Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PS. Dlaczego kanałówka powinna działać non stop, a split doraźnie ?

To wynika z łatwości sterowania. Kanałówkę trudniej "wyczuć", bo powietrze dmucha z kratki, na wiele pomieszczeń na raz i nie da się dostosować wydajności do każdego z nich. Dlatego też mniejsza moc - nie ma przegrzewania, a dłuższa praca -powietrze się powoli rozejdzie wszędzie, co wymusza pracę non-stop.

Z drugiej strony najczęściej użytkownik splita naściennego ma dostęp do pilota, więc ustawia maksymalny komfort. Jak mu zimno, to na maksa, a potem, kiedy zrobi się sucho, przykręci moc. Pewnie z tego powodu jednostki naścienne są tańsze - to nie kwestia obudowy, mocy, tylko zwyczajnie nie potrzeba tam tak głęboko modulować mocy i sprężarka może być mniej skomplikowana.

Z tego wychodzi, że nie da się przerobić klimatyzatora naściennego na sprawną kanałówkę

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to się bardzo mylisz. Napisz mi co ci te folie dadzą jak umieszczone będą w wylewce czy jak tam chcesz dać... kolego takie folie to akurat grzeją u mnie teraz... taniej wyjdą kable.

Folie mają zastosowanie jak wylewka już jest i nie da się w nią wcisnąć kabli. Na etapie robienia wylewki kable sprawdzą się lepiej pod każdym względem.

Przede wszystkim są tańsze i bardziej niezawodne.

KO

Główną cechą folii jest to, że jest cienka. Rozwalcowanie izotropowego materiału na folię jest drogie (cienka blacha na przykład ma wyższą cenę za kilogram niż gruba), ale już stworzenie anizotropowego produktu o cechach folii to cena do kwadratu. Po co to? Ano może się przydać, jeżeli nie masz miejsca.

Jeśli jednak lejesz 6-8-10cm betonu, to folia nie jest wymagana, bo równie dobrze poradzą sobie gęsto umieszczone kable grzewcze.

Ludzie, nie wierzcie w słowa, tylko poszukajcie wyników badań i myślcie samemu, bo sprzedawca za was nie pomyśli. Wręcz przeciwnie.

Główną cechą folii jest to, że jest cienka. Rozwalcowanie izotropowego materiału na folię jest drogie (cienka blacha na przykład ma wyższą cenę za kilogram niż gruba), ale już stworzenie anizotropowego produktu o cechach folii to cena do kwadratu. Po co to? Ano może się przydać, jeżeli nie masz miejsca.

Jeśli jednak lejesz 6-8-10cm betonu, to folia nie jest wymagana, bo równie dobrze poradzą sobie gęsto umieszczone kable grzewcze.

Ludzie, nie wierzcie w słowa, tylko poszukajcie wyników badań i myślcie samemu, bo sprzedawca za was nie pomyśli. Wręcz przeciwnie.

Nie jestem fanem wyrzucania kasy niepotrzebnie. Ja stosuję folie na podczerwień pod panele, ściany czy sufit. Najlepiej sufit przy gk następuje promieniowanie. Zalewając je w wylewce co one dadzą oprócz grzania przez przewodzenie? Chyba że to jakaś super nowość. Ja stosuję folie np. Ecofilm Fenix.

No to się bardzo mylisz. Napisz mi co ci te folie dadzą jak umieszczone będą w wylewce czy jak tam chcesz dać... kolego takie folie to akurat grzeją u mnie teraz... taniej wyjdą kable.

Ok. Chodzi mi o kumulowanie ciepła. Taryfa Enrga G12r. Montując folie pod panelem nie skorzystam z kumulowania ciepła i wtedy musze mieć taryfę G11 a to wyjdzie sporo drożej. W Enerdze G11 - 0,61 Kwh zapotrzebowanie domu 4800 kWh = 2928 zł, przy taryfie G12r trayfa nocna 0,30 za kWh co daje 1440 zł to płacąc nawet te 0,72 gr w droższej strefie się opłaca.

Ok. Chodzi mi o kumulowanie ciepła. Taryfa Enrga G12r. Montując folie pod panelem nie skorzystam z kumulowania ciepła i wtedy musze mieć taryfę G11 a to wyjdzie sporo drożej. W Enerdze G11 - 0,61 Kwh zapotrzebowanie domu 4800 kWh = 2928 zł, przy taryfie G12r trayfa nocna 0,30 za kWh co daje 1440 zł to płacąc nawet te 0,72 gr w droższej strefie się opłaca.

Ja kupiłem kable o mocy 8kW za 3tys. i sam ułożyłem. Nie bardzo widzę sensu pakowania 19tys. w folie.

PS. Mnie cały system nCO + klima + CWU kosztował połowę twojej kwoty za same folie :)

zerknij do mojego dziennika.. mam praktycznie identycznie zrobione (powierzchnia około 125m2, silka 24, grafit 20, tyle że pod płytą 20cm styroduru) folie wychodzą dosyć drogo - chyba lepiej normalne grube kable.. u mnie wyszły około 5000

rachunki - jak w stopce ale w drugiej taryfie czyli w G11 byłoby więcej.. - sprawdź sobie wg taryfy i mojego zużycia..

nie mam jeszcze porządnie docieplonego wejścia na górę (póki co nieużytkowy strych), moc w kablach 7kW, zapotrzebowanie wyliczone około 5kW o ile pamiętam

Czy sam ukłądałeś kable czy brałeś wykonawcę ? Jakie sterowniki masz w pokojach ? Też z elekrty ?

Czy sam ukłądałeś kable czy brałeś wykonawcę ?

kable mam elektra VCD układałem z żoną.. a w zasadzie z powodu mojej ciężkiej kontuzji ręki dzień wcześniej i goniących terminów (wylewka umówiona) żona ułożyła 80% kabli.. trzy popołudnia, dwie dniówki z opieprzaniem się..

Jakie sterowniki masz w pokojach ? Też z elekrty ?

Mam jeden centralny sterownik do wszystkiego ;) - dosłownie, ale sam pomiar w pokojach realizowany jest typowo - tzn. czujka albo w posadzce albo we włączniku światła więc co do zasady działa identycznie jak sterowniki pokojowe, tyle że sterowane z jednego panela:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg

mając kable w rozdzielni można się pobawić..

chociaż po ponad dwóch latach mieszkania w zasadzie nie reguluję nic..

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem klimatyzatora Gree U-Crown 3,5kW. Jednostka wewnętrzna zawieszona w salonie w tzw. części przechodniej, gdzie dzięki automatycznie regulowanym łopatkom nawiewa na salon i w korytarz, gdzie mam pozostałe pokoje. Od momentu uruchomienia klimy podłogówkę włączyłem tylko raz na początku listopada i tylko w salonie na ok. 5 godzin, a tak cały czas jadę tylko na tym splicie. Nawet teraz, gdzie w nocy są przymrozki do -5oC. W ciągu dnia mam ustawione 22oC, w nocy i gdy wychodzę z domu - jak nie zapomnę - zmniejszam na 21oC. Do dziś klima pobrała 75kWh, a kable 11kWh. Jeszcze pozostało mi doprogramować harmonogram, aby klima włączała się na godzinę lub dwie przed pobudką (jeszcze w drugiej taryfie) i od 13:00-15:00. Reszta dnia w zależności od potrzeb.

Nie muszę jednak grzać do 27oC jak Przemek, żeby ciepło dotarło do pokoi. Wystarczy otworzyć drzwi pokoi, które chcę dogrzać i temperatura bardzo szybko się wyrównuję. Jedynie sypialnie trzymam non stop zamknietą, bo tam ma być chłodniej.

Zauważyłem jednak, że klima nie pracuje na tak niskich mocach (200-300W), jak tutaj co niektórzy wypisują. Tak wygląda pobór prądu przez ten model:

[ATTACH=CONFIG]373097[/ATTACH]

Ogólnie jestem zadowolony i jak tak dalej pójdzie to za ogrzewanie zapłacę ok 500-700zł. A to dopiero pierwszy sezon i chałupa nie dokończona (jeszcze mam do docieplenia kawałek stropu, właz na strych i uszczelnienie przepustów).

Aaa, jeszcze komfort grzania klimą. Póki co oceniam na dobry. Nie czuję żadnych zawirowań powietrza, ani nie słyszę jednostki wewnętrznej.

Powiedz jaką masz temperaturę podłogi, przy takim grzaniu. Jest komfortowo?

kable mam elektra VCD układałem z żoną.. a w zasadzie z powodu mojej ciężkiej kontuzji ręki dzień wcześniej i goniących terminów (wylewka umówiona) żona ułożyła 80% kabli.. trzy popołudnia, dwie dniówki z opieprzaniem się..

Mam jeden centralny sterownik do wszystkiego ;) - dosłownie, ale sam pomiar w pokojach realizowany jest typowo - tzn. czujka albo w posadzce albo we włączniku światła więc co do zasady działa identycznie jak sterowniki pokojowe, tyle że sterowane z jednego panela:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg

mając kable w rozdzielni można się pobawić..

chociaż po ponad dwóch latach mieszkania w zasadzie nie reguluję nic..

Projekt rozłożenia kabli sam robiłeś ?

Projekt rozłożenia kabli... Jeśli ma to być grzanie akumulacyjne, to rozłóż kable co 15cm i będzie dobrze. Oprócz tego w każdym pomieszczeniu taki regulator:

https://www.emultimax.pl/pl_PL/p/Regulator-temperatury-T73-podlogowy/1593?gclid=Cj0KEQiAx7XBBRCdyNOw6PLHrYABEiQAJtyEQ0B12xbG4IkJYA9OtmVn75a41o_zNWUE0CDHyc28vZUaAu598P8HAQ

i centralnie w rozdzielni stycznik trójfazowy za 80zł dla obwodu kabli, uruchamiany zegarem za 30zł. Za całość wyjdzie około 4 tyś.

dami0604, dolączam się do głosu przedmówców, odpuść te drogie folie i rób kable, wyjdziesz wielokrotnie taniej a efekt ten sam, gwarancja na kable 20lat, czy folie na pewno można zalewać betonem ? one są stworzone pod panele itp. i tam gdzie jest już pozamiatane, nie ma alternatywy.

Projektów nie potrzebujesz specjalnych - ale musisz dobrać sumaryczną moc kabli do zapotrzebowania domu, ale do zamówienia musisz podać długość kabli, w sumie większość firm to i tak powinna zrobić szkic w cenie - pamiętaj elektryk musi to pomierzyć i odebrać. U mnie co 17cm, w łazience co 12cm, w wiatrołapie co 25, moc 18W/m.

Polecam folie tylko pod lustra w łazience ! brak zaparowania.

_artur_ u mnie pod prysznicem to jest kumulacja kabli, tam kończyłem pętlę i coś za dużo mi zostało, więc musiałem to upchać przy odpływie liniowym, teraz się cieszę bo tam gdzie najbardziej potrzeba jest zawsze najcieplej ;] woda z syfonie nie wysycha bo zażywamy kąpieli codziennie :wiggle:

Ludzie co w z tymi drogimi foliami, przecież jego po prostu ta firma chce załadować w bambuko, można to ogarnąć za mniej niż połowę tej kwoty. Można je też kłaść pod wylewkę. Generalnie chłopie napisz do firmy caleo, żeby się walnęli w łeb. Kabli lub foli daj z zapasem mocy, żeby w dwie godziny taniej taryfy mogły nagrzać z zapasem ( sterownik i czujka w podłodze, nie pozwolą na przegrzanie) i resztę kasy wydaj na coś do domu, zostanie CI dobrze ponad 10000zł

Akurat na rekuperację :)