oszczednyGrześ 23.11.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dzięki @Barth3z, tak mi się właśnie zdawało, że komfort podłogówki pod prysznicem jest nieco przeleklamowany (u mnie to akurat kłopotliwe, w przeciwnym razie dlaczego nie) Ciepła woda Ci zagrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.11.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dzięki @Barth3z, tak mi się właśnie zdawało, że komfort podłogówki pod prysznicem jest nieco przeleklamowany (u mnie to akurat kłopotliwe, w przeciwnym razie dlaczego nie) Ciepla woda zalatwi to w 5 sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.11.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Bo ty jesteś scyzor i chwała Ci za to ;)Wybrałeś drożej w eksploatacji a taniej w inwestycji i ok i tego się trzymasz ;)Ale "protezowych" w tym temacie jest coraz więcej :DGłówni "kablarze" z początku czyli I Lobo i R&K jednak poszli po rozum do głowy i się sprotezowali wywalajac dodatkową kasę na COP>1 Nie wspominając o "młodych" Kardysiu czy Barth3z czy ProStasiu lub qubic,którzy do kabli zamontowali dodatkowe protezy :)Zatem jaki sens dla nich miały kable skoro i tak odpierdzielają kombinacje jak janusze ? :DO tym własnie mówię od X lat,że kable to głupota :DMój post sprzed 4 lat i jakże aktulany Dwie uwagi: 1. dzięki za przypisanie do "młodych" choć wydaje mi się akurat, że staż mam z tych osób najdłuższy, ale ten młody to mi naprawdę schlebia...serio serio... 2. nie lubię nadmiernej ekspiacji na forum, ale Ci odpiszę. Klimę założyłem latem do chłodzenia pomieszczeń. Z powodów zdrowotnych. Nie mam klimy w pracy i przy skrajnych upałach chociaż w domu muszę odetchnąć. W innym wypadku bym się na nią zdecydował, ale skoro zakładałem, to kupiłem taką, by móc nią grzać cały sezon. Od 6 sezonów grzeję prądem i dogrzewam kominkiem. Pisałem o tym wielokrotnie. I absolutnie mi to nie przeszkadza. Po pierwsze nie porównuj ciepła z farelki z COP>1 do komfortowego ogrzewania podłogowego z COP>1 bo to jak porównanie zwykłej farelki do kabli A kto ma prawo porównywać? Ktoś kto tego używa, czy ktoś kto ma jeden system i "wie", jak działają inne? W domu mam/miałem chyba wszystkie systemy grzania prądem. Stosuję je od kilku lat. O moich doświadczeniach ze stosowania Gree napiszę po sezonie w stosownym temacie. Teraz jest zbyt wcześnie, jak dla mnie. Ot tak już mam, oceniam, jak coś znam lub doświadczę. Jaką masz pompę do cwu? Ile wody zuzywasz średnio? Dimplex. Nie wiem ile wody zużywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Bo ty jesteś scyzor i chwała Ci za to ;)Wybrałeś drożej w eksploatacji a taniej w inwestycji i ok i tego się trzymasz ;)Ale "protezowych" w tym temacie jest coraz więcej :DGłówni "kablarze" z początku czyli I Lobo i R&K jednak poszli po rozum do głowy i się sprotezowali ze kto!?? Ja? Znow mijasz sie z prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 ze kto!?? Ja? Znow mijasz sie z prawdaNo cóż...:prądem tak, kablami nie - była już o tym mowa wcześniej jeśli wyjdzie 30kWh/1m2 to roczne CO 3300 = 1050 złw grę wchodzi raczej tania klima na lato + okresy przejściowePrzy okazji odkopałem taki post:Ogrzewanie nadmuchowe nie jest zbyt komfortowe, aczkolwiek w domu pasywnym może nie koniecznie, ponieważ taki nadmuch nie musi przenosić zbyt wiele energii cieplnej, więc i dmuchać zbyt mocno nie musi. Ale kosztuje i nie można tym zbytnio sterować.Kable w płaskiej - kosztują! Komfort OK.No i brak źródła dla CWU. Potrzeba coś dedykowanego, choć może ta koncepcja z PC typu aristonek zasilana powietrzem wyrzucanym z reku + odzysk ciepła z wody szarej może wydoli na 4-osobową rodzinę. Oczwiście bez wanny i z perlatorami. To jedyny sensowny układ przy płaskiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.11.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 No cóż...:Przy okazji odkopałem taki post: Tylko krowa nie zmienia poglądów... Jeszcze nie dawno śmiano się tutaj z T.B. potem ze mnie co do grzania klimą a teraz jak widzisz "protezy" coraz bardziej popularne. Abstrahując od tego, że w zasadzie tylko u nas taki sceptycyzm w tym zakresie. Kto wie co będzie za lat 10, 20... wszystko się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Tylko krowa nie zmienia poglądów... To jestem krową bo od początku uważam,ze kable to głupota i lepsze rozwiązanie na grzanie prądem to Kospel+wodna podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 23.11.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Przysięgam, że jak jeszcze raz przeczytam wypociny arturo o pompach, to się chyba porzygam. W wątku cop=1 cały czas, jestem mądry mam pompę, a wy protezy i chuj, w wątku o ekogroszku to samo. Chłopie wiemy, masz pompę, ona pracuje z cop=4 nawet jak będzie - 20, bo jest taka super, ty płacisz 900 zł za ogrzewanie, a my jesteśmy idioci. Kumam, zlituj się już proszę, jest temat dla pompiarzy, przenieś się tam i opowiadaj wszystkim o protezach, pokazuj im swoją specjalną matematykę, ciesz się, że Ty jako jedyny nie kąpiesz się w wiaderku, że lepiej mniej ocieplić i mieć pompę i żyj długo i szczęśliwie. A jeśli możesz daj nam idiotom, pocieszyć się, że grzejemy z cop=1 i płacimy 1000zł i, że jak chcemy to w jednym pokoju mamy 23 stopnie, zagrzane kablami, protezą i czymkolwiek jeszcze, a w innym mamy 18 nie grzane niczym. Dziękuję z góry i proszę, jeśli chcesz mi naubliżać, to śmiało, ale proszę bez użycia słów pompa, ciepła, proteza, cop=4 Edytowane 23 Listopada 2016 przez scrabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.11.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zgadzam się z przedmówcą. Amen! I chuj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.11.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Amen! I chuj!!! Tylko nie to! Bo bedzie sie przechwalal juz nie tylko swoja pompa i COP'em ktorego ma najwiekszego ze wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Przysięgam, że jak jeszcze raz przeczytam wypociny arturo o pompach, to się chyba porzygam.A to może być ? Rzygasz czy nie ? To jestem krową bo od początku uważam,ze kable to głupota i lepsze rozwiązanie na grzanie prądem to Kospel+wodna podłogówka scrabie,idiotów nie sieją bo niby sami się rodzą a widać u Ciebie zero inteligencji...To rzygasz po tym poście czy kulisz głowę ? :Dscrabie,za młody szczaw jesteś,żeby rzygac,ba,zeby pamietać o takich zakładach sprzed 5 lat Tu z Lobo Ok,podejmuję rękawicę Rozłożę Ci rurki podłogówki taniej niż kable zgodnie z projektem,jeśli nie masz to zrobię.Biorę tydzień urlopu,Ty kupujesz rurki,ilość wyliczona przeze mnie,cena zasugerowana przeze mnie,Ty kupujesz rozdzielacz.Ja rozkładam i podłączam rurki.Jeśli podłogówka wodna wyjdzie taniej niż wycena przez firmę kładącą kable to płacisz mi cenę o 1tys.zł niższą niż wycena kabli+ekstra 10tys.zł.Jeśli wyjdzie drozej,położenie masz gratis !!!] Wchodzisz ??? Biorę ze sobą fachowca ,który kładzie podłogówkę na bieżąco,także masz papiery,masz gwarancję.P.S.Szczególy nie na priv tylko tutaj,żeby nie było już głupiej gadki o tańszych kablach Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 23.11.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Wow, szybko mi zmierzyłeś iq, dzięki za info, jutro założę działalność i złożę wniosek o dofinansowanie. A czy rzygam, odpowiedz sobie sam, co ja będę uczyć, czytania ze zrozumieniem, takich inteligentów. Ps. Panie inteligentny, poczytaj o interpunkcji i daj już spokój nam idiotom. Dziękuję, dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 23.11.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Widzę, że zrobiłeś edycję, na co jestem za młody, to Ty raczej nie wiesz, chyba że znasz mnie od lat. A wasze zakłady mam gdzieś. Nie o tym pisałem, ale tego chyba nie zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.11.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Przy okazji odkopałem taki post: No i ? Co Ci znów nie pasuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) A wasze zakłady mam gdzieś. Nie o tym pisałem, ale tego chyba nie zrozumiałeś.To raczej Ty nie zrozumiałeś aluzji i cytatu,że tutaj jestem począwszy od grzania w swoim domu kablami poprzez Kospela+wodną podłogówkę a skończywszy na pompie ciepła p-w i jesteś ostatnim,który mógłby mi zwracać uwagę typu "rzygam".Za mało wiesz,za mało sądzisz,za mało liczysz :DNa całe szczęście ja nie idę jak stado owiec za baranem tylko myślę i licze i stąd z kabli przeszedłem na Kospela+podłogówkę zeby skończyć na pompie ale zwykły "elektorat" ma z tym problem stąd PISa mamy Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) No i ? Co Ci znów nie pasuje ?Spoko,tylko jako ciekawostka :DLuzuj poślady Barth3z,ja też w jednym poście napisałem,że będę montował kable chociaż uważam to za idiotyzm bo zdecydowanie lepiej Kospela+wodną podłogówke Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.11.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Spoko,tylko jako ciekawostka Hmmm... Coś widocznie wyczytałeś między wierszami, bo ja cały czas o tych "ciekawostkach" piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 23.11.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ty czegoś nie rozumiesz, nie ten temat! Daj już nam spokój, wiemy co masz, miałeś, jak jesteś stary. A teraz pozwól nam pisać w temacie. W temacie cop=1. Może za chwilę będziemy pisać o pompach, wtedy się przeniesiemy do odpowiedniego działu. Tematów polityki nie ruszam, mam je tam gdzie pompę, zakład, kospela i całą resztę. Dokładniej mówiąc, nie w tym dziale. Jeśli chodzi o rzygam, to raczej nie uwaga, choć oczywiście, nie śmiem Ci tłumaczyć, jak sam twierdzisz, jestem na to za mało inteligentny i za młody. Proszę Cię, już daj spokój. Jeśli chcesz, obraź mnie po raz kolejny i skończmy off-top. Wracając, do tematu. Ile szacunkowo zuzyliscie kWh od początku sezonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Ty czegoś nie rozumiesz, nie ten temat! Daj już nam spokój, wiemy co masz, miałeś, jak jesteś stary. A teraz pozwól nam pisać w temacie. W temacie cop=1. Szczawiu,tudzież "suwerenie" lub kibolu(jak zwykle bezmyślny):Nie do końca,suma sumarum wodna podłogówka i kable "akumulacyjne" wychodzą bardzo podobnie cenowo.Nie zapominaj,że do kabli trzeba zamontować drogie sterowniki,osobno do każdego pomieszczenia.W moim przypadku wyliczyłem,że będzie ich 9szt co daje nam,za najtańsze ok.1500zł ale gdybyśmy kupili firmowe Devi lub Elektry kwota wyjdzie ok.3000zł za same sterowniki.Jedziemy dalej,mój przykład,wyliczyłem,że na 118m2 potrzebuję ok.100W/m2 w kablach to daję kwotę ok.5-6tys.zł.Mamy już 9(7,5)tys.zł.Montaż ? Powiedzmy podobnie kable i wodna podłogówka ok.2tys.złKable i rurki można jednak próbować samemu zakładać.Wychodzi nam kwota 11(9,5)tys.zł.Za taką kasę można położyć wodną podłogówkę na mojej powierzchni z piecem Kospel czy Elterm.Mimo to zakładam jednak kabelki scrabie,wysil się lekko poza gmach przedszkola i zorietuj się z jakim COP grzeją kabelki jakie chciałem montować w moim domu ? Naprawdę jesteś takim bezmyslnym osłem jak cały "suweren PIS" ???? Edytowane 23 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 23.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dajcie se spokój i nie karmcie trola. Nie widzicie, że on tylko czeka na to, żeby mu odpisać cokolwiek? Siedzi toto żałosne i buszuje, odkopuje archiwa i cytuje. Normalny koleś poszedłby se na browca, na dyskotekę, potańczył z dupeczkami, a ten.... forum jego życiem, żałosne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts