Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy splicie 8 godzin w biurze jest ok, ale jak grzeje w domu, to już nie do wytrzymania?

Jak ktoś ma kable, to dolozenie klimy mu pomoże i jest oplacalne, natomiast pompa p-w tonie dla niego.

Samemu też chciałem grzać kablami, ale zwyczajnie nie mam potrzeby. Za to mam w salonie 24-26 stopni i to jest ok, bo lubię jak mi ciepło. Tylko to sterowanie... jakieś arduino z nadajnikiem ir muszę poskładać.

Przemek masz proteze i kropka. Każde załączenie to chęć oszczędności wg prawdy objawionej.

Taka sytuacja:

Przychodzimy wieczorem do domu, żona siada na kanapie i coś sobie dzierga, po 30 minutach włącza klimę i podbija temperaturę z ustawionych 23 na 24,5oC? No raczej podłogówką się tak nie zrobi chociaż wg niektórych to proteza i chęć oszczędzania. Ja już przy 23oC biegam w podkoszulku i majtkach a po włączeniu klimy nie ma już co rozbierać. Może jest w tym jakiś cel :lol2:

Sytuacja numer 2.

Poranek, wstajesz jesteś rozgrzany nawet prz 23oC czuć różnicę temperatur ( kołdra - otoczenie ). Włączysz klimę na 15 min. i jest ok.

Mam takie założenie: Jak moje rachunki nie przekroczą 3000 zł za ogrzewanie to nic nie montuję, nic nie zmieniam, dla mnie bezobsługowość kabli jest tego warta. Mam jeszcze nieurządzone podwórko mogę kopać pod wymiennik poziomy, zobaczymy po zimie. Mam nadzieję, że tego roku zima będzie sroga

Przy splicie 8 godzin w biurze jest ok, ale jak grzeje w domu, to już nie do wytrzymania?

Jak ktoś ma kable, to dolozenie klimy mu pomoże i jest oplacalne, natomiast pompa p-w tonie dla niego.

Samemu też chciałem grzać kablami, ale zwyczajnie nie mam potrzeby. Za to mam w salonie 24-26 stopni i to jest ok, bo lubię jak mi ciepło. Tylko to sterowanie... jakieś arduino z nadajnikiem ir muszę poskładać.

Może głupie pytanie, ale czy wiesz jaka masz temp ścian np w salonie. Czy to 24-26 C (komfort) nie jest wynikiem zimiejszych przegród przy tym sposobie ogrzewania?

APZ - miałem takie samo założenie tylko kwotę miałem wyższą (4000 rocznie) i od dwóch lat mam gdzieś wszystkie wydatki na PC itp. bo ogrzewanie mi tak jak w stopce wychodzi i nie mam żadnego problemu.. jakbym miał w domu mieć 25* to bym chyba umarł z gorąca..

No tak, tyle że te 25'C nie zawsze będą jednakowo odczuwalne. Generalnie temperatura powietrza może wynosić powiedzmy te 25'C ale powierzchnie nas otaczające będą chłodne przy grzaniu bezpośrednio powietrza i komfort już nie będzie taki fajny jak i odczucie tej temperatury. Mam porównanie u siebie gdzie mieszkam na parterze gdzie jest 22'C i słaba izolacja a poddasze gdzie jest tyle samo powiedzmy ale już podłoga cieplejsza i zupełnie inne odczucie. To co nie raz powtarzam, że nie samo wskazanie termometra ma znaczenie. Może być 21'C i będzie lepiej niż przy 23'C wystarczy że ściany będą cieple i podłoga.

Tak, w razie W.

W tym sezonie grzewczym, od momentu kiedy działa mi klima nie było potrzeby, abym odpalał kable. Nie odczuwałem dyskomfortu zimnej podłogi nawet przy -5 oC na zewn. Może dlatego, że mam wszędzie panele i ciepły dom. Nie wiem jak byłoby przy niższych temperaturach. Może załączyłbym kable i ustawił stałe np. 20-21oC. Reszta uzupełniłaby klima.

*żadanie

A dlaczego nie? Skoro to komuś wystarcza i jest komfortowe...

W domach dobrze izolowanych nie ma takiego dyskomfortu przy ogrzewaniu powietrzem jak w domach z nędzną izolacją.

jasiek, dzisiejsze splity są ciche. W salonie kompletnie niesłyszalne.

Taaa...

Odpalam kominek z DGP i mam cieplutko jak w "bani"...

Tak się zastanawiam po co mi kable skoro można przecież grzać nagrzewnicą kanałowa wsadzoną do DGP ...

Tak zrobię ...

Kable będą w razie "W" ...

Poprawiłem ...( tablet se wymyślił...:stirthepot:)

To ja w takim razie cały czas ma styczność z tymi "wczorajszymi" ...

Jak natrafię na taki "dzisiejszy" to sobie go sprawię bo nie interesuje mnie szum ...:cool:

Nie mierzylem ścian, ale 25 stopni to nie jest ukrop, tylko sobie mozna siedzieć wkoszulce i spodenkach, co ja bardzo lubię.

Split nieco szumi, ale te 25dB można znieść, a przynajmniej nam to nie przeszkadza. Naprawdę jestem czuły na głośną pracę urządzeń, ale to jest ok.

Tak koniec końców, to w domach pasywnych nie przewiduje się ogrzewania plaszczyznowego, tylko nadmuchowe. Kable mam, ale dobrze, że sobie wodnej podlogowki nie zrobiłem, a tu już się kocioł stalopalny zza winkla wyłania.

Dobra, wunglem se grzejcie jak lubicie, nikomu korona z głowy nie spadnie jak se dwie tony przerzuci, zapali i popiół wymiecie. I się możecie śmiać z grzania klimą.

Taaa...

Tak się zastanawiam po co mi kable skoro można przecież grzać nagrzewnicą kanałowa wsadzoną do DGP ...

Tak zrobię ...

Klima jest tańsza niż kominek z DGP, dmucha znacznie mocniej niż wentylacja wspomagana nagrzewnicą dzięki czemu ciepło nie utrzymuje się przy suficie i jest bezobsługowa, bo można praktycznie ustawić harmonogram na cały tydzień. No i mamy chłodek w lecie.

Jak natrafię na taki "dzisiejszy" to sobie go sprawię bo nie interesuje mnie szum ...:cool:

Póki co u mnie słyszalny bardziej jest wentylator w kanale wentylacyjnym zainstalowany na wyrzutni w garażu niż klima... :) Są klimy z trybem silent/noc (20-19db, a nawet i 16db).

No tak, tyle że te 25'C nie zawsze będą jednakowo odczuwalne. Generalnie temperatura powietrza może wynosić powiedzmy te 25'C ale powierzchnie nas otaczające będą chłodne przy grzaniu bezpośrednio powietrza i komfort już nie będzie taki fajny jak i odczucie tej temperatury. Mam porównanie u siebie gdzie mieszkam na parterze gdzie jest 22'C i słaba izolacja a poddasze gdzie jest tyle samo powiedzmy ale już podłoga cieplejsza i zupełnie inne odczucie. To co nie raz powtarzam, że nie samo wskazanie termometra ma znaczenie. Może być 21'C i będzie lepiej niż przy 23'C wystarczy że ściany będą cieple i podłoga.

Dokladnie o to chodzi . A dokładnie o wykres

https://www.google.pl/search?q=wykres+temp+powietrza+w+zale%C5%BCnosci+od+temp+scian&client=ubuntu&hs=5qr&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi82oW3hbrQAhWBHCwKHeoPCGUQ_AUICCgB&biw=1453&bih=716&dpr=0.9#imgrc=Sp9mJ60o9FZ0xM%3A

Przy chlodnych scianach trzeba wyżej grzać żeby komfort byl odczuwalny.

Stad pytanie do Przemka o temp przegrody.

Dom prawdziwiepasywny -ten opisywany na oknotescie -grzeje powietrze a dogrzewanie realizuje miejscowo. Pomijajac ze on realizuje to w sposób niejasny ,za pomocą Ariston Nuos evo., czyli chyba przez nagrzewnicę wodną .

W sumie to super że do takich testów dochodzi- Barth , Przemek .Idealem byłoby żeby drugi sezon "pojechali "na kablach . A już himalajami ideału byloby gdyby to opisali. Mogą podać nawet numer konta to jakąś cegiełke dorzucę. :)

Taaa...

Tak zrobię ...

Poprawiłem ...( tablet se wymyślił...:stirthepot:)

Może macie czas na grzebanie w wentylacji co rok. Ja mam wystarczająco dużo do zrobienia rzeczy, które miały być dokończone po wprowadzeniu ;)

Dobrze, że żona wie żeby nie przypominać częściej niż co pół roku;)

U mnie miało być bezobsługowo i jest. Mam nadzieję, że rachunki mnie nie zabiją i dalej tak będzie.

Jeżeli przekroczę mój budżet to zmobilizuję się na pompę ciepła.

Gdybym dostał tak fantastyczne oferty pomp ciepła jak opisujecie to może mocniej bym się zastanowił czy chce mieć dodatkowe problemy. Podczas mojego oferto-wania nic sensownego w budżecie 25 k pln za gotową kotłownie nie było.

Gość Arturo72
A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...?Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU...Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ...Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła...

No jestem w szoku :)

Przed 4 sezonem grzewczym,oczywiście c.o+cwu(nie wiaderkowe),w stosunku do ogrzewania prądem zaoszczędzone ok.20000kWh czyli 6000zł:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7245353&viewfull=1#post7245353

Po czwartym sezonie grzewczym i czwartym roku z pompą p-w będzie zaoszczędzone ok.26000kWh i 8000zł w stosunku do grzania Kospelem lub Eltermem bo tak chciałem :D

Od zawsze to powtarzam i dlatego aż tytuł wątku został zmieniony :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Gdybym dostał tak fantastyczne oferty pomp ciepła jak opisujecie to może mocniej bym się zastanowił czy chce mieć dodatkowe problemy. Podczas mojego oferto-wania nic sensownego w budżecie 25 k pln za gotową kotłownie nie było.

Nawet na tej:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6605388944.html

Ona 4 lata temu kosztowała 14tys.zł i taką miałem mieć,do tego zasobnik Galmeta 1500zł

Może załączyłbym kable i ustawił stałe np. 20-21oC. Reszta uzupełniłaby klima.

jasiek, dzisiejsze splity są ciche. W salonie kompletnie niesłyszalne.

Witam

Z pierwszą częścią cytatu zgadzam się całkowicie.

Co do drugiej części

Spróbuj go puścić z mocą zbliżoną do znamionowej. Zapomnisz o 25 dB. Nawet 50 może Ci się wydać sielanką.

Jeśli klimatyzator jest mocno przewymiarowany, może pracować na niskich obrotach wentylatora osiągając zaplanowaną przez użytkownika moc grzewczą.

W odmiennych warunkach wentylator musi pracować na odpowiednich obrotach.

Grzałem kablami i klimatyzacja 8 lat (kablami w sumie 18).

.

Wiem o czym piszę

Edit

Miało być 18 a wyszła buźka

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
buźka ??

Gość Arturo72
Cały czas myślałem o tradycyjne podłogówce wodnej ale tak czytam i czytam o tym prądzie ...
Tradycyjna wodna podłogówka może być zasilana również prądem(Kospel,Elterm) i to jest sensowniejsze rozwiązanie niż kable czy maty.

Gość Arturo72
Nigdy nie dobiję do kwoty z pompą ciepła, nawet biorąc folie za 19 tyś. PC porządna powietrzna to koszt ok 25 tyś do tego podłogówka ok 12 tyś co daje 37 tyś. Więc nakłady potrafię liczyć, a nie chcę żadnej chińszczyzny. Pompa ciepła przegoni kosztowo ogrzewanie elektryczne za 18 lat, nie uwzględniając przeglądów oraz jakieś awarii w pompie. A jeśli sam ułoże kable jak chłopaki proponują to sięgamy 27 lat :-)
Nie opowiadaj banialuk i bzdur...Parę postów wyżej pokazałem.Różnica między Kospelem a pompą(powyższa Atlanic) to w moim przypadku było ok.12tys.zł czyli "zwrot" po 6 latach przy zapotrzebowaniu domu na ciepło 5000kWh i cwu ok.4000kWh,zaraz będę miał za sobą 4 lata...Róznica między kablami a Kospelem+wodną podłogówką była minimalna czyli jakiś 1tys.zł zatem głupotą było pakować kable w wylewkę czy na płytę.A proteza nadmuchowa to zawsze proteza :D Edytowane przez Arturo72