Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwszy miesiąc z podlicznikem minął zużycie CO/CWU 458kWh czyli wychodzi że CO coś koło 160kWh. Temperatura na sterowniku 23 stopnie. Zasobnik 300 litrów jest za duży 200 spokojnie by wystarczył. Cyrkulację jednak włączyłem tyle że mam ją na żądanie znaczy się na pilota.

http://i.imgur.com/aeP12yB.jpg[/img]

Edytowane przez kwasniak

Kolego Asolt, wracając do taryf to w naszej dyskusji pominęliśmy taryfę G13... czyżbyś jej nie znał ;). A tak na poważnie to jak widzisz stosowanie tej w porównaniu do g12w?

Nie znam?znam bardzo dobrze i dlatego jej nie polecam, ta taryfa jest praktycznie tylko w Tauronie, a przynajmniej tam była najwczesniej jest o niej cicho bo nie jest aktrakcyjna w porównaniu do G12w.

Nie znam?znam bardzo dobrze i dlatego jej nie polecam, ta taryfa jest praktycznie tylko w Tauronie, a przynajmniej tam była najwczesniej jest o niej cicho bo nie jest aktrakcyjna w porównaniu do G12w.

Pytam bo jeszcze jej nie przeliczałem. Czyli mówisz by nawet się za jej liczenie nie zabierać :) W tauronie jest nadal. Nie wiem na jakich warunkach ją pamiętasz teraz wygląda to tak:

ceny brutto za kwh (wliczone opłaty oprócz abonamentu i opłaty handlowej):

dla zimy

7-13 = 0,5172 zł

16-21 = 0,8172 zł

13-16 = 0,2808 zł

21-7 =0,8172 zł

lato

7-13 = 0,5172 zł

19-22 = 0,8172 zł

13-19 = 0,2808 zł

22-7 =0,8172 zł

@Jasiek71

Jestem na bieżąco w temacie absurdu Ep dla czystego prądu. Dom o przegrodach nf40 dla scian i okien, nf15 dla podlogi i stropu, WM z GWC a i tak musiałbym dać 8kWp na dach by zmieścić się w normie.

Dom na CO ~4000 kWh rocznie, niestety dochodzi ~3600kWh dla CWU przy grzaniu bojlerem i ciepło na wentylacje (tutaj różne wersje od 1000 do 5000 kWh)

Te dane są z moich wstepnych obliczen oraz tego co dostalem w projektowanej charakterystyce energetycznej. Możliwe że jutro będę miał OZC od @asolt to będzie większy konkret

Niestety musiałem zastąpić kable grzewcze w płycie rurkami tak by w charakterystyce mogła znależć się pompa ciepła COP=1 :rolleyes:

6kWp na dachu i tak chciałem dać ale jest różnica CHCIEĆ a MUSIEĆ bo inaczej nie będzie odbioru budynku. Tak to sobie spokojnie poczekam do przyszłego roku i może uda się załapać na rundę dofinansowania zamiast na gwałt szukać komponentów PV by zrobić odbiór budynku

Edytowane przez Konrad Podgórski

Pytam bo jeszcze jej nie przeliczałem. Czyli mówisz by nawet się za jej liczenie nie zabierać :) W tauronie jest nadal. Nie wiem na jakich warunkach ją pamiętasz teraz wygląda to tak:

ceny brutto za kwh (wliczone opłaty oprócz abonamentu i opłaty handlowej):

dla zimy

7-13 = 0,5172 zł

16-21 = 0,8172 zł

13-16 = 0,2808 zł

21-7 =0,8172 zł

lato

7-13 = 0,5172 zł

19-22 = 0,8172 zł

13-19 = 0,2808 zł

22-7 =0,8172 zł

No i masz odpowiedz, nawet najtansza w godz. 13-19 lato 13-16 zima jest drozsza niz II taryfa w G12w. Zwróc uwagę godziny wieczorne wtedy cena zabija.

No i masz odpowiedz, nawet najtansza w godz. 13-19 lato 13-16 zima jest drozsza niz II taryfa w G12w. Zwróc uwagę godziny wieczorne wtedy cena zabija.

No tak, chyba że akurat kogoś w domu nie ma :)

ale moment zrobiłem błąd tutaj:

dla zimy

7-13 = 0,5172 zł

16-21 = 0,8172 zł

13-16 = 0,2808 zł

21-7 =0,2808 zł

lato

7-13 = 0,5172 zł

19-22 = 0,8172 zł

13-19 = 0,2808 zł

22-7 =0,2808 zł

Przy przepisywaniu się machnąłem

Edytowane przez oszczednyGrześ
zwrócenie uwagi na błąd

No tak, chyba że akurat kogoś w domu nie ma :)

ale moment zrobiłem błąd tutaj:

dla zimy

7-13 = 0,5172 zł

16-21 = 0,8172 zł

13-16 = 0,2808 zł

21-7 =0,2808 zł

lato

7-13 = 0,5172 zł

19-22 = 0,8172 zł

13-19 = 0,2808 zł

22-7 =0,2808 zł

Przy przepisywaniu się machnąłem

Przy zuzyciu bytowym moze i by sie opłacało ale po co kombinowac jak mozna miec G12w

@Jasiek71

Jestem na bieżąco w temacie absurdu Ep dla czystego prądu. Dom o przegrodach nf40 dla scian i okien, nf15 dla podlogi i stropu, WM z GWC a i tak musiałbym dać 8kWp na dach by zmieścić się w normie.

Dom na CO ~4000 kWh rocznie, niestety dochodzi ~3600kWh dla CWU przy grzaniu bojlerem i ciepło na wentylacje (tutaj różne wersje od 1000 do 5000 kWh)

Te dane są z moich wstepnych obliczen oraz tego co dostalem w projektowanej charakterystyce energetycznej. Możliwe że jutro będę miał OZC od @asolt to będzie większy konkret

Niestety musiałem zastąpić kable grzewcze w płycie rurkami tak by w charakterystyce mogła znależć się pompa ciepła COP=1 :rolleyes:

6kWp na dachu i tak chciałem dać ale jest różnica CHCIEĆ a MUSIEĆ bo inaczej nie będzie odbioru budynku. Tak to sobie spokojnie poczekam do przyszłego roku i może uda się załapać na rundę dofinansowania zamiast na gwałt szukać komponentów PV by zrobić odbiór budynku

A dlaczego absurdu...?

Dla mnie to akurat jest bardzo logiczne, montuję sobie tyle fotowoltaiki aby zrównoważyć zużycie całego domu ...

Nie kombinuje ze skomplikowanymi instalacjami grzewczymi i CWU tylko idę w najbardziej proste a zarazem bardzo komfortowe rozwiązanie jakim są kable grzewcze i bojler elektryczny , nie muszę się zastanawiać w jakich godzinach co włączać bo to nie ma już znaczenia ...

Instalację fotowoltaiczna traktuję jako integralną część budynku / posesji ...

Jeżeli tym sposobem można legalnie obejść Ep a jednocześnie praktycznie pozbyć się rachunków za ogrzewanie, CWU i bytowych to czemu nie ...

A dlaczego absurdu...?

Dla mnie to akurat jest bardzo logiczne, montuję sobie tyle fotowoltaiki aby zrównoważyć zużycie całego domu ...

Nie kombinuje ze skomplikowanymi instalacjami grzewczymi i CWU tylko idę w najbardziej proste a zarazem bardzo komfortowe rozwiązanie jakim są kable grzewcze i bojler elektryczny , nie muszę się zastanawiać w jakich godzinach co włączać bo to nie ma już znaczenia ...

Instalację fotowoltaiczna traktuję jako integralną część budynku / posesji ...

Jeżeli tym sposobem można legalnie obejść Ep a jednocześnie praktycznie pozbyć się rachunków za ogrzewanie, CWU i bytowych to czemu nie ...

Możesz też obniżyć koszty poprzez wykorzystanie paneli jako docelowego krycia dachu, zamiast dachówki :)

Możesz coś wiecej....jaka pompa, sterowanie.

Pompa Wilo NoVa wpięta w takie gniazdko kupione w

https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/akcesoria-elektryczne/timery/zestaw-gniazd-bezprzewodowych-z-pilotem-or-gb-412-orno,p347270,l1071.html

Pilot obsługuje do pięciu gniazdek.

U mnie wystarczy włączyć pompę dwie minuty przed kąpielą żeby była gorąca woda pod prysznicem.

Edytowane przez kwasniak

Pompa Wilo NoVa wpięta w takie gniazdko kupione w

https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/akcesoria-elektryczne/timery/zestaw-gniazd-bezprzewodowych-z-pilotem-or-gb-412-orno,p347270,l1071.html

Pilot obsługuje do pięciu gniazdek.

U mnie wystarczy włączyć pompę dwie minuty przed kąpielą żeby była gorąca woda pod prysznicem.

Czy dla gosci tez taki pilot jest przewidziany?

A dlaczego absurdu...?

1. na mój dach wejdzie maksymalnie 9kWp

2. teraz jest bilansowanie i może to mieć sens ale czy za pół roku czegoś znowu nie zmienią?

Budowa domu z kredytu wymaga odebrania budynku z sensownym czasie, dlaczego nie mogę sobie poczekać kilka miesięcy/lat z montażem PV jeżeli bym chciał.

Gmina ma fundusze na PV ale trzeba czekać 1.5 roku na montaż. Niestety 11kWp nie dają :rolleyes: