Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolego Horher ciekawa ta ostatnia oferta za ZERO w nocy, rozczajełeś gdzie jest haczyk ?

a jak tam mieszkasz już ? jak się sprawuje kospelik ? kosztowo zgodnie z przewidywaniami ?

Niestety nie mieszkam jeszcze, bo wykańczanie wnętrza mi się przeciąga. Myślałem że w tym roku się uda ale niestety nie :(. Realnie patrząc to chyba na wiosnę się wprowadzę.

Co do Kospela to żadnych problemów. Może pompa jest trochę słaba, bo na wyregulowanych i otwartych wszystkich obwodach, daje 1,5 l na obwód. Nie wiem czy to dobrze czy mało (może ktoś podpowie?) , ale pompa kręci się na najwyższym biegu. Co do mocy to 6 kW podnosi temperaturę na zasilaniu o 3 st C w stosunku do powrotu. Mogłoby być więcej szczególnie że praktycznie nie ma różnic w cenie kotłów różnych mocy. Myślę, że mogłem kupić np 12 kW, ale z drugiej strony ogrzewana jest płyta fundamentowa i zbyt szybkie jej nagrzewanie mogłoby powodować dodatkowe naprężenia. Budowlany_laik ograniczył moc kotła właśnie z tego powodu.

Co do kosztów to nie mieszkam więc nie wiem jak to wygląda. Powiem tylko że temperatura jest bardzo stabilna mimo wahań na zewnątrz. Ogrzewanie odpaliłem w połowie października.

Co do samej umowy to haczyków nie ma, tylko tak jak napisał asolt trzeba być w płaskiej taryfie żeby podpisali umowę. Umowa na rok a potem dowolność - zostajesz albo idziesz gdzie indziej.

Edytowane przez Horher

Nie zgadzam się z Tobą. Klient nie ma wpływu na dystrybutora, może wybrać tylko sprzedawcę energii. Dystrybutora się po prostu ma takiego, a nie innego i trzeba przyjąć jego stawki dystrybucji. Ile to jest to każdy może sobie sprawdzić jak to u niego wygląda. Dlatego jeżeli coś można porównywać, to jedynie koszty energii i ewentualnie opłatę stałą. Porównywanie kosztów dystrybucji nie ma kompletnie sensu.

Zwróc uwagę ze cena Eneii z linku dotyczy G12 a nie G12w, dla G12w ceny nie podano.

Zwróc uwagę ze cena Eneii z linku dotyczy G12 a nie G12w, dla G12w ceny nie podano.

To prawda, bo porównywałem ceny taryf G12 bo taka mnie interesuje.

Wcześniej patrzyłem na G12 w i różnica była w cenie prądu dziennego. Nocny był taki sam, a dzienny droższy. Nawet zastanawiałem się, czy taryfa G12w nie będzie dla mnie lepsza, ale doszedłem do wniosku że nie chociaż w weekendy jestem w domu.

A tak na marginesie, to jaki przepływ powinien być na jednej pętli ogrzewania podłogowego?

Co do Kospela to żadnych problemów. Może pompa jest trochę słaba, bo na wyregulowanych i otwartych wszystkich obwodach, daje 1,5 l na obwód. Nie wiem czy to dobrze czy mało (może ktoś podpowie?) , ale pompa kręci się na najwyższym biegu. Co do mocy to 6 kW podnosi temperaturę na zasilaniu o 3 st C w stosunku do powrotu. Mogłoby być więcej szczególnie że praktycznie nie ma różnic w cenie kotłów różnych mocy. Myślę, że mogłem kupić np 12 kW, ale z drugiej strony ogrzewana jest płyta fundamentowa i zbyt szybkie jej nagrzewanie mogłoby powodować dodatkowe naprężenia. Budowlany_laik ograniczył moc kotła właśnie z tego powodu.

.

Mam piec Elterm 9kW w podobnym domu jak ty i takie same spostrzeżenia mogłem brać 12 kW w zeszłą zimę nie mieszkaliśmy ale grzałem do 20-21 stopni i ciężko było rozruszać płytę szczególnie jak byłem na weekend i paliłem w kominku teraz kiedy już mieszkamy i drugą zimę grzejemy jest łatwiej, zasilanie 30 stopni szybko osiąga nie wiem jak z powrotem ale jest odczuwalnie zimniejszy.

Tak czy inaczej ogrzewanie działa przepływ na 14 pętlach drugi bieg pompy 1.5 litra na czwartym coś koło 2.5 litra.

Zeszły sezon nie miarodajny ale koszt 2500zł dwa tygodnie grzałem bez ocieplonego stropu same płyty później sam granulat styropianu (35cm) przez miesiąc i dopiero po nowym roku położyłem 10 cm wełny w tym tygodniu dołożyłem 15cm. Chciałbym zamknąć się CO/CWU w 3 tyś.

Haczyk jest w tym ze trzeba miec G11 conamniej od roku, a to zero to nie jest takie zwyczajnie zero a zero ceny sprzedazy energii, opłata dystrybucyjna pozostaje. Niemniej jednak ciekawa oferta ale skierowana do dosc wąskiej grupy odbiorców

A jak wygląda sprawa, jak chcesz przejść bezpośrednio z budowlanego? Oczywiście po odbiorze budynku.

Mam piec Elterm 9kW w podobnym domu jak ty i takie same spostrzeżenia mogłem brać 12 kW w zeszłą zimę nie mieszkaliśmy ale grzałem do 20-21 stopni i ciężko było rozruszać płytę szczególnie jak byłem na weekend i paliłem w kominku teraz kiedy już mieszkamy i drugą zimę grzejemy jest łatwiej, zasilanie 30 stopni szybko osiąga nie wiem jak z powrotem ale jest odczuwalnie zimniejszy.

Tak czy inaczej ogrzewanie działa przepływ na 14 pętlach drugi bieg pompy 1.5 litra na czwartym coś koło 2.5 litra.

Zeszły sezon nie miarodajny ale koszt 2500zł dwa tygodnie grzałem bez ocieplonego stropu same płyty później sam granulat styropianu (35cm) przez miesiąc i dopiero po nowym roku położyłem 10 cm wełny w tym tygodniu dołożyłem 15cm. Chciałbym zamknąć się CO/CWU w 3 tyś.

A jaką masz pompę w tym kotle? Chodzi mi o moc na 3 i 4 biegu. Ja mam na 3 (maksymalnym) biegu coś koło 100W - nie pamiętam dokładnie. Mam 17 pętli z rury fi 18mm, z czego najdłuższa ma 115m.

Z tym prądem budowlanym to generalnie jakiś wałek. Kiedyś zgłębiałem temat i nie znalazłem żadnej podstawy żeby ZE nakazywał taryfę C. To jakiś wymysł, co prawda powszechnie stosowany więc może stało się normą. No ale może słabo zgłębiałem bo od początku mam taryfę G11 więc mało mnie to później obchodziło :cool:

A jaką masz pompę w tym kotle? Chodzi mi o moc na 3 i 4 biegu. Ja mam na 3 (maksymalnym) biegu coś koło 100W - nie pamiętam dokładnie. Mam 17 pętli z rury fi 18mm, z czego najdłuższa ma 115m.

Pompa była razem z kotłem w instrukcji jest napisane 53W nie znam się więc wklejam instrukcję najdłuższa pętla 90m. Też na początku słabo to chodziło było chyba lekko zapowietrzone a w tym sezonie zapitala aż miło :)

http://i.imgur.com/IwF3tit.jpg

Najpierw sp .... sobie system grzewczy a potem głupio pytamy dlaczego kotłownia na prąd jest droga ...?

Niech sobie dokręci do tej instalacji kocioł na pellet a nie kombinuje z grzaniem prądem w drugiej taryfie ...

..

Nie mam komina spalinowego z kotłowni.

Instalacja jest pod pompę ciepła docelowo, u góry prawdopodobnie klimakonwektory więc nie wiem dlaczego ma to być "sp....".

Po prostu na tę zimę jeszcze nie będzie pompy a grzać muszę. Mam też kominek z rozprowadzeniem powietrza więc dramatu nie ma. Trzeba tylko zaprzęgnąć w miarę tanio i szybko podłogówkę do działania i ten sezon tak przezimować.

W Holandii kolega budował dom i dostał prąd od jednego operatora na czas budowy za darmo. Z czym my do ludu...

Bo mają logiczne podejście do tematu, szanują klienta. A u nas... trzeba czekać, robią problemy itd. Jeden z inwestorów założył się ze mną że przyłączą mu gaz w tym roku odkąd zaczął się starać we wrześniu i przegrał :) a i dobrze bo wybrał to co ja proponuję. Ale to przykład na to jak rozpasły się te wręcz instytucje...

Nie mam komina spalinowego z kotłowni.

Instalacja jest pod pompę ciepła docelowo, u góry prawdopodobnie klimakonwektory więc nie wiem dlaczego ma to być "sp....".

Po prostu na tę zimę jeszcze nie będzie pompy a grzać muszę. Mam też kominek z rozprowadzeniem powietrza więc dramatu nie ma. Trzeba tylko zaprzęgnąć w miarę tanio i szybko podłogówkę do działania i ten sezon tak przezimować.

Jeżeli ma to być układ do przezimowania to taka kotłownia jak pokazałem wystarczy w 100% nawet na kilkanaście lat ...:yes:

Dokręcisz sobie jeszcze bojler elektryczny do CWU i znając życie na tym zakończysz inwestycję w kotłownię...:cool: