Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Litości!!!!

4/5 razem 7 484

12/13 wypada 15 384

czy to różnica 15%????

Nie rozumiemy sie, te 15% dotyczyło dokładnosci moich obliczen w stosunku do zuzycia w 3 i nastepnych sezonach grzewczych przy załozeniu zim zblizonych do sredniej wieloletniej. Nie odnosi sie do Twoich pomiarów i obserwacji, nie znam twojego domu, nie liczyłem go i te 15% sie go nie dotyczą.

Wyłączając mój przypadek gdzie błąd OZC objawił się na poziomie 100% 8)

a czy OZC uwzględniało szczelność budynku jaka wyszla Ci z testu oraz solara ?

te 100% było po poprawkach czy przed?

bo ja jak miałem robione OZC dla ZX35 to pierwszy wynik też był na poziomie 9500 kWh a mnie interesowal standard na poziomie ok 4 tys

OZC w mojej ocenie najlepiej robic przed budową by wiedzieć co i gdzie poprawić "w teorii"

bo praktyka swoimi sciezkami chodzi

Do M.A.G: a ile wyszło ci te OZC (dla tych dwóch skrajnych przypadków) a ile wyszło Ci w realu, po sezonie grzewczym?

A ile wyszło według obliczeń...?

EAH = 53,1 kWh/m2/rok co przy mojej powierzchni miało wynieść nieco ponad 9000 kWh

Cały sezon grzewczy zamknął się w 4858 kWh

a czy OZC uwzględniało szczelność budynku jaka wyszla Ci z testu oraz solara ?

te 100% było po poprawkach czy przed?

bo ja jak miałem robione OZC dla ZX35 to pierwszy wynik też był na poziomie 9500 kWh a mnie interesowal standard na poziomie ok 4 tys

OZC w mojej ocenie najlepiej robic przed budową by wiedzieć co i gdzie poprawić "w teorii"

bo praktyka swoimi sciezkami chodzi

Szczelność uwzględniana ale moim zdaniem normy wg których obliczenia są prowadzone powinny być stworzone na nowo.

OZC to takie coś fajnego, ale jakim cudem 9 MWh na taki dom ? :eek: może ktoś nie odłączył mostków termicznych .. arcadia temo tak uszczęśliwia na siłę ..

kiedy nie trzeba, (około pasywne) i zwykłe często nie są do szacowane. Wyniki dzielą się do Ht i po Ht ..

Czyli zakładam np 15 W/K na przenikanie i 15 W/K na wentylację to około pasywne kręgi- prosty szkic wyjściowo ..

resztę robi excel tj OO calc.

Czyżbyś nie znał taryfy g13 dobrze? Ona też ma dni świąteczne w tygodniu a tych w tym roku jest/było 9. Zatem w jej przypadku ten weekend to jak dla mnie 3 dni po cenie 0,2798 z vat kwh.

To gdzie Twoje wyliczenia?

Na razie brak tabelki z exela pokazującej wyższość g13 nad g12w.

Daj, zweryfikujemy.

Widzisz tak to jest jak skacze nad tobą trójka chłopaków pod opieką gdy mamy nie ma;) i niedopatrzenie gotowe, sory. Będę liczył to może jutro :)

ENEA - ma tak napisane na stronie ...

"G12w" -> "tania" od poniedziałku do piątku w dni robocze od 21:00 do 6:00 oraz we wszystkie godziny doby sobót i dni ustawowo wolnych od pracy.

A cenowo brutto 0,4464 zł i 0,1881 zł + dystrybucja....

a dla porównania G12 0,3894 zł i 0,1807 zł + dystrybucja....

Cały czas myślałem, że po oddaniu budowy będzie G12, ale ta G12w również "warta przemyślenia"...

G12w -> byłaby idealna, gdyby dali jeszcze te dwie godzinki taniej po południu.....

Edytowane przez Hanss

Szkoda że nie mam licznika na klimie, ale chyba wezmę z CWU, bo tam stabilnie około 160kWh miesięcznie i przełożę. Mój split podaje zużycie energii, ale tylko w aktualnym cyklu, czyli od włączenia. Wydaje mi się, że od początku sezonu grzewczego nie zużyłem jeszcze 100kWh, ale to tak na czuja.

Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC.

Ostatnio sprawdzałem zużycie prądu i wychodzi mi 400zł za 50dni. Ostatnio miałem 370zł za 60dni, więc prawdopodobnie dojdę do 500zł i wyjdzie 130zł za miesiąc grzania .

Dobra, jutro przekładam licznik na klimę.

Szkoda że nie mam licznika na klimie, ale chyba wezmę z CWU, bo tam stabilnie około 160kWh miesięcznie i przełożę. Mój split podaje zużycie energii, ale tylko w aktualnym cyklu, czyli od włączenia. Wydaje mi się, że od początku sezonu grzewczego nie zużyłem jeszcze 100kWh, ale to tak na czuja.

Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC.

Ostatnio sprawdzałem zużycie prądu i wychodzi mi 400zł za 50dni. Ostatnio miałem 370zł za 60dni, więc prawdopodobnie dojdę do 500zł i wyjdzie 130zł za miesiąc grzania .

Dobra, jutro przekładam licznik na klimę.

Podesle ci linka później do podlicznika jakie ja zakładam. Jest tam pamięć i koszt można wyliczyć. U mnie teraz od 2 dni grzeje tylko splitem bierze 260w czasem się wyłącza. W domu od 22-20c. 27- chyba bym padł. Kanałówka na razie wyłączona. Ale są splity co z poborem zejdą do 80w także klima bardzo tanio grzeje. Podam później w wątku o klimie wyniki z kilku domów za październik.

Mam Samsunga Classic+ AR18cośtam. Sterowanie czasowe jest tylko przez sieć, ale nie działa. Reszta opcji chodzi przez internet, więc mogę sobie toto z roboty włączyć smartfonem, ale ustawić włączania o 13:00 to już się nie da. Dali ciała i tyle.

Moc chwilowa mnie nie interesuje. Wziąłem model 18000 BTU, choć niby wystarczył by 12000 BTU, ale chciałem mieć zapas mocy i wydajności w niskich temperaturach. Nie wiem dokładnie ile to łyknęło, ale dzisiaj te 7,9kWh to rekord, bo żona chora... mi w majtasach ciepło, a jej w bluzie zimno. Podłogówkę mam na kablach, ale jeszcze nie włączyłem, bo nie ma potrzeby.

Właśnie sobie przypomniałem, że mam analogowy licznik z Elektrozwieracza Bliskosąsiedzkiego. To taki przedłużacz z bezpiecznikiem i licznikiem, co na czas budowy wpina się sąsiadowi do gniazdka.

YceiFBn.jpg

Ma zbitą szybę, ale działa. I wystarczy na testy.

Jutro zamontuję i niech się kręci... byle wolno.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Mam Samsunga Classic+ AR18cośtam. Sterowanie czasowe jest tylko przez sieć, ale nie działa. Reszta opcji chodzi przez internet, więc mogę sobie toto z roboty włączyć smartfonem, ale ustawić włączania o 13:00 to już się nie da. Dali ciała i tyle.

Moc chwilowa mnie nie interesuje. Wziąłem model 18000 BTU, choć niby wystarczył by 12000 BTU, ale chciałem mieć zapas mocy i wydajności w niskich temperaturach. Nie wiem dokładnie ile to łyknęło, ale dzisiaj te 7,9kWh to rekord, bo żona chora... mi w majtasach ciepło, a jej w bluzie zimno. Podłogówkę mam na kablach, ale jeszcze nie włączyłem, bo nie ma potrzeby.

Właśnie sobie przypomniałem, że mam analogowy licznik z Elektrozwieracza Bliskosąsiedzkiego. To taki przedłużacz z bezpiecznikiem i licznikiem, co na czas budowy wpina się sąsiadowi do gniazdka.

YceiFBn.jpg

Ma zbitą szybę, ale działa. I wystarczy na testy.

Jutro zamontuję i niech się kręci... byle wolno.

Ja mam taki: E305EM6 Miernik energii 230Vac 16A 3600W watomierz

Tutaj jak wychodziło ogrzewanie za październik w różnych lokalizacjach na różnych urządzeniach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7328049#post7328049

Zapraszam do wpisów na temat ogrzewania klimą właśnie tutaj aby nie zaśmiecać COP 1 :)