Gość Arturo72 22.11.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Pitolisz jak zwykle. Kable mogłeś mieć spokojnie za 5 000 zł (tylko Ty musisz zawsze udowadniać po swojemu), średnio na forum za kabelki ze sterownikami tyle ludzie płacą. A co do wyceny opcji z podłogówką, to same rurki i piec to nie system grzewczy. Trzeba to wszystko połączyć, czyli wykonać robotę i zapłacić za części. Tak, wiem komuś tu wyszlo 60zł/m, ale np. w mojej okolicy to jest cena z kapelusza. O tej wycenie pisałem już 6 lat temu przed budową porównując kable z Kospelem dlatego zrezygnowalem z kabli. Rozłożenie podlogowki w płycie to 1500zl i taką miałem ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Do podłogówki akumulacyjnej potrzeba aż takiej dokładności i harmonogramu tygodniowego? A jaki sterownik bez programu tygodniowego ma możliwość ustawiania godzin pracy ...? Mam sterowniki z histerezą 0,5* i są za mało precyzyjne , mam odniesienie do sterowania PC z histerezą 0,2* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 22.11.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Jak już o sterowaniu kablami ... Czy ktoś poleci mi niedrogi sterownik z programem tygodniowym i histerezą regulowaną co 0,1* - 0,2* ...? To są takie? Sterownik on/off z histerezą to dość słaby sposób sterowania ogrzewaniem. Sterownik PI albo nawet P jest lepszy, a większość producentów chwali się większą "inteligencją". W takich sterownikach histereza nie występuje, Harmonogram tygoniowy - u mnie się nie sprawdza przy podłogówce akumulacyjnej, to znaczy działa, ale nie powoduje zmniejszenia rachunków. Pewno zależy to od izolacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.11.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 miloszenko,zapodaj sobie farelkę w kazdym pokoju i po cholerę Ci kable czy podłogówka ? To samo będziesz miał co Ci z protezą nadmuchową teraz Proteza... słowo klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To są takie? Sterownik on/off z histerezą to dość słaby sposób sterowania ogrzewaniem. Sterownik PI albo nawet P jest lepszy, a większość producentów chwali się większą "inteligencją". W takich sterownikach histereza nie występuje, Harmonogram tygoniowy - u mnie się nie sprawdza przy podłogówce akumulacyjnej, to znaczy działa, ale nie powoduje zmniejszenia rachunków. Pewno zależy to od izolacji domu. A gdzie ktoś o zmniejszaniu rachunków...? Napisz jak taki super sterownik działa w G12 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.11.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A dziękuję mija jej właśnie 80 miesiąc - tfu tfu - bezproblemowej pracy, za ok. 70 kWh miesiąc. Licząc jej skromne COP = 3, zaoszczędziła mi w tym czasie 140 kWh miesięcznie x 80 = 11.200 kWh x 0,32 zł.= 3584 zł. Jeszcze trochę i się wyzeruje... Daj spokój to na nic. Daremny trud, nie przekonasz, że mówimy o Samsungu, który jest jednocześnie PC PW i PC PP. W ten klimakonwektor można zapuścić wodę ciepła/zimną, a samsung grzeje/chłodzi powietrzem. Jaką masz pompę do cwu? Ile wody zuzywasz średnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.11.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność. Przynajmniej u mnie. Mam małą moc kabli i panele podłogowe. Czas reakcji ogrzewania to kilka godzin. Gdybym ogrzewał podłogą to chwilowe zyski czy to ze słońca, czy z piekarnika szybko podniosą temperaturę powietrza do niekomfortowej. Zanim to się "wchłonie" to przez ten czas będziesz musiał tkwić w tej saunie. czemu? przecież duża pojemność cieplna stabilizuje temperaturę. Rzadko się zgadzam, ale tym razem Arturo72 ma rację: I to jest jej mega zaleta,przynajmniej u mnie :)Kolejna mega zaleta,przynajmniej u mnie Dlatego temperatura w domu jest stabilna i waha się w przedziale 22,5-23st.C niezaleznie czy dom złapie trochę słońca czy nie. Przynajmniej u mnie ja nie grzeję w dzień podłogą ze względu na podane wyżej mega zalety bardzo dużej bezwładności domu i całego systemu i u mnie nie występuje przegrzanie czy to słońcem czy piekarnikiem No ja miałem wycenę na kable Elektry ze STEROWNIKAMI na 6900zł bodajże i bez montażu a montaż to 2000zł czyli 8900zł za całość.Elterm 9kW to koszt 2500zł a podłogówka 60zł/m2 z MONTAŻEM czyli 7500zł i w sumie 10000zł. Róznica 1000zł na korzyść kabli.Gdzie jest sens ? Nie ma żadnego bo teraz musicie posiłkować się protezą no dobra, jaką protezą ja się posiłkuję? tylko kable i nie mam zamiaru zakładać wynalazków.. To nie ma sensu. Podstawowa zaleta kabli to niska cena instalacji, ale Artur powie, że wodna wychodzi w tej samej cenie i co mu zrobisz? Ty zrobiłeś, ja zrobiłem, inni też, wyszło około 30zł/m2, Artur nie zrobił i wie lepiej ile to kosztuje. uprasza się o używanie właściwego nicka bo jeszcze ktoś pomyśli że to o mnie chodzi A tak całkiem na koniec, bo pojawiała się tu myśl, że kable są niesterowne w stosunku do wodnej, jak to są niesterowne? A tak całkiem na koniec, bo pojawiała się tu myśl, że kable są niesterowne w stosunku do wodnej, to można i w obwód kabli w danym pomieszczeniu wpiąć regulator napięcia i też moc wyregulować. Tylko po co, skoro sterownik jest niedrogi? a po co regulatorem napięcia cokolwiek regulować? skoro bezwładność jest taka duża to wystarczy sterowanie czasem grzania.. To są takie? Sterownik on/off z histerezą to dość słaby sposób sterowania ogrzewaniem. Sterownik PI albo nawet P jest lepszy, a większość producentów chwali się większą "inteligencją". W takich sterownikach histereza nie występuje, Harmonogram tygoniowy - u mnie się nie sprawdza przy podłogówce akumulacyjnej, to znaczy działa, ale nie powoduje zmniejszenia rachunków. Pewno zależy to od izolacji domu. możesz dokładńiej taki sterownik opisać, ewentualne jak powinen działać i czemu miałby być lepszy przy dużej akumulacji i bezwładności liczonej w godznach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) no dobra, jaką protezą ja się posiłkuję? tylko kable i nie mam zamiaru zakładać wynalazków..Bo ty jesteś scyzor i chwała Ci za to ;)Wybrałeś drożej w eksploatacji a taniej w inwestycji i ok i tego się trzymasz ;)Ale "protezowych" w tym temacie jest coraz więcej :DGłówni "kablarze" z początku czyli I Lobo i R&K jednak poszli po rozum do głowy i się sprotezowali wywalajac dodatkową kasę na COP>1 Nie wspominając o "młodych" Kardysiu czy Barth3z czy ProStasiu lub qubic,którzy do kabli zamontowali dodatkowe protezy :)Zatem jaki sens dla nich miały kable skoro i tak odpierdzielają kombinacje jak janusze ? :DO tym własnie mówię od X lat,że kable to głupota :DMój post sprzed 4 lat i jakże aktulany Nie ma ? Jesteś pewny na 100% ? Rzuciłem zapytanie do firmy oferującej kable grzejne Elektry,wycena to 7200zł,podłogówkę mam za 6000zł+piecyk 2,5tys.zlO jakiej konwersji mówisz ? Ta "konwersja" zostaje w domu.Nie zrobiłbym kabli ze względu na to,że cena prądu rośnie a np.pomp ciepła maleje a przy kablach odcinam się całkowicie od tańszego źródła ciepła,nie tylko c.o ale i cwu bo kable+powietrzna pompa do cwu to dopiero koszty.Przykładowo,podwyżka prądu za kilka lat o 100% i co ? Ja buduję dom na dłużej niż kilka lat Edytowane 22 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A taki "głupii"byłem 6 lat temu jeszcze przed budową Nie do końca,suma sumarum wodna podłogówka i kable "akumulacyjne" wychodzą bardzo podobnie cenowo.Nie zapominaj,że do kabli trzeba zamontować drogie sterowniki,osobno do każdego pomieszczenia.W moim przypadku wyliczyłem,że będzie ich 9szt co daje nam,za najtańsze ok.1500zł ale gdybyśmy kupili firmowe Devi lub Elektry kwota wyjdzie ok.3000zł za same sterowniki.Jedziemy dalej,mój przykład,wyliczyłem,że na 118m2 potrzebuję ok.100W/m2 w kablach to daję kwotę ok.5-6tys.zł.Mamy już 9(7,5)tys.zł.Montaż ? Powiedzmy podobnie kable i wodna podłogówka ok.2tys.złKable i rurki można jednak próbować samemu zakładać.Wychodzi nam kwota 11(9,5)tys.zł.Za taką kasę można położyć wodną podłogówkę na mojej powierzchni z piecem Kospel czy Elterm.Mimo to zakładam jednak kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.11.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) A jaki sterownik bez programu tygodniowego ma możliwość ustawiania godzin pracy ...? Mam sterowniki z histerezą 0,5* i są za mało precyzyjne , mam odniesienie do sterowania PC z histerezą 0,2* ... Jeden zegar za 30zł i stycznik w rozdzielni załatwi sprawę. CO z CWU i klimatyzator mam za 10 tyś, czyli 15 tyś tamiej, niż twój system Arturo. To jedyny powód, zeby nie robić pc p-w. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) CO z CWU i klimatyzator mam za 10 tyś, czyli 15 tyś tamiej, niż twój system Arturo. To jedyny powód, zeby nie robić pc p-w. Po pierwsze nie porównuj ciepła z farelki z COP>1 do komfortowego ogrzewania podłogowego z COP>1 bo to jak porównanie zwykłej farelki do kabli Widzisz różnicę ? Bo ja widzę i jestem ciekawy czemu nie wstawiles w takim razie po farelce do pokoju zamiast kabli,byłoby taniej Po drugie cwu,podobnie jak bart3z i inni z takimi protezami będzie znacznie wyższe od c.o i Wasz trud i kasa włożona w izolację pójdzie w "pizdu" no chyba,że wiaderka pójdą w ruch do kapania lub zakrecanie wody przy namydlaniu się bo to niektórzy tutaj też stosują A po trzecie mój system w ciągu 4 lat oszczędzi 8 tys.zł w stosunku do kospela+bojler Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.11.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Ciepło z mojej "farelki" mam kiedy chcę, mogę szybko pranie wysuszyć, albo nagrzać salon jak ktoś chory. To bardzo komfortowe, wbrew temu co piszesz. Przy moim zapotrzebowaniu na ogrzewanie 3000kWh i cwu 2500 kWh, bez klimy wyszloby 1650 rocznie, przy inwestycji 6 tys. Przy p-c wyszloby 550 rocznie, przy inwestycji powiedzmy 26 tyś. To 20 tyś różnicy. Powiedzmy, że mógłbym styropianu dac mniej za 5 tyś, ale i tak na pozostałe 15 musialbym wziąć kredyt, wiec znow wyszloby ponad 20 i 20 lat czekania na zwrot. Pojmij w końcu, że inni też mieli matematykę w szkole. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.11.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 A gdzie ktoś o zmniejszaniu rachunków...? Napisz jak taki super sterownik działa w G12 ... Jak się interesowałem takimi to warmup tempo wypadał nienajgorzej, ale chyba faktycznie trzeba ustawić program tygodniowy żeby skorzystać z tanich taryf. U mnie zrobiłem osobny "przekaźnik" na sztywno odpinający zasilanie kabli w drogiej taryfie, proste i dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.11.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Po pierwsze nie porównuj ciepła z farelki z COP>1 do komfortowego ogrzewania podłogowego z COP>1 bo to jak porównanie zwykłej farelki do kabli Widzisz różnicę ? Bo ja widzę i jestem ciekawy czemu nie wstawiles w takim razie po farelce do pokoju zamiast kabli,byłoby taniej Po drugie cwu,podobnie jak bart3z i inni z takimi protezami będzie znacznie wyższe od c.o i Wasz trud i kasa włożona w izolację pójdzie w "pizdu" no chyba,że wiaderka pójdą w ruch do kapania lub zakrecanie wody przy namydlaniu się bo to niektórzy tutaj też stosują A po trzecie mój system w ciągu 4 lat oszczędzi 8 tys.zł w stosunku do kospela+bojler Farelka grzejąca w drogiej taryfie to kiepski pomysł. A cwu - Inwestycyjne i w ciągu pewnie 20 lat to bojler w 2 taryfie jest bezkonkurencyjny. I wcale nie musi się to wiązać że spadkiem komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.11.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Bo ty jesteś scyzor i chwała Ci za to ;)Wybrałeś drożej w eksploatacji a taniej w inwestycji i ok i tego się trzymasz ;)Ale "protezowych" w tym temacie jest coraz więcej :DGłówni "kablarze" z początku czyli I Lobo i R&K jednak poszli po rozum do głowy i się sprotezowali wywalajac dodatkową kasę na COP>1 Nie wspominając o "młodych" Kardysiu czy Barth3z czy ProStasiu lub qubic,którzy do kabli zamontowali dodatkowe protezy :)Zatem jaki sens dla nich miały kable skoro i tak odpierdzielają kombinacje jak janusze ? :DO tym własnie mówię od X lat,że kable to głupota :DMój post sprzed 4 lat i jakże aktulany Tyle uśmiechów w jednym poście świadczy chyba o jakimś problemie emocjonalnym? Coraz mniej wiarygodną jesteś osobą. Śmieszne jest to, że podajesz cenę 22300zł za pompę z podłogówką, a za chwile okazuje się, że po pierwsze to oferta z własnej firmy, a po drugie pracownicy nie wykonali Ci montażu. Na twoim miejscu nie pisałbym takich rzeczy tylko odniósł się do aktualnych ofert rynkowych. Z tego co się okazuje, koszt twojego systemu CO+CWU był o min. ok. 15tys. zł droższy od mojego, a masz rachunki na tym samym poziomie. Ja tą różnicę wpakowałem w izolację, ty w pompę ciepła i uważasz, że zrobiłeś lepiej ??? Co do "protezy": Nie masz doświadczenia z nowymi splitami, a w szczególności w domach dobrze ocieplonych. Nie zdajesz sobie sprawy, że takie urządzenie jest tanie, efektywne i potrafi chłodzić. Nie porównuj je do kabli, ani farelek bo ani jedno ani drugie nie robi to co split. EDIT: I jeszcze jedno. Złożyłem wniosek na fotowoltaikę z 85% dofinansowaniem. Jak to dostanę, to już kompletnie nie będzie sensu cokolwiek dokupować do systemu CO+CWU. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 co do PC, to wg mnie bzdury niektórzy tutaj wypisują. na pewno nie do Twojego domu. klimatyzator latem przyda się do chłodzenia, a zimą można wykorzystać do grzania. u mnie dopłata do PC (kompletna kotłownia) w stosunku do kotłowni COP=1 to było około 16 tys. zł. jeśli założę COP=3 i 100% taniej taryfy (o co nie byłoby tak łatwo jak obecnie), to przez ostatni rok zaoszczędziłbym 3000-3200 kWh. w taniej taryfie u mnie to 830 zł. rachunek jest prosty... Prawie tyle oszczędzam na samym CWU Ale nie o to chodzi. 16tys. powiadasz. Ty dom budowałeś pod COP1, ja pod COP4. Za 16tys w życiu nie zszedłbym do twojego zapotrzebowania. System na COP1 kosztowałby mnie więcej niż na COP4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Tyle uśmiechów w jednym poście świadczy chyba o jakimś problemie emocjonalnym? Coraz mniej wiarygodną jesteś osobą. Śmieszne jest to, że podajesz cenę 22300zł za pompę z podłogówką, a za chwile okazuje się, że po pierwsze to oferta z własnej firmy, a po drugie pracownicy nie wykonali Ci montażu. Na twoim miejscu nie pisałbym takich rzeczy tylko odniósł się do aktualnych ofert rynkowych. Z tego co się okazuje, koszt twojego systemu CO+CWU był o min. ok. 15tys. zł droższy od mojego, a masz rachunki na tym samym poziomie. Ja tą różnicę wpakowałem w izolację, ty w pompę ciepła i uważasz, że zrobiłeś lepiej ??? Aktualne oferty handlowe ? Do Twojego domu podawałem Ci linka z allegro za 16tys.zl z 23% VAT,z montazem i 8% VAT wyjdzie te 16tys.zl+zasobnik 1,5tys.zl i masz 17,5tys.zl bez protez i z COP3 nie tylko do c.o ale i do cwu. To tylko o ok.13tys.zl więcej niż Kospel+bojler czy kable ale do "odrobienia" w przeciągu 6-7lat dla domów z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i większym i ze zuzyciem Czy zrobilem lepiej ? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 A podlogowka ? Na 100m2 robocizna to ok.2000zl,szukasz i znajdujesz a materiały kupujesz sam i wychodzi 3000zl czyli w sumie 5000zl.Zresztą wklejalem zestawienie materiałów od fotohobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.11.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Chodzi mi tylko o to co wzbudziło dużo kontrowersji a jest samą prawdą:Również chciałem grzać prądem ale z Kospelem i różnica miedzy Kospelem a pompą to było ok.12tys.zł a że zaraz będę miał po 4 sezonie to dla tych którzy lubią "zwroty" do "zwrotu" pozostaną tylko 4 tys.zł I To bez spuszczania i kombinowania i wydawania kasy na pasywność domu bo mam jedynie 40kWh/m2/rok a na ogrzewanie idzie 1700kWh za sezon czyli 13kWh/m2/rok Aktualne oferty handlowe ? Do Twojego domu podawałem Ci linka z allegro za 16tys.zl z 23% VAT,z montazem i 8% VAT wyjdzie te 16tys.zl+zasobnik 1,5tys.zl i masz 17,5tys.zl bez protez i z COP3 nie tylko do c.o ale i do cwu. To tylko o ok.13tys.zl więcej niż Kospel+bojler czy kable ale do "odrobienia" w przeciągu 6-7lat dla domów z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i większym i ze zuzyciem Czy zrobilem lepiej ? Nie wiem Dołóż tysiaka na grzałki bo tego chyba ta oferta nie zawiera. Edytowane 23 Listopada 2016 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Dołóż tysiaka na grzałki bo tego chyba ta oferta nie zawiera.Ja nie mam grzałek oprócz standartowej,która znajduje się w kazdej pompie p-w i jest w cenie,w moim przypadku mam 3kW ale używana jest sporadycznie jedynie do defrostów. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts