asolt 22.11.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Mam prośbę, nie używajcie słowa "asolt". Piszcie o nim np. "a...", "...solt", "a...t", inaczej od razu zjawia się jak święta inkwizycja ta forumowa pijawka. Widze ze ban był za krótki, czy ktos potraktuje twoją prosbę powaznie nie wiadomo, nie wnosi ona nic do dyskusji na poczynanami Bartheza, ale pobałaganic w wątku nie zaszkodzi. Edytowane 22 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.11.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Tak tylko coś dodam na tema CWU. Wychodzi mi 750 kWh za 130 dni, czyli 5,76 dziennie, czyli 170 litrów wody prysznicowej. To mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 TCAP-a nie miałem za 14tys.zł,w tej cenie miałem mieć Atlantica 8kW a Panas został mi zaproponowany jako zadośćuczynienie za moje stracone zaliczki na poczet wylewkarzy i tynkarzy za opóżnienia w montazu podłogówki i pompy.Nie mam zasobnika z grzałką,mam zwykły Galmet 300l sgws za 1500zł.A całość:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5230980&viewfull=1#post5230980 Bardzo dobra cena, jak na tamte czasy. Wykonawca chyba nie zarobił na tobie. Możesz zdradzić co to za firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Widze ze ban był za krótki, W takim razie donieś kapusiu na mnie jeszcze raz. W tym jesteś na forum liderem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam Coście się tego Bartha tak uczepili? Od dłuższego czasu obserwuję na forum jego poczynania i jestem dlań pełen podziwu. Mimo pewnych wątpliwości co do niektórych rozwiązań doceniam jego wysiłek związany z budową jak i wkład jaki wniósł do niniejszego forum, szczerymi do bólu obserwacjami i przemyślanymi komentarzami Nie ulega dla mnie wątpliwości, że podejmowane działania czynił nie dla kilku stówek oszczędności, ale dla sprawdzenia lub realizacji pewnych ideałów. Niektóre z tych poczynań, zwłaszcza w zakresie wentylacji uznawałem za dziwactwa, jednak daleki jestem od krytyki. Nie błądzi tylko ten, kto nie schodzi z utartych ścieżek. Miał człowiek odwagę pójść własną, niekiedy w poprzek Chciał człowiek zrealizować dom marzeń to ma. A co wy, krytykanci ( w tym oczywiście i ja) macie? Dziesiątki lub setki kompromisów, w każdym elemencie waszego "mojszego" domu. Życzę Ci Barth wielu sukcesów i pożytku z twojego dzieła. Krytykantami, w tym moimi życzliwymi uwagami nie przejmuj się. Pozdrawiam Pratchawiec Dzięki Pratchawiec za miłe słowa. Niech podsumowaniem moich wywodów będą twoje słowa: "Chciał człowiek zrealizować dom marzeń to ma." I zapewniam, że mając na myśli "dom marzeń", nie chodzi mi o jak najniższe rachunki za co+cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Bardzo dobra cena, jak na tamte czasy. Wykonawca chyba nie zarobił na tobie. :)Możesz zdradzić co to za firma ? Na pewno nie polecę jej Jeśli masz jakieś obiekcję co do samej podłogówki to 50-60zł/m2 to normalna cena do wynegocjowania.Koszt tej pompy z linka masz z VAT23%,jak zdecydujesz się na montaż a taki montaż to 2-3tys.zł to będziesz miał z 8% do tego zasobnik za 1,5tys.zł i po ch...jakieś protezy ? W jakim celu ? Jak cwu o wiele większe niż c.o ? A co do podłogówki a takiej cenie: Ostateczny koszt ogrzewania podłogowego (106m2): Rury do podlogówki Kan 800m - 2000zł Rozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811zł Perlit do zasypki, 2x125l - 56zł Folia do podłogówki 110m -120zł Klipsy 800szt - 50zł Taśma dylatacyjna 125m - 125zł Drobiazgi (złączki, śrubunki, izolacja) - 200zł Robocizna - 2100zł RAZEM - 5462zł (51,50 zł/m2) Jedna z pierwszych wycen od dużej firmy instalatorskiej z regionu, która wystawiała się na lokalnych targach budowlanych opiewała na 95zł/m2... Edytowane 22 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Na pewno nie polecę jej Dlaczego ? Jeśli masz jakieś obiekcję co do samej podłogówki to 50-60zł/m2 to normalna cena Nie mam. Wiem jakie są ceny, bo sam robiłem. Cenę masz dobrą biorąc pod uwagę, że wykonawca dał Ci TCAP'a zamiast Atlantica. Dlatego napisałem, że pewnie nie zarobił. i po ch...jakieś protezy ? W jakim celu ? Jak cwu o wiele większe niż c.o ? W moim domu split to nie proteza. Póki co lepiej się sprawdza niż podłogówka. Podłogówki nie jestem w stanie ujarzmić przy pojawiających się zyskach. Split działa błyskawicznie. Ostatnio zareagował nawet na załączoną pyrolizę piekarnika (czy jak to się nazywa ) Wyłączył ogrzewanie, a przejął je system czyszczenia piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.11.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dlaczego ? Bo to firma w której Arturo72 był wice-prezesem a cena za PC to dlatego, że bez marży ze swojej firmy. Niech Arturo72 się pochwali, że dostał jeszcze 50 tysięcy z kopalni a tu ludzie z własnej krwawicy budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Zgadza się. Tylko te zyski i wzrost temperatury są chwilowe.Jeśli będziesz miał chłodniejszą podłogę i ściany, temperatura powietrza ogrzanego piekarnikiem lub klimatyzatorem dość szybko obniży się. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Bo to firma w której Arturo72 był wice-prezesem a cena za PC to dlatego, że bez marży ze swojej firmy. Niech Arturo72 się pochwali, że dostał jeszcze 50 tysięcy z kopalni a tu ludzie z własnej krwawicy budują. Panie Wivaldi Tak bez jadu, co masz merytorycznie do powiedzenia w tym wątku? Trujesz. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Bo to firma w której Arturo72 był wice-prezesem a cena za PC to dlatego, że bez marży ze swojej firmy. Niech Arturo72 się pochwali, że dostał jeszcze 50 tysięcy z kopalni a tu ludzie z własnej krwawicy budują. Mylisz się,podpisywalem umowę z obcą i nieznaną mi firmą,przez którą miałem kłopoty i dlatego nie polecam. A co ma do tego kopalnia ? Ty z własnej krwawicy nie wydales dodatkowej kasy za zabezpieczenia na wypadek szkod górniczych jakieś 25tys.zl dodatkowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Tylko te zyski i wzrost temperatury są chwilowe. I o to chodzi, jak tylko temperatura spada, split się załącza. Jeśli będziesz miał chłodniejszą podłogę i ściany, temperatura powietrza ogrzanego piekarnikiem lub klimatyzatorem dość szybko obniży się. Czekam na kolejne miesiące zimy. I nie zawaham się użyć podłogówki, jak tylko odczujemy, że ciągnie chłodem. Póki co dzieci codziennie po kąpieli chodzą na boso w samych piżamkach. Gdyby któreś powiedziało, że jest zimno, to żona od razu kazałby mi podnieść temperaturę, czy włączyć podłogówkę. Ustawione 22oC na splitcie powoduje, że grzeje do ponad 23oC i jak dla nas jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dlaczego ? Nie mam. Wiem jakie są ceny, bo sam robiłem. Cenę masz dobrą biorąc pod uwagę, że wykonawca dał Ci TCAP'a zamiast Atlantica. Dlatego napisałem, że pewnie nie zarobił. W moim domu split to nie proteza. Póki co lepiej się sprawdza niż podłogówka. Podłogówki nie jestem w stanie ujarzmić przy pojawiających się zyskach. Split działa błyskawicznie. Ostatnio zareagował nawet na załączoną pyrolizę piekarnika (czy jak to się nazywa ) Wyłączył ogrzewanie, a przejął je system czyszczenia piekarnika przy podlogowce lub kablach niby inaczej? sterownik tez odlaczy grzanie jak wylapie podwyzszona temp. powietrza . przeciez posadzki nie grzejesz do jakiejs niebotycznej temp. jak przyjda zyski to posadzka bedzie mniej oddawala wiec dluzej zaakumuluje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 I o to chodzi, jak tylko temperatura spada, split się załącza. Czekam na kolejne miesiące zimy. I nie zawaham się użyć podłogówki, jak tylko odczujemy, że ciągnie chłodem. Póki co dzieci codziennie po kąpieli chodzą na boso w samych piżamkach. Gdyby któreś powiedziało, że jest zimno, to żona od razu kazałby mi podnieść temperaturę, czy włączyć podłogówkę. Ustawione 22oC na splitcie powoduje, że grzeje do ponad 23oC i jak dla nas jest ciepło. przy panelach nie spodziewalbym sie tej koniecznosci predko. na poddaszu obecnie mam 20-21 bez grzania, w naszej sypialnij nawet spada ponizej 20 i nie ma potrzeby podgrzewac posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 przy podlogowce lub kablach niby inaczej? sterownik tez odlaczy grzanie jak wylapie podwyzszona temp. powietrza . przeciez posadzki nie grzejesz do jakiejs niebotycznej temp. jak przyjda zyski to posadzka bedzie mniej oddawala wiec dluzej zaakumuluje . Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność. Przynajmniej u mnie. Mam małą moc kabli i panele podłogowe. Czas reakcji ogrzewania to kilka godzin. Gdybym ogrzewał podłogą to chwilowe zyski czy to ze słońca, czy z piekarnika szybko podniosą temperaturę powietrza do niekomfortowej. Zanim to się "wchłonie" to przez ten czas będziesz musiał tkwić w tej saunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność. Przynajmniej u mnie..I to jest jej mega zaleta,przynajmniej u mnie Czas reakcji ogrzewania to kilka godzin..Kolejna mega zaleta,przynajmniej u mnie Dlatego temperatura w domu jest stabilna i waha się w przedziale 22,5-23st.C niezaleznie czy dom złapie trochę słońca czy nie. Gdybym ogrzewał podłogą to chwilowe zyski czy to ze słońca, czy z piekarnika szybko podniosą temperaturę powietrza do niekomfortowej. Zanim to się "wchłonie" to przez ten czas będziesz musiał tkwić w tej saunie.Przynajmniej u mnie ja nie grzeję w dzień podłogą ze względu na podane wyżej mega zalety bardzo dużej bezwładności domu i całego systemu i u mnie nie występuje przegrzanie czy to słońcem czy piekarnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.11.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność. Przynajmniej u mnie. Mam małą moc kabli i panele podłogowe. Czas reakcji ogrzewania to kilka godzin. Gdybym ogrzewał podłogą to chwilowe zyski czy to ze słońca, czy z piekarnika szybko podniosą temperaturę powietrza do niekomfortowej. Zanim to się "wchłonie" to przez ten czas będziesz musiał tkwić w tej saunie. W domu izolowanym od wewnątrz będzie tak jak opisujesz wyżej. Jak ktoś ma kupę masy która jest niejako stabilizatorem to będzie to zupełnie inaczej wyglądać. Sam wiem po sobie jak to wygląda w pomieszczeniach gdzie mam dodatkowo testowe izolacje od wewnątrz. Grzanie powietrza sprawdza się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność. Przynajmniej u mnie. Mam małą moc kabli i panele podłogowe. Czas reakcji ogrzewania to kilka godzin. Gdybym ogrzewał podłogą to chwilowe zyski czy to ze słońca, czy z piekarnika szybko podniosą temperaturę powietrza do niekomfortowej. Zanim to się "wchłonie" to przez ten czas będziesz musiał tkwić w tej saunie. ja u siebie tego saunowania nie zauwazam ale ja mam izolacje na zewnatrz. dzisiaj dzien dosyc sloneczny i temp wzrosla o ok 0,7 do 23,5 max. teraz jest 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Bardzo dobra cena, jak na tamte czasy. Wykonawca chyba nie zarobił na tobie. Możesz zdradzić co to za firma ? prosta sprawa, dziwne że o tym nie wspomina...o sprawie miki121 i firmie bodajże "Ciepły Dom" nie słyszałeś? to była głośna i piękna sprawa swego czasu.... dziwię się, że nie poleca firmy w której był v-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.11.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 prosta sprawa, dziwne że o tym nie wspomina...o sprawie miki121 i firmie bodajże "Ciepły Dom" nie słyszałeś? to była głośna i piękna sprawa swego czasu.... dziwię się, że nie poleca firmy w której był v-ce Nie poleca bo firmy chyba juz nie ma, to co ma polecac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts