Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
dlatego, że to jest egzemplarz, który zawsze dokonuje właściwych wyborów i wszystko ma naj,naj,naj i w ogóle. zawsze.

to pewnie ma swoją nazwę w przypadku leczenia klinicznego :p

Zatem powtórzę jak jest ciężkie do zrozumienia:

Ponieważ wyższy COP srednioroczny gruntowej w porównaniu do powietrznej nie rekompensuje znacznie wyższego kosztu w gruntową i nawet różnica 5000zl "splaci" się za 20 lat a różnice w cenie między pompami sa zdecydowanie większe.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem powtórzę jak jest ciężkie do zrozumienia:

Czyli głupotą jest też posiadanie innego domu, samochodu, żony i czego tam jeszcze jeżeli jest inne niż u Ciebie ...?

O wannie to już nawet nie wspomnę ...:cool:

Jest tylko jedna prawda ...

Arturo prawda ...

Jakie to wielkie mamy szczęście że jesteś na tym forum...;)

Kiedy nie wydoli, włączy grzałkę (jeśli ją ma).

Ja bym się tym nie przejmował.

Otóż to, u nas w tym kraju jest moda na przewymiarowane urządzenia grzewcze, które w ogóle lub w minimalnym stopniu działają ekonomicznie. Do tego są drogie. Wystarczy dom dobrze zaizolować i wrzucić system w sam raz a nie na syberyjskie mrozy, które nawet jeśli się pojawią to nie trwają miesiącami. Z resztą, tej zimy u mnie bywało pod -24'C nocami a w dzień pod - 15 przez około tydzień i 3,8 kW kanałówka z grzejnikami dawała radę na 100m2 w nienajlepiej izolowanym domu. Pompy gruntowe zatem to bezsens i nadmierne wydatki.

Otóż to, u nas w tym kraju jest moda na przewymiarowane urządzenia grzewcze, które w ogóle lub w minimalnym stopniu działają ekonomicznie. Do tego są drogie. Wystarczy dom dobrze zaizolować i wrzucić system w sam raz a nie na syberyjskie mrozy, które nawet jeśli się pojawią to nie trwają miesiącami. Z resztą, tej zimy u mnie bywało pod -24'C nocami a w dzień pod - 15 przez około tydzień i 3,8 kW kanałówka z grzejnikami dawała radę na 100m2 w nienajlepiej izolowanym domu. Pompy gruntowe zatem to bezsens i nadmierne wydatki.

Wystarczy że ktoś posiada/ montuje/ handluje powietrzne pompy ciepła i od razu wszystko co inne jest beee... ;)

Wiesz z kąd biorą się opinie że PC są do doopy bo domu nie mogą ogrzać i dużo prądu pobierają ...?

Ano właśnie z takiego celowania na styk co by zaoszczędzić parę groszy a jak przyjdą mrozy to jakoś to będzie...;)

Gość Arturo72
Wystarczy że ktoś posiada/ montuje/ handluje powietrzne pompy ciepła i od razu wszystko co inne jest beee... ;)

Nie jest wszystko be,lubię cyferki a więc cyferki zawsze prawdę mówią ;)

Te 3300kWh (1700kWh c.o+1600kWh cwu) dało 1000zł przy pompie p-w,przy gruntowej byłoby tego 2700kWh czyli 810zł czyli 200zł mniej,przy Kospelu czy Eltermie byłoby 10000kWh czyli 3000zł.

Prosto i na temat myslę :)

Koszt inwestycji ?

pompa p-w ok.20tys.zł

pompa g-w pow.30tys.zł

Kospel czy Elterm ok.5tys.zł

Ja wybrałem drożej w inwestycji ale taniej w eksploatacji a gruntowa jak widać to bzdura ekonomiczna.

Edytowane przez Arturo72

Wiesz z kąd biorą się opinie że PC są do doopy bo domu nie mogą ogrzać i dużo prądu pobierają ...?

Ano właśnie z takiego celowania na styk co by zaoszczędzić parę groszy a jak przyjdą mrozy to jakoś to będzie...;)

Kurde... ciekawe, miałem gaz kocioł 18kW i uwierz mi wolę mieć te 3,5 Kw z grzejnikami w tandemie bo wychodzi mnie to taniej i bardziej komfortowo. A PC mogą być do doopy jak całość instalacji pod dom dobrana jest źle. Kogo interesuje czy inwestor ma wystarczającą izolację... znam przypadek że ktoś komuś zrobił gazową podłogówkę na 2 cm styropianu...

A propo mrozów to mrozy przyszły ostatniej zimy i było OK. Do wszystkiego trzeba podejść z głową. Inna sprawa, że można PC nie zakładać i dalej tanio ogrzewać prądem ale pewne warunki spełnić trzeba.

Swoją drogą drogi Jaśku jaki masz ten inwerter solarny i ile kW na dachu?

Edytowane przez oszczednyGrześ

Nie jest wszystko be,lubię cyferki a więc cyferki zawsze prawdę mówią ;)

Te 3300kWh (1700kWh c.o+1600kWh cwu) dało 1000zł przy pompie p-w,przy gruntowej byłoby tego 2700kWh czyli 810zł czyli 200zł mniej,przy Kospelu czy Eltermie byłoby 10000kWh czyli 3000zł.

Prosto i na temat myslę :)

Koszt inwestycji ?

pompa p-w ok.20tys.zł

pompa g-w pow.30tys.zł

Kospel czy Elterm ok.5tys.zł

Ja wybrałem drożej w inwestycji ale taniej w eksploatacji a gruntowa jak widać to bzdura ekonomiczna.

Tanio kupiłeś to wiem.

Różnica w opłatach 2 000zł.

Różnica w inwestycji 15 000zł + koszty kredytu

Dodatkowe przeglądy ?

Czas zwrotu poniżej 10 lat

Żywotność pompy?

Gość Arturo72
Tanio kupiłeś to wiem.

Różnica w opłatach 2 000zł.

Różnica w inwestycji 15 000zł + koszty kredytu

Dodatkowe przeglądy ?

Czas zwrotu poniżej 10 lat

Żywotność pompy?

Czy tanio kupiłem ? No ta ponizsza bo taką miałem mieć 4 lata temu kosztowała 14tys.zł ;) http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6541260147.html Mam Panasa w tej samej cenie bo na tyle brzmiała umowa.Kredyt jaki ? Na co ? Jak tak liczysz to policz odsetki na lokacie z różnicy w rachunkach :D Od 3 lat nie miałem zadnego przeglądu bo nie było takiej konieczności :)Żywotność pompy ? Nie interesuje mnie a nie ma takiego określenia jak "żywotność". Żywotność Fiata 500 jaka jest a jaka Forda Focusa ? :D jak się zepsuje to nie wyrzucę jej na złom tylko naprawię podobnie tak zrobiliby właściciele Fiata i Forda ;) Edytowane przez Arturo72

Prezentujesz właśnie podejście handlowców, którzy na siłę wciskają ludziom przewymiarowane urządzenia. Też to słyszałem, "a jak przyjdą mrozy...". Jak przyjdą mrozy, to jak Grześ, mam grzejniki elektryczne, którymi dobiję do pożądanej temp. przez te dosłownie KILKA dni w roku. Kuźwa, co za szykowanie się na III wojnę światową i zimę tysiąclecia, nie rozumiem tego.

Prezentujesz właśnie podejście handlowców, którzy na siłę wciskają ludziom przewymiarowane urządzenia. Też to słyszałem, "a jak przyjdą mrozy...". Jak przyjdą mrozy, to jak Grześ, mam grzejniki elektryczne, którymi dobiję do pożądanej temp. przez te dosłownie KILKA dni w roku. Kuźwa, co za szykowanie się na III wojnę światową i zimę tysiąclecia, nie rozumiem tego.

Na siłę ...??

Czy po prostu nie mają zamiaru " kopać się" z każdym klientem który przyleci z pretensją że mu urządzenia grzewcze pracuje na okrągło a nie można utrzymać temperatury komfortu ...

I co ...?

Farelkę mu zaproponujesz ...?

Zejdźmy na ziemię...

Wystarczy przejechać się po okolicy i przyjrzeć się budowom , powodzenia z tym dobieraniem na styk i w razie "W " proponowaniem grzejnika elektrycznego ...

Kurde... ciekawe, miałem gaz kocioł 18kW i uwierz mi wolę mieć te 3,5 Kw z grzejnikami w tandemie bo wychodzi mnie to taniej i bardziej komfortowo. A PC mogą być do doopy jak całość instalacji pod dom dobrana jest źle. Kogo interesuje czy inwestor ma wystarczającą izolację... znam przypadek że ktoś komuś zrobił gazową podłogówkę na 2 cm styropianu...

A propo mrozów to mrozy przyszły ostatniej zimy i było OK. Do wszystkiego trzeba podejść z głową. Inna sprawa, że można PC nie zakładać i dalej tanio ogrzewać prądem ale pewne warunki spełnić trzeba.

Swoją drogą drogi Jaśku jaki masz ten inwerter solarny i ile kW na dachu?

Ale co ty porównujesz kocioł gazowy do pompy ciepła ...?

Gdzie wy ostatnio mrozy widzieliście...?

Najlepiej to zaprojektować system grzewczy na ok 0* bo tyle wynosi przeciętna sezonu grzewczego a jak nie da rady to farelkami ...

Już widzę minę klienta któremu to za proponuję ...:D

UPS to na razie zabawka o mocy ciągłej 700w , podpięte do tego 720Ah akumulatorów i trzy panele po 250w ..

Docelowo ma być 4kWp w of gridzie i odpowiedniej mocy przetwornica ...

Teraz to działa jako typowy zasilacz awaryjny z ładowarką solarną który trochę wspomaga elektrownię i obniża mi zużycie prądu w dzień ...:yes:

Na siłę ...??

Czy po prostu nie mają zamiaru " kopać się" z każdym klientem który przyleci z pretensją że mu urządzenia grzewcze pracuje na okrągło a nie można utrzymać temperatury komfortu ...

I co ...?

Zejdźmy na ziemię...

Wystarczy przejechać się po okolicy i przyjrzeć się budowom , powodzenia z tym dobieraniem na styk i w razie "W " proponowaniem grzejnika elektrycznego ...

Podstawę stanowi dobrze zaizolowany dom i na to zawsze ludziom zwracam uwagę. Dzisiaj rano robiłem termowizję nowego budynku i wyszły niedociągnięcia tradycyjnego podejścia do budowanua a dobra jest. Co do kopania się z klientem to dalej jest większość takich instalatorów którzy mówią panie ma być ciepło i dawaj 24kw na 88m2. Albo klima 6kw na 23m2. I tak można mnożyć. Ktoś się nauczył instalacji ale doboru i myślenia już niestety nie...

Na siłę ...??

I co ...?

Zejdźmy na ziemię...

No tak, jak mi wychodzi zapotrzebowanie na grzanie w salonie 2kW, a handlowcy mi proponują kobyły po 7kW to na pewno jest to dbanie o klienta, dbają ... żeby klient nie dźwigał za dużo pieniędzy w portfelu...

Podstawę stanowi dobrze zaizolowany dom i na to zawsze ludziom zwracam uwagę. Dzisiaj rano robiłem termowizję nowego budynku i wyszły niedociągnięcia tradycyjnego podejścia do budowanua a dobra jest. Co do kopania się z klientem to dalej jest większość takich instalatorów którzy mówią panie ma być ciepło i dawaj 24kw na 88m2. Albo klima 6kw na 23m2. I tak można mnożyć. Ktoś się nauczył instalacji ale doboru i myślenia już niestety nie...

W realnym a nie forumowym świecie podstawa to chałupa z ceramiki oblepione 10cm styropianu , tyle samo w podłodze i na lanych skosach ...

Kilka kominów, konkretny ekogroch w kotłowni, pomieszania podłogówka z grzejnikami ...

Tak wygląda szczyt marzeń przeciętnego inwestora...

Wszystko co zaproponujesz inaczej jest beee i trzeba naprawdę zjeść kilo soli aby choć trochę zrozumiał taki zawodnik i zmienił co nieco ...

U nich nie ma takiego pojęcia jak MJ czy kWh jest natomiast temperatura na kotle ...:yes:

No tak, jak mi wychodzi zapotrzebowanie na grzanie w salonie 2kW, a handlowcy mi proponują kobyły po 7kW to na pewno jest to dbanie o klienta, dbają ... żeby klient nie dźwigał za dużo pieniędzy w portfelu...

Handlowiec się nie zna ...

Handlowiec ma katalog producenta ...( który prawdopodobnie też się nie zna ...:cool: )

Producent ma jakieś normy doboru opracowane przed epoką styropianu , plastikowych okien czy wentylacji mechanicznej...

W realnym a nie forumowym świecie podstawa to chałupa z ceramiki oblepione 10cm styropianu , tyle samo w podłodze i na lanych skosach ...

Kilka kominów, konkretny ekogroch w kotłowni, pomieszania podłogówka z grzejnikami ...

Wszystko co zaproponujesz inaczej jest beee i trzeba naprawdę zjeść kilo soli aby choć trochę zrozumiał taki zawodnik i zmienił co nieco ...

U nich nie ma takiego pojęcia jak MJ czy kWh jest natomiast temperatura na kotle ...:yes:

Amen.

No to i tak robisz wsrod elity.