Gość Arturo72 22.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Jak klimakonwktor ktoś akceptuje to po jakiego grzyba robić też podłogówkę?miloszenko,zapodaj sobie farelkę w kazdym pokoju i po cholerę Ci kable czy podłogówka ? To samo będziesz miał co Ci z protezą nadmuchową teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.11.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 miloszenko,zapodaj sobie farelkę w kazdym pokoju i po cholerę Ci kable czy podłogówka ? To samo będziesz miał co Ci z protezą nadmuchową teraz Ale to nie mi, chodzi mi o fakt, iż Samsung na tą chwilę jako jedyny proponuje pudełko w całkiem niezłej cenie, które tak naprawdę załatwia grzanie powietrzem, grzanie wodą i chłodzenie domu. Jak dla mnie to jeszcze do kanałówki dołożyć "wentylację" i mamy niezły kombajn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.11.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Pytanie, ile tego słońca Wam wpada ? Ja mam ścianę południową budynku o długości 21metrów z ok. 16m2 przeszkleń i szybami z wysokim parametrem g (przepuszczalności energii). Ani od wewnątrz, ani od zewnątrz żadne okna nie są przysłonięte. Może to jeden z powodów tych mocnych i szybkich zysków? Ściany zapewne też mają w tym udział, ale wszystkie wewnetrzne ściany też mam w silki. Czy dostawienie zewnętrznych z silki zrobi taką różnicę jak piszecie ? Nie sądzę. Nie wiem dlaczego na siłę próbujecie wcisnąć mi pompę ciepła p-w z wodną podłogówką? Czy Wy lepiej wiecie jak mój dom zachowuje się w okresie grzewczym ? Wiecie lepiej kiedy przebywam w domu i jakie są moje preferencje komfortu ? Spokojnie, dajcie, abym się o tym przekonał. Jeśli okaże się, że pompa p-w poprawi komfort i inwestycja w nią zwróci się w sensownym czasie to ją kupię i z pewnością dam znać. PS. Teraz mam temperaturę 23,5oC. u mnie od południa około 19 m2 okien, szkła trochę mniej, bo ramy dookoła. szyby g=50%, obecnie też 23,5°C. akumulacji sporo więcej, bo ściany z silki 12-24 cm (w tym wewnętrzne), płyta z wylewką, strop z wylewką, schody żelbetowe. wg niektórych dom o tej porze lekko może się przegrzewa, nam to nie przeszkadza. co do PC, to wg mnie bzdury niektórzy tutaj wypisują. na pewno nie do Twojego domu. klimatyzator latem przyda się do chłodzenia, a zimą można wykorzystać do grzania. u mnie dopłata do PC (kompletna kotłownia) w stosunku do kotłowni COP=1 to było około 16 tys. zł. jeśli założę COP=3 i 100% taniej taryfy (o co nie byłoby tak łatwo jak obecnie), to przez ostatni rok zaoszczędziłbym 3000-3200 kWh. w taniej taryfie u mnie to 830 zł. rachunek jest prosty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.11.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No dam wiarę bo jedynie u Ciebie pompa ciepła do cwu to opłacalna inwestycja A dziękuję mija jej właśnie 80 miesiąc - tfu tfu - bezproblemowej pracy, za ok. 70 kWh miesiąc. Licząc jej skromne COP = 3, zaoszczędziła mi w tym czasie 140 kWh miesięcznie x 80 = 11.200 kWh x 0,32 zł.= 3584 zł. Jeszcze trochę i się wyzeruje... Ale ja nie chcę grzejnika na ścianie !!! Ja mówię o kanałówce, ewentualnie jednostce naściennej. Jak klimakonwktor ktoś akceptuje to po jakiego grzyba robić też podłogówkę? Daj spokój to na nic. Daremny trud, nie przekonasz, że mówimy o Samsungu, który jest jednocześnie PC PW i PC PP. W ten klimakonwektor można zapuścić wodę ciepła/zimną, a samsung grzeje/chłodzi powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Pytanie, ile tego słońca Wam wpada ? Ja mam ścianę południową budynku o długości 21metrów z ok. 16m2 przeszkleń i szybami z wysokim parametrem g (przepuszczalności energii). Ani od wewnątrz, ani od zewnątrz żadne okna nie są przysłonięte. Może to jeden z powodów tych mocnych i szybkich zysków? Ściany zapewne też mają w tym udział, ale wszystkie wewnetrzne ściany też mam w silki. Czy dostawienie zewnętrznych z silki zrobi taką różnicę jak piszecie ? Nie sądzę. Nie wiem dlaczego na siłę próbujecie wcisnąć mi pompę ciepła p-w z wodną podłogówką? Czy Wy lepiej wiecie jak mój dom zachowuje się w okresie grzewczym ? Wiecie lepiej kiedy przebywam w domu i jakie są moje preferencje komfortu ? Spokojnie, dajcie, abym się o tym przekonał. Jeśli okaże się, że pompa p-w poprawi komfort i inwestycja w nią zwróci się w sensownym czasie to ją kupię i z pewnością dam znać. PS. Teraz mam temperaturę 23,5oC. Słońca u mnie zdecydowanie mniej bo i ustawienie z dużym kopnięciem na zachód i powierzchnia ze 2x mniejsza. Brzozy bez liści ale stoją. I niebo czyste nie było. A do pompy akurat cię nie namawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A kto próbuje ?Od lat twierdzę,że kable w domu to głupota i znacznie lepsze i uniwersalne rozwiązanie to Kospel+wodna podłogówka w tej samej cenie co kable kospel + wodna podłogówka w cenie kabli ??? Ja za kable zapłaciłem 3tys. Same rurki z rodzielaczem i skrzynką kosztowały podobnie, a gdzie kospel ? W cenie kospela masz klime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.11.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 kospel + wodna podłogówka w cenie kabli ??? Ja za kable zapłaciłem 3tys. Same rurki z rodzielaczem i skrzynką kosztowały podobnie, a gdzie kospel ? W cenie kospela masz klime a sterowniki do kabli? wodną podłogówkę można podregulować na rotametrach i jechać na jednym sterowniku. przy kablach tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 a sterowniki do kabli? wodną podłogówkę można podregulować na rotametrach i jechać na jednym sterowniku. przy kablach tak się nie da. W tej cenie dostałem jeden sterownik TC910 ESCO. Fakt, trzeba doliczyć jeszcze 4sztuki, ale mimo tego dalej nie wychodzi ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 u mnie od południa około 19 m2 okien, szkła trochę mniej, bo ramy dookoła. szyby g=50%, obecnie też 23,5°C. Musisz ustalić zeznania bo w innym temacie podałeś inną temperaturę : muszę zmienić zeznania. od żony dowiedziałem się, że wczoraj było około 25°C, dzisiaj 25,8°C, ale nikt nie narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Panie Pratchawiec, Adwokat diabła się znalazł ? Następny użytkownik PC co się musi dowartościować w wątku o grzaniu czystym prądem COP=1 ? Kablami grzałem kiedy Pana na tym forum, ani tego forum w ogóle nie było. Udzielam się tu merytorycznie. Jakie masz Pan doświadczenia, którymi chcesz się z nami w tym wątku podzielić? Wątki i niesławnej pamięci Mikim zostały przez Szanowną Redakcję dawno zamknięte. Udział w aferze Arturo wielokrotnie wałkowany i analizowany przez podobnych Panu "śledczych". Nie puszczaj więc proszę "bąków", nie otwieraj wątków pobocznych i pisz merytorycznie na temat. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Niezmiennie, od kilku lat, bezrefleksyjnie powtarzane "prawdy objawione" i prezentowane postawy mesjańskie. Czytać hadko.... A tymczasem zupełnie niepostrzeżenie (prawie ) pojawił się wpis o urządzeniu, jak dla mnie, kompletnym. Samsung EHS TDM Cena również nie zabija, ciekawe jak z parametrami użytkowi, bo trochę ciężko znaleźć dane. Ale załatwia kilka rzeczy: 1. ciepłą podłogę, 2. szybkie dogrzanie pomieszczeń wedle potrzeb, 3. chłodzenie, 4. CWU. Witam ponownie To urządzenie nie jest żadną nowością. Samsung oferuje je co najmniej od pięciu lat. Rozważałem nawet jego kupno. Podobała mi się idea związana z możliwością zamiennego korzystania z podłogówki lub konwektora. Nie kupiłem go wówczas m.in.dlatego, że w podstawowej wersji nie oferował chłodzenia (grzania) powietrzem. Parametry dla 2-wentylatorowej 11-ki były przyzwoite, choć nie powalały. Jako opcja był to wówczas bardzo drogi dodatek. Ostatecznie stanęło na czymś takim jak to Działa to i z wierzchu wygląda tak samo jak klimatyzator, tyle że na wodę lodową z PC. Ot, zwykły klimakonwektor. Używałem go kilkakrotnie latem 2015, gdy temperatura wewnątrz zaczęła dochodzić do 26*. Poza tym nie miałem potrzeby. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 kospel + wodna podłogówka w cenie kabli ??? Ja za kable zapłaciłem 3tys. Same rurki z rodzielaczem i skrzynką kosztowały podobnie, a gdzie kospel ? W cenie kospela masz klime No ja miałem wycenę na kable Elektry ze STEROWNIKAMI na 6900zł bodajże i bez montażu a montaż to 2000zł czyli 8900zł za całość.Elterm 9kW to koszt 2500zł a podłogówka 60zł/m2 z MONTAŻEM czyli 7500zł i w sumie 10000zł. Róznica 1000zł na korzyść kabli.Gdzie jest sens ? Nie ma żadnego bo teraz musicie posiłkować się protezą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.11.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Nie puszczaj więc proszę "bąków", nie otwieraj wątków pobocznych i pisz merytorycznie na temat. Pratchawiec Nie będzie mi żaden Pratchawiec mówił co mam pisać. A co do "bąków" - to w doopie Pan byłeś i goowno widziałeś. Swoje protekcjonalne teksty wyślij Mikołajowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.11.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Teraz Samsung twierdzi, ze ten sprzęt ma COP 4.7, to ja wole zwykłe okna, mniej styro i te 15 000 zł na PC się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.11.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Musisz ustalić zeznania bo w innym temacie podałeś inną temperaturę : 25,8°C około 14.30, wieczorem 23,5°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.11.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No ja miałem wycenę na kable Elektry ze STEROWNIKAMI na 6900zł bodajże i bez montażu a montaż to 2000zł czyli 8900zł za całość.Elterm 9kW to koszt 2500zł a podłogówka 60zł/m2 z MONTAŻEM czyli 7500zł i w sumie 10000zł. Róznica 1000zł na korzyść kabli.Gdzie jest sens ? Nie ma żadnego bo teraz musicie posiłkować się protezą Pitolisz jak zwykle. Kable mogłeś mieć spokojnie za 5 000 zł (tylko Ty musisz zawsze udowadniać po swojemu), średnio na forum za kabelki ze sterownikami tyle ludzie płacą. A co do wyceny opcji z podłogówką, to same rurki i piec to nie system grzewczy. Trzeba to wszystko połączyć, czyli wykonać robotę i zapłacić za części. Tak, wiem komuś tu wyszlo 60zł/m, ale np. w mojej okolicy to jest cena z kapelusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.11.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 W tej cenie dostałem jeden sterownik TC910 ESCO. Fakt, trzeba doliczyć jeszcze 4sztuki, ale mimo tego dalej nie wychodzi ta cena. To nie ma sensu. Podstawowa zaleta kabli to niska cena instalacji, ale Artur powie, że wodna wychodzi w tej samej cenie i co mu zrobisz? Ty zrobiłeś, ja zrobiłem, inni też, wyszło około 30zł/m2, Artur nie zrobił i wie lepiej ile to kosztuje. Jak ktoś chce wodną podłogówkę, to żaden Kospel nie ma sensu, bo lepiej podłączyć kocioł, albo pompę. A jak ma być COP=1, to po co wodna, skoro kable tańsze? A tak całkiem na koniec, bo pojawiała się tu myśl, że kable są niesterowne w stosunku do wodnej, to można i w obwód kabli w danym pomieszczeniu wpiąć regulator napięcia i też moc wyregulować. Tylko po co, skoro sterownik jest niedrogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.11.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Teraz Samsung twierdzi, ze ten sprzęt ma COP 4.7, to ja wole zwykłe okna, mniej styro i te 15 000 zł na PC się znajdzie Nie myl COPa ze SCOPem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Jak już o sterowaniu kablami ...Czy ktoś poleci mi niedrogi sterownik z programem tygodniowym i histerezą regulowaną co 0,1* - 0,2* ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.11.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Do podłogówki akumulacyjnej potrzeba aż takiej dokładności i harmonogramu tygodniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts