Gość Arturo72 13.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 0,3x365=109,5 PLN strat 7 paczek LM mietowych czyli tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 13.11.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) nie 27 to tak jak pisałem nie do wytrzymania dla mnie . Ja mam w domu od 20,5 - 22,5 średnio i to jest w sam raz. Do snu nawet wolę 19'C. Generalnie nawet za zdrowo nie jest przegrzewać się zimą w domu. Zresztą sama temperatura powietrza nie oddaje wszystkiego jest więcej czynników które wpływają na ogólny komfort. Dokładnie, teraz mam 20 i chodzę w krótkim rękawku, wcześniej na próbę grzałem w nocy na 22 żeby zobaczyć ile czasu będzie schodzić do 20 i ile będzie te 20 utrzymywało, ale szybko z tego eksperymentu zrezygnowałem, bo zwyczajnie było mi za gorąco i mało komfortowo. Ale co kto woli, dlatego dyskusje o komfortowej temp. to jak o kolorach... A może moje odczucie komfortu przy 20 pochodzi z magicznej mocy silikatów... A tak serio to może faktycznie coś w tym jest, w domu rodziców z ceramiki krótki rękawek dopiero przy 22. Edytowane 13 Listopada 2016 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 No ja w domu z silikatow poniżej 22 st.C marzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.11.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ja rozumiem idee klimatyzacji w domu (sam mam 2x 3,5kW na poddaszu), ale fundowanie sobie sauny w salonie w nadziei ogrzania calego domu to raczej grube nieporozumienie. Jesli wydales juz niemala kase na dom, to moze warte bylo rozwazenia 8-10m2 mniej, ale za to komfortowo. Czlowiek nie swinia, do wszystkiego przywyknie, ale IMHO szkoda zycia. Kanały były planowane od początku, tylko jeszcze nie uruchomiłem. Zbierać ma to ciepłe powietrze spod sufitu w salonie i rozpychać po całym domu przy podłodze. Gdybym jeszcze cyknął sobie kominek, to też go ogarnie. Lubię jak jest ciepło i 25st w salonie to dla mnie świetna temperatura, to i 28 przez chwilę przełknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Taka instalacja to (delikatnie mowiac) rozpychanie "smrodku" po domu, a nie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A kanalowka z perfumerii ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A kanalowka z perfumerii ciągnie? Siedzę pod nawiewem kanałówki w tym momencie. Nie czuję zapachów Wentylacja robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A kanalowka z perfumerii ciągnie? Co ma piernik do wiatraka? Chyba, ze chciales napisa "podlogowka", bo to akceptowalna forma ogrzewania w domu (zwlaszcza wlasnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Nie, chodziło mi właśnie o klimatyzator kanałowy. Ciągnie powietrze z domu i po pokojach rozprowadza. Podobnie będzie i u mnie.Napiszę jak to działa jak uruchomię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Nie, chodziło mi właśnie o klimatyzator kanałowy. Ciągnie powietrze z domu i po pokojach rozprowadza. Podobnie będzie i u mnie. Napiszę jak to działa jak uruchomię. Tyle że ty chcesz ogarnąć to na splicie. Jestem ciekaw jak ci to wypali. Jeden z forumowiczów przymierza się do przeróbki splita ściennego na kanałówke. Też ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 14.11.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam Samsunga Classic+ AR18cośtam. Sterowanie czasowe jest tylko przez sieć, ale nie działa. Reszta opcji chodzi przez internet, więc mogę sobie toto z roboty włączyć smartfonem, ale ustawić włączania o 13:00 to już się nie da. Dali ciała i tyle. /QUOTE] Ja mam na pietrze tego Samsunga Premium 3,5KW i u mnie działa programowanie przez wifi. W weekendy chodzi cały dzień, w tygodniu wyłączam po 9 i włączam o 13. Z ostatnich 2 tygodni wychodziło mi średnio 4,5 kWh na dzień. Na parterze mam drugą jednostkę nieopomiarowaną bez możliwości programowania i ona ma na stałe ustaloną temperaturę 22 oC i się załącza kiedy chce. W salonie na dole temperatura około 23 oC. Na razie mi takie coś pasuje i jak nie ma mrozów to podłogówki nie odpalam. Tak jak napisałeś, pompą P-W w lecie domu nie schłodzę i jak zbierałem wyceny to były w granicy 23-26 kPLN. Wiem, pewnie zaraz usłyszę że da się kupić dużo taniej, najpewniej za 14 kPLN tylko słabo negocjowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam Samsunga Classic+ AR18cośtam. Sterowanie czasowe jest tylko przez sieć, ale nie działa. Reszta opcji chodzi przez internet, więc mogę sobie toto z roboty włączyć smartfonem, ale ustawić włączania o 13:00 to już się nie da. Dali ciała i tyle. /QUOTE] Ja mam na pietrze tego Samsunga Premium 3,5KW i u mnie działa programowanie przez wifi. W weekendy chodzi cały dzień, w tygodniu wyłączam po 9 i włączam o 13. Z ostatnich 2 tygodni wychodziło mi średnio 4,5 kWh na dzień. Na parterze mam drugą jednostkę nieopomiarowaną bez możliwości programowania i ona ma na stałe ustaloną temperaturę 22 oC i się załącza kiedy chce. W salonie na dole temperatura około 23 oC. Na razie mi takie coś pasuje i jak nie ma mrozów to podłogówki nie odpalam. Tak jak napisałeś, pompą P-W w lecie domu nie schłodzę i jak zbierałem wyceny to były w granicy 23-26 kPLN. Wiem, pewnie zaraz usłyszę że da się kupić dużo taniej, najpewniej za 14 kPLN tylko słabo negocjowałem 14k... ciekawe. Czy prawdziwe? 4,5 kwh dziennie to nieźle. Przy dobrych izolacjach pompy p-p są tanie pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 14.11.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 14k... ciekawe. Czy prawdziwe? 4,5 kwh dziennie to nieźle. .... Tylko 4,5 KWh dotyczy tej jednostki z piętra. Dolna pewnie też coś koło tego musi łyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Tylko 4,5 KWh dotyczy tej jednostki z piętra. Dolna pewnie też coś koło tego musi łyknąć. 9kwh nawet to nie jest źle. ile masz m2? nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.11.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem klimatyzatora Gree U-Crown 3,5kW. Jednostka wewnętrzna zawieszona w salonie w tzw. części przechodniej, gdzie dzięki automatycznie regulowanym łopatkom nawiewa na salon i w korytarz, gdzie mam pozostałe pokoje. Od momentu uruchomienia klimy podłogówkę włączyłem tylko raz na początku listopada i tylko w salonie na ok. 5 godzin, a tak cały czas jadę tylko na tym splicie. Nawet teraz, gdzie w nocy są przymrozki do -5oC. W ciągu dnia mam ustawione 22oC, w nocy i gdy wychodzę z domu - jak nie zapomnę - zmniejszam na 21oC. Do dziś klima pobrała 75kWh, a kable 11kWh. Jeszcze pozostało mi doprogramować harmonogram, aby klima włączała się na godzinę lub dwie przed pobudką (jeszcze w drugiej taryfie) i od 13:00-15:00. Reszta dnia w zależności od potrzeb. Nie muszę jednak grzać do 27oC jak Przemek, żeby ciepło dotarło do pokoi. Wystarczy otworzyć drzwi pokoi, które chcę dogrzać i temperatura bardzo szybko się wyrównuję. Jedynie sypialnie trzymam non stop zamknietą, bo tam ma być chłodniej. Zauważyłem jednak, że klima nie pracuje na tak niskich mocach (200-300W), jak tutaj co niektórzy wypisują. Tak wygląda pobór prądu przez ten model: Ogólnie jestem zadowolony i jak tak dalej pójdzie to za ogrzewanie zapłacę ok 500-700zł. A to dopiero pierwszy sezon i chałupa nie dokończona (jeszcze mam do docieplenia kawałek stropu, właz na strych i uszczelnienie przepustów). Aaa, jeszcze komfort grzania klimą. Póki co oceniam na dobry. Nie czuję żadnych zawirowań powietrza, ani nie słyszę jednostki wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.11.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barth3z Ja również poważnie myślę o U-Crown - dokładnie dwie sztuki....salon 3,5kW a sypialnia 2,6kW...Jak nie tajemnica, ile zapłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barthz, możesz puścić klimę na minimalne obroty wentylatora, wtedy pracuje dość stabilnie z równym poborem mocy, jeśli klima leci w "automacie" to podbija temperaturę tak szybko jak to możliwe, więc skoki mocy są oczywiste. Ustaw te 22 i niech dmucha, nawet mimo tego, że przez długi czas nie osiągnie temperatury zadanej to i tak jest mega komfortowo, bo nadmuch jest niewielki a źródło ciepła długo włączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.11.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ogólnie jestem zadowolony i jak tak dalej pójdzie to za ogrzewanie zapłacę ok 500-700zł. Aaa, jeszcze komfort grzania klimą. Póki co oceniam na dobry. Nie czuję żadnych zawirowań powietrza, ani nie słyszę jednostki wewnętrznej. Bart czy tzn że grzejac z COP'em powyżej 2 bliżej 3 za cały sezon na kablach zapłaciłbyś 1000 (1500)- 1400(2100) ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 15.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barth3z bardzo podobne doświadczenia, ja w sypialni trzymam ok. 19 i tam drzwi 90% czasu zamknięte, w pokoju obok do 21st. drzwi zawsze otwarte, klima wisi w salonie ale tak, że dmucha na korytarz jak odpowiednio ustawie. No ale wczoraj szlag ją chyba trafił po 1,5 miesiąca grzania i lecę na COP 1 . W innym wątku był link do testów zagranicznych i lepsze COPY daje klima jak dmuchasz mocno wentylatorem - dlatego jak mnie w domu nie ma to dmuchanie ustawione było zawsze na max., jak byłem w salonie na minimum, zeby nie przeszkadzało... Mój LG 3,5kW 3360zł (bez montażu) + gratis dostałem przystawkę do sterowania przez telefon wartości niby 1k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.11.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barthz, możesz puścić klimę na minimalne obroty wentylatora, wtedy pracuje dość stabilnie z równym poborem mocy, jeśli klima leci w "automacie" to podbija temperaturę tak szybko jak to możliwe, więc skoki mocy są oczywiste. Ustaw te 22 i niech dmucha, nawet mimo tego, że przez długi czas nie osiągnie temperatury zadanej to i tak jest mega komfortowo, bo nadmuch jest niewielki a źródło ciepła długo włączone. Szczerze to Barthz'owi coś dużo bierze ten u-Crown. Ja ustawiam powiedzmy splita na 20'C i tak grzeje ponad to co ma zadane o 2'C i wtedy dopiero się wyłącza. Tyle że mam missiona extreme od midei którego testuję 2,9 kW mocy grzewczej. Jak mróz wczoraj szedł pod -4'C to radził sobie nawet pobierając 265-300W. Tyle że u mnie dom bez porównania do innych jeżeli chodzi o izolacje... wiadomo, marnie . Natomiast kanałówka ustawiona na 20'C pobierała przy -7'C 463 W utrzymując nad ranem w pokojach na poddaszu po 20 - 20,8'C. Na dole utrzymała 19,5'C po nocy. Znam splity np. Toshiba s serii daiseikai, które potrafią naprawdę pobierać niewiele i trzymać temperaturę. Wszystko zależy od automatyki. Gdy split działa na auto też potrafi całkiem sobie poradzić. Najgorszej gdy ustawimy na minimalnych obrotach wentylatora wtedy urządzenia pracuje na wyższych mocach. Zaraz z ciekawości załączę missiona. Tymczasem zapraszam celem niezaśmiecania ze spostrzeżeniami do http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7339521#post7339521 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts