Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mozesz podac nr rozporzadzenia/ustawy w którym jest ta zmiana zawarta?

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU 1)

z dnia 27 lutego 2015 r.

w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku lub części budynku

oraz świadectw charakterystyki energetycznej 2)

plik ma nazwę D2015000037601.pdf

Na 6 stroniemasz obecnie obowiązującą tablekę, wcześniej był w niej wskaznik 0.7 dla paneli.

Energia solarna ma 0, miałem pewne wątpliwości czy nie dotyczy to tylko kolektorów ale wtedy w ogóle nie było by w niej produkcji z PV więc raczej można pod to wpisać je.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU 1)

z dnia 27 lutego 2015 r.

w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku lub części budynku

oraz świadectw charakterystyki energetycznej 2)

plik ma nazwę D2015000037601.pdf

Na 6 stroniemasz obecnie obowiązującą tablekę, wcześniej był w niej wskaznik 0.7 dla paneli.

Energia solarna ma 0, miałem pewne wątpliwości czy nie dotyczy to tylko kolektorów ale wtedy w ogóle nie było by w niej produkcji z PV więc raczej można pod to wpisać je.

Musze to sprawdzić, bo Sankom w Audytorze tego nie zmienił.

Dom piętrowy na płycie, ściany silka 24 + 25 cm ocieplenia, płaski dach.

Czy kombinacja: wodna podłogówka na prąd + wentylacja z rekuperacją + biokominek da radę (by chociaż na papierze to jakoś wyglądało) czy jednak trzeba PC albo PV montować ?

Co za czasy, dwa lata myślałem nad domem i przekonywałem rodzinę do grzania prądem - teraz kombinuję, czy się nie przeprosić z piecem na ekosyf .

Dom piętrowy na płycie, ściany silka 24 + 25 cm ocieplenia, płaski dach.

Czy kombinacja: wodna podłogówka na prąd + wentylacja z rekuperacją + biokominek da radę (by chociaż na papierze to jakoś wyglądało) czy jednak trzeba PC albo PV montować ?

Co za czasy, dwa lata myślałem nad domem i przekonywałem rodzinę do grzania prądem - teraz kombinuję, czy się nie przeprosić z piecem na ekosyf .

Jak EKco+cwu wyjdzie max 31kWh/m2rok to da radę. Ale pewnie nie bo CWU psuje wyliczenia a tego dobrą izolacją czy bryłą nie poprawisz.

Daj pompę ciepła do charakterystyki, choćby dla CWU za 6-8k a panele to weź z dotacji gminnej ale nie uzależniaj odbioru budynku od tego

kolego bez bryly i powierzchni nic Ci nikt tu nie powie .... poza tym ze eko syf jest najdrozszym i najgorszym rozwiazaniem

Dom piętrowy na planie prostokąta (8x13m po zewnątrz, ściany: 24cm silka, 25 styropian), płaski dach.

Jak EKco+cwu wyjdzie max 31kWh/m2rok to da radę. Ale pewnie nie bo CWU psuje wyliczenia a tego dobrą izolacją czy bryłą nie poprawisz.

Daj pompę ciepła do charakterystyki, choćby dla CWU za 6-8k a panele to weź z dotacji gminnej ale nie uzależniaj odbioru budynku od tego

Chyba skończy się na PC, nie chciałbym na płaskim dachu stawiać jakiegoś stelażu pod panele.

Słucham Trójki i audycji o 'smrodziarzach - palaczach'. Ktoś zadowolony wspomniał o koszcie ogrzewania domu gazem 1000 zł/miesiąc... Może ktoś mnie uświadomić? 1000 x 7 miesięcy sezonu = 7000 zł.

Ja płacę za prąd na CO 1000 zł/rocznie. Nie ogarniam zatem.

Następny przykład z okolicznych ulic. Stary dom piętrowy. Koszt miesięczny ogrzania zimą olejem opałowym: 4000 zł...

Słucham Trójki i audycji o 'smrodziarzach - palaczach'. Ktoś zadowolony wspomniał o koszcie ogrzewania domu gazem 1000 zł/miesiąc... Może ktoś mnie uświadomić? 1000 x 7 miesięcy sezonu = 7000 zł.

Ja płacę za prąd na CO 1000 zł/rocznie. Nie ogarniam zatem.

Następny przykład z okolicznych ulic. Stary dom piętrowy. Koszt miesięczny ogrzania zimą olejem opałowym: 4000 zł...

Znam takie przypadki jak ktoś miał podłogówkę na 2 cm styropianu, brak izolacji w dachu albo 5 cm wełny na stropie żelbetowym czy wentylację taką że głowę urywało (WG). No i musi przymrozić...

Pytanie za pytanie, czy chociaz w jednym miejszu uzyto slowo zakaz w stosunku do wg? a wiadomo ze bez wm z rekuperacją nie ma najmniejszej szansy aby spełnic Ep dla WT2017. Wiem z drugiej strony ze znajdą sie magicy (własciwe okreslenie oszusci) architekci którzy na papierze takie domy dla WT2017 be wm przepchną. Akurat brak tego zakazu dla wg jest powaznym błedem ustawodawcy bo umozliwia dalej kombinowanie. Oczywiscie dla kabli sprawa nie jest taka prosta ale bez OZE w praktyce zastosowac sie ich nie da, to samo dotyczy jakiegokolwiek grzania czystym prądem.

Tak potwierdzam - nie użyto słowo zakaz w stosunku do WG, tak jak nie użyto słowa zakaz w stosunko do grzania kablami ;]

Więc można mieć WM z odzyskiem i wyłącznik silinik, otworzyć bypass, otworzyc okna i uzywać WG - bo nie ma zakazu !

Można ogrzewać dom pompą ciepła, a dodatkowo dogrzać sobie płytki w łazience kablami - bo nie ma zakazu !

Chodzi mi tylko o precyzyjne artykułowanie swoich frywolnych myśli, bo nie każdy się na tym zna.

Kombinatorstwo to powinni ukrucić ale przy kotłach na paliwa stałe, tak aby nie można palić śmieciami bo to jest w interesie nas wszystkich !

Świadectwa charaktersytyki energetycznej nie są już wymagane dla domów jednorodzinnych jak ktoś sam buduje, więc teraz to architekci będą musieli się namęczyć jak to rozwiązać aby spełnić nowe przepisy i inwestora nie puścić w skarpetkach.

Asolt a możesz odpowiedzieć na to pytanie - czy pomieszczenie typu wózkownia, nieogrzewana i nie przeznaczona na pobyt stały ludzi oraz mieszcząca się bryle budoynku jest wliczana do powierzchni o regulowanej temperaturze Af ? Garażu nieogrzewanego się nie wlicza, a to jest analogiczne pomieszczenie z nieco innym przeznaczeniem. Pytam w kontekście tych 140litrów ciepłej wody (albo gorącej bo to 55st C !), które "pije" każde sto metrów kwadratowch domu....

i ciekawostka pokazująca jak wzajemnie sprzeczne przepisy mamy :

http://www.polskiinstalator.com.pl/artykuly/doradca-energetyczny/1661-metodologia-sporz%C4%85dzania-%C5%9Bwiadectw-%E2%80%93-co-z-t%C4%85-powierzchni%C4%85-af

Edytowane przez chemical

Polska pali węglem gdzie się tylko da. Kamiennym, brunatnym, gównianym... każdym. A jak kogoś nie stać na węgiel, to pali niesezonowanym drewnem.

I teraz rządź tu pan! Zakaż węgla, zakaż mokrego drewna i... jedziesz na taczkach, albo przy większym szczęściu przekazujesz teki ministerialne następcom. Suweren nie wybacza.

Devi parter 10 kWh + PC Jula 460 kWh (24/7)

Devi piętro 252 kWh

PC p-p 5 kWh

CWU 238 kWh

najbardziej energożerny listopad w mojej historii ale to chyba przez niedomagającą PC Jula która chodziła na okrągło 24/7 na niskich parametrach albo po prostu zimniejszy miesiąc

Przynajmniej u mnie takiego zimnego listopada nie pamiętam.

Devi parter 10 kWh + PC Jula 460 kWh (24/7)

Devi piętro 252 kWh

PC p-p 5 kWh

CWU 238 kWh

najbardziej energożerny listopad w mojej historii ale to chyba przez niedomagającą PC Jula która chodziła na okrągło 24/7 na niskich parametrach albo po prostu zimniejszy miesiąc

U nas listopad 860,5 kWh nCO. W zeszłym roku 785,3 kWh. Na razie temperatura wewnątrz ok. 22,5* (średnia na wyrzutni), w połowie grudnia zjedziemy do 21* :) Średnia temperatura dobowa to 5,3* a w zeszłym roku 8,3* a więc sporo chłodniej. Dni słonecznych w tym roku 3 a w zeszłym 8.