Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIe wiem czy akurat opcja z dwoma splitami jest dobra. Tak sobie o tym mysle (bo tez mi to chodzi po głowie), split jest dobry do małego, parterowego domu. Wówczas takim spltem opędziesz prawie cały dom. Zakładając optymistyczny COP=3 w okresach przejściowych możesz zejść do 18gr za kwh... No ale gdy będziesz miał już dwa splity to kwh będzie Cie kosztowała już ok. 36gr... :( A to już jest drożej niż np. gaz lub prąd w II taryfie...

2 splity w porównaniu do jednego będą grzały 2x krócej.

Ilość dostarczonej energii się nie zmieni.

To tak jakbyś zamiast grzałki w buforze o mocy 5KW zamontował 2 szt o mocy 2,5KW każda i grzał nimi tyle samo czasu.

2 splity w porównaniu do jednego będą grzały 2x krócej.

Ilość dostarczonej energii się nie zmieni.

To tak jakbyś zamiast grzałki w buforze o mocy 5KW zamontował 2 szt o mocy 2,5KW każda i grzał nimi tyle samo czasu.

zgadza się w odniesieniu do parterówki. W przypadku domu z poddaszem, splitem na parterze nie ogrzeję poddasza. Ilość ciepła która tam się dostanie będzie podejrzewam znikoma

Ale to i tak się nie opłaci. Przy obecnych temperaturach około 0stC średnio, zużycie pieniędzy przez klimatyzator w dziennej taryfie wyniesie mniej więcej tyle samo, co kablami w nocnej.

Wczoraj mi klima połknęła 16kWh, w niedzielę jakieś 9, więc średnio powiedzmy 12kWh/dobę, czyli 7zł. Kablami za to mam 23kWh, czyli COP klimatyzatora musiałby być 2,5 żeby wyszło na to samo, a raczej większy dzisiaj nie jest.

Klimą sobie można grzać w październiku, listopadzie, marcu i kwietniu, podnieść szybko temperaturę w salonie, ale na zimę lepiej chyba kablami w nocnej grzać. Zobaczę jeszcze.

Ale to i tak się nie opłaci. Przy obecnych temperaturach około 0stC średnio, zużycie pieniędzy przez klimatyzator w dziennej taryfie wyniesie mniej więcej tyle samo, co kablami w nocnej.

Wczoraj mi klima połknęła 16kWh, w niedzielę jakieś 9, więc średnio powiedzmy 12kWh/dobę, czyli 7zł. Kablami za to mam 23kWh, czyli COP klimatyzatora musiałby być 2,5 żeby wyszło na to samo, a raczej większy dzisiaj nie jest.

Klimą sobie można grzać w październiku, listopadzie, marcu i kwietniu, podnieść szybko temperaturę w salonie, ale na zimę lepiej chyba kablami w nocnej grzać. Zobaczę jeszcze.

Tak mi się właśnie wydaje... ja myślę tylko o okresach jak napisałeś....

chodziło mi o to że grzanie dwoma klimatyzatorami już takie tanie nie jest....

Wydaje mi się, że akurat nie masz racji. Żeby ciepło z salonu rozeszło się po domu potrzeba tam podnieść znacznie temperaturę, co oznacza niższy COP urządzenia. Przy dwóch jednostkach będzie lepiej, a już przy kanałówce powinno być najlepiej, bo temperatura GZ może być najniższa.

Panowie, 2 splity będą miały sens tylko i wyłącznie jeśli zainwestujemy w bardzo wydajne urządzenia take jak np. Toshiba daiseikai gdzie potrafi schodzić z poborem do nawet 80W i świetnie dostosowuje się do tego co w danym momencie nam potrzeba. Ale problemem jest cena! Natomiast co do kanałówek to jest to rozwiązanie optymalne. Popatrzmy na mój realny przykład, który obserwuję każdego dnia. Teraz najprostsze gree kanałowe o mocy 3,8kW dla grzania bierze 470W gdy na zewnątrz jest -1'C a w domu 21,5'C na poddaszu i 20,5'C na parterze. Ale tu gdzie mieszkam nie mamy do czynienia z domem o dobrych izolacjach!

W podłodze na gruncie jest 5 - 8 cm (w łazience i kuchni) styropianu! Okna dwuszybowe ale najtańsze, kominy z dorobioną rekuperacją, w dachu 25/35 wełny, na ścianach 10 cm styro na plackach, chociaż na niektórych ścianach mam dla testów alufoxa, climapora, tynk termoizolacyjny...ale co to jest...:) Dom nie jest super szczelny. Tymczasem od 2 dni nocą mróz w okolicach 8'C i pompa nadal utrzymuje na poddaszu ponad 21'C a parter średnio 20'C. Mówię o pokojach! Pobór przy -8'C wyszedł średnio na poziomie 500W.

A teraz jak dom jest dobrze zaizolowany? Szczelny? I do tego mamy lepsze urządzenie i mądrze rozplanowana instalacja? A takie przypadki mam.

Wydaje mi się, że akurat nie masz racji. Żeby ciepło z salonu rozeszło się po domu potrzeba tam podnieść znacznie temperaturę, co oznacza niższy COP urządzenia. Przy dwóch jednostkach będzie lepiej, a już przy kanałówce powinno być najlepiej, bo temperatura GZ może być najniższa.

caly czas porównuje koszt grzania klimą/dwóch do innych źródeł prąd, gaz... Jak sam zauważyłeś przy pewnych temp. bardziej już się opłaca przejść na kabelki....

Ciężko zużycie porównywać bo odczucie komfortu może być całkiem inne w zależności od tego, czym grzejemy.

Ja na ten przykład (z wyjątkiem poprzedniej zimy) testuję grzanie klimą i "doładowanie" podłogi trochę rano trochę wieczorem.

I jeśli odniosę to do grzania samą podłogówką to wychodzi mi, że zużywam o 50% energii mniej. Klima zjada 5-6 kWh/24h, podłogówka ok. 1 m3, natomiast jeśli grzeję tylko podłogę i chce mieć ten sam komfort (te same temperatury) to zuzyję 2.5-3 m3 gazu, czyli 16 kWh vs 30 kWh.

Dodatkowo narażam się (głównie w okresach przejściowych) na niekoniecznie przyjemną podłogę wtedy, kiedy chcę (czyli wieczorem bądź rano) bo grzejąc podłogę 24h nijak nie kontroluję kiedy skońćzy a kiedy zacznie.

Obecnie w godz. 9 - 18 klima "podtrzymuje" komfort, rano i wieczorem grzeję podłogę Junkersem.

Gdybym w tej chwili miał instalować ogrzewanie w moim domu (tak ocieplonym i tej wielkości) to dałbym kable i kanałówkę. za 15 000 zł miałbym tanio, komfortowo i z chłodzeniem, a tak za 30 000 zł (cała instalacja CO/CWU plus klima) to nie koniecznie (bo gaz drogo wychodzi).

Teraz najprostsze gree kanałowe o mocy 3,8kW dla grzania bierze 470W gdy na zewnątrz jest -1'C a w domu 21,5'C na poddaszu i 20,5'C na parterze.

(...)

Pobór przy -8'C wyszedł średnio na poziomie 500W.

Nie wiem co z tego wynika. Podajesz moc urządzenia przy temperaturze na zewnątrz, a istotne jest zużycie w kWh w odniesieniu do konkretnego domu o określonym zapotrzebowaniu.

PS. Ja wczoraj nie włączyłem ogrzewania w ogóle. Temperatura w domu utrzymywała się powyżej 23oC. Na zewnątrz w ciągu dnia ok. 0oC, za to było bezchmurnie.

Edytowane przez Barth3z

Ciężko zużycie porównywać bo odczucie komfortu może być całkiem inne w zależności od tego, czym grzejemy.

Ja na ten przykład (z wyjątkiem poprzedniej zimy) testuję grzanie klimą i "doładowanie" podłogi trochę rano trochę wieczorem.

I jeśli odniosę to do grzania samą podłogówką to wychodzi mi, że zużywam o 50% energii mniej. Klima zjada 5-6 kWh/24h, podłogówka ok. 1 m3, natomiast jeśli grzeję tylko podłogę i chce mieć ten sam komfort (te same temperatury) to zuzyję 2.5-3 m3 gazu, czyli 16 kWh vs 30 kWh.

Dodatkowo narażam się (głównie w okresach przejściowych) na niekoniecznie przyjemną podłogę wtedy, kiedy chcę (czyli wieczorem bądź rano) bo grzejąc podłogę 24h nijak nie kontroluję kiedy skońćzy a kiedy zacznie.

Obecnie w godz. 9 - 18 klima "podtrzymuje" komfort, rano i wieczorem grzeję podłogę Junkersem.

Gdybym w tej chwili miał instalować ogrzewanie w moim domu (tak ocieplonym i tej wielkości) to dałbym kable i kanałówkę. za 15 000 zł miałbym tanio, komfortowo i z chłodzeniem, a tak za 30 000 zł (cała instalacja CO/CWU plus klima) to nie koniecznie (bo gaz drogo wychodzi).

z tego co pamietam, dom masz z poddaszem. Jesteś w stanie ogrzać pokoje na górze klimą na dole?

Nie wiem co z tego wynika. Podajesz moc urządzenia przy temperaturze na zewnątrz, a istotne jest zużycie w kWh w odniesieniu do konkretnego domu o określonym zapotrzebowaniu.

PS. Ja wczoraj nie włączyłem ogrzewania w ogóle. Temperatura w domu utrzymywała się powyżej 23oC. Na zewnątrz w ciągu dnia ok. 0oC, za to było bezchmurnie.

Wynika to z tego że nawet przy cienkich izolacjach wychodzi przyzwoicie. Proszę od 1 grudnia od 7.00 do teraz poszło 62kwh. Pompa działa bez przerwy. Średnia temperatura poddasze 21,5 parter 20,5'c po pokojach.

Mój dom przy słonecznym dniu i 0 stopni na zewnątrz też sobie radzi bez ogrzewania, tylko łazienkę trzeba doładować bo okno ma od północy :)

No to moja łykając 16kWh za 8,5h ma moc 1900W, co w przeliczeniu na 24h dałoby 670W. Albo mniej, bo pewnie by się wyłączyła na chwilę.

Dzień wcześniej poszło powiedzmy 9kWh za 9 godzin, czyli przeliczając znów na 24h wychodzi 375W. Takie porównanie nie jest miarodajne.

Natomiast grzanie kanałówką i niższe temperatury nawiewu to już wzrost COP i dłużej będzie się to opłacało.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Mój dom przy słonecznym dniu i 0 stopni na zewnątrz też sobie radzi bez ogrzewania, tylko łazienkę trzeba doładować bo okno ma od północy :)

Mój z kolei radzi sobie tak że wczoraj w salonie znów mieliśmy 26*, w sypialni wietrzyliśmy wieczorem żeby zejść do 19,5* ale jednocześnie nauczony doświadczeniem wymusiłem w salonie włączenie podłogówki na dwie godziny w tanim prądzie żeby wieczorem było komfortowo ;) 6 kWh czyli 1,56 zł mnie nie zbawi a różnica w komforcie spora.

Jeżeli płytę dogrzewasz do 22,5 to musisz ładnie hajcowac w kominku. Nie wiem jak masz ocieplony dom ale zakładam ze trochę lepiej niż standard. Gdybys bez grzania w kominku utrzymywał 22.5 st na posadzce i nie miałbyś duzych zysków to w domu masz max 20.5. Brrrr.

Właśnie wróciłem do domu temperatura w salonie 23,4 brak zysków.

http://i.imgur.com/c2OacGul.jpg

Ogrzewanie o 13 nie będzie chodziło bo termostat ma histeryze 0.5 stopnia temperatura zewnętrzna 0

Temperatura płyty na 13 cm to 22,7

http://i.imgur.com/W65dHSS.jpg

Temperatura wody w instalacji przy wyłączonym grzaniu a włączonym odpowietrzeniu układu 25 stopni.

Od trzech dni nie ma kominka zużycie prądu dziś w nocy 25kWh czas grzania 4 godziny zasilanie 29stopni.

Temperatura na zewnątrz nad ranem -5, termostat ustawiony na temperaturę płyty 22.5 ale kończy grzanie przy 23. Wieczorem płyta miała 22 stopnie według czujnika. Na razie ładnie to wygląda :)

Piec ma 9KW dziś grzał ze średnią mocą 6 kW przez 4 godziny, pytanie czy jest sens zmniejszyć mu ręcznie moc do 3 kW oraz zasilanie np do 28 a wydłużyć czas grzania np do 7 godzin ?

Edytowane przez kwasniak