karolek75 12.11.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC. . To jst komfortowe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.11.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 To jst komfortowe ??? Przemek robi wszystko, żeby tym klimatyzatorem ogrzać cały dom i jak najbardziej opóźnić grzanie z COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.11.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jeszcze rok i oleje to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.11.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 To jst komfortowe ??? Zależy co masz na myśli pod pojęciem komfortu. Nie ma co ukrywać, że split ścienny to nie szczyt komfortu bo wieje na nas z góry. Ale jednostki tzw. konsolki (wyglądają jak grzejniki) czy kanałowki (z dobrym rozprowadzeniem) to już zupełnie inna sprawa. Trzeba też pamiętać że komfort to pojęcie względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC.. Taka opcja to nie jest komfortowa nawet dla roslin doniczkowych.... o domownikach nie wspomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.11.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) Taka opcja to nie jest komfortowa nawet dla roslin doniczkowych.... o domownikach nie wspomne. 27 stopni to dla Googla jest komfortowe. Dla Skype, każda oszczędność jest na plus. Żartuję oczywiście Edytowane 12 Listopada 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.11.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Komfort niezbyt wysoki, ale niedługo uruchomię w końcu rozprowadzenie kanałami w podłodze. Z salonu do reszty pomieszczeń. Mam wentylator, ale jeszcze nie miałem ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Zależy co masz na myśli pod pojęciem komfortu. Nie ma co ukrywać, że split ścienny to nie szczyt komfortu bo wieje na nas z góry. Ale jednostki tzw. konsolki (wyglądają jak grzejniki) czy kanałowki (z dobrym rozprowadzeniem) to już zupełnie inna sprawa. Trzeba też pamiętać że komfort to pojęcie względne.Zatem w jakim celu robić sobie dodatkową protezę zamiast na samym początku pyknąć sobie p-w w cenie w/w protez i to nie tylko do c.o ale też do cwu i nie trzeba będzie udawać,że mycie się we wiaderku jest w pełni wystarczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.11.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Grzes, ja sie zapytalem czy grzanie pomieszczen do 27oC jest komfortowe ? Nie sadze .... ale jak kto co lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.11.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Za podlogowke, klimę i bojler zapłaciłem 10 tyś. kable sam podlaczalem, bo resztę zrobili posadzkarze, goście od bojlera i klimy. Mam grzanie i chłodzenie i w dodatku tanio i mi pasuje. Za dodatkowego tysiaka są kanały podłogowe i wentylator.Rozumiem, że p-w jest lepsza, ale nie da sie tym skutecznie chlodzic, a całość wyszlaby 20-25 tyś. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.11.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Zatem w jakim celu robić sobie dodatkową protezę zamiast na samym początku pyknąć sobie p-w w cenie w/w protez i to nie tylko do c.o ale też do cwu i nie trzeba będzie udawać,że mycie się we wiaderku jest w pełni wystarczające ? Pochwal się Ile czasu pracy potrzebuje Twój zestaw do CWU aby tylko utrzymać temperaturę wody na poziomie tych czterdziestu kilku stopni a potem możesz dyskutować o wiaderkach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 13.11.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Szkoda że nie mam licznika na klimie, ale chyba wezmę z CWU, bo tam stabilnie około 160kWh miesięcznie i przełożę. Mój split podaje zużycie energii, ale tylko w aktualnym cyklu, czyli od włączenia. Wydaje mi się, że od początku sezonu grzewczego nie zużyłem jeszcze 100kWh, ale to tak na czuja. Dzisiaj na przykład od 14:00 do 19:30 poszło 7,9kWh, a temperatura w salonie 27stC. W pozostałych pomieszczeniach mniej, a na rano będzie wszędzie około 21-22stC. Ostatnio sprawdzałem zużycie prądu i wychodzi mi 400zł za 50dni. Ostatnio miałem 370zł za 60dni, więc prawdopodobnie dojdę do 500zł i wyjdzie 130zł za miesiąc grzania . Dobra, jutro przekładam licznik na klimę. Nie za duży ten spadek temperatury? 5 stopni przez noc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.11.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 To tylko temp. powietrza w salonie. Rozchodzenia dzi się po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Pochwal się Ile czasu pracy potrzebuje Twój zestaw do CWU aby tylko utrzymać temperaturę wody na poziomie tych czterdziestu kilku stopni a potem możesz dyskutować o wiaderkach ...Ok,2h na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Grzes, ja sie zapytalem czy grzanie pomieszczen do 27oC jest komfortowe ? Nie sadze .... ale jak kto co lubi. nie 27 to tak jak pisałem nie do wytrzymania dla mnie . Ja mam w domu od 20,5 - 22,5 średnio i to jest w sam raz. Do snu nawet wolę 19'C. Generalnie nawet za zdrowo nie jest przegrzewać się zimą w domu. Zresztą sama temperatura powietrza nie oddaje wszystkiego jest więcej czynników które wpływają na ogólny komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Za podlogowke, klimę i bojler zapłaciłem 10 tyś. kable sam podlaczalem, bo resztę zrobili posadzkarze, goście od bojlera i klimy. Mam grzanie i chłodzenie i w dodatku tanio i mi pasuje. Za dodatkowego tysiaka są kanały podłogowe i wentylator. Rozumiem, że p-w jest lepsza, ale nie da sie tym skutecznie chlodzic, a całość wyszlaby 20-25 tyś. Coś za coś. Prawda jest taka właśnie że wrzucając pompę p-p można wraz z wentylacją, ogrzewaniem cwu, plus podłogówki w domku do 120 m2 spokojnie zmieścić się w 35 tys zł z montażem i mamy kompletny system. Czy jest sens przepłacać... moim zdaniem niekoniecznie ale to zależy co kto woli i jakie rozwiązania preferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Rozumiem, że p-w jest lepsza, ale nie da sie tym skutecznie chlodzic, a całość wyszlaby 20-25 tyś. Coś za coś. Ja rozumiem idee klimatyzacji w domu (sam mam 2x 3,5kW na poddaszu), ale fundowanie sobie sauny w salonie w nadziei ogrzania calego domu to raczej grube nieporozumienie. Jesli wydales juz niemala kase na dom, to moze warte bylo rozwazenia 8-10m2 mniej, ale za to komfortowo. Czlowiek nie swinia, do wszystkiego przywyknie, ale IMHO szkoda zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.11.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ok,2h na dobę To teraz moc sprężarki razy COP ... Wyjdzie ci w przybliżeniu ok 3kWh samych strat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 To teraz moc sprężarki razy COP ...Wyjdzie ci w przybliżeniu ok 3kWh samych strat ...Czyli biorąc pod uwagę COP jakieś 30 groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.11.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Czyli biorąc pod uwagę COP jakieś 30 groszy 0,3x365=109,5 PLN strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts