Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ludzie co w z tymi drogimi foliami, przecież jego po prostu ta firma chce załadować w bambuko, można to ogarnąć za mniej niż połowę tej kwoty. Można je też kłaść pod wylewkę. Generalnie chłopie napisz do firmy caleo, żeby się walnęli w łeb. Kabli lub foli daj z zapasem mocy, żeby w dwie godziny taniej taryfy mogły nagrzać z zapasem ( sterownik i czujka w podłodze, nie pozwolą na przegrzanie) i resztę kasy wydaj na coś do domu, zostanie CI dobrze ponad 10000zł

Akurat na rekuperację :)

W załączniku dokładna wycena od Caleo

Caleo - dokładna wycena.jpg

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Normalnie teraz mam mętlik w głowie. Nie wiem czy grzać wylewkę i kumulować (sciany silka), czy jednak mieć bardziej elastyczny i szybko reagujący sposób grzania i samemu nie połozyć foli pod panel ?

A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...?

Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU...

Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ...

Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła...

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Normalnie teraz mam mętlik w głowie. Nie wiem czy grzać wylewkę i kumulować (sciany silka), czy jednak mieć bardziej elastyczny i szybko reagujący sposób grzania i samemu nie połozyć foli pod panel ?

Jak grzejesz czystym pradem, to tylko kumulacja w drugiej taryfie. Jako pompiarz popieram reszte- kabluj.

A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...?

Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU...

Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ...

Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła...

Nigdy nie dobiję do kwoty z pompą ciepła, nawet biorąc folie za 19 tyś. PC porządna powietrzna to koszt ok 25 tyś do tego podłogówka ok 12 tyś co daje 37 tyś. Więc nakłady potrafię liczyć, a nie chcę żadnej chińszczyzny. Pompa ciepła przegoni kosztowo ogrzewanie elektryczne za 18 lat, nie uwzględniając przeglądów oraz jakieś awarii w pompie. A jeśli sam ułoże kable jak chłopaki proponują to sięgamy 27 lat :-)

Nigdy nie dobiję do kwoty z pompą ciepła, nawet biorąc folie za 19 tyś. PC porządna powietrzna to koszt ok 25 tyś do tego podłogówka ok 12 tyś co daje 37 tyś. Więc nakłady potrafię liczyć, a nie chcę żadnej chińszczyzny. Pompa ciepła przegoni kosztowo ogrzewanie elektryczne za 18 lat, nie uwzględniając przeglądów oraz jakieś awarii w pompie. A jeśli sam ułoże kable jak chłopaki proponują to sięgamy 27 lat :-)

Jeżeli Ci to pomoże w podjęciu decyzji to powiem tak: 175 m2 grzeje kablami w wylewce 10 cm, ściany silka 24 cm, moc kabli Devi 12,4 kW, sterowniki wypasione 3iE. Koszt kabli, sterowników i taśm mocujących to 11 tysięcy.Układałem sam , podłączał elektryk wziął 1500 zł. Nawet jakbym budował kolejny dom to tylko kable. Folie ? Zapomnij ! Sprzedawca wciska Ci kit, znaczy chce zarobić.

Co ty z tą podłogówką za 12tys!

Już cię raz pytałem. Skoro kładziesz dodatkowy styropian, to jak drogie muszą być te rurki czy robocizna? Co za uparty gość.

A pompę można mieć poniżej 20tys.

.

A Ty co z tą podłogówką za 4 tysiące. Nie każdy potrafi jak Ty, zrobić sobie dobrze. Bierzesz pod uwagę, że ktoś nie potrafi, nie chce lub inny powód, rozkładać rurek, które są sztywne i bez drugiej osoby i specjalnej karuzeli na zwój pex-a można dostać szału ? Ja też chciałem rozłożyć rurki i fachowiec na moją powierzchnie zażądał 13 tysięcy. Kable nie są tak sztywne a i tak najlepiej mieć małą karuzelę, bo jak trzeba rozłożyć 140 m kabla to można się "powiązać"

Już cię raz pytałem. Skoro kładziesz dodatkowy styropian, to jak drogie muszą być te rurki czy robocizna? Co za uparty gość.

A pompę można mieć poniżej 20tys.

Takie mam wyceny za rozłożenie podłogówki razem z materiałem. Sam się tego nie podejmę nie mój świat. Kable rozłoże bo na elektryce się znam. Hydraulik ze mnie żaden :-)

Tak pompe można mieć poniżej 20 tyś z Allegro lub innych żródeł. Co z serwisem i innymi tematami. Wiem, że może chodzić i chodzić ale tak samo może paść. Pompa dobrej jakości to 25 tysięcy.

Edytowane przez dami0604

_artur_ u mnie pod prysznicem to jest kumulacja kabli, tam kończyłem pętlę i coś za dużo mi zostało, więc musiałem to upchać przy odpływie liniowym, teraz się cieszę bo tam gdzie najbardziej potrzeba jest zawsze najcieplej ;] woda z syfonie nie wysycha bo zażywamy kąpieli codziennie :wiggle:

U mnie to samo! :)

Bez przesady. Nie mam żadnych folii a para na lustrach nie osiada. Wystarczy sprawna wentylacja.

A ja mam sprawną wentylację, a mimo to para osadza się na lustrze. To kwestia temperatury jaka jest utrzymywana w łazience. Im wyższa tym mniej kondensacji na lustrze.

Powiedz jaką masz temperaturę podłogi, przy takim grzaniu. Jest komfortowo?

Nie wiem jaką mam temperaturę podłogi, jeszcze nie podłaczyłem czujnika, ale nie czuje żadnego dyskomfortu. Może dlatego, że wszędzie (oprócz łazienki i kibla) mam panele?

A tak wygląda dogrzewanie samym splitem w domu:

net_temp.jpg

Opis:

1. Ogrzewanie załącza się rano, jeszcze w drugiej tarygie: 4:00-6:00, dzięki czemu po przebudzeniu jest cieplutko.

2. Po 7:00 wychodzimy z domu. I dom się wychładza do 13:00. O 13:00 (2 taryfa) split załącza się ponownie i pracuje do 15:00.

3. Do domu wracamy w godzinach 15:00-16:00.

4. O godz. 19:00 (akurat w tym dniu) ręcznie załączam klimę w celu dogrzania.

5. O 22:00 (2 taryfa) klima załacza się ponownie i pracuje do 1:00.

Powyższy harmonogram prawdopodobnie zmodyfikuję i nie będę klimy wyłaczał o godz. 15:00. Chyba nie ma sensu codziennie wieczorem jej ręcznie odpalać. Dużo na tym nie zaoszczędzę ..

PS. Wykres temperatur nie odzwierciedla średniej temperatury, ponieważ czujnik znajduje się w zasiegu nadmuchu z klimy. W rzeczywistości skoki temperatury są mniejsze.

Edytowane przez Barth3z

A Ty co z tą podłogówką za 4 tysiące. Nie każdy potrafi jak Ty, zrobić sobie dobrze. Bierzesz pod uwagę, że ktoś nie potrafi, nie chce lub inny powód, rozkładać rurek, które są sztywne i bez drugiej osoby i specjalnej karuzeli na zwój pex-a można dostać szału ? Ja też chciałem rozłożyć rurki i fachowiec na moją powierzchnie zażądał 13 tysięcy. Kable nie są tak sztywne a i tak najlepiej mieć małą karuzelę, bo jak trzeba rozłożyć 140 m kabla to można się "powiązać"

Straszne rzeczy opowiadasz.

http://www.jablonki.mojabudowa.pl/pliki/jablonki/image/20150902_100354.jpg

8000zł za jeden-dwa dni pracy? Gdzie tyle dają, jadę?!

Takie mam wyceny za rozłożenie podłogówki razem z materiałem. Sam się tego nie podejmę nie mój świat. Kable rozłoże bo na elektryce się znam. Hydraulik ze mnie żaden :-)

Tak pompe można mieć poniżej 20 tyś z Allegro lub innych żródeł. Co z serwisem i innymi tematami. Wiem, że może chodzić i chodzić ale tak samo może paść. Pompa dobrej jakości to 25 tysięcy.

A umiałbyś z kabla elektrycznego ułożyć cos takiego?

http://skibicki.pl/08/images/Techniczne/sloneczko.jpg

Jeżeli tak, to umiałbyś położyć rurki podłogówki.

Ale oczywiście to twoja sprawa, nie ja będę płacił za rachunki.

Witam,

Do grzejących kablami:

Jakie macie napięcie z ZE. Sprawdzałem u siebie i jest 204-207V. Czy w tym wypadku kable będą pracowały z mniejszą mocą niż nominalna, niż przy 220-230V?

Jeżeli tak, to trzeba ten fakt uwzględniać przy doborze kabli.

pozdr

tyle różnicy nie ma znaczenia, to drut oporowy..

a jak masz tyle to ich napieprzaj, niech odczep na transformatorze zmienią bo przy takim napięciu to przetwornice do TV czy komputerów szybko może szlag trafić..

Weź pod uwagę że chałupa pod PC nie musi być ta mocno doinwestowana w ocieplenia, super okna itd itp a więc trochę tańsza w budowie a rachunki i tak będą znacznie niższe...

No i jak okaże się że jednak potrzebujemy trochę więcej CWU niż "wiaderko" to nawet tego nie zauważymy...:yes:

Pompa ciepła wybacza wiele błędów a kabelki niestety już nie...:cool: