asolt 08.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Tak samo jak przy wielkim buforze z grzałkami ... Skad taka pewnosc, sam nie uzyskujesz 100% II taryfy i przy grzałkach w rurze równiez nie będzie 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Skad taka pewnosc, sam nie uzyskujesz 100% II taryfy i przy grzałkach w rurze równiez nie będzie 100 % A ile to jest np 20% w drogim prądzie...? Warte w inwestycję bufora z całą resztą tego bajzlu w kotłowni ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 No chyba logiczne że lepiej zrobić tymczasowo takie rozwiązanie za 1,5k niż za 15k tylko po to aby udowodnić że zaoszczędzisz kilka stów rocznie bo lepiej wykorzystasz tani prąd ... 15k. skad taka cena? 1,5 k tez zanizona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A ile to jest np 20% w drogim prądzie...? Warte w inwestycję bufora z całą resztą tego bajzlu w kotłowni ...? Jezeli pompa ma byc za rok, najwyzej dwa moze i nie warto, ale jezeli ta przyszłosc jest blizej nieokreslona to mozna sie zastanawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 15k. skad taka cena? 1,5 k tez zanizona. Chwilę wcześniej piszecie o 17k a teraz pytasz z kąd taką cena ...? To co pokazałem na zdjęciu nie kosztowało nawet 1,5k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 @Asolt, Tauron nie ma najtańszej drugiej taryfy. Ostatnio przegladalem i już Enea ma tańszą. Wiem bo ćwiczę teraz ten temat. Ale i tak przechodzę do Duona na ich "Darmowe godziny" . Akurat mogę bo obecnie mam G11. Podaj linki, akurat teraz sprawdziłem, dla Tauronu O/Wałbrzych koszt II taryfy w G12w to 26,01 gr, dla Enei ten koszt to 27,06 gr, czy Enea ma taniej ? nie wydaje mi sie, z zastrzezeniem ze nie znam ceny sprzedazy Enei dla odbiorcy z terenu Tauronu. Czy jest ona nizsza od cen dla swoich odbiorców dla umów kompleksowym smiem wątpic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Chwilę wcześniej piszecie o 17k a teraz pytasz z kąd taką cena ...? To co pokazałem na zdjęciu nie kosztowało nawet 1,5k ... Ja pisałem o 12k, o 17k napisał pytajacy, co do tych 1,5 k to zawsze sie zastanawiam dlaczego niektórzy wykorzystują fakt ze własnorecznie wykonali to czy owo, wiekszosc zdecydowana wiekszosc nie ma takiej mozliwosci i musi kogos wynajac, kolejne pytanie jak znalezc fachowca który to wykona za darmo, bo przeciez porównujemy to do swojej pracy. Wracajac jeszcze raz do 1,5k kotłownia dla mnie to nie tylko te dwie grzałki ale równiez i zasobnik cwu, cyrkulacja ze sterowaniem, jakies sterowanie do II taryfy. Edytowane 8 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ja pisałem o 12k, o 17k napisał pytajacy, co do tych 1,5 k to zawsze sie zastanawiam dla niektórzy wykorzystują fakt ze własnorecznie wykonali to czy owo, wiekszosc zdecydowana wiekszosc nie ma takiej mozliwosci i musi kogos wynajac, kolejne pytanie jak znalezc fachowca który to wykona za darmo, bo przeciez porównujemy to do swojej pracy. Ten "kocioł" kosztował 1,5k wraz z robocizną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A ile to jest np 20% w drogim prądzie...? Warte w inwestycję bufora z całą resztą tego bajzlu w kotłowni ...? Czy bajzel to pompa obiegowa z zaworem mieszajacym, czy to jedna lub dwie pompy cyrkulacyjne do cwu, czy to rozdzielnica z automatyką? Jezeli nie chcesz bajzlu lub mniejszy bajzel to czym zastepujesz cykulację cwu z pompami?, ja rozumiem minimalizn, ale jakies urządzenia w kotłowni muszą byc, jak ma ich nie byc w ogole to kotłownie przerobic na pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ten "kocioł" kosztował 1,5k wraz z robocizną.... Swoją? to masz tanie stawki skoro montujesz klientom takie kotły za jedyne 1,5 k, oczywiscie z automatyką. Ze tez nie mam dojscia do tak tanich materiałow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Podaj linki, akurat teraz sprawdziłem, dla Tauronu O/Wałbrzych koszt II taryfy w G12w to 26,01 gr, dla Enei ten koszt to 27,06 gr, czy Enea ma taniej ? nie wydaje mi sie, z zastrzezeniem ze nie znam ceny sprzedazy Enei dla odbiorcy z terenu Tauronu. Czy jest ona nizsza od cen dla swoich odbiorców dla umów kompleksowym smiem wątpic. ja właśnie przeliczam g13... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czy bajzel to pompa obiegowa z zaworem mieszajacym, czy to jedna lub dwie pompy cyrkulacyjne do cwu, czy to rozdzielnica z automatyką? Jezeli nie chcesz bajzlu lub mniejszy bajzel to czym zastepujesz cykulację cwu z pompami?, ja rozumiem minimalizn, ale jakies urządzenia w kotłowni muszą byc, jak ma ich nie byc w ogole to kotłownie przerobic na pokój. Ja nie dawno robiłem "kotłownię" która mieści się łącznie z bojlerem 120L w części szafek kuchennych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ja właśnie przeliczam g13... Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ja nie dawno robiłem "kotłownię" która mieści się łącznie z bojlerem 120L w części szafek kuchennych ... A rekuperator gdzie zamontowałes?, raczej go trudno schowac w szafce kuchennej, Nie rozumiem dlaczego niektórzy sie tak bronią przed kotłownią a raczej pomieszczeniem technicznym, gdzies przeciez trzeba umiescic rekuperator, zasobnik/bufor cwu, coraz czesciej stacje uzdatniania wody, odkurzacz centralny, czesto tam jest pralka, czasem hydrofor. Dom ma byc dla mnie a nie odwrotnie, a ze sprzetów przybywa to i to oddzielne pomieszczenie jest konieczne. Kuchniokotłownia? mozna i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 08.11.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Tak samo jak przy wielkim buforze z grzałkami ... Ale bufor zagrzeję w tańszej taryfie, tutaj grzanie w normalnej non-stop, zgadza się? Jakbym miał grubą płytę to by robiła za bufor ale mam cienką wylewkę na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Swoją? to masz tanie stawki skoro montujesz klientom takie kotły za jedyne 1,5 k, oczywiscie z automatyką. Ze tez nie mam dojscia do tak tanich materiałow. Wszystkie główne części składowe z alledrogo więc raczej też masz do nich dostęp... Automatyka to stycznik za 68zł i sterownik pokojowy ESCO TC 510 ... za 130 zł Dwie grzałki 3x2000w po 88zł sztuka Pompa obiegowa Omis 60' za 125zł z przesyłką Kawałek rury 2' z murami 6/4 i żelastwem z pod ściany garażu a także malowaniem proszkowym 60zł Odpowietrznik ,manometr, zawór bezpieczeństwa, naczynie przeponowe , dwa śróbunki ,kilka kształtek i rurek miedzianych ok 350zł Reszta to robota za poskładanie i przykręcenie do ściany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A rekuperator gdzie zamontowałes?, raczej go trudno schowac w szafce kuchennej, Nie rozumiem dlaczego niektórzy sie tak bronią przed kotłownią a raczej pomieszczeniem technicznym, gdzies przeciez trzeba umiescic rekuperator, zasobnik/bufor cwu, coraz czesciej stacje uzdatniania wody, odkurzacz centralny, czesto tam jest pralka, czasem hydrofor. Dom ma byc dla mnie a nie odwrotnie, a ze sprzetów przybywa to i to oddzielne pomieszczenie jest konieczne. Kuchniokotłownia? mozna i tak Można np i tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wszystkie główne części składowe z alledrogo więc raczej też masz do nich dostęp... Automatyka to stycznik za 68zł i sterownik pokojowy ESCO TC 510 ... za 130 zł Dwie grzałki 3x2000w po 88zł sztuka Pompa obiegowa Omis 60' za 125zł z przesyłką Kawałek rury 2' z murami 6/4 i żelastwem z pod ściany garażu a także malowaniem proszkowym 60zł Odpowietrznik ,manometr, zawór bezpieczeństwa, naczynie przeponowe , dwa śróbunki ,kilka kształtek i rurek miedzianych ok 350zł Reszta to robota za poskładanie i przykręcenie do ściany ... Zaraz zaraz ten regulator robi za zegar sterujacy w G12w i jednoczesnie za regulator temeratury, sprytne. Co do stycznika to ja montuje dwa w szeregu dla bezpieczenstwa. mIałem przypadek sklejenia styków stycznika, no ale tu ma byc wszystko mini to i zabezpieczenia tez mini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Po co? Jak to po co? Żeby przekonać się, że wcale nie wygląda to źle. Np. biorąc pod uwagę samą moją kanałówkę która działa w zasadzie bez przerwy to w porównaniu do taryfy g12w jestem na niej do przodu nie biorąc jeszcze pod uwagę dni wolnych ustawowo. Oczywiście g12w i g13 jest korzystniejsza od g11. Dla mnie g13 wygląda tak: Okres zimowy: 7.00 - 13.00 - 0,5157 z vat (przesył i kwh) 16.00 - 21.00 - 0,8152 z vat (przesył i kwh) 13.00 - 16.00 - 0,2798 z vat (przesył i kwh) 21.00 - 7.00 - 0,2798 z vat (przesył i kwh) Jeszcze dokładnie poobserwuję zużycie przez kilka dni w podanych porach oraz dla pór z g12w i będzie lepszy obraz tego. Akurat w moim przypadku żona gotuje do południa, mamy indukcję. Obiad około różnie od 13-16. Wieczorem 21.00 na niższym prądzie też lepiej niż od 22.00. Bardzo drogo jest tylko przez 5h w ciągu doby. Przez 13h jest tanio a pośrednio mamy 6h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jak to po co? Żeby przekonać się, że wcale nie wygląda to źle. Np. biorąc pod uwagę samą moją kanałówkę która działa w zasadzie bez przerwy to w porównaniu do taryfy g12w jestem na niej do przodu nie biorąc jeszcze pod uwagę dni wolnych ustawowo. Oczywiście g12w i g13 jest korzystniejsza od g11. Dla mnie g13 wygląda tak: Okres zimowy: 7.00 - 13.00 - 0,5157 z vat (przesył i kwh) 16.00 - 21.00 - 0,8152 z vat (przesył i kwh) 13.00 - 16.00 - 0,2798 z vat (przesył i kwh) 21.00 - 7.00 - 0,2798 z vat (przesył i kwh) Jeszcze dokładnie poobserwuję zużycie przez kilka dni w podanych porach oraz dla pór z g12w i będzie lepszy obraz tego. Akurat w moim przypadku żona gotuje do południa, mamy indukcję. Obiad około różnie od 13-16. Wieczorem 21.00 na niższym prądzie też lepiej niż od 22.00. Bardzo drogo jest tylko przez 5h w ciągu doby. Przez 13h jest tanio a pośrednio mamy 6h. Pozostaje jeszcze cwu, prasowanie, odkurzanie to z tych wiekszych odbiorów, a i gotowanie do południa to prawie 52 gr., ale jak to komu pasuje to czego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts