Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Weź pod uwagę że chałupa pod PC nie musi być ta mocno doinwestowana w ocieplenia, super okna itd itp a więc trochę tańsza w budowie a rachunki i tak będą znacznie niższe...

No i jak okaże się że jednak potrzebujemy trochę więcej CWU niż "wiaderko" to nawet tego nie zauważymy...:yes:

Pompa ciepła wybacza wiele błędów a kabelki niestety już nie...:cool:

Ale warto lepiej izolować niż potem pompę droższą wkładać.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj , sorry jasiek nie zauważyłem, że masz kable mój błąd, ale...

Masz mało styro w podłodze, nieocieplony fundament i kable w wylewce, to raczej nie wróży najlepszego wyniku.

Mi miesięcznie na grzanie wychodzi około 200 zł ( oczywiście uśredniając, cały sezon październik kwiecień), ile zaoszczędzę miesięcznie posiadając pompę ciepła? 100zł? To kiedy mi się zwróci?

To weź sobie teraz do tego mojego byle jakiego domu dokręć pompę ciepła...

Obecnie zużywamy rocznie ok 12 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę, podziel to na 4 ( COP 4 dla pompy gruntowej to normalka ...) i mamy skromne 3 tys kWh rocznie na CO i CWU...

Powiedz ile trzeba poświęcić i czego nie nacudaczyć aby zejść chałupą o powierzchni 154 m2 w trzeciej strefie klimatycznej do 3 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę grzejąc samym prądem ...?

ojej :/ Konrad ojej, już pisałem daj w projekcie wypasioną pompę albo dwie, a kto Ci zabroni chłopie tydzień po uzyskaniu zgody na użytkowanie ją sprzedać i grzać kablami ?! ja nie znam takiego prawa. To co masz w podłodze Twoja sprawa ! nie muszisz mieć w projekcie kabli

Tak też robię, w projekcie PC.

Ale robie rury z innego powodu, bufor 1000L z przepływowym CWU (i do podłogówki zimą). Taryfa nocna no i w razie braku prądu mam ciepłą wodę przez tydzień.

ps. a ciśnienie ze zbiornika 300L

E tam ...

Kable udźwigną wszystko tylko czy sakiewka udźwignie kable ...:cool:

Mam kable, 120m2 po podłogach, za zeszły sezon ogrzewanie wyszło <1000zł. Jak jest kiepsko zbudowane to ogrzewanie będzie kosztować, ale nie ma co uogólniać. Moim zdaniem trzeba lepiej budować, ocieplać, pilnować szczelności.

Mam kable, 120m2 po podłogach, za zeszły sezon ogrzewanie wyszło <1000zł. Jak jest kiepsko zbudowane to ogrzewanie będzie kosztować, ale nie ma co uogólniać. Moim zdaniem trzeba lepiej budować, ocieplać, pilnować szczelności.

A myliście się w zimnej wodzie aby było taniej ...;)

Wystarczy pokrążyć po okolicy , zobaczyć co się buduje i co jest szczytem marzeń inwestora ...

Ceramika, 10cm w podłodze, 12cm na ścianach , wentylacja wiadomo ...

Wystarczy do tego domu podłączyć PC i mamy zużycie energii jak w pasywnym więc po co kombinować a poteem jeszcze doczepiać protezy, siedzieć w polarze i wmawiać wszystkim do okoła że tak lubimy , tak jest zdrowo itd itp ...

Wystarczy do tego domu podłączyć PC i mamy zużycie energii jak w pasywnym więc po co kombinować a poteem jeszcze doczepiać protezy, siedzieć w polarze i wmawiać wszystkim do okoła że tak lubimy , tak jest zdrowo itd itp ...

Pewno u niektórych tak jest, my mamy ustawione 21.8, siedzimy w krótkim rękawie - wiadomo, niektórzy lubią 25. Jak w weekend się więcej gotuje to trzeba otworzyć okna, bo za ciepło. PC, rurki, rozdzilelacze i inne atrakcje są u nas zbędne. CWU z podgrzewaczy przepływowych 25kW każdy. Za cały zeszły rok wyszło za prąd 3280zł, w tym ogrzewanie < 1000zł, nie wiem dokładnie ile z tego na ciepłą wodę.

Wystarczy pokrążyć po okolicy , zobaczyć co się buduje i co jest szczytem marzeń inwestora ...

Ceramika, 10cm w podłodze, 12cm na ścianach , wentylacja wiadomo ...

Nie ceń ludzi własną miarą ;)

Obecnie zużywamy rocznie ok 12 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę, podziel to na 4 ( COP 4 dla pompy gruntowej to normalka ...) i mamy skromne 3 tys kWh rocznie na CO i CWU...

Powiedz ile trzeba poświęcić i czego nie nacudaczyć aby zejść chałupą o powierzchni 154 m2 w trzeciej strefie klimatycznej do 3 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę grzejąc samym prądem ...?

Jakbym siebie czytał :D

dokręć pompę ciepła...za 34-36 kPLN (polska, z poziomym wymiennikiem, mocy ok. 8-10 kW, na gotowo z robocizną)

Tyle ze mu sie troszku odwidzialo....:rolleyes:

Nie wiem, czy mu się odwidziało (instaluje je, więc zdobył doświadczenie i wiedzę), ale nigdy na tym forum - a jestem tu z dyskutujących najdłużej (no nie wiem jak z JTKirk) - nikt nie negował działania PC i jej zdolności do COPu.

Dekadę temu problemem była i cena i poszukiwanie mającego doświadczenie wykonawcy. Jedyni wykonawcy jakie mieli, jako takie wówczas doświadczenie, to ci, którzy współpracowali z uznanymi (czytaj baaardzo drogimi) producentami PC. A ich oferty zabijały.

Nadal oferty - sporo ich się pojawia na FM - potrafią zabić. Trzeba szukać, czytać, szukać, pytać, szukać, pilnować, szukać....

Nie każdy ma czas i ochotę.

Problem był i jest złożony. I każdy musi znaleźć dla siebie właściwą odpowiedź.

Prawdy uniwersalnej głoszonej wszem i wobec tj.: OZC + PCPW - nie ma, choćby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość.

Nie wiem, czy mu się odwidziało (instaluje je, więc zdobył doświadczenie i wiedzę), ale nigdy na tym forum - a jestem tu z dyskutujących najdłużej (no nie wiem jak z JTKirk) - nikt nie negował działania PC i jej zdolności do COPu.

Dekadę temu problemem była i cena i poszukiwanie mającego doświadczenie wykonawcy. Jedyni wykonawcy jakie mieli, jako takie wówczas doświadczenie, to ci, którzy współpracowali z uznanymi (czytaj baaardzo drogimi) producentami PC. A ich oferty zabijały.

Nadal oferty - sporo ich się pojawia na FM - potrafią zabić. Trzeba szukać, czytać, szukać, pytać, szukać, pilnować, szukać....

Nie każdy ma czas i ochotę.

Problem był i jest złożony. I każdy musi znaleźć dla siebie właściwą odpowiedź.

Prawdy uniwersalnej głoszonej wszem i wobec tj.: OZC + PCPW - nie ma, choćby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość.

bardzo ładnie to podsumowałeś :yes:

Dodałbym tylko to, że w latach 2009-2010 były praktycznie tylko gruntówki, PC pw pojawiły się później na większą skalę...ale nawet wtedy w tym 2009-2010 można było przy odrobinie wkładu własnego(choćby tylko we własnym zakresie zrobić DZ poziome) i do tego dołożyć PC polskiego producenta - to cena już nie zabijała i była akceptowalna.

Przez ten czas zmienił się też sposób doboru PC - jeszcze w latach 2006-2007 dobierało się PC na 90-100% zapotrzebowania, mało kto grzał wtedy w taniej taryfie, a gdzieś po drodze zaczęło się masowe przewymiarowywanie (PC staniały?!?) mniej lub bardziej i wręcz od jakiegoś czasu pisze się o grzaniu 100% w taniej taryfie.

No ale o tym wszystkim było już nie raz, w różnych wątkach, w tym zresztą też...

nikt nie negował działania PC i jej zdolności do COPu.

oj tam, oj tam. negowanie było. koronny argument był taki, że "COP domu" = 2, bo liczą się rachunki za cały prąd, a nie tylko CO. od pewnego czasu u jaska widać umiłowanie do PC, jeszcze jakiś czas temu miłował kable i twierdził, że u siebie może klimatyzatorem obniżyć zużycie. dzisiaj klimatyzator to proteza. dobrze, że zmienia zdanie a nie tkwi wiecznie w błędzie. jeszcze nadal istnieje tutaj tendencja do wojny w temacie wodna podłogówa vs kable. wg mnie, nawet jeśli wodna podłogówka z kotłem elektrycznym jest droższa o ten kocioł za 2-3 tys. zł niż kable, to sporo może ułatwić w przyszłości, np. w przypadku instalacji PC+PV. a PC+PV to lepsze rozwiązanie niż kable+PV, głównie ze względu na rozmiar wymaganej instalacji PV dla pełnego bilansowania rocznego. wg przepisów w bilansowaniu oddajemy za darmo 20% wyprodukowanej energii. lepiej i taniej oddać np. 1 czy 2 tys. kWh niż 3 albo 4 tys. kWh.