oszczednyGrześ 15.11.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barth3z Ja również poważnie myślę o U-Crown - dokładnie dwie sztuki....salon 3,5kW a sypialnia 2,6kW... Jak nie tajemnica, ile zapłaciłeś? Nie wiem czy jest sens przepłacać... wróć, płacić tyle... taki Lomo od Gree ma całkiem niezłe parametry a kosztuje kilka razy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.11.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem klimatyzatora Gree U-Crown 3,5kW. . Witaj w klubie. Może tutaj piszmy o tym konkretnym modelu i swoich spostrzeżeniach? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?275600-Gree-U-Crown-w-praktyce Jak ktoś będzie czegoś kiedyś szukał łatwiej będzie coś znaleźć niż w tym liczącym sobie właśnie 2000 stron temacie. pzdr Szczerze to Barthz'owi coś dużo bierze ten u-Crown. W pełni podzielam zdanie Barth3z Edytowane 15 Listopada 2016 przez ProStaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.11.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barth3z Ja również poważnie myślę o U-Crown - dokładnie dwie sztuki....salon 3,5kW a sypialnia 2,6kW... Jak nie tajemnica, ile zapłaciłeś? Nie mogę podać, bo instalowała mi "rodzina". Barthz, możesz puścić klimę na minimalne obroty wentylatora, Nie chodzi o stabilność, tylko o pobór mocy. Coś duży. Spróbuję z większymi obrotami. Bart czy tzn że grzejac z COP'em powyżej 2 bliżej 3 za cały sezon na kablach zapłaciłbyś 1000 (1500)- 1400(2100) ? Pozdro Tak niby wychodzi, choć ten pobór mocy jest niepokojący. A może coś nie tak z WallPlugiem fibaro. Spróbuje pomierzyć innym urządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.11.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Tak niby wychodzi, choć ten pobór mocy jest niepokojący. A może coś nie tak z WallPlugiem fibaro. Spróbuje pomierzyć innym urządzeniem. Próbuj, ale mnie wychodzi podobnie ok. 600-800 W/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Próbuj, ale mnie wychodzi podobnie ok. 600-800 W/h No to kanałowki jednak lepiej sobie radzą . Ale moja midea mission extreme 2,9 kw idzie na tak jak mówię w granicach 265-300W jak było -4'C i w domu od 21-22'C na parterze. Ale mój dom to nie wasze dobrze izolowane domy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jak Wy to robicie z tymi temperaturami. U mnie żona przy 23oC włączyła klime bo jej chłodno się zrobiło jak posiedziala 30 minut na kanapie. Chyba trzeba śmieciucha zamontować i polić w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 15.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ja tu chciałem tylko coś napisać by mieć swój post na 2000 stronie wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 15.11.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barth3z Ja również poważnie myślę o U-Crown - dokładnie dwie sztuki....salon 3,5kW a sypialnia 2,6kW... Jak nie tajemnica, ile zapłaciłeś? Mnie U-crown 3,5 kW kosztował z montażem ~4000 PLN w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 15.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Barthz, możesz puścić klimę na minimalne obroty wentylatora, wtedy pracuje dość stabilnie z równym poborem mocy, jeśli klima leci w "automacie" to podbija temperaturę tak szybko jak to możliwe, więc skoki mocy są oczywiste. A tu nie wspominał ktoś kiedyś (Grześ?) że na minimalnych obrotach sprawność grzania klimą nie jest najlepsza i lepiej lecieć właśnie na automacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 A tu nie wspominał ktoś kiedyś (Grześ?) że na minimalnych obrotach sprawność grzania klimą nie jest najlepsza i lepiej lecieć właśnie na automacie? Mi to ciężko sprawdzić, ale na automacie to raz wieje porządnie raz wcale, wolę jak wiele niewiele ale cały czas, nawet kosztem efektywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.11.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 A tu nie wspominał ktoś kiedyś (Grześ?) że na minimalnych obrotach sprawność grzania klimą nie jest najlepsza i lepiej lecieć właśnie na automacie? Automat sobie dostosowuje i generalnie wychodzi całkiem rozsądnie. Najgorzej na minimum. Najlepiej na stopień niżej niż max lub max. Przynajmniej tak wynika z wielu obserwacji moich i innych użytkowników co miesiąc dostaje od nich ciekawe spostrzeżenia oraz zużycia. Wnioskuję że to kanałówki w domach gdzie trzeba szerzej dmuchac wychodzą najrozsądniej ekonomicznie. Przykład z dzisiaj dom 150m2 temp 21,5 w każdym z pomieszczeń pobór 400-450w na zewnątrz około zera, leci na midei. Dalej Toshiba 3,2 kw 200w na 100 m2 w domu 22,5 na zewnątrz koło zera. U mnie gree 450-460w od 21-22'c na 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.11.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Mi to ciężko sprawdzić, ale na automacie to raz wieje porządnie raz wcale, wolę jak wiele niewiele ale cały czas, nawet kosztem efektywności. Nawiew na maksie komfortowy nie jest, nie ma co, chyba że splita dasz przy ziemi jak ja... to taki eksperyment i sprawuje się idealnie, nawet podłogę grzeje! Ale do grzania w taki sposób najlepsze są konsolki. Co do zużycia na splicie jeszcze to tutaj odsyłam do mojego testu raz jeszcze: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7322651&viewfull=1#post7322651 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.11.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 No to kanałowki jednak lepiej sobie radzą . Ale moja midea mission extreme 2,9 kw idzie na tak jak mówię w granicach 265-300W jak było -4'C i w domu od 21-22'C na parterze. Ale mój dom to nie wasze dobrze izolowane domy... Na jakiej podstawie stwierdzasz, że lepiej sobie radzą ? Czy lepiej jest gdy urządzenie pracuje 10godzin z mocą 300W czy 4 godziny z mocą 700W ? Czy tu nie chodzi o ilość zużytej energii w okresie grzewczym a nie ile pobiera podczas pracy ? Sprawdziłem pobór prądu mojego U-Crown'a raz jeszcze i poniżej 650W nie spada. Konsultowałem to z fachowcem i twierdzi, że ze względu na dwustopniowe sprężanie w tych urządzeniach modulacja nie jest tak głęboka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami0604 16.11.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie. Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie. Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ? Sądze a nawet jestem pewien ze ten koszt czyli 2200 G11 jest zanizony, oznacza on bowiem ze zapotrzebowanie na ciepło tego domu to 3667 kWh, jest to za mało, jezeli chodzi o moc (w kW a nie w kV) to jest wystarczajaca, projektowe obciązenie cieplne tego budynku to ok 4000-4500W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 16.11.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie. Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ? Przecież za 19 koła to kupisz pompę PW do tego domu i temat grzania CWO będzie rozwiązany być może wtedy te 2200 będzie realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.11.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Na jakiej podstawie stwierdzasz, że lepiej sobie radzą ? Czy lepiej jest gdy urządzenie pracuje 10godzin z mocą 300W czy 4 godziny z mocą 700W ? Czy tu nie chodzi o ilość zużytej energii w okresie grzewczym a nie ile pobiera podczas pracy ? Sprawdziłem pobór prądu mojego U-Crown'a raz jeszcze i poniżej 650W nie spada. Konsultowałem to z fachowcem i twierdzi, że ze względu na dwustopniowe sprężanie w tych urządzeniach modulacja nie jest tak głęboka. Jeżeli chodzi o komfort to kanałówka jest lepsza, lepiej sobie radzi, to mam na myśli. Łatwiej rozprowadzić nią powietrze do poszczególnych pomieszczeń. Poza tym nie jest powiedziane, że jak przegrzeje to się nie wyłączy. Przykładowo kanałowa Toshiba potrafi brać sobie np. 120-150 W i trzymać temperaturę jak instalacja nie jest rozległa a dom dobrze zaizolowany. A to 120W to nie 300 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.11.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Kiedyś, kiedy jeszcze nie mieszkałem i miałem w domu 8stC, robiłem test na COP. Minimalna temp. jaką mogłem ustawić to było 15stC, sprawdziłem pobór mocy na liczniku, temperaturę na wlocie i wylocie jednostki wewnętrznej, prędkość powietrza, zmierzyłem pole przekroju wylotu i wyszedł mi COP 2,8. Pobór mocy był około 1800W, nominalna moc grzewcza mojego splita to 6kW. Poniżej 900W nie schodzi nigdy. Prawdopodobnie daje wtedy około 3-3,5kW, zakładając wyższą sprawność. Gdyby miała zejść do 120W, to oddała by niecałe 500W, więc musiałaby pracować 24h, zamiast niecałych 4h jak moja, żeby oddać tę samą energię. Według mnie dyskusja o mocach nie ma sensu. Kanalowka ma działać ciągle, a split niekoniecznie. Edytowane 16 Listopada 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Aaa, jeszcze komfort grzania klimą. Póki co oceniam na dobry. Nie czuję żadnych zawirowań powietrza, ani nie słyszę jednostki wewnętrznej. Grzeję w starym domu klimą w okresie przejściowym drugi sezon.Ze względu na to że dom to typowy "durszlak"-jest to zwykle do 2-3tyg października.Komfort więcej niż zadowalający,tym bardziej ,że Airwell robi jedne z najcichszych jednostek naściennych.Włączam tryb auto,ustawiam temp. i nic więcej. Bartek,w moim nowym "durszlaku" z zapotrzebowaniem 36kWh/(m2·rok) wymyśliłem sobie na okres przejściowy własnie taki nadmuchowy system grzania ciepłym powietrzem,z PC Samsunga z systemem EHS TDM.Dwie jednostki freonowe po 3,6kW każda, (salon,korytarz z rozejściem na 2 sypialnie i łazienkę),będą mnie chłodziły latem i ogrzewał jak najdłużej na początku zimy.Podłoga,ze względu na spora bezwładność (łącznie 25cm płyta i 10cm wylewka) dołączy do tego zestawu na samym końcu.Mogę jeszcze grzać 80% nawiew,20% podłoga,lub odwrotnie -tutaj program czasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.11.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie. Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ? zerknij do mojego dziennika.. mam praktycznie identycznie zrobione (powierzchnia około 125m2, silka 24, grafit 20, tyle że pod płytą 20cm styroduru) folie wychodzą dosyć drogo - chyba lepiej normalne grube kable.. u mnie wyszły około 5000 rachunki - jak w stopce ale w drugiej taryfie czyli w G11 byłoby więcej.. - sprawdź sobie wg taryfy i mojego zużycia.. nie mam jeszcze porządnie docieplonego wejścia na górę (póki co nieużytkowy strych), moc w kablach 7kW, zapotrzebowanie wyliczone około 5kW o ile pamiętam Edytowane 16 Listopada 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts