Barth3z 18.11.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ale kabelki mają taką zaletę, że ich nie słychać. A ich cena sprowadza się praktycznie do samych rurek i belki rozdzielacza, a można już grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 18.11.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Panowie jak się wtrącę do dyskusji, oczywiście kable mają swoje zalety ale ciężko jest z nimi o odbiór budynku bo dom nie spełnia energii pierwotnej. Gdyby nie to to też bym robił kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ale kabelki mają taką zaletę, że ich nie słychać. Trzeba też odpowiednio do nich zbudować chałupę i pokombinować co nieco z CWU bo inaczej szybko zacznie się montaż "protez"... Ja właśnie jestem na powolnym etapie budowania takiej protezy w postaci fotowoltaiki bo do kabli niczego innego nie podłączę ... Jak by były rurki to już by było rozkopane pod DZ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Trzeba też odpowiednio do nich zbudować chałupę i pokombinować co nieco z CWU bo inaczej szybko zacznie się montaż "protez"... Ja właśnie jestem na powolnym etapie budowania takiej protezy w postaci fotowoltaiki bo do kabli niczego innego nie podłączę ... Jak by były rurki to już by było rozkopane pod DZ ... jasiek, nie poznaję kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.11.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...? Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU... Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ... Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła... Co Ty za herezje prawisz?Jakim cudem niby? Kiedy wy pompiarze wreszcie zrozumiecie, że na etapie budowy domu zrobienie izolacji i grzania z COP=1 jest bardziej opłacalne niż pompa ciepła. Jak od razu zrobi podłogówkę i kable, to nie będzie mia żadnej ręki w nocniku. Gadacie o tym, że tak drogo, chcesz zobaczyć rachunki za cały prąd w domu, przy 3 osobach i grzaniu z COP1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Co Ty za herezje prawisz?Jakim cudem niby? Kiedy wy pompiarze wreszcie zrozumiecie, że na etapie budowy domu zrobienie izolacji i grzania z COP=1 jest bardziej opłacalne niż pompa ciepła. Jak od razu zrobi podłogówkę i kable, to nie będzie mia żadnej ręki w nocniku. Gadacie o tym, że tak drogo, chcesz zobaczyć rachunki za cały prąd w domu, przy 3 osobach i grzaniu z COP1? No widzisz jasiek, poczuj się teraz w mojej skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 18.11.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 ojej :/ Konrad ojej, już pisałem daj w projekcie wypasioną pompę albo dwie, a kto Ci zabroni chłopie tydzień po uzyskaniu zgody na użytkowanie ją sprzedać i grzać kablami ?! ja nie znam takiego prawa. To co masz w podłodze Twoja sprawa ! nie muszisz mieć w projekcie kabli Liwko - wentylacja u mnie jest za bardzo sprawna 2 osoby i 120m3/h kubatura domu 250m3, normalne codzienne prysznice - brak problemów z zaparowanymi lustrami, ale raz na jakiś czas bierze się długi i gorący prysznic to wtedy już folia się przydaje. Wiwali, u mnie elektryk to 5k wziął za cały dom ;] łącznie z podpięciem kabla do słupa i uziomami, a mam rodzielnie jak bloku, 1,5k za samo podłączenie kabli ? szok !!! 3 przewody, czujnik temp. śrubokręt, pomiar rezystancji, 2h roboty max ?! sam się pomęczyłem, elektryk zrobił tylko co trzeba Jakbym miał nadmiar kasy, a nie miałem jak podejmowałem decyzję to może bym brał pompę p-p, ale teraz też nie żałuję, że mam kable + split, najważniejsze powody - to wychodzi najtaniej na starcie i mamy awaryjne źródło ciepła, a coś o tym wiem po zaledwie 6 miesięcy mieszkania : raz awaria podgrzewacza wody, kilka razy centrala wentylacyjna, mam drugi raz dostać nową - to nie żart:), a teraz split. Niestety czas oczekiwania na poszczególne serwisy jest poniżej krytyki. Jak nie masz znajomego to marznił chłopie albo kąp się w zimnej wodzie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Co Ty za herezje prawisz?Jakim cudem niby? Kiedy wy pompiarze wreszcie zrozumiecie, że na etapie budowy domu zrobienie izolacji i grzania z COP=1 jest bardziej opłacalne niż pompa ciepła. Jak od razu zrobi podłogówkę i kable, to nie będzie mia żadnej ręki w nocniku. Gadacie o tym, że tak drogo, chcesz zobaczyć rachunki za cały prąd w domu, przy 3 osobach i grzaniu z COP1? Znam trochę domów grzanych prądem zrobiłem też trochę instalacji z pompami ciepła, wiem ile co kosztuje i wiem jakie rachunki kto płaci ... Naprawdę nie wiesz o czym piszesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 jasiek, nie poznaję kolegi No widzisz życie ... Mam kable a już zostałem wyzwany od pompiarzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.11.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) No widzisz życie ... Mam kable a już zostałem wyzwany od pompiarzy ... I potem człowiek czytając to forum żałuje,bo okazuje się, że czego by nie wybrał mógł mieć lepiej..... Edytowane 18 Listopada 2016 przez Beskidziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 I potem człowiek czytając to forum żałuje,bo okazuje się że czego by nie wybrał mógł mieć lepiej..... Bo wybierał na zasadzie "widzimisię" ... A potem działa zasada że"moje jest najmojsze"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.11.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 I potem człowiek czytając to forum żałuje,bo okazuje się że czego by nie wybrał mógł mieć lepiej..... Ot gonitwa za czymś lepszym.. http://emotikona.pl/emotikony/pic/olimpijczyk.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.11.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Bo wybierał na zasadzie "widzimisię" ... A potem działa zasada że"moje jest najmojsze"... No nie, w moim przypadku przyznaje się "moje nie najmojsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 18.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 ja w następnej chałupie też zrobię rurki i pompę Ale nie dlatego ze kable są be, tylko dlatego że w następnej chałupie będzie try razy tyle okien i pompa będzie miała za zadanie zamortyzować żeby nie bolało w sezonie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 To może trzeba technologię kilngońską na okna zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Oj , sorry jasiek nie zauważyłem, że masz kable mój błąd, ale...Masz mało styro w podłodze, nieocieplony fundament i kable w wylewce, to raczej nie wróży najlepszego wyniku. Mi miesięcznie na grzanie wychodzi około 200 zł ( oczywiście uśredniając, cały sezon październik kwiecień), ile zaoszczędzę miesięcznie posiadając pompę ciepła? 100zł? To kiedy mi się zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 18.11.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 To może trzeba technologię kilngońską na okna zastosować nic z tego. przecież mam te wynalazki i mimo to kable nie udźwigną tego co chce zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 E - to okna jeszcze idzie podrasować. po 2021 roku z kablami i czystym prądem nawet przy pasywnym będzie ciężko.EP 70 robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 nic z tego. przecież mam te wynalazki i mimo to kable nie udźwigną tego co chce zbudować Szklane domy, to wizja Żeromskiego bodajże, on coś tam pisał o grzaniu przepływającą wodą w szklanej ścianie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.11.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ok. Chodzi mi o kumulowanie ciepła. Taryfa Enrga G12r. Montując folie pod panelem nie skorzystam z kumulowania ciepła i wtedy musze mieć taryfę G11 a to wyjdzie sporo drożej. W Enerdze G11 - 0,61 Kwh zapotrzebowanie domu 4800 kWh = 2928 zł, przy taryfie G12r trayfa nocna 0,30 za kWh co daje 1440 zł to płacąc nawet te 0,72 gr w droższej strefie się opłaca. No właśnie ale możesz to zrobić taniej i o to mi chodzi od początku. Koledzy podpowiadają również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts