Barth3z 22.11.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Przy chlodnych scianach trzeba wyżej grzać żeby komfort byl odczuwalny. Stad pytanie do Przemka o temp przegrody. Dom prawdziwiepasywny -ten opisywany na oknotescie -grzeje powietrze a dogrzewanie realizuje miejscowo. Pomijajac ze on realizuje to w sposób niejasny ,za pomocą Ariston Nuos evo., czyli chyba przez nagrzewnicę wodną . W sumie to super że do takich testów dochodzi- Barth , Przemek .Idealem byłoby żeby drugi sezon "pojechali "na kablach . A już himalajami ideału byloby gdyby to opisali. Mogą podać nawet numer konta to jakąś cegiełke dorzucę. Mój dom i Przemka to dwa całkiem inne domy. Ja mam dom ocieplony od wewnątrz i na to klejone płyty magnezowe, które są dość ciepłym materiałem. Pewnie stąd wystarczy, że grzeję klimą do 23oC i jest dla mnie już bardzo ciepło. Ściany jak i podłoga nie "biją" chłodem. Wrzucasz to wilgotne do garażu ??????? Sorry, źle się wysłowiłem. Wyrzutnia wychodzi na zewnątrz garażu. Poprostu rura przechodzi przez garaż, i na niej jest zamontowany wentylator. Nie przy samej centrali w pomieszczeniu techn. To samo z czerpnią. Wentylator mam na zewnątrz, przed GWC. Spróbuj go puścić z mocą zbliżoną do znamionowej. Zapomnisz o 25 dB. Nawet 50 może Ci się wydać sielanką. Jeśli klimatyzator jest mocno przewymiarowany, może pracować na niskich obrotach wentylatora osiągając zaplanowaną przez użytkownika moc grzewczą. W odmiennych warunkach wentylator musi pracować na odpowiednich obrotach. Mam model 3,5kW i póki co przy pracy na auto jest praktycznie niesłyszalny. Jest na tyle cichy, że zastanawiam się, czy nie zawiesić jakieś wstążki, żeby widzieć czy pracuje, bo ja go kompletnie nie słyszę. Grzałem kablami i klimatyzacja 8 lat (kablami w sumie 18). Czy 8 lat temu były również tak ciche jednostki jak dziś ? A proteza nadmuchowa to zawsze proteza Proteza czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.11.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 a wydawałoby się, że tytuł wątku jest wystarczająco precyzyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.11.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 W Skandynawii tez calkiem sporo... Ale tam odkryli ze nie wszyscy maja tak samo Racja zapomniałem a znajomych mam tam. Grzeją splitami cold region. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Witam Barth Masz prawie pasywny dom.Nie potrzebujesz w ogóle wsparcia ogrzewania klimatyzacją.Twoje doświadczenia nie mogą być zatem miarodajne dla innych. Moje klimatyzatory- Fujitsu w czasie ich instalacji były supernowoczesne i b. sprawne.Nawet na dzień dzisiejszy trudno uznać je za przestarzałe, bądź w jakiś sposób odbiegające od mainstreamu.Z ich pracy byłem zadowolony. Spełniały mojre oczekiwania. Prawda o wentylatorach jest prosta; chcesz mieć cichy wydajny wentylator? Kup duży wentylator wolnoobrotowy.Obecna tendencją jest odmienna; jednostki wewnętrzne mają być małe i efektywne. Jakiś postęp, nie rewolucję, oczywiście dostrzegam.Rewolucja nastąpiła natomiast z pewnością w zakresie marketingu. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 22 Listopada 2016 przez Pratchawiec dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam Barth Masz prawie pasywny dom. Nie potrzebujesz w ogóle wsparcia ogrzewania klimatyzacją. Właśnie problem w tym, że potrzebuję. Okazuje się, że nawet bardziej niż elektrycznej podłogówki, bo taka klima znacznie szybciej reaguje na ewentualne zyski słoneczne. Teraz (np. wczoraj) jak tylko wyjdzie słońce to potrafi przegrzać chałupę. Przy załączonej podłogówce dom nie zdążyłby zareagować i nie pozostałoby nic innego jak tylko otworzyć drzwi tarasowe na roścież, co praktycznie powoduje, że grzanie podłogi przez ostatnią dobę było nie potrzebne. Twoje doświadczenia nie mogą być zatem miarodajne dla innych. Fakt, mam dom bliski pasywnemu, ale nie sądzisz, że z tym elektrycznym ogrzewaniem podłogowym to trochę paradoks ? Chodzi o to, że mówi się, że kable nadają się do domów dobrze ocieplonych, a z drugiej pisze się że w takich domach lepiej ogrzewać powietrzem... Nie wiem czy moje spostrzeżenia nie są miarodajne. Dziele się nimi, a wnioski niech każdy wyciągnie samodzielnie. Prawda o wentylatorach jest prosta; chcesz mieć cichy wydajny wentylator? Kup duży wentylator wolnoobrotowy. Obecna tendencją jest odmienna; jednostki wewnętrzne mają być małe i efektywne. Jakiś postęp, nie rewolucję, oczywiście dostrzegam. Rewolucja nastąpiła natomiast z pewnością w zakresie marketingu. Nie piszę o marketingu, tylko o konkretnej jednostce wewn. którą użytkuję. Jest niesłyszalna w ciągu dnia. W nocy też nie słyszę, bo nie śpię w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Barth Jak Ci przeszkadzają zyski słoneczne opuść rolety lub żaluzje, chyba że nie pomyślałeś o występowaniu takiego zjawiska i jego konsekwencjach.Własnie przez zyski słoneczne (dla wielu nieocenione źródło ciepła) twój dom okazuje się nie być komfortowy.Chyba przedobrzyłeś. Idziesz w kierunku rozwiązań i filozofii zażarcie na tym forum promowanych przez Bogusława.Tylko Regulusy jakby nowocześniejsze. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Barth Jak Ci przeszkadzają zyski słoneczne opuść rolety lub żaluzje, chyba że nie pomyślałeś o występowaniu takiego zjawiska i jego konsekwencjach. Nie przeszkadzają mi zyski. Wręcz przeciwnie, zaprojektowałem dom tak, aby czerpać z nich ile się da. Jak tylko świeci słońce podnoszę żaluzję i przyjmuję wszystko co daje, stąd opisuję, że idealnie do ich wykorzystania nadaje się ogrzewanie splitem. Własnie przez zyski słoneczne (dla wielu nieocenione źródło ciepła) twój dom okazuje się nie być komfortowy. Chyba przedobrzyłeś. Chyba nie, bo dom jest komfortowy. Mam ciepło, kiedy potrzebuję, bez żadnego "przewidywania" z maksymalnym wykorzystanie zysków zarówno słonecznych jak i bytowych. Idziesz w kierunku rozwiązań i filozofii zażarcie na tym forum promowanych przez Bogusława. Tylko Regulusy jakby nowocześniejsze. Nie znam filozofii tego człowieka. Podążam własną Nakreśliłem sobie taki dom, taką funkcjonalności kilak lat temu i co ciekawe, wszystko idzie zgodnie ze scenariuszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.11.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Nie przeszkadzają mi zyski. Wręcz przeciwnie, zaprojektowałem dom tak, aby czerpać z nich ile się da. Jak tylko świeci słońce podnoszę żaluzję i przyjmuję wszystko co daje, stąd opisuję, że idealnie do ich wykorzystania nadaje się ogrzewanie splitem. Chyba nie, bo dom jest komfortowy. Mam ciepło, kiedy potrzebuję, bez żadnego "przewidywania" z maksymalnym wykorzystanie zysków zarówno słonecznych jak i bytowych. Nie znam filozofii tego człowieka. Podążam własną Nakreśliłem sobie taki dom, taką funkcjonalności kilak lat temu i co ciekawe, wszystko idzie zgodnie ze scenariuszem Barthz ile do dzisiaj poszło ci kwh na "ogrzewanie" od początku sezonu w twoim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Barthz ile do dzisiaj poszło ci kwh na "ogrzewanie" od początku sezonu w twoim wypadku? Splita mam od 31.10 i od tej pory zjadł: 107kWh. Podłogówka w tym czasie 11kWh, a od początku sezonu sumarycznie: 146kWh. Do powyższych wyników należałoby doliczyć jeszcze ogrzewanie podłogowe w łazience, ale nie wiem ile tam poszło, bo nie mam podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Splita mam od 31.10 i od tej pory zjadł: 107kWh. Podłogówka w tym czasie 11kWh, a od początku sezonu sumarycznie: 146kWh.. To absolutnie żadnych rewelacji biorąc pod uwage dom,COP>1 i pogorszenie komfortu uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To absolutnie żadnych rewelacji biorąc pod uwage dom,COP>1 i pogorszenie komfortu uzytkowania. Podaje realne dane. Nie wiem ile byłoby przy ogrzewaniu czystym prądem. Co do stwierdzenia "pogorszenie komfortu" się nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Splita mam od 31.10 i od tej pory zjadł: 107kWh. Podłogówka w tym czasie 11kWh, a od początku sezonu sumarycznie: 146kWh. Do powyższych wyników należałoby doliczyć jeszcze ogrzewanie podłogowe w łazience, ale nie wiem ile tam poszło, bo nie mam podlicznika. A jakie miesięczne zużycie jest na cwu na ile osób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.11.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Zauważam, że niektórzy uważają, że 24-25 stopni i ciepły nadmuch to dyskomfort. I moje ściany są z BK, mają tynk gipsowy, ocieplone są 30cm grafitu, a temperatura w domu nigdy nie spada poniżej 20stopni. Zapewniam, że nie ciągną chłodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A jakie miesięczne zużycie jest na cwu na ile osób ? 263kWh, 4 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Zauważam, że niektórzy uważają, że 24-25 stopni i ciepły nadmuch to dyskomfort. Musielibysmy wrócić do dyskusji co jest bardziej komfortowe czy grzejnik scienny konwekcyjny czy podlogowka Ty jak sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 263kWh, 4 osoby. I teraz zobacz ten paradoks,spuszczales się nad pasywnoscia domu,dales proteze dla zmniejszenia zużycia energii na ogrzewanie a zużycie energii na cwu masz iście nie "pasywne" I pasowało by teraz dać kolejną protezę czyli PC do cwu bo miesieczne zużycie c.o+cwu masz takie samo jak ja w domu nie pasywnym słabiej izolowanym i bez protez gdzie nikt się nie kapie we wiaderku za to tylko z jednym urzadzeniem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To jest to o czym jasiek mówił nie dawno a ja od kilku lat,że zamiast pasywnego+prąd+proteza klimatyzator+proteza cwu taniej wyjdzie jedno urzadzenie do c.o+cwu i mamy zagwarantowane od razu wszystko to co wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.11.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To jest rozmowa na zasadzie "mam lepszy samochód, bo jest większy i droższy, a ty masz małego dziada dla biedaków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 I teraz zobacz ten paradoks,spuszczales się nad pasywnoscia domu,dales proteze dla zmniejszenia zużycia energii na ogrzewanie a zużycie energii na cwu masz iście nie "pasywne" Co zrobić, tak wychodzi. Nie chce inaczej Przedstawiłem jak wykonałem dom, teraz przedstawiam jak wygląda zapotrzebowanie na co + cwu. Co mam zrobić ? PS. Zużycie energii do cwu byłoby pewnie wyższe, bo część ciepła odzyskuję z szarych ścieków (czasami nawet ok. 10oC). Z drugiej strony ciepłą wodę podaję do zmywarki. I pasowało by teraz dać kolejną protezę czyli PC do cwu bo miesieczne zużycie c.o+cwu masz takie samo jak ja w domu nie pasywnym słabiej izolowanym i bez protez gdzie nikt się nie kapie we wiaderku za to tylko z jednym urzadzeniem grzewczym. Daj pomieszkać. Zobaczymy jaka wyjdzie średnia na co + cwu po roku, dwóch. Sam jestem ciekaw. Będę pisał realne zużycie, obiecuję. Nie spinam się, że to co moje jest "najmojsze". Podaje realne dane i każdy może teraz je analizować pod własnym kątem. Czy warto było kupić pompę ciepła p-w z wodną podłogówką za 20-25k, czy to co mam poniżej 10k ? Na teraz sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To jest to o czym jasiek mówił nie dawno a ja od kilku lat,że zamiast pasywnego+prąd+proteza klimatyzator+proteza cwu taniej wyjdzie jedno urzadzenie do c.o+cwu i mamy zagwarantowane od razu wszystko to co wyżej. taniej w eksploatacji, ale drożej w zakupie, nie wspominając o zakupie w kredycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts