Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Nie wiem, czy mu się odwidziało (instaluje je, więc zdobył doświadczenie i wiedzę),"

:lol2::lol2::lol2:

ale milo jezeli w 3 lata zmienil zdanie ( o ile ) ;)

Pewnie klientom tez nie wspomina o COP 2... ktory namietnie tlumaczyl z Hipolitem :D

Lub ze niezaleznie od instalacji i tak rachunki bede takie same.

A co tym chcesz udowodnić...?

Poszukałeś sobie różnych postów , wyrwanych z jakiegoś fragmentu wymiany zdań i co ...?

Ulżyło ...??

Dalej wszyscy na tym samym wozie ...

Jeden postawił na izolację i grzanie prądem, inny na pompę ciepła kosztem gorszych parametrów budynku a na samym końcu i tak jest podobnie ...;)

Chociaż nie ...

Z pompą ciepła jest dużo lepiej bo to pompa ...;)

Czy zmieniłem zdanie to nie wiem ...

Jak ktoś chce się trochę pobawić przy swoim domu i dopieści to czy tamto to może grzać prądem i rachunki go nie zabiją ...

Jak ktoś stawia bardziej według podstawowego projektu to zrobi sobie kotłownię z PC i będzie dość tanio ...

Jeszcze inny dopakuje izolacji i zamontuje pompę ciepła a potem będzie wszystkim do okoła pokazywał jaki to on lepszy cwaniak i ma bardzo niski rachunki ...

Suma sumarum po podliczeniu kosztów budowy domu z instalacjami a także z dziesięciu lat eksploatacji to wychodzi jeden "wózek" ...

Co będzie dalej tego nie wiemy bo wszyscy wychwalacze swojego mieszkają co najwyżej kilka lat ...;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj tam, oj tam. negowanie było. koronny argument był taki, że "COP domu" = 2, bo liczą się rachunki za cały prąd, a nie tylko CO. od pewnego czasu u jaska widać umiłowanie do PC, jeszcze jakiś czas temu miłował kable i twierdził, że u siebie może klimatyzatorem obniżyć zużycie. dzisiaj klimatyzator to proteza. dobrze, że zmienia zdanie a nie tkwi wiecznie w błędzie. jeszcze nadal istnieje tutaj tendencja do wojny w temacie wodna podłogówa vs kable. wg mnie, nawet jeśli wodna podłogówka z kotłem elektrycznym jest droższa o ten kocioł za 2-3 tys. zł niż kable, to sporo może ułatwić w przyszłości, np. w przypadku instalacji PC+PV. a PC+PV to lepsze rozwiązanie niż kable+PV, głównie ze względu na rozmiar wymaganej instalacji PV dla pełnego bilansowania rocznego. wg przepisów w bilansowaniu oddajemy za darmo 20% wyprodukowanej energii. lepiej i taniej oddać np. 1 czy 2 tys. kWh niż 3 albo 4 tys. kWh.

A co to zaczyna się łapanie za słówka...?

Wszyscy tacy zajebiści tylko jeden biedny Jasiek błądzi ...

Jeden się wychylił to go z filcaka bo zmienił zdanie ...( czy zmienił ...)

To weź sobie teraz do tego mojego byle jakiego domu dokręć pompę ciepła...

Obecnie zużywamy rocznie ok 12 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę, podziel to na 4 ( COP 4 dla pompy gruntowej to normalka ...) i mamy skromne 3 tys kWh rocznie na CO i CWU...

Powiedz ile trzeba poświęcić i czego nie nacudaczyć aby zejść chałupą o powierzchni 154 m2 w trzeciej strefie klimatycznej do 3 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę grzejąc samym prądem ...?

Bez wątpienia koszty eksploatacji przy PC są niższe. Ale takie porównanie bez przedstawienia kosztów inwestycyjnych, wielkości domu, zużycia cwu są bez sensu.

Nie denerwuj sie Jasiu...

"To weź sobie teraz do tego mojego byle jakiego domu dokręć pompę ciepła...

Obecnie zużywamy rocznie ok 12 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę, podziel to na 4 ( COP 4 dla pompy gruntowej to normalka ...) i mamy skromne 3 tys kWh rocznie na CO i CWU...

Powiedz ile trzeba poświęcić i czego nie nacudaczyć aby zejść chałupą o powierzchni 154 m2 w trzeciej strefie klimatycznej do 3 tys kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę grzejąc samym prądem ...?"

Po prostu czytajac posty sam sie do siebie usmiechnolem wspominajac twoje i hipolita wczesniejsze produkcje... argumentuy, obliczanie COP itd.

Ale jedziesz dalej... na wozku, czy jak tam lubisz, powodzenia :)

Tak aby jeszcze dolać oliwy do ognia...

Jak bym dzisiaj budował dom to kotłownia była by na pellet ...

W doopie jakieś celowania w taryfy,tyle dla taniego prądu a tyle dla drogiego...

Po prostu sterowanie pogodowe i temperatura taka aby nikt nie marudził że coś chłodno ...

Obsługa ...

Jeszcze korona nikomu z głowy nie spadła jak czasami wyniesie popiół czy dosypie trochę opału ...

Regulacja ...

Nacisnąć "start" ...

Ekologia ...

To jest kocioł na biomasę ...:p

Co by było śmieszniej to można w nim palić nawet deskami po budowie ...

Tak aby jeszcze dolać oliwy do ognia...

Jak bym dzisiaj budował dom to kotłownia była by na pellet ...

W doopie jakieś celowania w taryfy,tyle dla taniego prądu a tyle dla drogiego...

Hehehe...korci mnie założenie tematu w stylu: Grzejący prądem!!! Stańcie do apelu!!! - czyli czym będziesz grzał swój drugi dom!!!! http://emotikona.pl/emotikony/pic/40pokoj.gif

[quote=jasiek71;7344193

Po prostu sterowanie pogodowe i temperatura taka aby nikt nie marudził że coś chłodno ...

...

Witam

W pełni popieram, choć niekoniecznie w pelecie.

By nie powielać wątków #145

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC&p=7343939#post7343939

Co do kabli

Mój poprzedni dom w systemie Thermomur - taki jak u Jaśka (został w rodzinie) też jest na kablach. Protezy - klimatyzatory założyłem już w 2006 r. Pracują w zasadzie bezawaryjnie do dziś.

Czy jest tam komfortowo? Mnie było.

Moja synowa, stwierdziła jednak, że szum klimy jej przeszkadza. Postanowiła więc i zrealizowała m.in. docieplenie ścian dodatkowymi 8 cm grafitu.

Obecnie grzeje wyłącznie prądem z COP=1, jest zadowolona z komfortu ciepłego domu a zwłaszcza podłogi.

Rachunki? Przeprowadziła się z mieszkania w bloku, gdzie opłaty za CO i CW były wyższe niż ponoszone teraz. Dla niej akceptowalne.

Wszystko zatem zależy od poziomu oczekiwań. Nie ma jednej złotej prawdy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość TwojPan

Jeden postawił na izolację i grzanie prądem, inny na pompę ciepła kosztem gorszych parametrów budynku a na samym końcu i tak jest podobnie ...;)

Jedno nie wyklucza drugiego.Postawiłem na wysokie parametry budynku i PC.

Jeszcze inny dopakuje izolacji i zamontuje pompę ciepła a potem będzie wszystkim dookoła pokazywał jaki to on lepszy cwaniak i ma bardzo niski rachunki

Nie dla cwaniakowania to zrobiłem.

Moim zdaniem warto zadbać o max docieplenie przegrody,oczywiście w granicach zasobów portfela i rozumu :)

Styropian drożeje wolniej a niżeli energia.Ocieplenie robiłem sam,na piance.Jak widziałem co wyprawiają firmy robiące ocieplenia w okolicy-ręce opadły.Karton piany w aucie,a inwestor zadowolony ,że wszystko doszczelnione i przyklejone jak należy.Odrobina chęci i sporo czasu -i można.Przy planowaniu izolacji,trzeba uważać tylko aby nie nabrać się na konsole okien i inne pierdoły.

Dzięki Barth-owi,wykonałem mur z Ytonga 350 i osadziłem okna w murze.Kasa za konsole leży w kieszeni-parametry zachowane.

Mam 30cm izolacji (20cm grafit/dojdzie 10 cm systemowy twardy EPS dla płytek klinkieru Infatec) ,w kotłowni stanie PC samsunga z wodnym i powietrznym systemem ogrzewania.

Przy odrobinie szczęścia-bo liczę na dotacje,na dachu PV o mocy 3,5kW,To powinno załatwić sprawę ciągle zwiększających się kosztów energii w Polsce.

Tylko niech nikt nie pisze o opłacalności-proszę.Komfort jest wartością niemierzalną.

Gość TwojPan
A jak to stwierdzić skoro "Mercedes" w garażu nie używany a jeździmy rowerem bo taniej ...:cool:

Widzę ,że masz sporo czasu ;) Więc może ...jasiek,czy nie zrobiłbyś (oczywiście zapłacę) wymiennika glikolowego dla reku np.z klimakonwektora.Proszę :)

Widzę ,że masz sporo czasu ;) Więc może ...jasiek,czy nie zrobiłbyś (oczywiście zapłacę) wymiennika glikolowego dla reku np.z klimakonwektora.Proszę :)

Jak chcesz wsadzić kasę w błoto ( często dosłownie...) to nie widzę problemu ...

Załóż sobie klimę ..., to teraz jest na topie ...:yes:

Gość TwojPan
Jak chcesz wsadzić kasę w błoto ( często dosłownie...) to nie widzę problemu ...

Załóż sobie klimę ..., to teraz jest na topie ...:yes:

He he,ale złośliwiec...klima na topie ;) Ja mam klimę z pompą W okresach przejściowych,będę dmuchał klimatozatorami kanałowymi slim-z tej samej jednostki PC.

Jasiek,powaga zrobisz?Mam 250m rurki 32mm pod płytą,w gratisie od firmy od płyty,korci mnie aby to uruchomić :)

He he,ale złośliwiec...klima na topie ;) Ja mam klimę z pompą W okresach przejściowych,będę dmuchał klimatozatorami kanałowymi slim-z tej samej jednostki PC.

Jasiek,powaga zrobisz?Mam 250m rurki 32mm pod płytą,w gratisie od firmy od płyty,korci mnie aby to uruchomić :)

Ale po co ...?

I tak nie będziesz z tego korzystać...