klaudiusz_x 02.11.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Kolega nie ma lzej a wrecz przeciwnie w przyszym roku będą obowiązywały nowe WT i te kłamstwa i oszustwa muszą byc na wiekszą skalę, chyba ze zdązy jeszcze w roku. O ile mi wiadomo, liczy się data złożenia wniosku o PnB, nie jego wydanie. Więc ma lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Trzeba obejść EP Cała reszta ,to pestka. Dobrze zaizolowany dom można przy bardzo wysokim komforcie ogrzewać prądem za niewielkie pieniądze. Warto pamiętać właśnie o dobrych izolacjach ale 25 cm styropianu jak dla mnie na ścianach to przesada. Jak chce się mieć podłogówkę to już lepiej dać 25 w podłogę. A na ściany 18-20. Rozumiem, że fundamnet czy płyta będzie izolowana. Wtedy ma to sens. I ten styropian musi być klejony na styk ze ścianą a nie na jakieś placki gdzie będzie wiatr hulał. W dach 35 cm wełny i po sprawie. Ważne by dom był szczelny. Potem rachunki będą niskie nie ma obaw. Jeszcze zależy co weźmiemy do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Da sie, ale niestety trzeba mowiąc kolokwialnie trochę pocyganic w papierach. Takie mamy prawo ktore uniemozliwia w praktyce grzanie czystym prądem. Jak mówil Pawlak w samych swoich o ruskach ktorzy byli wprawieni w zakonczeniach wojny, architekci tez są wprawieni w oszustwach projektowych i fałszowaniu charakterystyk enegetycznych. Kolega nie ma lzej a wrecz przeciwnie w przyszym roku będą obowiązywały nowe WT i te kłamstwa i oszustwa muszą byc na wiekszą skalę, chyba ze zdązy jeszcze w roku. no tak, lepiej grzać węglem czy jakimiś śmieciami a czystym prądem już nie. Nie wiem co za baran to wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 no tak, lepiej grzać węglem czy jakimiś śmieciami a czystym prądem już nie. Nie wiem co za baran to wymyślił. Przedstawiciele suwerena z poprzednich wyborów, nie, smieciami tez nie wolno, bo zabraniaja tego inne przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Trzeba obejść EP Cała reszta ,to pestka. Ale jak???, w tym roku jeszcze troche pomoze kominek, a w przyszłym tylko pc lub fotowoltaika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ale jak???, w tym roku jeszcze troche pomoze kominek, a w przyszłym tylko pc lub fotowoltaika. Nie potwierdziłeś. Liczy się data złożenia papierów o PnB, czy zatwierdzenie PnB. Kolega nie będzie mieć kominka, ani komina. A PC mają cop=3, więc w czym problem? Wyjdą na papierze lepiej od gazu. Chyba że jestem w błędzie, to mnie wyprowadź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Przedstawiciele suwerena z poprzednich wyborów, nie, smieciami tez nie wolno, bo zabraniaja tego inne przepisy. E tam, zabraniają... kopcą dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Nie potwierdziłeś. Liczy się data złożenia papierów o PnB, czy zatwierdzenie PnB. Kolega nie będzie mieć kominka, ani komina. A PC mają cop=3, więc w czym problem? Wyjdą na papierze lepiej od gazu. Chyba że jestem w błędzie, to mnie wyprowadź Temu też to wrzucam kanałówki plus grzejniki Jest pompa jest To po zmianach czy będzie można ogrzewać.... a, no tak dążymy do standardu ZERO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ma być zgodnie z prawem i papierami i innymi pierdołami.Urzędnik ma w nosie Nasze opinie.Papier ma być na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Nie potwierdziłeś. Liczy się data złożenia papierów o PnB, czy zatwierdzenie PnB. Kolega nie będzie mieć kominka, ani komina. A PC mają cop=3, więc w czym problem? Wyjdą na papierze lepiej od gazu. Chyba że jestem w błędzie, to mnie wyprowadź Co nie potwierdziłem?. Nie wiem jak to jest z tymi datami, trzeba zapytac w starostwie. Które PC mają w normach COP=3? tylko gruntowe, powietrzne mają trochę mniej. Na papierze wyjdą tylko troche lepiej niz gaz. WT2017 to Ep=95 kWh/m2, to jest dosc wysrubowany wynik liczac razem z cwu, uwzgledniajac wszystkie sprawnosci, wsp nakładu nie tak łatwo bedzie go mozna osiągnąc i to z wm z wg bedzie niemozliwe, tu znów maja pole do popisu (czyt. oszustwa) architekci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Temu też to wrzucam kanałówki plus grzejniki Jest pompa jest To po zmianach czy będzie można ogrzewać.... a, no tak dążymy do standardu ZERO Grzejniki czym zasilane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Grzejniki czym zasilane? Jak to czym prądem.... Można i bez, jak dom tak będzie świetnie zaizolowany to po co... Aha, to może grzejników elektrycznych w ogóle nie będzie można kupić/sprzedać/zainstalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Jak to czym prądem.... Można i bez, jak dom tak będzie świetnie zaizolowany to po co... Aha, to może grzejników elektrycznych w ogóle nie będzie można kupić/sprzedać/zainstalować? Kolejne pytanie, ale to nic dziwnego bo przepisy swoje a zycie swoje, ile % bedą oddawały energii grzejniki a ile PP? Jest to wazne gdyz od tego zalezy czy dom spełni warunek Ep czy tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 puszcze ich z torbami Obawiam sie ze nie, rozmawiałem z konsultantką Duonu, oni są uzaleznieni przy zmianie taryfy od dystrybutora, jezeli dydtrybutor nie wyrazi zgody na zmianę taryfy (nie czesciej niz raz do roku) to Duon nie moze nic. Reasumując oferta przeznaczona w praktyce dla odbiorców z G11 z 10-11 miesiecznym stazem w tej taryfie, czyli w zasadzie tylko dla starych odbiorców ktorzy sie nosili z zamiarem przejscia na G12, tu kolejny haczyk "na G12" a nie G12w. G12 oznacza ze weekendy i swieta traktowane są jako normalny dzien z godz. II taryfy 13-15 i 22-6, a co zatym idzie zwiekszone zuzycie w I taryfie. Widac ze Duon dobrze odrobił zadanie domowe od czasu wczesniejszej promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.11.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Widac ze Duon dobrze odrobił zadanie domowe od czasu wczesniejszej promocji. na to wygląda. Nie ma co liczyć, że kolejny raz się tak podłożą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Kolejne pytanie, ale to nic dziwnego bo przepisy swoje a zycie swoje, ile % bedą oddawały energii grzejniki a ile PP? Jest to wazne gdyz od tego zalezy czy dom spełni warunek Ep czy tez nie. No właśnie życie swoje... kto i jak będzie te debilizmy sprawdzał? Przecież to o czym piszesz ile % itd... to nie jest dla nikogo zdrowo myślącego. Ktoś znowu wymyślił jakąś głupotę. To nie będzie realizowane. Ile % wzrosną też koszty budowy domów? A prawda jest taka, że im lepiej dom izolowany i szczelny tym bardziej opłaca się zakładać elektryczne ogrzewanie nawet z COP 1 o czym już przekonujemy się teraz bez śmiesznych norm i wytycznych. Czyli co po 2017 zostaje nam pompa ciepła? Droga gruntowa? A po 2020 czy 2021 bo już nie pamiętam będziemy mieć zakaz instalacji ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) No właśnie życie swoje... kto i jak będzie te debilizmy sprawdzał? Przecież to o czym piszesz ile % itd... to nie jest dla nikogo zdrowo myślącego. Ktoś znowu wymyślił jakąś głupotę. To nie będzie realizowane. Ile % wzrosną też koszty budowy domów? A prawda jest taka, że im lepiej dom izolowany i szczelny tym bardziej opłaca się zakładać elektryczne ogrzewanie nawet z COP 1 o czym już przekonujemy się teraz bez śmiesznych norm i wytycznych. Czyli co po 2017 zostaje nam pompa ciepła? Droga gruntowa? A po 2020 czy 2021 bo już nie pamiętam będziemy mieć zakaz instalacji ogrzewania... Jako audytor muszę to wpisac, nie mogę urzednikowi powiedziec ze to głupota, to są urzedowe papiery i musi sie w nich wszystko zgadzac, wpisując dane z czapy ryzykuję utrata uprawnien w razie kontroli, a za grosze podkładac sie nie mysle. Czy to ktos sprawdzi to pytanie nie do mnie, ale jezeli władza zorientuje sie ze z tego moze byc kasa i to calkiem spora (grzywny, mandaty itd) to czemu nie skorzystac z nadazajace sie okazji. Po 2017 zostaje nam fotowoltaika, kolektory termiczne i wszelkiej masci pompy ciepła z wm oczywiscie a po 2021 dodatkowo super ocieplenie. To czy oplaca sie instalowac grzanie czystym pradem to urzedu nie interesuje, interesuje Ep i izolacyjnos przegrod (to akurat mały problem.) Edytowane 2 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Jako audytor muszę to wpisac, nie mogę urzednikowi powiedziec ze to głupota, to są urzedowe papiery i musi sie w nich wszystko zgadzac, wpisując dane z czapy ryzykuję utrata uprawnien w razie kontroli, a za grosze podkładac sie nie mysle. Czy to ktos sprawdzi to pytanie nie do mnie, ale jezeli władza zorientuje sie ze z tego moze byc kasa i to calkiem spora (grzywny, mandaty itd) to czemu nie skorzystac z nadazajace sie okazji. Po 2017 zostaje nam fotowoltaika, koltory termiczne i wszelkiej masci pompy ciepła z wm oczywiscie a po 2021 dodatkowo super ocieplenie. To czy oplaca sie instalowac grzanie czystym pradem to urzedu nie interesuje, interesuje Ep i izolacyjnos przegrod (to akurat mały problem.) No właśnie i tutaj mamy ten paradoks jakże Polski... Papiery... Ciekaw jestem kto to wymyślił wszystko. Ciebie rozumiem, robisz to co wymagają, ale przyznaj, że zdrowe to nie jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 No właśnie i tutaj mamy ten paradoks jakże Polski... Papiery... Ciekaw jestem kto to wymyślił wszystko. Ciebie rozumiem, robisz to co wymagają, ale przyznaj, że zdrowe to nie jest! Czy ja kiedy to chwaliłem? zawsze byłem krytyczny tylko co z tego wynika, niestety nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.11.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Po 2017 zostaje nam fotowoltaika, koltory termiczne i wszelkiej masci pompy ciepła z wm oczywiscie a po 2021 dodatkowo super ocieplenie. To czy oplaca sie instalowac grzanie czystym pradem to urzedu nie interesuje, interesuje Ep i izolacyjnos przegrod (to akurat mały problem.) A czy dokładając do takiej chałupy jak moja (10 tys kWh na ogrzewanie ...) fotowoltaikę da się zmieścić w normach po 2017 r ...? Ile tej fotowoltaiki...? Jeżeli teraz na wszystko w domu zużywamy ok 14-15 tys kWh to instalując 14-15 kWp fotowoltaiki będzie to dom zeroenergetyczny ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts