Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To normalne, że w wielu ich licznikach rozjeżdża się zegar. U nas, po 5 latach, jest już 20 czy 21 minut do przodu. Mogliśmy wezwać technika do przestawienia tego, ale wolimy korzystać wcześniej z tańszej taryfy (teraz 20 min wcześniej można włączyć pranie czy zmywanie) - wszystkie domowe zegary mamy ustawione pod licznik Taurona.

Zorientowałem się dzisiaj, że czas na liczniku dwutaryfowym G12W spieszy o 10min, przypadek : ? nie sądzę ! 2 przełączenia w ciągu doby i dostawca rżnie mnie 20min, niby niedłużo, ale akurat wtedy grzeje podłogę i cwu - w ciągu roku parę zł się uzbiera :/

Konsultantka twierdziła, że to tylko zegar :) a przełączenie może działać we właściwym czasie no ale dokładnie obserwowałem kiedy literka B zmienia się na A i było to zgodnie z ich zegarem. Wezwałem technika, oczywiście nie omieszkała mnie nastraszyć, że za nieuprawnione wezwanie będę ponosił koszty.

Sprawdzcie sobie u siebie jak jest.

U mnie rozbiegają się o 17 minut , ustawiłem więc sterowniki od ogrzewania i CWU tak samo i z bani ...

Kiedyś jak miałem podobne rozbieżności to zgłosiłem ..., przyjechali panowie powiedzieli abym sobie umowę poczytał ( w umowie jest napisane że zegar może się rozjeżdżać do godziny ...) i że to jest nieuzasadnione wezwanie ... ale zegar przedstawili ...

Niestety zegar powolutku cały czas się rozjeżdża i co jakiś czas robię korektę ...:bash:

Tak da się z tym, żyć, wystarczy raz na miesiąc czy 2 zrobić synchro z urządzeniami no ale jak mają wypasione liczniki prądu mierzące co do Wata, to głupi zegar nie może działać prawidłowo ? celowe zagranie sprzedawców jak nic !

Sprawdziłem umowę i nie mam takich zapisów "...zegar może się rozjeżdżać do godziny...", to się kwallifikuje do URE !

Sprawdzenie kosztuje 115,56zł, opłaty nie pobiera się w przypdku gdy licznik i urządzenie sterujące jest własnością Operatora, a badanie potwierdziło nieprawidłowości...

Od tylu minut na ile przyjmą zgłoszenie :) i wyślą gościa. Mam temat załatwiony - oczywiście bez kosztowo, zadałem to pytanie i nie ma tego określonego, ale instalator mówił, że 10min jak u mnie to jest niepisana granica, a częściej dopiero od 20min jest interwencja - pewnie zależy jaki rejon i operator.

Zegar się ponoć "rozsynchronizowuje" przez częste wyłączenie w dostawach energii - i to prawda kilka razy w tyg. po parę sekund obserwuje to zjawisko.

To może teraz ja.:cool:

W sierpniu 2015 r. dostałem fakturę, która o dobre kilka stów była wyższa od wszystkich innych z tego okresu (z 4 lat). Sprawę olałem bo miałem malowanko, eksperci od pędzla z halogenem itp, pomyślałem nabili - było spore zużycie w dziennej.

Jakie było moje zdumienie, kiedy na początku marca 2016 r. za kolejne pół roku znowu dostałem dziwną fakturę. Nieproporcjonalne zużycie drogiej taryfy.

I znowu kilka stów za dużo.

Ale tutaj pomogło mi szczęście i nos. Szczęście bo ok. 10 września 2015r spisali licznik w związku ze zmianą umowy (ceny gwarantowane w PGE). Od sierpnia do tego 10 września - wg licznika - zużyłem tyle kWh drogiej taryfy jak przy ogrzewaniu. Chyba wszyscy jeszcze pamiętają te upały z sierpnia 2015 r. i początku września 2016r. Przecież nie włączyłem sobie ogrzewania !!!???

Nos bo idę do licznika: pokazuje 1 godzinę i 20 minut do tyłu.

No to reklamacja (też nie mam żadnych obostrzeń w umowie), przyjechał magik, spisaliśmy protokół (proponuję w reklamacji napisać, że zastrzegacie sobie swoją obecność, przy inspekcji), licznik wymieniony na nowy i się pożegnaliśmy.

Za 2 tygodnie przychodzi info, że licznik był wadliwy i uznają moją reklamację na ok. 150 zł.

Hm...pomyślałem zbyt łatwo poszło...

Kolejna reklamacja: reasumpcja obu faktur, proszę nie brakować licznika bo chęć u mnie drogi cywilnej i biegłego będę szukał co przebada ten licznik, bo...i tu uwaga i konkluzja mojego wywodu - oprócz przesunięcia czasowego licznik pokazywał błędne zużycie kWh.

Kolejne 2 tygodnie: weryfikacja obu faktur na kwotę ok. 600 zł.

Wniosek?: często jest tak, że za rozjechaniem się w czasie idzie również absolutnie błędne liczenie zużytych jednostek.

Dowód?: kolejna faktura z końca sierpnia - zużycie dokładnie (porównywalne, nie chodzi przecież o jakieś dziesiątki kWh) takie jak w pozostałych latach.

Sprawdzajcie zużycia z licznika, a jak nie to chociaż z faktur, i porównujcie z poprzednimi.

Bytowy, wiec CWU sie uwzglednia ? Ja podalem bez.

Indukcja, czesto piekarnik, lodowka z kostkarka Ale i tak wydaje mi sie ze duzo.

Proponuję podawać bez cwu. Światło, TV, sprzęty, indukcja...

Kurcze to dużo wam wychodzi. Ja mam u siebie wyliczone teraz prognozę z grzaniem na 472 kwh miesięcznie na okres zimowy... 5 osób, 100m2 dom. Od jutra konkretnie poobserwuję i podam. Wcześniej jak jeszcze indukcji nie miałem wychodziło mi około 4,5-5kwh dziennie.

Podliczyłem ostatnio u siebie cały prąd za równy rok. Od 21 kwietnia 2015 do 20 kwietnia 2016 (odczyty z faktur) zużyłem 10810 kWh.

Z czego:

- 1943 kWh - taryfa dzienna

- 8867 kWh - taryfa nocna

W taryfie nocnej grzejemy dom kablami i wodę do CWU. Ani ogrzewanie ani CWU nie hula w drogiej taryfie (CWU sproadycznie przy gościach i bardzo intensywnym użytku od wielkiego dzwonu wychodzi poza godziny ale generalnie już ustawiłem grzałkę tak jak trzeba).

A więc z 8867 kWh:

- 4945 kWh nCO

- 1620 kWh CWU

- 2300 kWh na pozostałe urządzenia

W domu wszystko na prąd. Nawadnianie, pompy w studni, zbiorniku na deszczówkę, oczyszczalni. To jeszcze okres w którym różne rzeczy wokół domu powstawały i podpięła się na 3 dni telewizja ze swoim sprzętem :)