Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego zabrakło.

Najtańsza jest droższa od nocnej w g12w.

Trzeba by to przeanalizować w jakimś programie, lub u kogoś, kto ma wszystko pod kontrolą.

Jest tu ktoś taki?

Widzisz tak to jest jak skacze nad tobą trójka chłopaków pod opieką gdy mamy nie ma;) i niedopatrzenie gotowe, sory. Będę liczył to może jutro :)

Nie możesz prądem z cop 1?

Zerknij ze 2 strony wstecz. Pisaliśmy o tym, że da się.

Ale to trzeba było załatwić na etapie projektu.

Co do nf40, najwidoczniej przeoczyłem :)

Właśnie legalnie z COP=1 się nie da, ni jak nie wychodzi Ep poniżej 95kWh chyba że damy solary/pv na dach.

Ale to nic, w projekcie idzie PC powietrze woda a ja już myślę jak zagospodarować 20 metrów ogrodzenia za domem na stojak dla kolektorów słonecznych i czy 10m3 szambo wytrzyma jako bufor :rolleyes:

ale to temat na wątek o buforach ewentualnie w dzienniku coś napiszę

Właśnie legalnie z COP=1 się nie da, ni jak nie wychodzi Ep poniżej 95kWh chyba że damy solary/pv na dach.

Ale to nic, w projekcie idzie PC powietrze woda a ja już myślę jak zagospodarować 20 metrów ogrodzenia za domem na stojak dla kolektorów słonecznych i czy 10m3 szambo wytrzyma jako bufor :rolleyes:

ale to temat na wątek o buforach ewentualnie w dzienniku coś napiszę

Jak zwykle ...

Proste i czyste rozwiązanie jest nie do przyjęcia ale kombinowanie z jakimś buforem z szamba i dokręconymi do tego kolektorami cieczowymi (?) już jest ok...;)

Po co do takiego domku pakować hydrauliczną instalację grzewczą, bufor i inne dyrdymały skoro można znacznie prościej mając własną elektrownię na dachu z akumulatorem w postaci sieci energetycznej ...

W brew pozorom to jest genialne rozwiązanie bo bez bilansowania to nie jesteśmy w stanie wykorzystać możliwości nawet jednego panela o mocy 250w ...

Mam trudności z odczytaniem sensu tego zdania ...

Może chodziło Ci o to, ze NIE jest to genialne rozwiązanie.

To jest genialne rozwiązanie...;)

Mamy coś w rodzaju instalacji OFF- grid ale akumulatorem jest sieć energetyczna ...

Całą nadwyżkę energii tłoczymy do sieci energetycznej a odbieramy kiedy jest nam potrzebna ...:yes:

Pompa Wilo NoVa wpięta w takie gniazdko kupione w

https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/akcesoria-elektryczne/timery/zestaw-gniazd-bezprzewodowych-z-pilotem-or-gb-412-orno,p347270,l1071.html

Pilot obsługuje do pięciu gniazdek.

U mnie wystarczy włączyć pompę dwie minuty przed kąpielą żeby była gorąca woda pod prysznicem.

pilot?? Zupełny absurd ;) - jak masz alarm to sprzęgnij sterowanie cyrkulacją z czujką i z głowy, wchodzisz do łazienki i pompka się włącza..

Ale macie problemy :) Tysiące domów w Polsce stoi w ogóle bez PnB !

Czy projekt już poszedł do starostwa ? Jak nie to daj w projekcie : 30cm najlepszego styro w podłodze, 60cm izolacji na stropie - nikt tego nie sprawdza ! nawet nie będzie możliwości.

CWU - obliczeniowo daj tylko 1 max 2 osoby - po cholere 3600kWh ? jako ogrzewanie dodaj biokominek i pompę ciepła powietrzną, nawet jakbyś miał kontrolę to kupujesz przez internety i montujesz prowizorycznie a potem oddajesz do 14 dni bez podania przyczyny. Kontrole są tylko w szczególnych przypadkach, jak coś nie gra, albo ktoś z sąsiadów ma jakieś ale, jak w papierach się wszystko zgadza to ich na budowie nie zobaczysz. Czasem jeżdzą ale na etapie budowy, sprawdzają tablice, zabezpieczenia.

Nie rób domu dla przepisów - zrób dla siebie ! Jak będziesz miał możliwość zakupu paneli PV z dobrą dotacją to jak najbardziej - ale porównaj z ceną rynkową, bo spotkałem się, że dają starszy mniej efektywny sprzęt.

W PV u jak kolejny absurd z dotacjami - noe możesz sprzedawać takiego prądu a to jest jedyna sensowna rzecz przy której opłaca się mieć panele, bo Akumulatory bardzo drogie

10 kWp za 45k

a te potrzebne 10000 kWh przy odpowiedniej akumulacji i buforze można mieć za 2800zł w nocnej taryfie.

Czyli biorąc kredyt na 20 lat większy o dodatkowe 45k płacimy ~65k więcej. Aby wyjść na zero potrzeba 30 lat, liczmy że ceny pójdą w górę to 20 lat.

Problem w tym że buduję dom na max 5 lat bo później będzie za mały :rolleyes: więc nigdy oszczędności nie zobaczę.

Trochę fotowoltaiki i tak będę chciał ale na bieżące zużycie bytowe a nie od razu 10 kWp

Dlatego trzeba poczekać aż panele stanieją

Na jakim poziomie masz rachunki w domu ogrzewanym prądem ...?( Razem z bytowym , CWU, wszystko ...)

Po zamontowaniu takiej instalacji mówisz im bye- bye ...

Jaka instalacja z PC czy czymkolwiek innym może to zapewnić...?

U mnie ze wszystkim około 3000

Tak sobie myślę, żeby podchodzić do pokrycia ogniwami potrzeb domu (całkowitych) to należałoby wcześniej sprawdzić, czy nie taniej i łatwiej zmniejszyć "kaloryczność" domu.

Bo np. żeby rocznie zmniejszyć zuzycie na CO/CWU z powiedzmy 7000 kWh do 1750 kWh wystarczy PC, koszt 25 000 zł, redukcja mocy ogniw o 5 kW, czyli wychodzi po równo, ale dni pochmurne nie są problemem, a i dachu nie braknie na panele :) Czym mniejszy dom tym trudniej niestety będzie sensownie cokolwiek dołożyć, czy to ogniwa czy PC.

Tak sobie myślę, żeby podchodzić do pokrycia ogniwami potrzeb domu (całkowitych) to należałoby wcześniej sprawdzić, czy nie taniej i łatwiej zmniejszyć "kaloryczność" domu.

Bo np. żeby rocznie zmniejszyć zuzycie na CO/CWU z powiedzmy 7000 kWh do 1750 kWh wystarczy PC, koszt 25 000 zł, redukcja mocy ogniw o 5 kW, czyli wychodzi po równo, ale dni pochmurne nie są problemem, a i dachu nie braknie na panele :) Czym mniejszy dom tym trudniej niestety będzie sensownie cokolwiek dołożyć, czy to ogniwa czy PC.

Rozumiem że po zamontowaniu PC zużycie energii na posesji spadnie praktycznie do zera ...;)

Na pochmurne dni jest bilansowanie...:yes: