Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Che Che ...

"Ulotna temperatura" ...

Sam widzisz że ten czujnik pokazuje głupoty ...;)

Kupił bym inny ale kocioł Elterm musi być sterowany beznapieciowo i tylko oni zgodzili się go przerobić.

Pozostaje mi na razie sterowanie tylko temperurą płyty i szukanie czegoś lepszego. Macie jakieś propozycje?

Może go wyjąć tylko chyba będzie to brzydko wyglądać.

Edytowane przez kwasniak

Kupił bym inny ale kocioł Elterm musi być sterowany beznapieciowo i tylko oni zgodzili się go przerobić.

Pozostaje mi na razie sterowanie tylko temperurą płyty i szukanie czegoś lepszego. Macie jakieś propozycje?

Może go wyjąć tylko chyba będzie to brzydko wyglądać.

Ale po co przerabiać...?

Tu masz ze stykami bez napięcia...

http://allegro.pl/termostat-pokojowy-tygodniowy-kotla-pieca-zaworu-i6201803243.html

Oczywiście mankament ten sam pomimo że "marka" inna ...:cool:

Ale po co przerabiać...?

Tu masz ze stykami bez napięcia...

http://allegro.pl/termostat-pokojowy-tygodniowy-kotla-pieca-zaworu-i6201803243.html

Oczywiście mankament ten sam pomimo że "marka" inna ...:cool:

Czyli zostaje tylko go z tuningować albo powiesić ten co był z kotłem który ma programator tygodniowy i pogodowy. Ale nie będę miał sterowania temperatura płyty

Ten nie będzie się grzał :)

http://i.imgur.com/PxV660n.jpg

Edytowane przez kwasniak

O 22 włączyłem ogrzewanie zobaczymy o ile oszukuje przez godzinę z prawej sterowanie kotła temperatura powietrza. Zasilanie 30*

http://i.imgur.com/Dv6PDSU.jpg

Minęła godzina :) jak widać z lewej temperatura nie wiele się zmieniła 0,2* a na sterowniku kotła prawie 2*

http://i.imgur.com/104a2HA.jpg

Edytowane przez kwasniak

NIe wiem czy akurat opcja z dwoma splitami jest dobra. Tak sobie o tym mysle (bo tez mi to chodzi po głowie), split jest dobry do małego, parterowego domu. Wówczas takim spltem opędziesz prawie cały dom. Zakładając optymistyczny COP=3 w okresach przejściowych możesz zejść do 18gr za kwh... No ale gdy będziesz miał już dwa splity to kwh będzie Cie kosztowała już ok. 36gr... :( A to już jest drożej niż np. gaz lub prąd w II taryfie...

Mój dom:

... z poddaszem po podłogach..parter 65m2, poddasze 70m2....

Tak szczerze to miałem takie założenia: ->

NAJWAŻNIEJSZE: zakładam klimę w salonie bo chcę mieć KOMFORT latem (salon otwarty na korytarz i kuchnię)....a przy okazji, może obniżać koszty NCO, dlatego ma być Gree U-Crown....

...teraz drugi split (sam nie wiem czy ostatecznie go brać):

Sypialnia na poddaszu...i tu diabeł wie jak będzie wyglądał komfort latem....mam na skosach 43cm , a w suficie 60cm wełny drzewnej STEICO plus ocieplone skosy na stryszku do samej kalenicy, tylko między krokwie 16cm....jedyne okno w dachu, jest co prawda od południa, ale jest z roletą zewnętrzną....

Co do zakupu splita do salonu będzie w 100%, bo same plusy LATEM i ZIMĄ...ale ten na poddaszu w sypialni??? Latem??? może być potrzebny do chłodzenia aby zasnąć.....Zimą???? Nie lubię spać w ciepłym....max.20*...a to mogę śmiało grzać kablami.....

Więc tak naprawdę jeden jest niezbędny, ale ten drugi to tak trochę na bogato......

Instalację mam pociągniętą również do tego na poddasze.....ale tego lata 2017r.....jeszcze nie będę mieszkał i chcę sprawdzić jak będzie z tą temperaturą latem na poddaszu.....planowana przeprowadzka zima / grudzień 2017r.......więc mam trochę czasu, aby zapadła decyzja na ten drugi...

Teraz szczerze: lubimy 23*C....wiadomo łazienka więcej, sypialnia max 20*C, dom ma być grzany kablami - jak najtaniej, ale ma być komfort.... nasze 23*C....nie mam specjalnie akumulacji: bo na płycie mam jeszcze styro i tylko 5-6cm anhydrytu....założenie jest takie aby grzać kablami w taniej, ale jak tylko....będzie brakowało ciepła ma na dole dopomagać....jak to mówi Arturo72 "proteza" .....

....nie będzie brakowało -> proteza nie działa....nie mam parcia na ciepło i szum z klimy...

Czyli podsumowując: pierwsze do grzania będą kable...

Edytowane przez Hanss

O 22 włączyłem ogrzewanie zobaczymy o ile oszukuje przez godzinę z prawej sterowanie kotła temperatura powietrza. Zasilanie 30*

http://i.imgur.com/Dv6PDSU.jpg

Minęła godzina :) jak widać z lewej temperatura nie wiele się zmieniła 0,2* a na sterowniku kotła prawie 2*

http://i.imgur.com/104a2HA.jpg

Ja obstawiam że masz jednak w płycie ok 26* ...

Prawie 24* w chałupie nie zrobi się z niczego ...

Co masz na podłodze w okolicach czujnika ...?, Panele, płytki ...?

Temperatura wody w instalacji to zasilająca czy powrotna ...?

Koło czujnika mam płytki przy zasilanie 30* powrót 26*

Czujnik w termostacie już na wierzchu zobaczę wieczorem jak się będzie teraz zachowywał. Musiałem zrobić od nowa korektę bo po wyjęciu pokazywał 20.5 a przed 23.4. Ustawiłem średnią z tych trzech na 23.5

Edytowane przez kwasniak

Koło czujnika mam płytki przy zasilanie 30* powrót 26*

Czujnik w termostacie już na wierzchu zobaczę wieczorem jak się będzie teraz zachowywał. Musiałem zrobić od nowa korektę bo po wyjęciu pokazywał 20.5 a przed 23.4. Ustawiłem średnią z tych trzech na 23.5

Czy to oznacza, że miałeś faktycznie 3 stopnie mniej w domu niż pokazywał? :)

Czy to oznacza, że miałeś faktycznie 3 stopnie mniej w domu niż pokazywał? :)

Pokazywał dobrze bo ma możliwość kalibracji ale tylko wtedy jak nie działało ogrzewanie a jak działało to temperatura była zakłamana bo czujnik się grzał od przekaźnika, musiałem ustawiać 24.5 na sterowniku żeby mieć w domu 23 później zmieniłem na grzanie według temperatury płyty i znalazłem taką dzięki której miałem moje 23 w domu. Teraz powinny być wskazanie realne podczasz działania ogrzewania.

Nawet byłem zdziwiony o jakiej bezwładności płyty wy piszecie skoro w godzinę temperatura rośnie o 2-3 :) A nie wpadłem na pomysł żeby porównać temperatury na różnych termometrach podczasz grzania.