jasiek71 07.11.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jasiek, ale to Ty chcesz zbilansować całe zużycie ogniwami, nie ma nic lepszego niż podłączyć hybrydę i śmigać za free z każdej nadwyżki Ale jakiej nadwyżki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ale jakiej nadwyżki...? Zamiast nadprodukcji do sieci (od kwietnia do września) ładujesz sobie auto, przecież nie skonsumujesz latem 100 kWh jednego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Zamiast nadprodukcji do sieci (od kwietnia do września) ładujesz sobie auto, przecież nie skonsumujesz latem 100 kWh jednego dnia. Sęk w tym że praktycznie zawsze w przeciągu dnia wszystkie nasze auta są "w pracy" a jak już wrócą na posesję to słońce nie świeci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 07.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Zamiast nadprodukcji do sieci (od kwietnia do września) ładujesz sobie auto, przecież nie skonsumujesz latem 100 kWh jednego dnia. Ja to mógłbym co najwyżej hulajnogę tylko muszę kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 [...] instalacja do 10kW saldowana w systemie półrocznym, Czy jest brane jest pod uwage kalendarzowe polrocze do tego bilansowania? Jak to bedzie, jesli sprzedawca energii nie jest Tauron, a np Duon (Tauron tylko robi przesyl)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.11.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 o to samo chciałem zapytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.11.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Z tego co wiem rozliczenia są w okresach styczeń- czerwiec, lipiec-grudzień, raczej niezależnie od dostawcy energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A ten wspolczynnik dla odbieranej energii (80%) dotyczy i kosztow energii i przesylu, czy przesyl placimy normalnie, a tylko energie "odbirana" z naszej nadwyzki mamy za 80%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 08.11.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czy jest brane jest pod uwage kalendarzowe polrocze do tego bilansowania? Jak to bedzie, jesli sprzedawca energii nie jest Tauron, a np Duon (Tauron tylko robi przesyl)? Kalendarzowe półrocze. Bilansowanie , tzw opusty tylko w przypadku umowy kompleksowej. Ćwiczę to właśnie na przykładzie Tauron/Duon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.11.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 No nie, produkujesz i wysyłasz do sieci 100%, 20% energetyka bierze dla siebie jako zarobek, 80% jest do wykorzystania przez Ciebie kiedykolwiek w systemie półrocznym i za to nie płacisz ani za dystrybucję ani za sprzedaż, płacisz tylko co miesiąc opłaty stałe, jak już odbierzesz od sieci te 80%, to wszystko ponadto płacisz wg obowiązującego cennika. Dlatego w tym systemie ważne jest aby nie przewymiarować paneli, bo zarobi na tym energetyka, a my zapłacimy więcej za zbyt dużą ilość paneli a nie skonsumujemy tej energii. Przykładowo zużywasz rocznie 5600kWh, dobierasz taki system aby wyprodukował max 7000kWh, więcej nie ma sensu ekonomicznego. Wiadomo trzeba tu by jeszcze uwzględnić, że część energii zużywamy od razu oraz to, że wydajność PV maleje z każdym rokiem a nasze potrzeby mogą się zwiększać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Kalendarzowe półrocze. Bilansowanie , tzw opusty tylko w przypadku umowy kompleksowej. Ćwiczę to właśnie na przykładzie Tauron/Duon No i jak wyniki cwiczen? Musiales rozwiazac jakos umowe z Duonem? Czy poprostu czekasz i na razie nie masz opcji magazynowania energii w sieci Tauronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 08.11.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Poprosiłem instalatora o wycenę kotłowni pod grzanie CO prądem G12w (dom 140 m,kw, zapotrzebowanie ok 60kWh, podłogówka+grzejniki) i za pompy do co, grupy pompowe, rury, kształtki, przepona, zawory, termometry, bufor 300L, kocioł elekt. 12kW, automatyka itd. plus robocizna w sumie z vatem 17 tys. zł Nie za dużo jak na "tanią kotłownię na prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Poprosiłem instalatora o wycenę kotłowni pod grzanie CO prądem G12w (dom 140 m,kw, zapotrzebowanie ok 60kWh, podłogówka+grzejniki) i za pompy do co, grupy pompowe, rury, kształtki, przepona, zawory, termometry, bufor 300L, kocioł elekt. 12kW, automatyka itd. plus robocizna w sumie z vatem 17 tys. zł Nie za dużo jak na "tanią kotłownię na prąd? Pewnie jakbyś nie miał instalacji mieszanej to byłoby z 3000 zł mniej, za kotłownie gazową na taką powierzchnie wychodzi średnio 20-25k więc cena wydaje się ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Poprosiłem instalatora o wycenę kotłowni pod grzanie CO prądem G12w (dom 140 m,kw, zapotrzebowanie ok 60kWh, podłogówka+grzejniki) i za pompy do co, grupy pompowe, rury, kształtki, przepona, zawory, termometry, bufor 300L, kocioł elekt. 12kW, automatyka itd. plus robocizna w sumie z vatem 17 tys. zł Nie za dużo jak na "tanią kotłownię na prąd? Duzo za duzo, bufor 300l ? cóz to za bufor?. To o czym piszesz to koszt 12000-12500 zł brutto, ale z buforem 1000l z wezownicą cwu, 2 zestawami grzałek (tryb letni i zimowy), pompami cyrkulacyjnymi ze sterowaniem czujnikami ruchu, zegarem sterującym rocznym (teraz G12w w Tauronie zawiera rózniez dni swiąteczne na tygodniu) oraz pełną automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Pewnie jakbyś nie miał instalacji mieszanej to byłoby z 3000 zł mniej, za kotłownie gazową na taką powierzchnie wychodzi średnio 20-25k więc cena wydaje się ok. Nie wydaje sie ok, jest za duza, a i konfiguracja nie zapewnia wykorzystania w 100% II taryfry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Nie wydaje sie ok, jest za duza, a i konfiguracja nie zapewnia wykorzystania w 100% II taryfry. Było napisane, że zawiera "automatykę" ale fakt, nie wiadomo jaką. Co do ceny to też zależy czy to duże czy małe miasto, czy to będzie wavin czy coś innego, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Było napisane, że zawiera "automatykę" ale fakt, nie wiadomo jaką. Co do ceny to też zależy czy to duże czy małe miasto, czy to będzie wavin czy coś innego, itd. Co ma wavin do bufora, pexa w takiej kotlowni stosuje sie sladowe ilosci, o automatyce nie napisano zbyt wiele ale bufor 300l dla grzania i cwu w II taryfie to stanowczo za mało i dlatego uwazam ze cena mocno zawyzona, akurat dosc czesto wyceniam takie kotłownie to aktualne ceny znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Poprosiłem instalatora o wycenę kotłowni pod grzanie CO prądem G12w (dom 140 m,kw, zapotrzebowanie ok 60kWh, podłogówka+grzejniki) i za pompy do co, grupy pompowe, rury, kształtki, przepona, zawory, termometry, bufor 300L, kocioł elekt. 12kW, automatyka itd. plus robocizna w sumie z vatem 17 tys. zł Nie za dużo jak na "tanią kotłownię na prąd? Mój dom ma 154m2 i jest grzany prądem ale ja nie widzę u siebie żadnej z wymienionych części składowych...? Ja nie widzę w nim nawet kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Mój dom ma 154m2 i jest grzany prądem ale ja nie widzę u siebie żadnej z wymienionych części składowych...? Ja nie widzę w nim nawet kotłowni... A gdybyś miał to już do tego czasu wymieniłbyś jakąś pompkę albo sam kocioł gdyby był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A gdybyś miał to już do tego czasu wymieniłbyś jakąś pompkę albo sam kocioł gdyby był Ale Po Co to mieć ...? Akurat ta cała litania części składowych nie jest potrzebna w nowoczesnym domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts