Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jst komfortowe ???

Zależy co masz na myśli pod pojęciem komfortu. Nie ma co ukrywać, że split ścienny to nie szczyt komfortu bo wieje na nas z góry. Ale jednostki tzw. konsolki (wyglądają jak grzejniki) czy kanałowki (z dobrym rozprowadzeniem) to już zupełnie inna sprawa. Trzeba też pamiętać że komfort to pojęcie względne.

Gość Arturo72
Zależy co masz na myśli pod pojęciem komfortu. Nie ma co ukrywać, że split ścienny to nie szczyt komfortu bo wieje na nas z góry. Ale jednostki tzw. konsolki (wyglądają jak grzejniki) czy kanałowki (z dobrym rozprowadzeniem) to już zupełnie inna sprawa. Trzeba też pamiętać że komfort to pojęcie względne.
Zatem w jakim celu robić sobie dodatkową protezę zamiast na samym początku pyknąć sobie p-w w cenie w/w protez i to nie tylko do c.o ale też do cwu i nie trzeba będzie udawać,że mycie się we wiaderku jest w pełni wystarczające ? :D

Za podlogowke, klimę i bojler zapłaciłem 10 tyś. kable sam podlaczalem, bo resztę zrobili posadzkarze, goście od bojlera i klimy. Mam grzanie i chłodzenie i w dodatku tanio i mi pasuje. Za dodatkowego tysiaka są kanały podłogowe i wentylator.

Rozumiem, że p-w jest lepsza, ale nie da sie tym skutecznie chlodzic, a całość wyszlaby 20-25 tyś. Coś za coś.

Zatem w jakim celu robić sobie dodatkową protezę zamiast na samym początku pyknąć sobie p-w w cenie w/w protez i to nie tylko do c.o ale też do cwu i nie trzeba będzie udawać,że mycie się we wiaderku jest w pełni wystarczające ? :D

Pochwal się Ile czasu pracy potrzebuje Twój zestaw do CWU aby tylko utrzymać temperaturę wody na poziomie tych czterdziestu kilku stopni a potem możesz dyskutować o wiaderkach ...;)

Szkoda że nie mam licznika na klimie, ale chyba wezmę z CWU, bo tam stabilnie około 160kWh miesięcznie i przełożę. Mój split podaje zużycie energii, ale tylko w aktualnym cyklu, czyli od włączenia. Wydaje mi się, że od początku sezonu grzewczego nie zużyłem jeszcze 100kWh, ale to tak na czuja.

Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC.

Ostatnio sprawdzałem zużycie prądu i wychodzi mi 400zł za 50dni. Ostatnio miałem 370zł za 60dni, więc prawdopodobnie dojdę do 500zł i wyjdzie 130zł za miesiąc grzania .

Dobra, jutro przekładam licznik na klimę.

Nie za duży ten spadek temperatury? 5 stopni przez noc ?

Gość Arturo72
Pochwal się Ile czasu pracy potrzebuje Twój zestaw do CWU aby tylko utrzymać temperaturę wody na poziomie tych czterdziestu kilku stopni a potem możesz dyskutować o wiaderkach ...;)
Ok,2h na dobę :)

Grzes, ja sie zapytalem czy grzanie pomieszczen do 27oC jest komfortowe ? Nie sadze .... ale jak kto co lubi.

nie 27 to tak jak pisałem nie do wytrzymania dla mnie :). Ja mam w domu od 20,5 - 22,5 średnio i to jest w sam raz. Do snu nawet wolę 19'C. Generalnie nawet za zdrowo nie jest przegrzewać się zimą w domu. Zresztą sama temperatura powietrza nie oddaje wszystkiego jest więcej czynników które wpływają na ogólny komfort.

Za podlogowke, klimę i bojler zapłaciłem 10 tyś. kable sam podlaczalem, bo resztę zrobili posadzkarze, goście od bojlera i klimy. Mam grzanie i chłodzenie i w dodatku tanio i mi pasuje. Za dodatkowego tysiaka są kanały podłogowe i wentylator.

Rozumiem, że p-w jest lepsza, ale nie da sie tym skutecznie chlodzic, a całość wyszlaby 20-25 tyś. Coś za coś.

Prawda jest taka właśnie że wrzucając pompę p-p można wraz z wentylacją, ogrzewaniem cwu, plus podłogówki w domku do 120 m2 spokojnie zmieścić się w 35 tys zł z montażem i mamy kompletny system. Czy jest sens przepłacać... moim zdaniem niekoniecznie ale to zależy co kto woli i jakie rozwiązania preferuje.

Ja rozumiem idee klimatyzacji w domu (sam mam 2x 3,5kW na poddaszu), ale fundowanie sobie sauny w salonie w nadziei ogrzania calego domu to raczej grube nieporozumienie. Jesli wydales juz niemala kase na dom, to moze warte bylo rozwazenia 8-10m2 mniej, ale za to komfortowo.

Czlowiek nie swinia, do wszystkiego przywyknie, ale IMHO szkoda zycia.