Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale kabelki mają taką zaletę, że ich nie słychać.

Trzeba też odpowiednio do nich zbudować chałupę i pokombinować co nieco z CWU bo inaczej szybko zacznie się montaż "protez"...:cool:

Ja właśnie jestem na powolnym etapie budowania takiej protezy w postaci fotowoltaiki bo do kabli niczego innego nie podłączę ...:stirthepot:

Jak by były rurki to już by było rozkopane pod DZ ...:yes:

Trzeba też odpowiednio do nich zbudować chałupę i pokombinować co nieco z CWU bo inaczej szybko zacznie się montaż "protez"...:cool:

Ja właśnie jestem na powolnym etapie budowania takiej protezy w postaci fotowoltaiki bo do kabli niczego innego nie podłączę ...:stirthepot:

Jak by były rurki to już by było rozkopane pod DZ ...:yes:

jasiek, nie poznaję kolegi :D

A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...?

Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU...

Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ...

Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła...

Co Ty za herezje prawisz?Jakim cudem niby? Kiedy wy pompiarze wreszcie zrozumiecie, że na etapie budowy domu zrobienie izolacji i grzania z COP=1 jest bardziej opłacalne niż pompa ciepła.

Jak od razu zrobi podłogówkę i kable, to nie będzie mia żadnej ręki w nocniku.

Gadacie o tym, że tak drogo, chcesz zobaczyć rachunki za cały prąd w domu, przy 3 osobach i grzaniu z COP1?

Co Ty za herezje prawisz?Jakim cudem niby? Kiedy wy pompiarze wreszcie zrozumiecie, że na etapie budowy domu zrobienie izolacji i grzania z COP=1 jest bardziej opłacalne niż pompa ciepła.

Gadacie o tym, że tak drogo, chcesz zobaczyć rachunki za cały prąd w domu, przy 3 osobach i grzaniu z COP1?

No widzisz jasiek, poczuj się teraz w mojej skórze :D

ojej :/ Konrad ojej, już pisałem daj w projekcie wypasioną pompę albo dwie, a kto Ci zabroni chłopie tydzień po uzyskaniu zgody na użytkowanie ją sprzedać i grzać kablami ?! ja nie znam takiego prawa. To co masz w podłodze Twoja sprawa ! nie muszisz mieć w projekcie kabli

Liwko - wentylacja u mnie jest za bardzo sprawna :) 2 osoby i 120m3/h kubatura domu 250m3, normalne codzienne prysznice - brak problemów z zaparowanymi lustrami, ale raz na jakiś czas bierze się długi i gorący prysznic to wtedy już folia się przydaje.

Wiwali, u mnie elektryk to 5k wziął za cały dom ;] łącznie z podpięciem kabla do słupa i uziomami, a mam rodzielnie jak bloku, 1,5k za samo podłączenie kabli ? szok !!! 3 przewody, czujnik temp. śrubokręt, pomiar rezystancji, 2h roboty max ?! sam się pomęczyłem, elektryk zrobił tylko co trzeba

Jakbym miał nadmiar kasy, a nie miałem jak podejmowałem decyzję to może bym brał pompę p-p, ale teraz też nie żałuję, że mam kable + split, najważniejsze powody - to wychodzi najtaniej na starcie i mamy awaryjne źródło ciepła, a coś o tym wiem po zaledwie 6 miesięcy mieszkania : raz awaria podgrzewacza wody, kilka razy centrala wentylacyjna, mam drugi raz dostać nową - to nie żart:), a teraz split. Niestety czas oczekiwania na poszczególne serwisy jest poniżej krytyki. Jak nie masz znajomego to marznił chłopie albo kąp się w zimnej wodzie.

Dziękuję.

Znam trochę domów grzanych prądem zrobiłem też trochę instalacji z pompami ciepła, wiem ile co kosztuje i wiem jakie rachunki kto płaci ...

Naprawdę nie wiesz o czym piszesz ...

Oj , sorry jasiek nie zauważyłem, że masz kable mój błąd, ale...

Masz mało styro w podłodze, nieocieplony fundament i kable w wylewce, to raczej nie wróży najlepszego wyniku.

Mi miesięcznie na grzanie wychodzi około 200 zł ( oczywiście uśredniając, cały sezon październik kwiecień), ile zaoszczędzę miesięcznie posiadając pompę ciepła? 100zł? To kiedy mi się zwróci?

Ok. Chodzi mi o kumulowanie ciepła. Taryfa Enrga G12r. Montując folie pod panelem nie skorzystam z kumulowania ciepła i wtedy musze mieć taryfę G11 a to wyjdzie sporo drożej. W Enerdze G11 - 0,61 Kwh zapotrzebowanie domu 4800 kWh = 2928 zł, przy taryfie G12r trayfa nocna 0,30 za kWh co daje 1440 zł to płacąc nawet te 0,72 gr w droższej strefie się opłaca.

No właśnie ale możesz to zrobić taniej i o to mi chodzi od początku. Koledzy podpowiadają również