Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na razie to [próbuję męża namówić na podłogówkę w salonie, bo on chce też piec w salonie (30metrów) - nie podoba mi się to.

A

Rób od razu podłogówkę, w razie czego piec łątwiej dostawić niż dorobić podłogówkę, zaufaj mi. A uczucie ciepła w nogi jest w zimę niezastąpione

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale nikt nie sugeruje nawet samodzielnego montażu okien - montuje firma - tyle że zamiast zlicować je ze scianą wysuwa na "normalnych" kotwach tyle ile się da (u mnie koło 3cm wyszło w warstwę ocieplenia - koszt taki sam jak normalnie za montaż.. i samemu robisz obróbkę od środka i od zewnątrz - kupujesz na allegro taśmy do tego (koszt około 400zł, nakleić nie problem bo mają taśmę samoprzylepną) i trochę zabawy ze styropianem/styrodurem..

m.in. ja mam reku samoróbkę :D ale parę osób też robiło.. cena czyni cuda :) jak ma wydać 2.5 zamiast 7 tys. to człowiek się szybko uczy ;)

No właśnie czytam Twój dziennik i oglądam ten rekuperator, brawo! I dla żony też, te płytki, tynki i w ogóle...

A teraz sobie przypomniałam, że oglądałam budowę reku w dzienniku forumowicza Przemka Kardysia, on też chyba z oknami sam coś tworzył... pokażę tacie te Wasze dzienniki, on dużo sam umie.

Hmm, no coraz bardziej się przekonuję, żeby całą podłogówkę zrobić. Wytłumaczcie tylko proszę, jak przysłowiowej krowie na miedzy. W piecach mam tak, że nagrzewają się w drugiej taryfie, a potem (dynamiczne) stopniowo oddają ciepło w dzień.

Kable też by były w drugiej taryfie. Do tego musi być dobra wylewka+pewnie terakota (?). Jak to w takim razie działa z kablami? Nagrzewają się w mojej (drugiej) taryfie od 22 do 6 ale co między tą 6 a 13? A co między 15 a 22? czy to ciepło cały czas "jest" odczuwalne? Czyli wrócę o 16 i będzie ok?

Bo tak czytam, że one działają jak piece, czyli akumulują to ciepło w tej grubej warstwie wylewki i oddają w dzień.

Ech, może juz to gdzies było wyjaśniane ale sam wątek Ogrzewający COP+1 Wystąp ma j1900 stron, rozumiecie, z czego dużą częśc to utarczki słowne i zarzuty kąpieli w wiaderkach, a szkoda :( bo pewnie jest wiele takich osób jak ja

Grzanie prądem w 2-giej taryfie (u nas jest PGE,G12W-kable podłogowe+piece akumulacyjne dynamiczne (3-2x w pokojach dzieci,1x u nas w sypialni).

Piece mają teściowie od 11lat i widzę, że się sprawdzają.

Zrób kable a jak musisz zrób zasilanie do EWENTUALNYCH pieców akumulacyjnych. Ktoś napisał już że to klamot. Nie neguję tego, że sprawdzają się u Twoich teściów ale zamontowali to 11 lat temu ? Grzeję 165 m2 kable 12,4 kW. Zaizoluj dobrze dom i kable starczą a wspominałaś jeszcze coś o wojnie i kominku. Czyli co: kable, piece i kominek ? :eek:

Hmm, no coraz bardziej się przekonuję, żeby całą podłogówkę zrobić. Wytłumaczcie tylko proszę, jak przysłowiowej krowie na miedzy. W piecach mam tak, że nagrzewają się w drugiej taryfie, a potem (dynamiczne) stopniowo oddają ciepło w dzień.

Kable też by były w drugiej taryfie. Do tego musi być dobra wylewka+pewnie terakota (?). Jak to w takim razie działa z kablami? Nagrzewają się w mojej (drugiej) taryfie od 22 do 6 ale co między tą 6 a 13? A co między 15 a 22? czy to ciepło cały czas "jest" odczuwalne? Czyli wrócę o 16 i będzie ok?

dokładnie, ja tylko w 2 taryfie grzeję, u mnie za akumulator czyli odpowiednik wkładu do pieca akumulacyjnego robi wylewka i płyta fundamentowa.. terakotę mam w łazience, wejściu i pom. gospodarczym.. reszta panele a docelowo będzie parkiet (kiedyś).. podłoga nagrzewa się i potem oddaje ciepło - powoli.. od 13-15 jak sterownik uzna, że trzeba dogrzać to dogrzewa, a jak nie to nie.. jakoś tak w zimę prądu nie było prawie całą dobę i temp. w domu nie spadła odczuwalnie a o ile pamiętam to niecały stopień.. zaraz cyknę fotkę kamerą termowizyjną to zobaczysz jak to wygląda teraz..

edit. fotki nie będzie bo już kable się wyłączyły paręnaście minut temu

Edytowane przez _artur_

Jak masz dobrze zaizolowany dom to spadek temperatury w ciągu doby nie powinien wynosić więcej niż 0,5-1 *C Kable ma w 10 cm wylewce. "Lata świetlne" się nagrzewa i taki sam czas trwa spadek temperatury. Więc jak dobrze się ciepło zakumuluje to możliwe że między 13-15 się kable nie włączą. Acha, na 120 metrach mam deskę 3-warstwową. Z tą terakotą to mit.

Dokładnie podstawą jest dobra izolacja i szczelny dom. Później koszty nas nie przerażają a i system ogrzewania jest tańszy. Prądem naprawdę można tanio ogrzać nawet domy starsze lub gorzej zbudowane jeśli spełni się kilka warunków. W przypadku budowy nowego domu warto od początku zadbać o właściwą izolację od gruntu co pozwoli zainstalować nam oszczędny system ogrzewania podłogowego jeśli nam na nim zależy...

Bo tak czytam, że one działają jak piece, czyli akumulują to ciepło w tej grubej warstwie wylewki i oddają w dzień.

Ech, może juz to gdzies było wyjaśniane ale sam wątek Ogrzewający COP+1 Wystąp ma j1900 stron, rozumiecie, z czego dużą częśc to utarczki słowne i zarzuty kąpieli w wiaderkach, a szkoda :( bo pewnie jest wiele takich osób jak ja

Ja grzeję w 1 taryfie i w zeszłym sezonie ogrzewanie i cwu nienajlepiej zaizolowanego budynku 100m2 wyniosło poniżej 1500 zł.

Zrób kable a jak musisz zrób zasilanie do EWENTUALNYCH pieców akumulacyjnych. Ktoś napisał już że to klamot. Nie neguję tego, że sprawdzają się u Twoich teściów ale zamontowali to 11 lat temu ? Grzeję 165 m2 kable 12,4 kW. Zaizoluj dobrze dom i kable starczą a wspominałaś jeszcze coś o wojnie i kominku. Czyli co: kable, piece i kominek ? :eek:

Nie no, z tą wojną to taka przenośnia ;) Ale kominek na bank będzie.

3 piece juz mamy od dawna, a pomysł na kable pojawił się jak zaczęłąm zgłębiac forum. Stąd koncepcja kabli+3 piece w naszej sypialni i w pokojach dzieci.

Czytałam w opisach, że ProStaś tak ma (miał?) ale nie wiem, nie mogę go jakos namierzyć i zapytac czy mu się to sprawdza. W jego opisie było, że ma kable i duo heaty dimplexa.

Cały czas myślimy stąd tak się ujawniłam-bo tak w ogóle to nigdy na żadnych forach się nie uzewnętrzniałam :)

Ja grzeję w 1 taryfie i w zeszłym sezonie ogrzewanie i cwu nienajlepiej zaizolowanego budynku 100m2 wyniosło poniżej 1500 zł.

Pięknie! Aż się prosi, żeby pokazać co niektórym znajomym... Chcesz grzać prąąądeeem? Yyyy! Ty się zastanów, Boże-co Ty robisz! Prąd? No ja to bym POWAŻNIE przemyślał. Spojrzenia typu-no idiotka, idiotka :)

Gość Arturo72
Pięknie! Aż się prosi, żeby pokazać co niektórym znajomym... Chcesz grzać prąąądeeem? Yyyy! Ty się zastanów, Boże-co Ty robisz! Prąd? No ja to bym POWAŻNIE przemyślał. Spojrzenia typu-no idiotka, idiotka :)

Ale oszczędny grzeje z COP większym niż 1 :)

Gość Arturo72
:) No u nas pompa odpada :) Ograniczone finanse. Gruntowa poza zasięgiem, powietrzna jakoś do mnie nie trafia. Ale dzięki za sugestie ;)

Znajomi treaz budują z pompą, sami robią odwierty-zaproszę ich do lektury forum jakby co

Gruntowa to głupota właśnie dzisiaj i możesz im to powiedzieć :) A do mnie powietrzna trafia od 4 lat i 500zł za sezon za ogrzewanie też trafia :D Edytowane przez Arturo72

Gruntowa to głupota właśnie dzisiaj i możesz im to powiedzieć :) A do mnie powietrzna trafia od 4 lat i 500zł za sezon za ogrzewanie też trafia :D

A tak z ciekawości ile Cię wynosi całoroczne zużycie prądu w domu?

ja niedługo zamknę cały rok i nie chce być inaczej niż 10 000 kwh (około 75% tania, droga 25%).

czyli Jasiek znowu miał racje :)

W domu wszystko na prąd (CWU boiler el. 140l, podłogówka kospel + klima na parterze).

Gość Arturo72

ja niedługo zamknę cały rok i nie chce być inaczej niż 10 000 kwh (około 75% tania, droga 25%).

czyli Jasiek znowu miał racje :)

W domu wszystko na prąd (CWU boiler el. 140l, podłogówka kospel + klima na parterze).

Bytowy to ok.3500kWh rocznie a c.o+cwu 3300kWh czyli coś koło 7000kWh rocznie za całość.

10000kWh to miałem zużycie na c.o+cwu równo przez 3 lata a tą dziesiątce obchodzilem w kwietniu tego roku ;)

Gość Arturo72
Głupota bo ...???

Bo masz powietrzną a przez ostatnie kilka sezonów tak naprawdę nie było zimy ...;)

Ponieważ wyższy COP srednioroczny gruntowej w porównaniu do powietrznej nie rekompensuje znacznie wyższego kosztu w gruntową i nawet różnica 5000zl "splaci" się za 20 lat a różnice w cenie między pompami sa zdecydowanie większe.

7500 kWh (grzałka CO + bojler + bytowy)

Głupota bo ...???

Bo masz powietrzną a przez ostatnie kilka sezonów tak naprawdę nie było zimy ...;)

jakbym słuchał sąsiada z węglem (albo kogokolwiek innego, za wszelką siłę negującego moje rachunki). zawsze w tej sytuacji pytam:

- a ile spaliłeś węgla?

- 4-5 ton

- to u ciebie chyba zima była

- ...(zakłopotanie)

;)