Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie do konca sie zgadzam. Jak zuzyjesz 50 kWh na bezposrednie grzanie powietrza np farelka, to powietrze nagrzeje sie do wyzszej temp., a przy braku szczelnosci duzo szybciej uleci w kosmos.

pewnie że tak. z tego co widzę to na foliach są minimalne różnice że wychodzi nieco taniej w eksploatacji niż np. konwektory. Ale to zależy od kilku czynników. Np. do współpracy z pompą p-p najlpiej dawać konwektory ponieważ fajnie współpracują z pompą która mieli powietetrzem zaś folie ogrzewają obiekty. Tyle mogę powiedzieć na temat tego co sam obserwuję.

pewnie że tak. z tego co widzę to na foliach są minimalne różnice że wychodzi nieco taniej w eksploatacji niż np. konwektory. Ale to zależy od kilku czynników. Np. do współpracy z pompą p-p najlpiej dawać konwektory ponieważ fajnie współpracują z pompą która mieli powietetrzem zaś folie ogrzewają obiekty. Tyle mogę powiedzieć na temat tego co sam obserwuję.

Ale to przecież tylko kwestia izolacji i pojemności cieplnej przegród!!! 50kWh, to 50kWh!

Ale to kwestia izolacji a nie zużytych kWh.

Nie tylko. Bo podgrzewajac szybko, podgrzewasz do wyzszych temperatur. Podgrzewanie podlogi od cieplego powietrza to nie to samo co powietrza od podlogi. Przy tej samej wymianie powietrza, relatywnie wiecej energii pojdzie w kosmos. Uzywam ( wlasciwie zona) farelki do dogrzania lazienki podczas kapieli do 28-30 oC. I wiem jak szybko to znika.

Edytowane przez karolek75

poobserwuj moze troche podrecznik do fizyki, bo z tego co obserwuje tworzysz nowe prawa fizyki

Jajca sobie robicie. Ogrzanie powietrza w domu o kubaturze 400m3 o 1stC to 0,134kWh. Ogrzanie jednak o stopień całego takiego domu z murami to jakieś 20kWh. Stąd "oszczędności" na grzaniu nadmuchowym.

Najlepiej przy stałym przebywaniu grzać najlepiej ocieploną przegrodę, czyli podłogę na grubym styropianie, bo najłatwiej taką zrobić. Przy przebywaniu czasowym grzanie powietrza, lub promienniki.

Jajca sobie robicie. Ogrzanie powietrza w domu o kubaturze 400m3 o 1stC to 0,134kWh. Ogrzanie jednak o stopień całego takiego domu z murami to jakieś 20kWh. Stąd "oszczędności" na grzaniu nadmuchowym.

Najlepiej przy stałym przebywaniu grzać najlepiej ocieploną przegrodę, czyli podłogę na grubym styropianie, bo najłatwiej taką zrobić. Przy przebywaniu czasowym grzanie powietrza, lub promienniki.

Oszczędności polegają na tym że średnia dobowa jest niższa niż przy ogrzewaniu np podłogowym ...

Jak nadmuchowym zrobisz taką samą średnią to i zużycie energii będzie takie samo...;)

Nie tylko. Bo podgrzewajac szybko, podgrzewasz do wyzszych temperatur. Podgrzewanie podlogi od cieplego powietrza to nie to samo co powietrza od podlogi. Przy tej samej wymianie powietrza, relatywnie wiecej energii pojdzie w kosmos. Uzywam ( wlasciwie zona) farelki do dogrzania lazienki podczas kapieli do 28-30 oC. I wiem jak szybko to znika.

Dokładnie to samo mam na myśli. Co innego jak ogrzejesz obiekty powiedzmy podłogę naładujemy tymi 50 kwh a co innego jak ogrzejemy samo powietrze.

Przy podłogowym będzie lepszy komfort jakby nie było.

No właśnie. To jest oszczędność kosztem komfortu. Dla mnie 50=50, ale jak podłoga będzie miała +26st, a potem +20st, to już straty będą inne. dogrzewanie powietrza to możliwość utrzymywania przegród (zwłaszcza podłogi) nieco chłodniejszych, przez co właśnie straty będą mniejsze. Poza tym powietrze szybko można nagrzać, więc w domu nie musi być stale np. +22st, ale może to być +19, a dogrzewanie tylko wtedy, kiedy w tym domu ktoś jest.

Klimatyzator można łatwo zaprogramować, a czas jego zadziałania jest krótki i zużycie energii niewielkie. Ostatecznie temperatura powietrza i tak spadnie, bo od powietrza rozgrzeją się nieco ściany (powiedzmy w nocy, kiedy klimę już wyłączymy).

Ostatecznie dostajemy "znośną" temperaturę przez cały czas, a kiedy potrzeba mamy dogrzanie powietrza. Jest miło, a jak się robi za ciepło, to pstryk i powoli, do rana, temperatura spada. Można sobie zawsze ustawić poranne dogrzanie. Jedyny problem to zimna podłoga.

Płacę za CO około 800zł za sezon. Mam szukać oszczędności przez obniżanie temperatury??? Mam kombinować z ustawieniami dla każdego mieszkanca i na każdy dzień z osobna żeby zaoszczędzić 50zł?

Jeśli chcecie to tak sobie żyjcie w tych swoich domach, ja nie mam na to najmniejszej ochoty.

Płacę za CO około 800zł za sezon. Mam szukać oszczędności przez obniżanie temperatury??? Mam kombinować z ustawieniami dla każdego mieszkanca i na każdy dzień z osobna żeby zaoszczędzić 50zł?

Jeśli chcecie to tak sobie żyjcie w tych swoich domach, ja nie mam na to najmniejszej ochoty.

Czy to twoje błogosławieństwo?

nowa zasada termodynamiki muratora- jezeli powietrze jest cieplejsze od przegrody to nie przekaze jej energii. jezeli przegroda jest cieplejsza od powietrza to przekaze mu energie. Tylko sie zbytnio ta zasada poza Forum nie chwalcie bo to odkrycie na miare nagrody Nobla w fizyce.

Kto to wymyślił?