Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tymczasem podsumowanie października względem ogrzewania. Jako że grzeję w tandemie pompa i cop1 to wrzucam i tutaj podliczenie. Wyszło 140 kwh z kanałówki i splita. Do tego 18kwh z grzejników łazienkowych. Ten październik był beznadziejny pod względem temperatury i nasłonecznienia. W domu były też wyższe temperatury utrzymywane bo nawet i po 23 stopnie. Zwykle zimą mamy od 20,5-21,5 w zależności od pomieszczenia a na czas kąpieli w łazienkach 26. Koszt 91,60 zł

kawałek września i piździernik 370 kWh

zastanawiam się nad duonem. czy ktoś wie na ile ten kalkulator jest miarodajny?

https://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php

Nie jest miarodajny, rzekłbym ze jest mylący i to bardzo, jezeli chodzi o Duon czy nie prosciej jest to obliczyc samemu.

Z kuli kilku złotych nie będę zmieniła sprzedawcy. Obecnie mam Taurona - kiedyś przeglądałem oferty jednak nie było nic wartego zabawy. Na czym polegała wpadka duonu?

Słyszałem ze za duza promocja i za duzo klientów na nią sie załapało. Jaka jest prawda Duon nie poda, ale zysku z tej promocji nie mieli za wiele, o ile w ogole był.

Gdyby tak nie weszli na rynek to pewnie nie mieliby klientów. Kto by przeszedł do nich za 200 złotych rocznie? Nieznana firma ma trudno jeżeli tylu oszustów na rynku. Dokladnie tak się wchodzi na rynek. Z tym że teraz juz są na rynku mają jakiś brand i mogą być mniej chętni na promocję. Jak zostaną starzy klienci na gorszych warunkach to nic nie zrobią. Jeżeli odejdą to będą zmuszeni powalczyć o klienta. Mają koszty stałe, muszą mieć obrót.

Przykład wejścia playa na rynek telefonów. Teraz już nie ma konkurencji. Kazdy ma swoj udział w rynku.

ja na dzis do nowego domu ZX35 znow podpisuje umowe z DUONEM - promocja darmowe godziny 13-15-22-6 rano 7 dni w tygodniu

w drogierj tylko 31 gr + dystrybucja - wiec bardzo dobra oferta , umowa tylko na rok czyli do konca 2017 roku

puszcze ich z torbami :D

a pazdziernik cos koło 300 kWh mi wyszło

ja na dzis do nowego domu ZX35 znow podpisuje umowe z DUONEM - promocja darmowe godziny 13-15-22-6 rano 7 dni w tygodniu

w drogierj tylko 31 gr + dystrybucja - wiec bardzo dobra oferta , umowa tylko na rok czyli do konca 2017 roku

puszcze ich z torbami :D

a pazdziernik cos koło 300 kWh mi wyszło

Oferta dla odbiorców z taryfą G11, szkoda, zawsze musi byc haczyk.

to tylko do sprawdzenia czy moge w PGE podpisa cumowe i spitolic do Duonu / bo zmiana taryfy raz na 12 mcy

I tu jest problem, zalezy jak PGE podejdzie do tematu zmiany taryfy w okresie ponizej 1 roku, a w twoim przypadku ok 1 m-ca. Sadze ze z powodu zmiany sprzedawcy nie bedzie elastyczny.

Mi Tauron sam wcisnął cyrograf na 2 lata.

Podobno są jedni z najtańszych, więc ok.

A muszę dopytać.

Znajomy w przyszłym roku rusza z budową parterówki.

Dach 2-spadowy, okna 3 szyby, WM, brak komina, 25cm grafitowego na ścianach, na fundamentaach, jeszcze nie wie ile dać.

Mury bk, 12cm wylewki, strop żelbet.

Dom 12m x17m z ociepleniem.

Komina nie będzie, choćby nie wie co, pv chyba także nieopłacalne.

Gaz w poblizu, duża działka, można dać kolektor pod pompę.

Da się te wszystkie urządzenia ominąć i grzać prądem?

Papiery o pnb złoży w tym roku, więc ma trochę lżej.

Mi Tauron sam wcisnął cyrograf na 2 lata.

Podobno są jedni z najtańszych, więc ok.

A muszę dopytać.

Znajomy w przyszłym roku rusza z budową parterówki.

Dach 2-spadowy, okna 3 szyby, WM, brak komina, 25cm grafitowego na ścianach, na fundamentaach, jeszcze nie wie ile dać.

Mury bk, 12cm wylewki, strop żelbet.

Dom 12m x17m z ociepleniem.

Komina nie będzie, choćby nie wie co, pv chyba także nieopłacalne.

Gaz w poblizu, duża działka, można dać kolektor pod pompę.

Dobrze zaizolowany dom można przy bardzo wysokim komforcie ogrzewać prądem za niewielkie pieniądze. Warto pamiętać właśnie o dobrych izolacjach ale 25 cm styropianu jak dla mnie na ścianach to przesada. Jak chce się mieć podłogówkę to już lepiej dać 25 w podłogę. A na ściany 18-20. Rozumiem, że fundamnet czy płyta będzie izolowana. Wtedy ma to sens. I ten styropian musi być klejony na styk ze ścianą a nie na jakieś placki gdzie będzie wiatr hulał. W dach 35 cm wełny i po sprawie. Ważne by dom był szczelny. Potem rachunki będą niskie nie ma obaw. Jeszcze zależy co weźmiemy do ogrzewania.

.....

Da sie, ale niestety trzeba mowiąc kolokwialnie trochę pocyganic w papierach. Takie mamy prawo ktore uniemozliwia w praktyce grzanie czystym prądem. Jak mówil Pawlak w samych swoich o ruskach ktorzy byli wprawieni w zakonczeniach wojny, architekci tez są wprawieni w oszustwach projektowych i fałszowaniu charakterystyk enegetycznych. Kolega nie ma lzej a wrecz przeciwnie w przyszym roku będą obowiązywały nowe WT i te kłamstwa i oszustwa muszą byc na wiekszą skalę, chyba ze zdązy jeszcze w roku.