asolt 08.11.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Mój dom ma 154m2 i jest grzany prądem ale ja nie widzę u siebie żadnej z wymienionych części składowych...? Ja nie widzę w nim nawet kotłowni... Jasiek, klient ma wykonaną podłogówkę i grzejniki podkreslam wykonaną, Ty masz kable, powiedz inwestorowi ze dołozysz mu kable (nie wiadomo zresztą jak). Problem jest nie w tym co kto ma tylko zeby sie odniesc do tego konkretnego przypadku. Wracajac do twojej instalacji to nie masz duzego bojlera aby korzystac z cwu grzanej wyłacznie w II taryfie? dziwne. Przepływowe grzanie cwu prądem to nie jest szczyt ani oszczednosci ani komfortu (brak mozliwosci skorzystania z baterii termostatycznych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jasiek, klient ma wykonaną podłogówkę i grzejniki podkreslam wykonaną, Ty masz kable, powiedz inwestorowi ze dołozysz mu kable (nie wiadomo zresztą jak). Problem jest nie w tym co kto ma tylko zeby sie odniesc do tego konkretnego przypadku. Wracajac do twojej instalacji to nie masz duzego bojlera aby korzystac z cwu grzanej wyłacznie w II taryfie? dziwne. Przepływowe grzanie cwu prądem to nie jest szczyt ani oszczednosci ani komfortu (brak mozliwosci skorzystania z baterii termostatycznych) Jak klient ma wykonane CO to po kiego grzyba mu jest potrzebna ta cała litania klamotów ...? Moje CWU ma się całkiem dobrze i działa praktycznie tylko w tanim prądzie ... Te kilkadziesiąt kilowatów w skali roku które zużyję w drogim prądzie nie jest powodem dla którego miałbym montować kilkukrotnie większy baniak którego znacznie większe straty postojowe powodują że nic na tym nie zyskam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Jak klient ma wykonane CO to po kiego grzyba mu jest potrzebna ta cała litania klamotów ...? Moje CWU ma się całkiem dobrze i działa praktycznie tylko w tanim prądzie ... Te kilkadziesiąt kilowatów w skali roku które zużyję w drogim prądzie nie jest powodem dla którego miałbym montować kilkukrotnie większy baniak którego znacznie większe straty postojowe powodują że nic na tym nie zyskam ... Czytac dokładnie i ze zrozumieniem widac nie jest łatwo. Klient ma podłogówke i grzejniki (cała kondygnacja w podłogówce i cała w grzejnikach czyli dwie kondygnacje). Powiedz jak ma on grzac czystym prądem wyłacznie w II taryfie tą kondygnację na której są same grzejniki? Wiem mozna jechac do oporu na II taryfie i nie grzac w I taryfie. Czy to jest komfortowe nie wiem. Mając bufor z grzałkami mamy zuzycie na co i cwu wyłacznie w II taryfie bez zmniejszenia komfortu. A zasobnik do cwu i tak byc musi wiec czego nie połaczyc tego z grzaniem. Edytowane 8 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jasiek, klient ma wykonaną podłogówkę i grzejniki podkreslam wykonaną To jak Klient ma to wszystko zrobione (ciekawe ile kosztowało) to teraz "kotłownia na prąd" tania nie będzie. Rozumiem że "kotłownia" jak pomieszczenie też wybudowana ? Nie ma to jako się "obudzić z ręką w nocniku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 To jak Klient ma to wszystko zrobione (ciekawe ile kosztowało) to teraz "kotłownia na prąd" tania nie będzie. Rozumiem że "kotłownia" jak pomieszczenie też wybudowana ? Nie ma to jako się "obudzić z ręką w nocniku" Ok, nie wszystko zostalo opisane, chodzi o dom z bali, na parterze podłogówka, piętrze grzejniki. Nie da sie na pietrze zastosowac prostej akumulacyjnej wylewki z rurkami lub kablami. Trzeba spiąc to co jest a nie dywagowac co mozna było zrobic inaczej/lepiej. Trudno mleko sie rozlało. Zmiana systemu grzewczego nie wchodzi w grę i trzeba skonczyc to co jest zaczęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 08.11.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 No i jak wyniki cwiczen? Musiales rozwiazac jakos umowe z Duonem? Czy poprostu czekasz i na razie nie masz opcji magazynowania energii w sieci Tauronu? Umowę podpisuję od stycznia kompleksową. Do tego czasu wystawiam do Taurona fk za energię wprowadzoną do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czytac dokładnie i ze zrozumieniem widac nie jest łatwo. Klient ma podłogówke i grzejniki (cała kondygnacja w podłogówce i cała w grzejnikach czyli dwie kondygnacje). Powiedz jak ma on grzac czystym prądem wyłacznie w II taryfie tą kondygnację na której są same grzejniki? Wiem mozna jechac do oporu na II taryfie i nie grzac w I taryfie. Czy to jest komfortowe nie wiem. Mając bufor z grzałkami mamy zuzycie na co i cwu wyłacznie w II taryfie bez zmniejszenia komfortu. A zasobnik do cwu i tak byc musi wiec czego nie połaczyc tego z grzaniem. Najpierw sp .... sobie system grzewczy a potem głupio pytamy dlaczego kotłownia na prąd jest droga ...? Niech sobie dokręci do tej instalacji kocioł na pellet a nie kombinuje z grzaniem prądem w drugiej taryfie ... Zamiast pakować kasę w baniaki , grzałki , Styczniki , sterowniki a na sam koniec modlić się aby energia nie podrożała można sobie zainstalować praktycznie bezobsługowy kocioł który wygląda jak lodówka a jedyne czynności jakie trzeba przy nim wykonać to od czasu do czasu zajrzeć i dosypać granulatu czy wyciągnąć szufladę i wysypać popiół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 08.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 To jak Klient ma to wszystko zrobione (ciekawe ile kosztowało) to teraz "kotłownia na prąd" tania nie będzie. Rozumiem że "kotłownia" jak pomieszczenie też wybudowana ? Nie ma to jako się "obudzić z ręką w nocniku" Już proszę się tak nie podniecać, docelowo będzie zainstalowana pompa ciepła, tymczasowo G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.11.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Już proszę się tak nie podniecać, docelowo będzie zainstalowana pompa ciepła, tymczasowo G12W. Z grzejnikami na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Już proszę się tak nie podniecać, docelowo będzie zainstalowana pompa ciepła, tymczasowo G12W. To tymczasowo wystarczy taka "kotłownia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Najpierw sp .... sobie system grzewczy a potem głupio pytamy dlaczego kotłownia na prąd jest droga ...? Niech sobie dokręci do tej instalacji kocioł na pellet a nie kombinuje z grzaniem prądem w drugiej taryfie ... Zamiast pakować kasę w baniaki , grzałki , Styczniki , sterowniki a na sam koniec modlić się aby energia nie podrożała można sobie zainstalować praktycznie bezobsługowy kocioł który wygląda jak lodówka a jedyne czynności jakie trzeba przy nim wykonać to od czasu do czasu zajrzeć i dosypać granulatu czy wyciągnąć szufladę i wysypać popiół... Po co namawiac kogos do roli palacza, ze pellet troche czystszy niz wegiel to fakt, ale zawsze obsługowy. Bufor z automatyką jest bezobsługowy, nie wymaga płatnych serwisów a najdrozsza czesc oprócz bufora to koszt 250 zł. Poza tym to obszar w poblizu Krakowa gdzie do konca 2019 r ma byc zakaz stosowania kotłow stałopalnych, nie mówiac ze to teren działania Tauronu czyli najnizszej II taryfy w kraju. Dobry kocioł na pellet z montazem kosztuje tyle co bufor z automatyką, ktory jest mniej awaryjny niz ten kocioł. Co do zmiany cen energii i pelletu to jaką masz pewność ze prąd zdrozeje a pellet nie, przepowiadanie przyszłosci nie łatwym kawałkiem chleba i raczej nikomu nie polecam tego zajecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 To tymczasowo wystarczy taka "kotłownia"... [ATTACH=CONFIG]372524[/ATTACH] Jak tym grzejesz cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jak tym grzejesz cwu? Tak ... http://allegro.pl/bojler-galmet-ogrzewacz-elektryczny-neptun-120-l-i6581167998.html Mam od dziesięciu lat i się sprawdza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Po co namawiac kogos do roli palacza, ze pellet troche czystszy niz wegiel to fakt, ale zawsze obsługowy. Bufor z automatyką jest bezobsługowy, nie wymaga płatnych serwisów a najdrozsza czesc oprócz bufora to koszt 250 zł. Poza tym to obszar w poblizu Krakowa gdzie do konca 2019 r ma byc zakaz stosowania kotłow stałopalnych, nie mówiac ze to teren działania Tauronu czyli najnizszej II taryfy w kraju. Dobry kocioł na pellet z montazem kosztuje tyle co bufor z automatyką, ktory jest mniej awaryjny niz ten kocioł. Co do zmiany cen energii i pelletu to jaką masz pewność ze prąd zdrozeje a pellet nie, przepowiadanie przyszłosci nie łatwym kawałkiem chleba i raczej nikomu nie polecam tego zajecia. Ale po co to trucie ... Jak gość ma w planach PC to niech sobie zamontuje a nie kombinuje z jakąś tymczasową alternatywą ... A jeżeli już to niech będzie to coś prostego i taniego jak np przykładowe grzałki w rurze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 08.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ale po co to trucie ... A jeżeli już to niech będzie to coś prostego i taniego jak np przykładowe grzałki w rurze ... Jak będą wyglądały rachunki za prąd przy takim grzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.11.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ale po co to trucie ... Jak gość ma w planach PC to niech sobie zamontuje Sam wiem i Ty pewnie też, że na wszystko od razu nie zawsze starcza pieniędzy. Ale fakt grzałka w rurze - chyba nie ma tańszego rozwiązania tymczasowego, nieraz na kilka lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jak będą wyglądały rachunki za prąd przy takim grzaniu? Tak samo jak przy wielkim buforze z grzałkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Poprosiłem instalatora o wycenę kotłowni pod grzanie CO prądem G12w (dom 140 m,kw, zapotrzebowanie ok 60kWh, podłogówka+grzejniki) i za pompy do co, grupy pompowe, rury, kształtki, przepona, zawory, termometry, bufor 300L, kocioł elekt. 12kW, automatyka itd. plus robocizna w sumie z vatem 17 tys. zł Nie za dużo jak na "tanią kotłownię na prąd? Dużo. Dom 120 m2 idzie zrobić wm, ogrzewanie cwu, pompa p-p, grzejniki, nieco podłogówki spokojnie od 32 tys zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 08.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 @Asolt, Tauron nie ma najtańszej drugiej taryfy. Ostatnio przegladalem i już Enea ma tańszą. Wiem bo ćwiczę teraz ten temat. Ale i tak przechodzę do Duona na ich "Darmowe godziny" . Akurat mogę bo obecnie mam G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Sam wiem i Ty pewnie też, że na wszystko od razu nie zawsze starcza pieniędzy. Ale fakt grzałka w rurze - chyba nie ma tańszego rozwiązania tymczasowego, nieraz na kilka lat ? No chyba logiczne że lepiej zrobić tymczasowo takie rozwiązanie za 1,5k niż za 15k tylko po to aby udowodnić że zaoszczędzisz kilka stów rocznie bo lepiej wykorzystasz tani prąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts