JTKirk 24.11.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Te 18 groszy to chyba już ostatni rok i raczej już takiej promocji nie będzie teraz to raczej 30 groszy i więcej. ja mam do końca 2018 taką cenę ale są inne promocje, może nie tak korzystne, ale są i będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Te 18 groszy to chyba już ostatni rok i raczej już takiej promocji nie będzie teraz to raczej 30 groszy i więcej. Ile idzie Ci na CWU ? Ja mam do konca 2017 chyba lub 2018 musze sprawdzic Na CWU 9600/4lata rodzina 2+2 głównie prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 no i za te same pieniądze (23tys.) chyba będzie opłacało pod kable w PV wejść.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.11.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Panowie, wspaniale podsumowaliście kolegę, wspaniale. Generalnie podoba mi się to, że trzeba dokupić grzałkę do wspomagania przy -15, a co z cop=4 ? Z innej beczki, ja jestem mega zadowolony z folii pod panele, przy konwektorach ciepło szło pod sufit i uciekało na piętro, teraz kilkanaście minut pracy (4,2kW) i zaraz jest 23 stopnie (wiem dużo, ale żona ciepłolubna ) Generalnie obstawiam ,że sezon zamknę w granicach 1000-1300 zł za grzanie, zobaczymy , nawet jak będzie 1500 to i tak lepiej niż w starym domu ze śmieciuchem, gdzie 500 zł to na miesiąc i rano zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 no i za te same pieniądze (23tys.) chyba będzie opłacało pod kable w PV wejść.. Artur jakie masz izolacje poszczególnych przegród? Ile do tej pory poszło ci na grzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.11.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Panowie, wspaniale podsumowaliście kolegę, wspaniale. Generalnie podoba mi się to, że trzeba dokupić grzałkę do wspomagania przy -15, a co z cop=4 ? Z innej beczki, ja jestem mega zadowolony z folii pod panele, przy konwektorach ciepło szło pod sufit i uciekało na piętro, teraz kilkanaście minut pracy (4,2kW) i zaraz jest 23 stopnie (wiem dużo, ale żona ciepłolubna ) Generalnie obstawiam ,że sezon zamknę w granicach 1000-1300 zł za grzanie, zobaczymy , nawet jak będzie 1500 to i tak lepiej niż w starym domu ze śmieciuchem, gdzie 500 zł to na miesiąc i rano zimno. Te 4,2kw? To do czego się odnosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.11.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Jak już podajecie te ceny za kWh to podajcie średnią z całej faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.11.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Ostatnia faktura PGE G12W za wrzesień, październik 629zł ogólne zużycie 1375kW (419 droga, 956 tania) średnia prawie 46 groszy. W taryfie płaskiej było by 849zł. W październiku mały babol nie przestawiłem grzania CWU w dzień na godzinę 15 z 13. to samo zmywarka i pralka Edytowane 24 Listopada 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.11.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Artur jakie masz izolacje poszczególnych przegród? Ile do tej pory poszło ci na grzanie? do tej pory czyli do kiedy? poprzednie sezony masz w stopce, do teraz od początku sezonu 1230kWh.. w skrócie to tak: co do izolacji to mam 20cm styroduru pod płytą po całości, 20cm grafitu na ścianach i 25cm wełny w stropie.. całość silka 24cm, okna 3 szybowe lekko w ocieplenie wysunięte, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem samoróbką z przeciwprądowcem i GWC rurowe głęboko zakopane.. moc kabli na całym parterze 7kW są jeszcze pewnie niedociągnięcia (nieciągłości izolacji) bo poddasze jest nieogrzewane, po całości póki co 15cm wełny pod dachem, na części pod dachem ocieplenie uzupełnione przy zabudowie z płyt GK o kolejnie 15cm.. ale co najważniejsze - część gdzie są schody z salonu na górę nie jest ocieplona niczym oprócz tych 15 cm wełny, a wejście na górę zrobione (obudowane) jest tymczasowo z OSB i przyklejone na tym są kawałki styropianu 10cm.. więc tu jest spory mostek co potwierdza kamera termowizyjna.. miałem to zrobić już po pierwszym sezonie ale jak zobaczyłem ile poszło kasy na ogrzewanie to mi zapał przeszedł - znaczy cały sezon połwę tego co sąsiedzi na ekogroszku a zabodowa tego to dużo roboty a nie chciało mi się rozkładać rusztowania na schodach, wolałem inne rzeczy porobić, jak widać po zużyciu w drugim sezonie chyba miałem rację bo jak dom się wygrzał to poszło 15% mniej energii.. edit: w roku 2014 od początku sezonu do 24.11 poszło mi 1400 kWh w roku 2015 od początku sezonu do 24.11 poszło mi 1301 kWh do teraz 1230 więc tendncja jest właściwa.. Edytowane 24 Listopada 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 25.11.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Te 4,2kw? To do czego się odnosi? Grzesiu, skoro jestem zadowolony z folii pod panele, to do czego się może odnosić moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Grzesiu, skoro jestem zadowolony z folii pod panele, to do czego się może odnosić moc? Racja. To teraz masz adaxy wraz z foliami? Te folie wpakowałeś wszędzie pod podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 25.11.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Zawsze mialem podłogowe pod płytkami w kuchni i w łazience, a w salonie, sypialni i pokoju młodego adaxy. Niestety w salonie adaxy nie dają rady, ciepło od razu pod sufi i klatką schodową na górę. Jak wrzuciłem folię, to adaxy zostały wyłączone, bo folia grzeje na całej powierzchni i moment jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Zawsze mialem podłogowe pod płytkami w kuchni i w łazience, a w salonie, sypialni i pokoju młodego adaxy. Niestety w salonie adaxy nie dają rady, ciepło od razu pod sufi i klatką schodową na górę. Jak wrzuciłem folię, to adaxy zostały wyłączone, bo folia grzeje na całej powierzchni i moment jest ciepło Konwektory dobrze spisują się u mnie z kanałówką bo mieli to ciepłe powietrze. Ale wiadać że bezpośrednie grzanie foliami na podczerwień w innych przypadkach jest dużo lepsze od konwektorów. Dlatego ostatnio zainteresowałem się grzejnikami hybrydowymi tyle że ich cena powala... Ciekaw jestem jak folie dzadzą sobie u Ciebie radę jak bardziej przymrozi. A tak jak obserwujesz teraz to taniej eksploatacyjnie foliami w porównaniu do adaxów? Swoja drogą jak możesz to wrzuć w stopkę charakterystykę czym grzejesz i jakie masz izolacje oraz powierzchine, często podaję tutaj z forum ludzi jako przykład taniego grzania prądem i dobrze jest jak mamy jakieś odniesienie co do warunków . a w kuchni i łazience masz maty czy też folie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 25.11.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Kuchnia i łazienka maty grzejne. Według mnie wyjdzie taniej, Adaxy włączały się o danej godzinie i całą noc chodziły, to ich inteligentne skanowanie, to zwykła czujka na dole grzejnika, więc grzał na maksa, czujka robiła stop i się studził, i znowu grzał na maxa. Poza tym działał od 22 do 6 rano. Teraz folie włączają się koło 19 ( wiem to pierwsza taryfa, ale komfort najważniejszy) grzeją do 23 stopni ( czyli o jakieś 3 stopnie) jak jesteśmy w domu to zyski bytowe utrzymują to dość długo. o 24 folia przestaje grzać i włącza się koło 4 30 i pracuje do 7 30. Jakoś tak się udało skalibrować, żeby ciepła podłoga była rano jak młodego szykujemy do przedszkola ( wiem znów droga taryfa, ale jestem w stanie tę złotówkę dopłacić do komfortu, poza tym mata jest podzielona na 2 części i grzeje tylko ta bliżej schodów, bo po niej rano chodzimy sprytne nie?). Reszta to już grzanie 13-15, ale myślę, że dłużej niż godzinę nie pogrzeje. Generalnie mam 7,5m2 maty 170w/m2 kuchnia i łazienka 4 adax neo 600w - sypialnia i pokój młodego( tylko 2 są włączone i tylko w nocy) 30m2 folii grzewczej 140w/m2 salon razem 1250w + 1200w + 4200w = 6650W= 6.65kW gdyby to chodziło non stop 10h na dobę w taniej taryfie : 6,65kW * 10h= 66.5kWh 66.5 * 0.34 gr = 22.61 zł Tylę mogę zapłacić maks za ogrzewanie za dzień, ale to się nie wydarzy, bo wszystko musiałoby chodzić cały czas, a ja w domu miałbym saunę A i to nie za duża cena za komfort:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 25.11.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ustawiłem opis w sygnaturze, działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.11.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 działa, ale przeformatuj to trochę, bo strasznie rozwlekła ta sygnatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ustawiłem opis w sygnaturze, działa? Dzięki scrabie za kompletne dane. Stopka działa. A ty rekuperację masz mam rozumieć. Czekamy na większe mrozy zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 działa, ale przeformatuj to trochę, bo strasznie rozwlekła ta sygnatura W sumie racja, jak będzie dużo pisał to 3 wpisy i nowa strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ustawiłem opis w sygnaturze, działa? działa,a jesli wydales do15 tys zapraszam do watku tematycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 25.11.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Jakiego wątku? Dasz linka? Rozumiem, że 15 tysięcy za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts