Konrad Podgórski 06.11.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Oszczędności z tego żadne ale fajny backup na wypadek zimowego zaniku prądu Dla uproszczenia nie uwzględniam sprawności akumulatorów, podobno minimum 90% ale kto ich wiePoprawione linkihttp://i.imgur.com/InKzbYr.png http://i.imgur.com/8xGpoj4.png Edytowane 6 Listopada 2016 przez Konrad Podgórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 06.11.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Nie ma szans ... Jak coś to zapraszam do "jaśkowych wynalazków" tam akurat opisuję swoją mikro instalację off-gid ... Żaden Power bank nie przetrzyma ci energii z lata na zimę... Chyba chodzi o to, by naładować akumulatory w taryfie nocnej i wykorzystywać tą energię wtedy, kiedy jest potrzebna w ciągu dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.11.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kiedyś 6kWp można było samemu zrobić za 18k, plus jakieś mocowanie za 1000zł. Dzisiaj musi być firma, plus projektant, plus pan z pieczątką, plus bank, plus kredyt z odsetkami, plus minister, plus audytor... Dotacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Oszczędności z tego żadne ale fajny backup na wypadek zimowego zaniku prądu http://i.imgur.com/AzBiHSE.png Większa rozdzielczość http://imgur.com/AzBiHSE Mam koncepcje systemu niezależnego do zasilania urządzeń takich jak pompy p-p czy p-w do cwu czy nawet mam testować maty grzewcze na 24v. Chodzi o to by były to rzeczy pobierające jak najmniej wtedy będzie można wykorzystać mała liczbę pv czy też niewielkie generatory wiatrowe które zawsze coś wniesą do pracy urządzeń. Ale na razie ceny pv wysokie. W domach o małych potrzebach to może być dobrym wyjściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Chyba chodzi o to, by naładować akumulatory w taryfie nocnej i wykorzystywać tą energię wtedy, kiedy jest potrzebna w ciągu dnia... Już to testowałem swoim powerwallem dla ubogich ... Znaczne straty na przetwarzaniu i ładowaniu a poprzez głębokie rozładowania wykończysz akumulatory w przeciągu roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tak znam kalkulację Na bieżąco zużyliśmy 3 tys kWh Do sieci poszło 7 tys kWh Czyli po bilansowaniu otrzymamy z powrotem 80% z tych 7 tys kWh czyli ok 5,6 tys kWh Za brakujące 1,4 tys kWh normalnie zapłacimy ... Czy w tym rozliczeniu uwzględniasz prąd dwutaryfowy? Wg info ze str http://ekofachowcy.pl/prosument/pytania-i-odpowiedzi/prosument-watpliwosci-maj-2015/jak-rozliczyc-sie-z-energetyka-net-metering nie opłaca się mieć nadwyżkę energii "Instalacje produkujące więcej energii niż prosument jest w stanie zużyć są całkowicie nieopłacalne z powodu braku możliwości sprzedaży nadwyżek energii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kiedyś 6kWp można było samemu zrobić za 18k, plus jakieś mocowanie za 1000zł. Dzisiaj musi być firma, plus projektant, plus pan z pieczątką, plus bank, plus kredyt z odsetkami, plus minister, plus audytor... Dotacje.... Jak bez dotacji to firma nie musi robić ale projekt i pieczątka to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czy w tym rozliczeniu uwzględniasz prąd dwutaryfowy? Wg info ze str http://ekofachowcy.pl/prosument/pytania-i-odpowiedzi/prosument-watpliwosci-maj-2015/jak-rozliczyc-sie-z-energetyka-net-metering nie opłaca się mieć nadwyżkę energii "Instalacje produkujące więcej energii niż prosument jest w stanie zużyć są całkowicie nieopłacalne z powodu braku możliwości sprzedaży nadwyżek energii" Ale dwie taryfy praktycznie nie mają znaczenia bo w pierwszej kolejności i tak równoważysz dzienny prąd a nadwyżka i tak jest do zrównania reszty ... Instalacja powinna być dobrana na styk do zużycia rocznego ale pod względem ekonomicznym nie przekraczającą 10 kWp ( powyżej 10 kWp jest bilansowanie 70% ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 06.11.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Jeszcze raz odnośnie PV - w moim przypadku...krótko i na temat: DOBRZE LICZĘ?A więc tak:- dom 135m2 - OZC 4000kWh / CWU 2000kWh Kable i dwie klimy... bojler elektryczny- bytowy ok. 2000kWh- razem 8000kWh Przyjmując: NCO+CWU wszystko w taniej 6000kWhx0,3zł.= 1800zł,bytowy 2000kWhx0,65zł= 1300zł.Niech razem będzie na rok 3000zł.Koszt PV 36.000zł. - 8kW - czyli zwrot 12lat...Mam gotówkę....w zamian za brak zakupu PV.... liczę lokatę 3% to mam rocznie 1000zł. na plus....więc 3000zł.-1000zł.=2000zł. ....Więc tak licząc to PV zwracają mi się 18lat....DOBRZE LICZĘ???? Edytowane 6 Listopada 2016 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.11.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Chyba chodzi o to, by naładować akumulatory w taryfie nocnej i wykorzystywać tą energię wtedy, kiedy jest potrzebna w ciągu dnia... No właśnie o to mi chodzi, żeby przynajmniej ładować akumulator w tanim prądzie i bytowe z tego niech korzystają. Sprawność w skali roku taka sama. Do tego dorzucamy małą PC lub klimę. Dom oczywiście musi być mały, niech będzie 100m2, taki 4-litrowy. Proszę przeliczyć przypadek najprostszy - ładujemy 7-10 kWh w tanim prądzie, 100% zużycia w cenie 30 gr/kWh, CO/CWU przy klimie i kablach 5000 kWh, przy PC 1500 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 No właśnie o to mi chodzi, żeby przynajmniej ładować akumulator w tanim prądzie i bytowe z tego niech korzystają. Sprawność w skali roku taka sama. Do tego dorzucamy małą PC lub klimę. Dom oczywiście musi być mały, niech będzie 100m2, taki 4-litrowy. Proszę przeliczyć przypadek najprostszy - ładujemy 7-10 kWh w tanim prądzie, 100% zużycia w cenie 30 gr/kWh, CO/CWU przy klimie i kablach 5000 kWh, przy PC 1500 kWh. Miłosz moja bateria ma 8,6 kWh pojemności, jak bym ją codziennie ładował i wyładowywał do końca to po ok 400-500 cyklach jest do wyrzucenia ... 500 takich cykli to ok 4000 kWh różnicy w kasie pomiędzy tanim a drogim prądem czyli ok 1200 zł ... Taką bateria kosztuje ponad 2 tys zł a trzeba też uwzględnić że z akumulatora nie wyciągniesz tyle ile naładowałeś ( sprawność ok 90% ), przetwornica ma sprawność ok 85-90* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jeszcze raz odnośnie PV - w moim przypadku...krótko i na temat: DOBRZE LICZĘ? A więc tak: - dom 135m2 - OZC 4000kWh / CWU 2000kWh Kable i dwie klimy... bojler elektryczny - bytowy ok. 2000kWh - razem 8000kWh Przyjmując: NCO+CWU wszystko w taniej 6000kWhx0,3zł.= 1800zł, bytowy 2000kWhx0,65zł= 1300zł. Niech razem będzie na rok 3000zł. Koszt PV 36.000zł. - 8kW - czyli zwrot 12lat... Mam gotówkę....w zamian za brak zakupu PV.... liczę lokatę 3% to mam rocznie 1000zł. na plus....więc 3000zł.-1000zł.=2000zł. .... Więc tak licząc to PV zwracają mi się 18lat.... DOBRZE LICZĘ???? Proponuję gotówkę liczyć na lichwiarskim procencie to zwrot będzie jeszcze później ... A dlaczego nie policzysz odwrotnie że co roku na lokatę odkładasz te zaoszczędzone 3 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.11.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Miłosz moja bateria ma 8,6 kWh pojemności, jak bym ją codziennie ładował i wyładowywał do końca to po ok 400-500 cyklach jest do wyrzucenia ... 500 takich cykli to ok 4000 kWh różnicy w kasie pomiędzy tanim a drogim prądem czyli ok 1200 zł ... Taką bateria kosztuje ponad 2 tys zł a trzeba też uwzględnić że z akumulatora nie wyciągniesz tyle ile naładowałeś ( sprawność ok 90% ), przetwornica ma sprawność ok 85-90* ... Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, jaką kwotę poświęcamy żeby było mega prosto i przepisy pozwalały. Nie ma problemu kupić komercyjną baterię co wytrzyma kilka tysięcy ładowań, ale będzie kosztować ponad 15 000 zł. Pozostaje 35 000 zł do wydania na ogniwa, PC, lepszą izolację (choć założenia powinniśmy już brać do domu budowanego w 2021 roku) i być może jakieś auto hybryda-plugin, bo wtedy przy takiej ilości ogniw latem jeździmy za free (w następnym roku pojawi się nowy Prius (50km na samych bateriach) a także Hyundai Ioniq Hybrign plugin i elektryk (różnica w cenie jakieś 30 000 zł), a już można kupić hybrydę zwykłą za 99 000 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.11.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 w wątku o PV najlepiej zadać takie pytania. mam wrażenie, że nikt nie wie. słyszałem wersję, że co oddasz w taniej możesz odebrać w taniej, co oddasz w drogiej, możesz odebrać w drogiej. To by było bez sensu większość produkujesz w drogiej (z wyjątkiem 13-15 w zależności od dostawcy) i powinieneś móc to odbierać kiedy chcesz. A może jest wymóg, że wtedy trzeba przejść na płaską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.11.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jeszcze raz odnośnie PV - w moim przypadku...krótko i na temat: DOBRZE LICZĘ? A więc tak: - dom 135m2 - OZC 4000kWh / CWU 2000kWh Kable i dwie klimy... bojler elektryczny - bytowy ok. 2000kWh - razem 8000kWh Przyjmując: NCO+CWU wszystko w taniej 6000kWhx0,3zł.= 1800zł, bytowy 2000kWhx0,65zł= 1300zł. Niech razem będzie na rok 3000zł. Koszt PV 36.000zł. - 8kW - czyli zwrot 12lat... Mam gotówkę....w zamian za brak zakupu PV.... liczę lokatę 3% to mam rocznie 1000zł. na plus....więc 3000zł.-1000zł.=2000zł. .... Więc tak licząc to PV zwracają mi się 18lat.... DOBRZE LICZĘ???? Źle liczysz - nie licz, że jakakolwiek obecna lokata na polskim rynku da Ci zysk ! (dobre lokaty już były, a niektórzy żałują, że je mieli ), musisz uwzględnić spadek wartości pieniądza / wzrost cen w czasie. Tym bardziej, że sytuacja u nas jest coraz mniej ciekawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Trzeba sobie powiedzieć wprost: wydaję na ogrzewanie i wszystko co jej koszty ma zredukować konkretną kwotę. 15 000 wydamy tak czy inaczej na instalację wewnętrzną i teraz trzeba sobie wg uznania dodać kwotę, jaką można przeznaczyć na piec/baterie/ogniwa/klimę/itd. To zostanie wydane i od pierwszego dnia mieszkania będzie procentować. Liczenie co się kiedy zwróci jest bez sensu, bo pieniądze zostały wydane i nikt nie ma równoległego życia żeby śledzić, co by z nimi było (a pewnie poszłyby na pierdoły). Jak widzę po budowach znajomych, którzy ładują w kuchnie 30 000 zł i więcej, a i tak za 10-12 lat albo się znudzi albo przestanie być "modna" to wręcz nóż się otwiera bo przecież PC jest strasznie droga (wystarczyło dopłacić te 10 000 !!! ), a rachunki za gaz jakoś się zniesie. A już szczytem jest wydawanie pozwolenia na budowę domów z kotłem na paliwo stałe a gaz jest jako opcja !!!, domy oczywiście według gotowego projektu, z którego można by 15m2 zaoszczędzić gdyby kotłownia nie była taka wielka ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 07.11.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ale kuchnie i ogrodzenie można wrzucić na FB i znajomi zalajkują a zrobisz grubszą izolację albo ogrzewanie na prąd to będą się pukać w czoło w Twoim kierunku ;] Dzwoniłem do Taurona, przy zgłoszeniu mikroinstalacji podpisuje się aneks do umowy, dostaje się licznik dwukierunkowy, instalacja do 10kW saldowana w systemie półrocznym, 80% z wysłanych kWh do sieci odbieramy za darmo, to co zużyjemy ponad te 80% kupujemy od energetyki na niezmienionych zasadach - G12W i jakakolwiek inna taryfa nie ulega zmianie ! płacimy zgodnie o obecną taryfą w zależności od godzin i dni. Instalacje powyżej 10kW już tylko 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Normalnie ręce opadają...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332454-dobór-kotła-na-ekogroszek-dom-jednorodzinnyŻycia zabraknie aby coś się zmieniło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, jaką kwotę poświęcamy żeby było mega prosto i przepisy pozwalały. Nie ma problemu kupić komercyjną baterię co wytrzyma kilka tysięcy ładowań, ale będzie kosztować ponad 15 000 zł. Pozostaje 35 000 zł do wydania na ogniwa, PC, lepszą izolację (choć założenia powinniśmy już brać do domu budowanego w 2021 roku) i być może jakieś auto hybryda-plugin, bo wtedy przy takiej ilości ogniw latem jeździmy za free (w następnym roku pojawi się nowy Prius (50km na samych bateriach) a także Hyundai Ioniq Hybrign plugin i elektryk (różnica w cenie jakieś 30 000 zł), a już można kupić hybrydę zwykłą za 99 000 Pozdrawiam Taaa... Mały biały domek a w nim wszystko na prąd ... Dach z fotowoltaiki, pełna samowystarczalność ... Na podjeździe Tesla S ... Ech... Marzenia dobra rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Taaa... Mały biały domek a w nim wszystko na prąd ... Dach z fotowoltaiki, pełna samowystarczalność ... Na podjeździe Tesla S ... Ech... Marzenia dobra rzecz... Jasiek, ale to Ty chcesz zbilansować całe zużycie ogniwami, nie ma nic lepszego niż podłączyć hybrydę i śmigać za free z każdej nadwyżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts