jasiek71 05.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 czyli czar taniej instalacji w domu ogrzewanym prądem prysł.. a było tak pięknie. Na jakim poziomie masz rachunki w domu ogrzewanym prądem ...?( Razem z bytowym , CWU, wszystko ...) Po zamontowaniu takiej instalacji mówisz im bye- bye ... Jaka instalacja z PC czy czymkolwiek innym może to zapewnić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Właśnie tańsza fotowoltaika może to zmienić. I jeszcze druga sprawa, sezony bez słońca. A co ma fotowoltaika do sezonów bez słońca ...? O ile tańsza ...? 1/4 ceny obecnej aby wyjść na równi z cieczowymi ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 10 kWp za 45k a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie. Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat. Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały więc nigdy oszczędności nie zobaczę. Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp Rozumiem że energię do tego bufora i całej reszty masz za darmo ...? Jak kupujesz auto za kilkadziesiąt koła to ile przyniesie ci oszczędności przez najbliższe np 10 lat eksploatacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.11.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Na jakim poziomie masz rachunki w domu ogrzewanym prądem ...?( Razem z bytowym , CWU, wszystko ...) Po zamontowaniu takiej instalacji mówisz im bye- bye ... Jaka instalacja z PC czy czymkolwiek innym może to zapewnić...? obecnie w Duon około 1820 zł za 10 miesięcy mieszkania. prawda taka, że na początku mało prądu zużywaliśmy. jak mi się kończy umowa i będziemy w G12W w Tauronie, to pewnie będzie około 3 tys. zł za rok. z tego kilkaset zł to opłaty stałe. rocznie około 7 tys. kWh w sumie. ale załóżmy, że zaoszczędzę te 3 tys. zł. 45/3 = 15 lat zwrotu tej instalacji PV. do tego musiałbym te ogniwa brać na kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.11.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Rozumiem że energię do tego bufora i całej reszty masz za darmo ...? Jak kupujesz auto za kilkadziesiąt koła to ile przyniesie ci oszczędności przez najbliższe np 10 lat eksploatacji...? do auta to nietrafne porównanie. auto raczej nie służy oszczędzaniu. jeśli służy, to możesz porównać ten sam model z tym samym wyposażeniem i mocą, ale jeden w benzynie, drugi w dieslu. gdyby auto samo w sobie miało być jak najtańsze w inwestycji i eksploatacji, to wszyscy jeździliby najtańszym, małym samochodem dostępnym na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 05.11.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Rozumiem że energię do tego bufora i całej reszty masz za darmo ...? Jak kupujesz auto za kilkadziesiąt koła to ile przyniesie ci oszczędności przez najbliższe np 10 lat eksploatacji...? Chodziło mi o to że bufor ładujemy w nocy w taniej taryfie. Moim buforem będzie 20cm płyty fundamentowej i zbiornik 1000L z przepływowym CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) do auta to nietrafne porównanie. auto raczej nie służy oszczędzaniu. jeśli służy, to możesz porównać ten sam model z tym samym wyposażeniem i mocą, ale jeden w benzynie, drugi w dieslu. gdyby auto samo w sobie miało być jak najtańsze w inwestycji i eksploatacji, to wszyscy jeździliby najtańszym, małym samochodem dostępnym na rynku. Ale jak by to auto za 45 k od momentu zakupu nic cię nie kosztowało i codziennie powoli oddawało to co zapłaciłeś to chętnie byś "przytulił" ... Porównanie jest jak najbardziej trafne ... Czym niby różni się wywalenie kasy na samochód od tej za fotowoltaikę...? Edytowane 5 Listopada 2016 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Chodziło mi o to że bufor ładujemy w nocy w taniej taryfie. Moim buforem będzie 20cm płyty fundamentowej i zbiornik 1000L z przepływowym CWU Bufor ładujemy energią elektryczną, "żarówki" są zasilane energią elektryczną, itd... Czy energię masz za darmo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 05.11.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Możesz też obniżyć koszty poprzez wykorzystanie paneli jako docelowego krycia dachu, zamiast dachówki No nie byłbym tego taki pewien... O ile drożej kosztują takie panele, które mogą zastąpić dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 w G13 też mamy weekendy oraz dni wolne od pracy. Nie widać tego w Twoim zestawieniu No tak, chyba że akurat kogoś w domu nie ma ale moment zrobiłem błąd tutaj: dla zimy 7-13 = 0,5172 zł 16-21 = 0,8172 zł 13-16 = 0,2808 zł 21-7 =0,2808 zł lato 7-13 = 0,5172 zł 19-22 = 0,8172 zł 13-19 = 0,2808 zł 22-7 =0,2808 zł Przy przepisywaniu się machnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 05.11.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 A co ma fotowoltaika do sezonów bez słońca ...? ? Cieczowe mają, stąd zorientowanie na FOTOWOLTAICZNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.11.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Czekaj tatka latka, po wpadce Duonu nikt sie nie kwapi do przezentów na któych mozna stracic. "Wpadka Duonu" - raczej nie wpadka - to było dość kosztowne zdobycie rynku, są ewidentne dowody na działanie konkurencji (czytaj porzucani sprzedawcy) zmierzający do zniszczenia tej firmy - dziwię się, że prawnicy Duonu nie zażądali odszkodowania. Czy Duon to wytrzyma? Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Cieczowe mają, stąd zorientowanie na FOTOWOLTAICZNE A co narobi fotowoltaika bez słońca...? I ile tych kolektorów chcesz naczepiać aby konkurować z cieczowymi...? Tak dla zobrazowania ... Na jeden kolektor cieczowy trzeba pięć kolektorów fotowoltaicznych aby uzyski roczne były na podobnym poziomie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) 10 kWp za 45k a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie. Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat. Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały więc nigdy oszczędności nie zobaczę. Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp Dzięki NF40 jesteś w plecy z $. Ja to tak rozumiem. Ty tak piszesz w sposób pośredni. Gdyby nie nf40, grzałbyś kabelkami i nie miałbyś problemów. Koszty także miałbyś na starcie znacznie niższe. Przy obecnych wymaganiach, do grzania prądem wystarczy ze 25 cm na ścianach, 20cm w podłodze i trochę więcej na suficie. Jak Ty się na to zapatrujesz? Temat z dofinansowaniem prgramu był poruszany w innych działach. Generalnie, nie opłaca się, takie wyszły wnioski. Możesz podsumować dodatkowe koszty tego programu? Edytowane 5 Listopada 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 05.11.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Dzięki NF40 jesteś w plecy z $. Ja to tak rozumiem. Ty tak piszesz w sposób pośredni. Gdyby nie nf40, grzałbyś kabelkami i nie miałbyś problemów. Koszty także miałbyś na starcie znacznie niższe. Przy obecnych wymaganiach, do grzania prądem wystarczy ze 25 cm na ścianach, 20cm w podłodze i trochę więcej na suficie. Jak Ty się na to zapatrujesz? Temat z dofinansowaniem prgramu był poruszany w innych działach. Generalnie, nie opłaca się, takie wyszły wnioski. Możesz podsumować dodatkowe koszty tego programu? Ale jak nie korzystam z NF40, napisałem że mam przegrody spełniające wymogi NF40 dla ściań i okien oraz NF15 dla podłogi i stropu ale w dofinansowania się nie bawię. Wybrałem takie a nie inne parametry według własnej najlepszej wiedzy a nie by dostać dofinansowanie i dlatego właśnie boli że nie mogę sobie grzać jak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ale jak nie korzystam z NF40, napisałem że mam przegrody spełniające wymogi NF40 dla ściań i okien oraz NF15 dla podłogi i stropu ale w dofinansowania się nie bawię. Wybrałem takie a nie inne parametry według własnej najlepszej wiedzy a nie by dostać dofinansowanie i dlatego właśnie boli że nie mogę sobie grzać jak chcę Nie możesz prądem z cop 1? Zerknij ze 2 strony wstecz. Pisaliśmy o tym, że da się. Ale to trzeba było załatwić na etapie projektu. Co do nf40, najwidoczniej przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.11.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Znacznie taniej inwestycyjnie jest grzać wodę kolektorami cieczowymi ... Jak świeci słońce ten październik to była masakra.... moje kolektory nagrzały wodę 4 dni jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.11.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Nie widać tego w Twoim zestawieniu Ale jest, g13 to: ale moment zrobiłem błąd tutaj: dla zimy 7-13 = 0,5172 zł 16-21 = 0,8172 zł 13-16 = 0,2808 zł 21-7 =0,2808 zł lato 7-13 = 0,5172 zł 19-22 = 0,8172 zł 13-19 = 0,2808 zł 22-7 =0,2808 zł I weekendy i dni wolne od pracy najtańsza stawka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Jak świeci słońce ten październik to była masakra.... moje kolektory nagrzały wodę 4 dni jak dobrze pamiętam. A ty myślisz że fotowoltaika by nagrzała więcej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ale jest, g13 to: ale moment zrobiłem błąd tutaj: dla zimy 7-13 = 0,5172 zł 16-21 = 0,8172 zł 13-16 = 0,2808 zł 21-7 =0,2808 zł lato 7-13 = 0,5172 zł 19-22 = 0,8172 zł 13-19 = 0,2808 zł 22-7 =0,2808 zł I weekendy i dni wolne od pracy najtańsza stawka... Tego zabrakło. Najtańsza jest droższa od nocnej w g12w. Trzeba by to przeanalizować w jakimś programie, lub u kogoś, kto ma wszystko pod kontrolą. Jest tu ktoś taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts