hektor80 02.12.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Izolacje nie najgorsze.... tylko ta podłoga. kanalówke idzie zrobić nawet i do 7 tys. Pytanie jaki układ i wymagania. Splity najtaniej lomo w innym wątku pisałem o nich. Ale rzeczywiście teraz ciężko powiedzieć w co uderzać w twoim przypadku może pompa pw ale nie gruntowa bo po co? własnie myślę o gree economic lub luxury.... Edytowane 2 Grudnia 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.12.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Komin do kominka jak rozumiesz też już zbudowałeś i wywaliłeś kasę? Chyba bym wybrał kocioł na gaz. Z kominka chyba bym zrezygnował, bo za jego wartość kupisz gaz na kilka lat. A ciepło z niego też nie jest darmowe (no, chyba, że masz swój las). Bo przy gazowym kotle to nawet przy braku prądu opędzisz ogrzewanie jakimś UPS albo generatorem, jak miewasz dłuższe przerwy (przy ogrzewaniu PC IMO warto mieć jakiś backup nie wymagający prądu - im dalej od cywilizacji, tym dłużej potrafią trwać przerwy w przypadku awarii). Ale żeby się upewnić, przeliczyłbym wszystkie opcje. Ale do tego trzeba OZC a potem, jak szacunkowe wyceny nie są oczywiste, zebrał oferty tych rozwiązań, które nie przepadły z kretesem. tak, komin zbudowałem.... Co do OZC, wyszło mi 44 kWh/m2 ale było to robione samodzielnie wiec zakładam kilka procent gorszy wynik.. Tak też myślałem że na tym etapie to już tylko gaz mi zostaje. Chyba że coś się zmieni i gmina dopuści PC powietrzne bo z tego co wiem sytuacja jest dynamiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.12.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 tak, komin zbudowałem.... Co do OZC, wyszło mi 44 kWh/m2 ale było to robione samodzielnie wiec zakładam kilka procent gorszy wynik.. Tak też myślałem że na tym etapie to już tylko gaz mi zostaje. Chyba że coś się zmieni i gmina dopuści PC powietrzne bo z tego co wiem sytuacja jest dynamiczna... To ciekawe że powietrznych nie dotują...ktoś interesu chyba w tym nie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 02.12.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) U mnie sprawy licznikowe na 2 osobniki dorosłe wyglądają tak : CWU bojler 48kWh , podgrzewacz przepływowy 28, zmiękczacz 6, SUMA : 82kWh nCO 154kWh -sama łazienka zżarła sporo bo 62, muszę zmienić trochę nastawy, ograniczyć tanią do 4-6 rano i nagrzane jak wstajemy, 13-15, 18-20 jak z reguły korzystamy najwięcej, myślę, że w 30kWh można się zamknąć na łazienke, reszta mogła by być spokojnie z klimy 124/3~41, więc szacuje na całość kable+sprawna klima wyszło by jakieś ~ 170kWh uszkodzona klima 115kWh - klima wariuje, szczególnie przy niskim temperaturach wtedy kiedy najbardziej jej potrzebowałem wystawiła mnie do wiatru :/ alternatywne źródło ciepła to skarb ! ale to się docenia dopiero jak nas to spotka, problem polega na tym, że jednostka zewnętrzna się kręci zużywa realne kilowaty a ciepłem nie dmucha :/ teraz jak się zwiesza to od razu wyłączam bo nie ma sensu, żeby ciągnęła prąd cała reszta urządzeń 151kWh (przeważnie było w okolicach 120, więc widać, że w okresie zimowym więcej czasu się spędza w domu) temperatury różnie - od 18 wiatrołap, 19 sypialnia; 21-23 pokój salon (w zależności...) , 23-24 łazienka (grzanie w całej taniej II taryfie +2h w drogiej o godz. 18-20)garaż nieogrzewany cały czas oscyluje między 10-12st.C - zauważyłem, że rozgrzane auto oddaje trochę tej energii w tym miesiącu przekroczyłem użycie II taryfy powyżej 80% (aha nie kąpię się po 22 i nie ograniczam się, poza zmywarką, pralką, suszarką) Edytowane 2 Grudnia 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.12.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 U nas listopad 860,5 kWh nCO. W zeszłym roku 785,3 kWh. Na razie temperatura wewnątrz ok. 22,5* (średnia na wyrzutni), w połowie grudnia zjedziemy do 21* Średnia temperatura dobowa to 5,3* a w zeszłym roku 8,3* a więc sporo chłodniej. Dni słonecznych w tym roku 3 a w zeszłym 8. U nas listopad 1405,84kWh, dni słonecznych 5 ... Rok temu... Listopad 1238,53kWh, dni słonecznych 3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 w tym roku pogoda podkarpacia nie rozpieszcza na zachodzie dzis 5* i słonce - u nas szaro buro i ponuro i ok 0*C i tak od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.12.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 U mnie sprawy licznikowe na 2 osobniki dorosłe wyglądają tak : CWU bojler 48kWh , podgrzewacz przepływowy 28, temperatury różnie - od 18 wiatrołap, 19 sypialnia; 21-23 pokój salon (w zależności...) , 23-24 łazienka. w tym miesiącu przekroczyłem użycie II taryfy powyżej 80% (aha nie kąpię się po 22 i nie ograniczam się, poza zmywarką, pralką, suszarką) Zdradź tajemnicę w czym te dwie osoby myją? Zaraz Arturo policzy Ci ile użyłeś wody. O cyrkulację nawet nie pytam gdybyś miał to wynik x2. Co do temperatur Tylko grzanie Klima może dawać takie skoki temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 02.12.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 to dzienna racja na osobę : A na poważnie, mam samoróbkę/wymiennik wody zużytej pod prysznicem, sprawność kiepska do 20%, ale przekłada się to na wynik. Nie chciałem w ogóle robić wanny, a w zamian chciałem małą saunę suchą, niestety przegrałem z żoną :/ i tak ja wannę używałem ze 3 razy od 6 miesięcy, a żona może z 5 , także u nas głównie prysznic z wyboru. Cyrkulacja w małym domu parterowym jak mój to by była chyba najmniej opłacalna inwestycja ze wszystkich. Wodę ciepłą mam w kilka sekund, w kuchni kilka sekund x 2. Heh, specjalnie drzwi do sypialni zamknięte, aby było trochę mniej ciepła - takie mamy preferencje, przeciwnie w łazience, gdzie chodzi się boso czy nago. Jakbym miał ochotę to tandem klima/kable mogę ustawić przecież dowolnie ? tylko po co, jak właśnie tak uważam za odpowiednio ? Od 6:30 do 15:30 czasem do 19 nie ma nas w domu - nie rozumiem po co mam mieć non-stop 23 stopnie wszędzie ? Inna sprawa, jak ktoś ma dzieci, żona siedzi w domu itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.12.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Tak czy tak mało wychodzi na cwu ale to dobrze dla Was. Z temperaturami wiem o co chodzi żona lubi włączyć Klime w salonie jak jest 22.5. Dobrze że do sypialni szybko nie dociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.12.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 to dzienna racja na osobę : [ATTACH=CONFIG]374839[/ATTACH] A na poważnie, mam samoróbkę/wymiennik wody zużytej pod prysznicem, sprawność kiepska do 20%, ale przekłada się to na wynik. Nie chciałem w ogóle robić wanny, a w zamian chciałem małą saunę suchą, niestety przegrałem z żoną :/ i tak ja wannę używałem ze 3 razy od 6 miesięcy, a żona może z 5 , także u nas głównie prysznic z wyboru. Cyrkulacja w małym domu parterowym jak mój to by była chyba najmniej opłacalna inwestycja ze wszystkich. Wodę ciepłą mam w kilka sekund, w kuchni kilka sekund x 2. Heh, specjalnie drzwi do sypialni zamknięte, aby było trochę mniej ciepła - takie mamy preferencje, przeciwnie w łazience, gdzie chodzi się boso czy nago. Jakbym miał ochotę to tandem klima/kable mogę ustawić przecież dowolnie ? tylko po co, jak właśnie tak uważam za odpowiednio ? Od 6:30 do 15:30 czasem do 19 nie ma nas w domu - nie rozumiem po co mam mieć non-stop 23 stopnie wszędzie ? Inna sprawa, jak ktoś ma dzieci, żona siedzi w domu itd. itp. bardzo racjonalne i świadome podejście do użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.12.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 U nas CWU listopad 131kWh...Rok temu CWU 120kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.12.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Dostałem rachunek za prąd za okres 18-09-2016 do 17-11-2016. Łącznie 603,82 zł. Za wcześniejsze dwa miesiące miałem 370zł, ale nie było rekuperacji, światło i telewizor działały krócej, woda w wodociągu była cieplejsza, a reszta to ogrzewanie splitem, w 85% w drogiej taryfie. Nie widzę sensu robienia CO i ogrzewania gazem, albo węglem. Z PC sprawa dyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Dostałem rachunek za prąd za okres 18-09-2016 do 17-11-2016. Łącznie 603,82 zł. Za wcześniejsze dwa miesiące miałem 370zł, ale nie było rekuperacji, światło i telewizor działały krócej, woda w wodociągu była cieplejsza, a reszta to ogrzewanie splitem, w 85% w drogiej taryfie. Nie widzę sensu robienia CO i ogrzewania gazem, albo węglem. Z PC sprawa dyskusyjna. Dlatego tandem kanałówka i kable czy grzejniki tak mi się spodobał. Ale najważniejsze jest dobrze zaizolować budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 03.12.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Dostałem rachunek za prąd za okres 18-09-2016 do 17-11-2016. Łącznie 603,82 zł. Za wcześniejsze dwa miesiące miałem 370zł, ale nie było rekuperacji, światło i telewizor działały krócej, woda w wodociągu była cieplejsza, a reszta to ogrzewanie splitem, w 85% w drogiej taryfie. Nie widzę sensu robienia CO i ogrzewania gazem, albo węglem. Z PC sprawa dyskusyjna. Nie żebym się przechwalał, ale za ten sam okres (19.09 do 18.11) dostałem rachunek 405,83 zł To za wszystko, bytowy CO CWU. Jest jednak pewne ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.12.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie żebym się przechwalał, ale za ten sam okres (19.09 do 18.11) dostałem rachunek 405,83 zł To za wszystko, bytowy CO CWU. Jest jednak pewne ale... Ale...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie żebym się przechwalał, ale za ten sam okres (19.09 do 18.11) dostałem rachunek 405,83 zł To za wszystko, bytowy CO CWU. Jest jednak pewne ale... pięknie a jakie masz temperatury wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 03.12.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 pięknie a jakie masz temperatury wewnątrz? 21,5 -22,0*C wszędzie, łazienki tam 23 - 24* C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 03.12.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Ale...? Ale pan odczytujący liczniki, chyba niezbyt ogarnięty jest i jako zużycie nocne wpisał mi chyba godzinę, o której sprawdzał licznik i wyszło mi zużycie w nocnej 455 kWh zamiast koło 4000 kWh. Nie stresuję się takim zużyciem, gdyż jak wcześniej wspomniałem w tym czasie rozpoczęto i z końcem listopada skończono ocieplać ściany. Został jeszcze strop. Ale przyznam że rachunek mnie zaskoczył. W styczniu będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 04.12.2016 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Ale pan odczytujący liczniki, chyba niezbyt ogarnięty jest i jako zużycie nocne wpisał mi chyba godzinę, o której sprawdzał licznik i wyszło mi zużycie w nocnej 455 kWh zamiast koło 4000 kWh. Nie stresuję się takim zużyciem, gdyż jak wcześniej wspomniałem w tym czasie rozpoczęto i z końcem listopada skończono ocieplać ściany. Został jeszcze strop. Ale przyznam że rachunek mnie zaskoczył. W styczniu będzie Ja tak miałem w tamtym roku po montażu licznika pierwszy rachunek 27zł a powinno być ponad 800zł za to następny już 1600. Listopad 640kWh CO/CWU z czego 270 CWU. Od poczatku zezonu 1100 kWh. W listopadzie było dużo kominka(deski po budowie) ale starałem się nagrzewać płytę do 22,5 stopnia. Temperatury w domu salon, łazienki 25 sypialnie 22. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ja tak miałem w tamtym roku po montażu licznika pierwszy rachunek 27zł a powinno być ponad 800zł za to następny już 1600. Listopad 640kWh CO/CWU z czego 270 CWU. Od poczatku zezonu 1100 kWh. W listopadzie było dużo kominka(deski po budowie) ale starałem się nagrzewać płytę do 22,5 stopnia. Temperatury w domu salon, łazienki 25 sypialnie 22. Jeżeli płytę dogrzewasz do 22,5 to musisz ładnie hajcowac w kominku. Nie wiem jak masz ocieplony dom ale zakładam ze trochę lepiej niż standard. Gdybys bez grzania w kominku utrzymywał 22.5 st na posadzce i nie miałbyś duzych zysków to w domu masz max 20.5. Brrrr. Jak skończą się deski lub chęci to zobaczymy ile zużyjesz. Puki co piękny wynik. Takie połączenie dwóch systemów jest dobre dla ludzi którzy nie wyobrażają sobie domu bez kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts