. Dom parterowy, dach dwuspadowy-bez wykuszy i innych takich,pow.całkowita 162m2, użytkowa 100. Grzanie prądem w 2-giej taryfie (u nas jest PGE,G12W-kable podłogowe+piece akumulacyjne dynamiczne (3-2x w pokojach dzieci,1x u nas w sypialni). Piece mają teściowie od 11lat i widzę, że się sprawdzają. Dom w miarę możliwości ma być energooszczędny (chociaż salon nie będzie od południa jak to książkowo powinno być, no ale taka problematyczna działka). Ściany z betonu kom.24+styropian grafitowego EPS na ściany (myślałam o swissporze z lambdą 0,031). Strop teriva,30cm styro+pianka PUR na dach (nie jestem pewna, bo coś czytam, że to łatwopalne). W planach rekuperator Jan Gaz/Bartosz (?) bez GWC. Okna trzyszybowe ale z tego co do tej pory wyczytałam, to najważniejszy jest w tym chyba profil+samo osadzenie... ciepły montaż mile widziany ale znajomym wycenili na dniach (w domu o porównywalnych wymiarach i pow.okien jak u nas) na 11 tysięcy sam montaż, trochę dużo. Są chyba jeszcze jakieś półśrodki w tym osadzaniu okien, muszę to zgłębić Aha, ważna rzecz-będzie u nas jeden komin (będzie kominek mimo WM)-jakoś jednak nie wyobrażam sobie, żeby był tylko prąd, nie wiem, jakaś wojna za 20 lat czy coś... Fajnie by było zrobić płytę zamiast ławy ale nie wiem na razie czy się uda-działka jest krzywa, niestety, nie tak jak na zdjęciach w internetach-tam zawsze takie idealne, prościutkie- jest gdzieś tak ponad metr różnicy, więc nie wiem jak to z tą płyta. Proponują nam ławy schodkowe dobrze ocieplone po obwodzie, żeby wyeliminować jak się da mostki. Do tego jak to na Lubelszczyźnie-lessy (czyli grunty wysadzinowe)-trzeba będzie pewnie badania geotechniczne zrobić. Chyba, że jest akurat ktoś z Lublina i okolic i może się wypowiedzieć? Bo na forum regionalnym jakoś nic nie znalazłam (może źle szukałam). Mam pytanie do grzejących prądem w II taryfie i korzystających z indukcji. Wiem, że o indukcji było wiele wątków ale nie znalazłam w nich tego, czego szukałam-a szukałam długo. Nie chodzi mi o rodzaj płyty, ani o to, czy garnki i ściany są okopcone,ani, że płyta się łatwo czyści. Zastanawiają mnie tylko rachunki-nie wiem, czy indukcja sprawdzi się przy korzystaniu w drugiej taryfie, a wiadomo, że z gotowaniem nie da się złapać w widełki 13-15,22-6. Jesteście w stanie oszacować czy puszcza was to z torbami (chociaż patrząc po wyliczeniach rocznych tych osób, które zdołałam przejrzeć, to nie-tzn. nie puszcza z torbami ). Nas jest 2+2. Nie wiem, czy to co zaplanowałam, że sobie oszczędzę, nie pójdzie w rachunki za indukcję, a ciężko to tak książkowo policzyć, stąd moja prośba o wasze opinie. Jeśli nie indukcja to gaz, któremu jakoś nie ufam-być może wynika to niewiedzy, ale jakoś nie jestem chętna do butli w kuchni. A co wtedy z podłączeniem okapu, bo przecież nie będę tego podłączać do rur od rekuperatora... Jak już zaczniemy coś więcej robić, to pewnie będę Was napastować, póki co wciąż czytam i się dokształcam - proszę o wyrozumiałość A, zapomniałam dodać, że do naszej działki jest doprowadzony tylko prąd, nie ma nic innego (gazu, wodociągu i innych). Gaz od razu bym odrzucił. Dom należy dobrze zaizolować i zrobić szczelnie z wentylacją mechaniczną z reku i do tego ogrzewanie niecentralne prądem. Można zrobić tandem pompa ciepła p-p z ogrzewaniem elektrycznym z COP 1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99. Są też i inne rozwiązania jak chociażby systemy typowo hydrauliczne. Sprawa do przemyślenia. Na pewno nie piece akumulacyjne... Zapraszamy do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilasz 11.10.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 O, dziękuję za odzew Gaz tak jak pisałam, tylko w ewentualnej butli. A czemu piece nie? W czym są gorsze od kabli? Mamy juz dwa piece kupione, właśnie zastanawiamy się nad trzecim, kurczę. I jedne i drugie akumulują w nocy i oddają w dzień. Podłogówka lepiej akumuluje? Na pewno jest bardziej komfortowa... Piece wyszły u nas tak naturalnie, bo widzimy jak sprawuja sie od tych 11 lat u teściów-nic się nie psuje (ewentualnie grzałka za 30zł), w razie czego można je przestawić, fajnie grzeją, z obserwacji rachunków widzę, że też całkiem nieżle, biorąc pod uwagę, że u teściów wszytsko na prąd (poza kuchenką gazowo-elektryczną). Tak, WM z reku będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.10.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 O, dziękuję za odzew Gaz tak jak pisałam, tylko w ewentualnej butli. A czemu piece nie? W czym są gorsze od kabli? Mamy juz dwa piece kupione, właśnie zastanawiamy się nad trzecim, kurczę. I jedne i drugie akumulują w nocy i oddają w dzień. Podłogówka lepiej akumuluje? Na pewno jest bardziej komfortowa... Piece wyszły u nas tak naturalnie, bo widzimy jak sprawuja sie od tych 11 lat u teściów-nic się nie psuje (ewentualnie grzałka za 30zł), w razie czego można je przestawić, fajnie grzeją, z obserwacji rachunków widzę, że też całkiem nieżle, biorąc pod uwagę, że u teściów wszytsko na prąd (poza kuchenką gazowo-elektryczną). Tak, WM z reku będzie Dobrze zatem ile kosztuje taki piec? Jakie rachunki płacą Teściowie? Jaki mają dom? Jak zaizolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 11.10.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Dla mnie piece to po prostu klamoty kuchnię indukcyjną mam i w życiu nie wrócił bym do gazu. O rachunki się nie martw, gotowanie to kropla w morzu. Ponawiam pytanie, czy jak położę folię grzewczą pod panele, to może na tym stać kanapa? Folia nie będzie w wylewce, tylko bezpośrednio pod panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.10.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przemyśl jednak GWC - nawet kosztem reku.. (a najlepiej jedno i drugie) - indukcja kosztuje w drogiej taryfie tyle co gaz... u mnie żona gotuje jak jej pasuje i jakoś dajemy radę jesteś w stanie coś zrobić sam? czy wszystko ekipy ? zajrzyj do mnie - relacja odnoście okien robionych "półśrodkami" jest dosyć dokładna, łącznie z termowizją.. kable zdecydowanie bardziej komfortowe bo powierzchnia oddawania zdecydowanie większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Dla mnie piece to po prostu klamoty kuchnię indukcyjną mam i w życiu nie wrócił bym do gazu. O rachunki się nie martw, gotowanie to kropla w morzu. Ponawiam pytanie, czy jak położę folię grzewczą pod panele, to może na tym stać kanapa? Folia nie będzie w wylewce, tylko bezpośrednio pod panelami. U mnie na ogrzewaniu w pokojach leżą wykładziny dywanowe a na nich pufy bez nóżek, jakieś pudła z pluszakami a nawet materac 2/2,2m i jakoś nic się nie przegrzewa ... Pod materacem temperatura podłogi jest wyższa o raptem kilka stopni , kiedyś jak córka niechcący przestawiła sterownik i w pokoju zrobiło się 28* to pod materacem było 45* więc i tak jeszcze daleko aby coś się miało stopić czy spalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilasz 11.10.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 oszczednyGrześ - u nich jest 100m użytkowej, dom jest średnio zaizolowany,budowany od 2004 do 2006-supore+chyba 10atyro, ocieplony strop+wełna na stropie (nie znam szczegółów), drzwi drewniane, okna z pakietem trzyszybowym, ekspozycja na południowy zachód, dom patrerowy, zwykły dwuspadowy. Budowany na ławie-oni jakoś energooszczędnie za bardzo nie budowali. Tak myślę, że skoro oni przy średnim zaizolowaniu płacą za wszystko (grzanie,podgrzanie wody (bojler), pralka, zmywarka, telewizory i reszta sprzętów) niecałe 5 tyś rocznie, to my przy o wiele lepszej izolacji powinnismy mniej. Tak jak pisałam wcześniej - nie jestem specjalistą w temacie, to co mi sie udało do tej pory "wykombinować" z założeniami jak ten dom ma być budowany, to lektura (ni jestem inżynierem, nie umiem sama robić takich rzeczy, jakie wielu z Was robi samodzielnie) - czyli budowlany laik, tak naprawdę. Także chętnie posłucham opinii za i przeciw odnośnie pieców A co do kupna, to np. znaleźliśmy używany 2kw dynamiczny Elektrotermia, Pan nam może sprzedać za 500zł. _artur_ Ja jestem pani baba , niestety sama za dużo nie zrobię, mój mąż też średnio-tzn. mysśę, że wykończeniówkę, jakieś płytki, malowanie, wylewka na taras czy coś tak, ale np. samodzielny montaż okien na bank nie. A Twój dziennik sumiennie czytałam, no nie doczytałam do końca, fakt, do montażu okien nie dotarłam-to dziś spróbuję przekopaćale wiesz, czytam po nocach dużo jak dzieci pójdą spać Na razie to [próbuję męża namówić na podłogówkę w salonie, bo on chce też piec w salonie (30metrów) - nie podoba mi się to. Ale z tą indukcją mnie uspokoiliście W którymś z dzienników forumowicz (nie pamiętam który) nawet rekuperator sam robił, szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilasz 11.10.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Dla mnie piece to po prostu klamoty kuchnię indukcyjną mam i w życiu nie wrócił bym do gazu. O rachunki się nie martw, gotowanie to kropla w morzu. Ponawiam pytanie, czy jak położę folię grzewczą pod panele, to może na tym stać kanapa? Folia nie będzie w wylewce, tylko bezpośrednio pod panelami. No wiem, jakoś szczególnie się nie prezentują, to fakt ale ja też nie mam ciśnienia, że musi być cacy na błysk Chyba, że miałeś na mysli klamoty technologiczne.. I dzięki za odzew z tą indukcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.10.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 _artur_ Ja jestem pani baba , niestety sama za dużo nie zrobię, mój mąż też średnio-tzn. mysśę, że wykończeniówkę, jakieś płytki, malowanie, wylewka na taras czy coś tak, ale np. samodzielny montaż okien na bank nie. ale nikt nie sugeruje nawet samodzielnego montażu okien - montuje firma - tyle że zamiast zlicować je ze scianą wysuwa na "normalnych" kotwach tyle ile się da (u mnie koło 3cm wyszło w warstwę ocieplenia - koszt taki sam jak normalnie za montaż.. i samemu robisz obróbkę od środka i od zewnątrz - kupujesz na allegro taśmy do tego (koszt około 400zł, nakleić nie problem bo mają taśmę samoprzylepną) i trochę zabawy ze styropianem/styrodurem.. Na razie to [próbuję męża namówić na podłogówkę w salonie, bo on chce też piec w salonie (30metrów) - nie podoba mi się to. Ale z tą indukcją mnie uspokoiliście W którymś z dzienników forumowicz (nie pamiętam który) nawet rekuperator sam robił, szacunek m.in. ja mam reku samoróbkę ale parę osób też robiło.. cena czyni cuda jak ma wydać 2.5 zamiast 7 tys. to człowiek się szybko uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts