Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła :-) ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie.

Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ?

Strasznie drogie te folie, ja za odrobinę ponad 30 m2, o mocy 4,2kW i dwoma sterownikami dałem 2100, poszukaj innych ofert, do grzania prądem, wybierz g12w, to bardzo przystępna oferta. Pamiętaj, żeby w kominie zamontować zamknięcie przewodu kominowego, a w okapie przepustnicę, żeby ciepło ci nie uciekało. Te folie chcesz montować pod wylewkę?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do was pytanie. Mam stan surowy domu parterowego. Powierzchnia grzana 124 m2. Dom zbudowany z silki 24 cm, do tegona ściany styropian grafit 20 cm, dom postawiony na płycie fundamentowej ocieplonej dół płyty 10 cm styroduru boki po 20 cm styroduru, no płytę kładę jeszcze 10 cm grafitu. Strop ocieplony 40 cm styropianu grafitowego. System rekuperacji i jako zabezpieczenie braku prądu zimą to jest kominek (zona wymusiła :-) ). Okna całe na współczyniku 0,9 z montażem na taśmach ze zlicowaniem ze ścianą. Nie wysunięte na konsolach w ocieplenie.

Mam propozycję ogrzewania foliami elektrycznymi Caleo. Montaż za 19 000 zł. Koszt ogrzewania wyliczyli 2200 zł (G11) ale moc wydaje mi się mała bo tylko 7,5 kV. Co o tym sądzicie ?

Te folie gdzie pójdą? Sufit? 19 000?! Od 35 tys można mieć ogrzewanie i chłodzenie, wentylacje z reku i grzanie cwu. Można i taniej. Zależy ile chcesz podlogówki...

Strasznie drogie te folie, ja za odrobinę ponad 30 m2, o mocy 4,2kW i dwoma sterownikami dałem 2100, poszukaj innych ofert, do grzania prądem, wybierz g12w, to bardzo przystępna oferta. Pamiętaj, żeby w kominie zamontować zamknięcie przewodu kominowego, a w okapie przepustnicę, żeby ciepło ci nie uciekało. Te folie chcesz montować pod wylewkę?

Scrabie folie jakie masz? Przypomnij też jak duży dom i jakie izolacje.

Bartek,w moim nowym "durszlaku" z zapotrzebowaniem 36kWh/(m2·rok) wymyśliłem sobie na okres przejściowy własnie taki nadmuchowy system grzania ciepłym powietrzem,z PC Samsunga z systemem EHS TDM.Dwie jednostki freonowe po 3,6kW każda, (salon,korytarz z rozejściem na 2 sypialnie i łazienkę),będą mnie chłodziły latem i ogrzewał jak najdłużej na początku zimy.Podłoga,ze względu na spora bezwładność (łącznie 25cm płyta i 10cm wylewka) dołączy do tego zestawu na samym końcu.Mogę jeszcze grzać 80% nawiew,20% podłoga,lub odwrotnie -tutaj program czasowy.

Pamiętam ten system. Bardzo fajne rozwiązanie - szybkie grzanie splitem, do momentu aż podłoga się nagrzeje.

Piszemy jednak w wątku "COP=1", więc chciałbym się wytłumaczyć, że do kabli dobrałem splita tylko dlatego, że bardzo szybko podnosi temp. w domu. Jestem zwolennikiem grzania wtedy kiedy jest potrzeba, a nie non stop. Kable w podłodze mam zamiar zaprogramować tylko w oparciu o podłogową czujkę temperatury - grzać tylko w 2 taryfie i tylko do 20-21oC. Klima uzupełni resztę.

Jeżeli chodzi o komfort to kanałówka jest lepsza, lepiej sobie radzi, to mam na myśli. Łatwiej rozprowadzić nią powietrze do poszczególnych pomieszczeń.

U siebie mam taki układ pomieszczeń, że salon-jadalnia-kuchania to praktycznie jedno pomieszczenie stanowiące prawie 50% powierzchni użytk. domu. Pozostałe to: garderoba (nie ogrzewana), sypialnia (nie ogrzewana), pokoje dzieci (ogrzewane - jedynie poprzez otwarte drzwi), łazienka (elektryczna podłogówka), kibelek (nieogrzewany), więc jak widać nie ma za bardzo sensu montować kanałówki. Splita ulokowałem tak, że ciepłe powietrze dociera mi wszędzie gdzie potrzebuję.

Pozostaje tylko kwestia zasadności zakupu tak drogiego urządzenia jakim jest U-Crown w tak ciepłym domu. Wziąłem go tylko dlatego, że zapłaciłem tylko za urządzenie i to cenę "hurtową".

Przykładowo kanałowa Toshiba potrafi brać sobie np. 120-150 W i trzymać temperaturę jak instalacja nie jest rozległa a dom dobrze zaizolowany. A to 120W to nie 300 W.

To nic mi nie mówi. Co z tego, że potrafi brać 120-150W, skoro z tego wytworzy mniej ciepła niż inny model pracujący na 300W.

PS. Dlaczego kanałówka powinna działać non stop, a split doraźnie ?

Możesz opisać jak masz to zrobione lub podać link do takiego rozwiązania.

Nie mam komina, ale kiedyś robiło się szyber, taką jakby zasówkę. Mniej więcej coś takiego http://www.gamix.com.pl/pl,szyber-zeliwny-kominowy-,produkt_233.html A do okapu, kupiłem okrągłą przepustnicę, jak wieje to się otwiera i tyle

Zamontuję pod wylewkę. Mając silkę będę mógł kumulować ciepło. I Energa ma dobrą taryfę G12r.

Sądze a nawet jestem pewien ze ten koszt czyli 2200 G11 jest zanizony, oznacza on bowiem ze zapotrzebowanie na ciepło tego domu to 3667 kWh, jest to za mało, jezeli chodzi o moc (w kW a nie w kV) to jest wystarczajaca, projektowe obciązenie cieplne tego budynku to ok 4000-4500W.

Jeśli koszt jest zaniżony to nie wiele. W tym przedziale co podałeś to wychodzi 2460 zł do 2800 zł. A zapotrzebowanie budynku wychodzi dokładnie 4800 kWh.

... jeszcze 14 tyś za podłogówkę w całym domu. Tutaj mam wszystko od razu w tej cenie.

Potrzebujesz tak dużo rurki do tak dobrze ocieplonego domu czy wybierasz tak drogie ekipy?

Pamiętasz o CWU?

I jeszcze jedno. Jak będziesz chciał kiedyś położyć PV, będzie ich sporo mniej. Są drogie i potrzebują sporo miejsca. Pamiętaj o tym.

19 tyś to za smą pompę i jeszcze 14 tyś za podłogówkę w całym domu. Tutaj mam wszystko od razu w tej cenie.

Mam podobną powierzchnię (145m2 ogrzewanych) podłogówka bez robocizny (sam ułożyłem w płycie) kosztowała mnie 4tyś z rozdzielaczami

1,5yś miedź z robocizną za podłączenie całości.

3tyś Piec Elterm Generał (bo nowy)

1,5tyś Galmet 300litrów

Razem 10tyś .

U siebie mam taki układ pomieszczeń, że salon-jadalnia-kuchania to praktycznie jedno pomieszczenie stanowiące prawie 50% powierzchni użytk. domu. Pozostałe to: garderoba (nie ogrzewana), sypialnia (nie ogrzewana), pokoje dzieci (ogrzewane - jedynie poprzez otwarte drzwi), łazienka (elektryczna podłogówka), kibelek (nieogrzewany), więc jak widać nie ma za bardzo sensu montować kanałówki. Splita ulokowałem tak, że ciepłe powietrze dociera mi wszędzie gdzie potrzebuję.

Pozostaje tylko kwestia zasadności zakupu tak drogiego urządzenia jakim jest U-Crown w tak ciepłym domu. Wziąłem go tylko dlatego, że zapłaciłem tylko za urządzenie i to cenę "hurtową".

Dodaj

To nic mi nie mówi. Co z tego, że potrafi brać 120-150W, skoro z tego wytworzy mniej ciepła niż inny model pracujący na 300W.

PS. Dlaczego kanałówka powinna działać non stop, a split doraźnie ?

W dobrze izolowanym domu który trzyma ciepło można nagrzać kiedy trzeba i zostawić. Jak układ pomieszczeń jeszcze do tego jest przystępny to jeszcze lepiej. Ale jak dom słabo izolowany to stały nadmuch poprawia komfort. Poza tym inwerter pracując stale sumarycznie zje mniej prądu. Nie ma znaczenia czy jest to split czy kanałówka.

A ciepła ma wytworzyć tyle ile potrzeba i jak wezmie powiedzmy 150w przy tym tym lepiej. Ja opieram swoje opinie obserwując różne urządzenia w różnych domach. Sam teraz będę zakładał toshibe właśnie, teraz znaczy niebawem.

Folię można kupić tanio, taniej niż matę grzewczą, wyszła mnie po 58 zł za m2, nie wiem jak kable, nie mam porównania. Wiem, że zlecasz montaż na suficie, ale jak wtedy wypuścić kabel pod żyrandol? Jak zrobić ewentualne poprawki w rozmieszczeniu świateł?

na suficie?? i grzeje sufit?