Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy dla gosci tez taki pilot jest przewidziany?

Dla gości w razie czego mam programator czasowy :) Być może zostawię go na stałe ale dopiero jak sezon grzewczy będzie w pełni bo obecnie temperatura płyty jest za niska a instalacje mam wniej i podczas prób strasznie szybko wychładza mi wodę. Dałem ciała i za słabo izolowałem pexa.

Edytowane przez kwasniak

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa Wilo NoVa wpięta w takie gniazdko kupione w

https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/akcesoria-elektryczne/timery/zestaw-gniazd-bezprzewodowych-z-pilotem-or-gb-412-orno,p347270,l1071.html

Pilot obsługuje do pięciu gniazdek.

U mnie wystarczy włączyć pompę dwie minuty przed kąpielą żeby była gorąca woda pod prysznicem.

A u mnie wystarczy odkręcić kran i za 5 sekund płynie ciepła woda. Bez cyrkulacji.

@Jasiek71

Jestem na bieżąco w temacie absurdu Ep dla czystego prądu. Dom o przegrodach nf40 dla scian i okien, nf15 dla podlogi i stropu, WM z GWC a i tak musiałbym dać 8kWp na dach by zmieścić się w normie.

Dom na CO ~4000 kWh rocznie, niestety dochodzi ~3600kWh dla CWU przy grzaniu bojlerem i ciepło na wentylacje (tutaj różne wersje od 1000 do 5000 kWh)

Te dane są z moich wstepnych obliczen oraz tego co dostalem w projektowanej charakterystyce energetycznej. Możliwe że jutro będę miał OZC od @asolt to będzie większy konkret

Niestety musiałem zastąpić kable grzewcze w płycie rurkami tak by w charakterystyce mogła znależć się pompa ciepła COP=1 :rolleyes:

6kWp na dachu i tak chciałem dać ale jest różnica CHCIEĆ a MUSIEĆ bo inaczej nie będzie odbioru budynku. Tak to sobie spokojnie poczekam do przyszłego roku i może uda się załapać na rundę dofinansowania zamiast na gwałt szukać komponentów PV by zrobić odbiór budynku

Ale macie problemy :) Tysiące domów w Polsce stoi w ogóle bez PnB !

Czy projekt już poszedł do starostwa ? Jak nie to daj w projekcie : 30cm najlepszego styro w podłodze, 60cm izolacji na stropie - nikt tego nie sprawdza ! nawet nie będzie możliwości.

CWU - obliczeniowo daj tylko 1 max 2 osoby - po cholere 3600kWh ? jako ogrzewanie dodaj biokominek i pompę ciepła powietrzną, nawet jakbyś miał kontrolę to kupujesz przez internety i montujesz prowizorycznie a potem oddajesz do 14 dni bez podania przyczyny. Kontrole są tylko w szczególnych przypadkach, jak coś nie gra, albo ktoś z sąsiadów ma jakieś ale, jak w papierach się wszystko zgadza to ich na budowie nie zobaczysz. Czasem jeżdzą ale na etapie budowy, sprawdzają tablice, zabezpieczenia.

Nie rób domu dla przepisów - zrób dla siebie ! Jak będziesz miał możliwość zakupu paneli PV z dobrą dotacją to jak najbardziej - ale porównaj z ceną rynkową, bo spotkałem się, że dają starszy mniej efektywny sprzęt.

Czy projekt już poszedł do starostwa ? Jak nie to daj w projekcie : 30cm najlepszego styro w podłodze, 60cm izolacji na stropie - nikt tego nie sprawdza ! nawet nie będzie możliwości.

CWU - obliczeniowo daj tylko 1 max 2 osoby - po cholere 3600kWh ? jako ogrzewanie dodaj biokominek i pompę ciepła powietrzną, nawet jakbyś miał kontrolę to kupujesz przez internety i montujesz prowizorycznie a potem oddajesz do 14 dni bez podania przyczyny. Kontrole są tylko w szczególnych przypadkach, jak coś nie gra, albo ktoś z sąsiadów ma jakieś ale, jak w papierach się wszystko zgadza to ich na budowie nie zobaczysz. Czasem jeżdzą ale na etapie budowy, sprawdzają tablice, zabezpieczenia.

Nie rób domu dla przepisów - zrób dla siebie ! Jak będziesz miał możliwość zakupu paneli PV z dobrą dotacją to jak najbardziej - ale porównaj z ceną rynkową, bo spotkałem się, że dają starszy mniej efektywny sprzęt.

Sęk w tym że ja już mam 30cm styro w podłodze i 40cm celulozy na stropie a nadal się nie mieści w normie :rolleyes:

CWU liczy się od powierzchni użytkowej. Chyba kiedyś było dla ilości osób. Mam mniej więcej Eu CWU 2000kWh ale sprawność słaba bojlera i wychodzi Ek CWU 3600kWh dla całego domu.

Odbiór domu bądź co bądź jest potrzebny chociażby dla kredytu

Kondrad, tak, jest potrzebny, ale to formalność i da się to bez problemu obejść tak jak napisane wyżej (to w razie gdyby ktoś to sprawdzał, bo 95% przypadków to kontroli nie ma)

To polski paradoks. U nas na swojej działce o wszystko musisz się pytać. Za niedługo będą regulować nie wiadomo co jeszcze i w jaki sposób.

Sprawdziłem, masz rację z CWU :) PKP, ciepłą wodę zużywają metry kwadratowe :) genialne przepisy UE, czyli jak ktoś ma ochotę zbudować dom 300m2 i mieszkać we dwójkę to ma nie lada problem ;]

Niestety przepisy te nie są tworzone dla nas konsumentów tylko dla producentów (a w większej mierze tych zachodnich, którzy inwestują w nowe technologie i to oni lobbowli za takimi rozwiązaniami)

IMHO, zamiast nakazywać powinni edukować i bardziej promować energooszczędne rozwiązania, zamiast walczyć z dyskusyjnym/wątpliwym globalnym ociepleniem powinni walczyć z realnym globalnym znieczyszczeniem.

Naprawdę ? w którym banku taki wymóg ? raczej oni spradzają tylko jak wykorzystałeś transze i czy zrobiłeś zgodnie z kosztorysem lub alternatywnie z nim.

Nimi najmniej bym się przejmował.

Dawaj śmiało do projektu pompę ciepła do cwu zamiast bojlera i/lub powietrzną do grzania :wiggle:

Mała dygresja, z jakiego drewna będziesz robił te wstawki na elewacji ? mam podobny dom i też jest to w planie na przyszły rok? daj znać w swoim dziennku jak coś aby tu nie mieszać...

I to ma być dom "dla siebie..." ?

Myślę że raczej "dla wroga..." :rolleyes:

Skoro przepisy umożliwiają ogrzewanie prądem w sposób legalny to po co te kombinacje...?

Robię sobie w miarę sensownie ocieplony i wykonany budynek z WM, zakładam ogrzewanie kablami, CWU mam z bojlera ...

Na dachu montuję odpowiedniej mocy fotowoltaikę, tym sposobem mam bardzo komfortowy dom ze dosłownie śladowymi rachunkami...

Ale przecież takie rozwiązanie nie jest " po polsku "...

Trzeba narzeźbić w tej chałupie czego się da ..., zrobić burdel w papierach i dopiero w tedy jest ok ...?

Możesz też obniżyć koszty poprzez wykorzystanie paneli jako docelowego krycia dachu, zamiast dachówki :)

To nie takie proste ...

Ale zawsze można dać pod panele jakieś tanie pokrycie bo i tak będzie zasłonięte, wymiary płaszczyzny dachu można dopasować tak aby fotowoltaika dokładnie wypełniała całą powierzchnię...

Nie o to chodzi ! nie każdego stać w danym momencie albo nie każdy ma ochotę robić coś co się mu z góry narzuca

Konrad chce iść w PV ale później, a teraz stoi przed problemem jak załatwić formalności, więc podpowiadam co można "doraźnie" zrobić.

Jak będzie miał kasę i ochotę później to jak najbardziej może sobie kupić PV, pompę powietrzną ;] cokolwiek zeche i co mu się będzie opłacać, ale niech to zrobi z własnej woli i w swoim interesie !

Poza tym na dzień dzisiejszy fotowoltaika bez dotacji jest słabo opłacalna, lepiej poczekać parę lat, cały czas technologia idzie do przodu.

Można też zaryzykować zakup bezpośrednio z Azji ;)

Nie o to chodzi ! nie każdego stać w danym momencie albo nie każdy ma ochotę robić coś co się mu z góry narzuca

Konrad chce iść w PV ale później, a teraz stoi przed problemem jak załatwić formalności, więc podpowiadam co można "doraźnie" zrobić.

Jak będzie miał kasę i ochotę później to jak najbardziej może sobie kupić PV, pompę powietrzną ;] cokolwiek zeche i co mu się będzie opłacać, ale niech to zrobi z własnej woli i w swoim interesie !

Poza tym na dzień dzisiejszy fotowoltaika bez dotacji jest słabo opłacalna, lepiej poczekać parę lat, cały czas technologia idzie do przodu.

Można też zaryzykować zakup bezpośrednio z Azji ;)

Sam widzisz...

Na starcie zaczynasz od rzeźbienia ...;)

10 kWp fotowoltaiki można mieć za 45 k bez kiwnięcia palcem , część tej kasy na starcie zaoszczędzisz na znacznie prostszych instalacjach w domu ...

Wypasione ogrodzenie, kostka, czy wymiana samochodu może poczekać ...:yes:

10 kWp za 45k

a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie.

Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat.

Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały :rolleyes: więc nigdy oszczędności nie zobaczę.

Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp