Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli czar taniej instalacji w domu ogrzewanym prądem prysł.. a było tak pięknie.

Na jakim poziomie masz rachunki w domu ogrzewanym prądem ...?( Razem z bytowym , CWU, wszystko ...)

Po zamontowaniu takiej instalacji mówisz im bye- bye ...

Jaka instalacja z PC czy czymkolwiek innym może to zapewnić...?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

10 kWp za 45k

a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie.

Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat.

Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały :rolleyes: więc nigdy oszczędności nie zobaczę.

Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp

Rozumiem że energię do tego bufora i całej reszty masz za darmo ...?;)

Jak kupujesz auto za kilkadziesiąt koła to ile przyniesie ci oszczędności przez najbliższe np 10 lat eksploatacji...?

Na jakim poziomie masz rachunki w domu ogrzewanym prądem ...?( Razem z bytowym , CWU, wszystko ...)

Po zamontowaniu takiej instalacji mówisz im bye- bye ...

Jaka instalacja z PC czy czymkolwiek innym może to zapewnić...?

obecnie w Duon około 1820 zł za 10 miesięcy mieszkania. prawda taka, że na początku mało prądu zużywaliśmy. jak mi się kończy umowa i będziemy w G12W w Tauronie, to pewnie będzie około 3 tys. zł za rok. z tego kilkaset zł to opłaty stałe. rocznie około 7 tys. kWh w sumie. ale załóżmy, że zaoszczędzę te 3 tys. zł. 45/3 = 15 lat zwrotu tej instalacji PV. do tego musiałbym te ogniwa brać na kredyt...

Jak kupujesz auto za kilkadziesiąt koła to ile przyniesie ci oszczędności przez najbliższe np 10 lat eksploatacji...?

do auta to nietrafne porównanie. auto raczej nie służy oszczędzaniu. jeśli służy, to możesz porównać ten sam model z tym samym wyposażeniem i mocą, ale jeden w benzynie, drugi w dieslu. gdyby auto samo w sobie miało być jak najtańsze w inwestycji i eksploatacji, to wszyscy jeździliby najtańszym, małym samochodem dostępnym na rynku.

Chodziło mi o to że bufor ładujemy w nocy w taniej taryfie. Moim buforem będzie 20cm płyty fundamentowej i zbiornik 1000L z przepływowym CWU

do auta to nietrafne porównanie. auto raczej nie służy oszczędzaniu. jeśli służy, to możesz porównać ten sam model z tym samym wyposażeniem i mocą, ale jeden w benzynie, drugi w dieslu. gdyby auto samo w sobie miało być jak najtańsze w inwestycji i eksploatacji, to wszyscy jeździliby najtańszym, małym samochodem dostępnym na rynku.

Ale jak by to auto za 45 k od momentu zakupu nic cię nie kosztowało i codziennie powoli oddawało to co zapłaciłeś to chętnie byś "przytulił" ...;)

Porównanie jest jak najbardziej trafne ...

Czym niby różni się wywalenie kasy na samochód od tej za fotowoltaikę...?

Edytowane przez jasiek71

w G13 też mamy weekendy oraz dni wolne od pracy.

Nie widać tego w Twoim zestawieniu

No tak, chyba że akurat kogoś w domu nie ma :)

ale moment zrobiłem błąd tutaj:

dla zimy

7-13 = 0,5172 zł

16-21 = 0,8172 zł

13-16 = 0,2808 zł

21-7 =0,2808 zł

lato

7-13 = 0,5172 zł

19-22 = 0,8172 zł

13-19 = 0,2808 zł

22-7 =0,2808 zł

Przy przepisywaniu się machnąłem

Czekaj tatka latka, po wpadce Duonu nikt sie nie kwapi do przezentów na któych mozna stracic.

"Wpadka Duonu" - raczej nie wpadka - to było dość kosztowne zdobycie rynku, są ewidentne dowody na działanie konkurencji (czytaj porzucani sprzedawcy) zmierzający do zniszczenia tej firmy - dziwię się, że prawnicy Duonu nie zażądali odszkodowania. Czy Duon to wytrzyma? Zobaczymy.

Cieczowe mają, stąd zorientowanie na FOTOWOLTAICZNE

A co narobi fotowoltaika bez słońca...?

I ile tych kolektorów chcesz naczepiać aby konkurować z cieczowymi...?

Tak dla zobrazowania ...

Na jeden kolektor cieczowy trzeba pięć kolektorów fotowoltaicznych aby uzyski roczne były na podobnym poziomie ...;)

10 kWp za 45k

a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie.

Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat.

Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały :rolleyes: więc nigdy oszczędności nie zobaczę.

Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp

Dzięki NF40 jesteś w plecy z $.

Ja to tak rozumiem.

Ty tak piszesz w sposób pośredni.

Gdyby nie nf40, grzałbyś kabelkami i nie miałbyś problemów.

Koszty także miałbyś na starcie znacznie niższe.

Przy obecnych wymaganiach, do grzania prądem wystarczy ze 25 cm na ścianach, 20cm w podłodze i trochę więcej na suficie.

Jak Ty się na to zapatrujesz?

Temat z dofinansowaniem prgramu był poruszany w innych działach.

Generalnie, nie opłaca się, takie wyszły wnioski.

Możesz podsumować dodatkowe koszty tego programu?

Edytowane przez klaudiusz_x

Dzięki NF40 jesteś w plecy z $.

Ja to tak rozumiem.

Ty tak piszesz w sposób pośredni.

Gdyby nie nf40, grzałbyś kabelkami i nie miałbyś problemów.

Koszty także miałbyś na starcie znacznie niższe.

Przy obecnych wymaganiach, do grzania prądem wystarczy ze 25 cm na ścianach, 20cm w podłodze i trochę więcej na suficie.

Jak Ty się na to zapatrujesz?

Temat z dofinansowaniem prgramu był poruszany w innych działach.

Generalnie, nie opłaca się, takie wyszły wnioski.

Możesz podsumować dodatkowe koszty tego programu?

Ale jak nie korzystam z NF40, napisałem że mam przegrody spełniające wymogi NF40 dla ściań i okien oraz NF15 dla podłogi i stropu ale w dofinansowania się nie bawię. Wybrałem takie a nie inne parametry według własnej najlepszej wiedzy a nie by dostać dofinansowanie i dlatego właśnie boli że nie mogę sobie grzać jak chcę :rolleyes:

Ale jak nie korzystam z NF40, napisałem że mam przegrody spełniające wymogi NF40 dla ściań i okien oraz NF15 dla podłogi i stropu ale w dofinansowania się nie bawię. Wybrałem takie a nie inne parametry według własnej najlepszej wiedzy a nie by dostać dofinansowanie i dlatego właśnie boli że nie mogę sobie grzać jak chcę :rolleyes: