asolt 13.12.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Tak tak. To chyba oczywiste. Zrób wkład o elektrowni, sprzedawcy, dystrybutor ... Oczywiście że nie będą wydawać. Tak jak nie dostaniesz pozwolenia na wpiecia do kanalizacji z deszczowka jak sieć jest przeciazona. A dlaczego mają nie wydawac jezeli bedą warunki techniczne do zwiekszenia mocy, oczywistym jest gdy brak tych warunków ze takiej zgody nie będzie. Dystrybutor chce energie sprzedawac bo od tego jest, a nie od utrudniania zycia odbiorcom i sztucznego zmniejszania sprzedazy poprzez chociazby brak zgody na zwiekszenie mocy. Co wpiecia deszczówki do sieci kanalizacyjnej to chyba zaden zakład wodociagów i kanalizacji nie wydaje zgody, a przynajmniej nie słyszałem o takiej praktyce Edytowane 13 Grudnia 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 To nie jest próba zrobienia 'dobrze" komus tylko tutaj tez jest rachunek ekonomiczny. Po pierwsze elektrownie chcą sprzedawać jak najwięcej energii elektrycznej bo z tego zyją. Do energi doliczana jest akcyza VAt - jeżeli tutaj bedzie jakaś obnizka to moga zrobic 17 groszy za Kwh. Co to za problem nie brac akcyzy z tego co teraz nie ma ? Dlaczego rzad ma to zrobić? - bo lepiej zmniejszyc gdzieś tam np akcyze a później nie ponosic miliardowych kosztów kar zwiazanych z pakietem klimatycznym. JAKOBY 1 tona wegla spalana w zwykłym piecu produkuje 9 x więcej syfu niz gdy jest spalana w zmodernizowanej elektrowni. Więc jest jednak zasadnicza róznica pomijając ze do domowych spalarni trafia tez coś jeszcze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.12.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 nie wiem czy to prawda - ale rozmawiałem z osoba która jest w temacie (właściciel wiatraka itp. ) i usłyszałem że podobno ustalono kwotę tego prądu do grzania na 70 zł za MWh.. jak dojdzie do tego przesyłowa (u mnie około 10gr) to faktycznie to co piszecie o 17gr za kWh jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.12.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jak by ktoś potrzebował to jest sterownik który ma odpowiedni program dla ogrzewania kablami itp...http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5771742439&ref=last-visitedŻadnych przekłamań temperatury Histereza od 0,2* i od 0,4* dla podłogi ustawiane oddzielnieProgramator tygodniowy który można ustawić nawet co godzinę na przemian ...I najważniejsze... można ustawić minimalną temperaturę podłogi która będzie pilnowania niezależnie od temp pomieszczenia ...Jedynym drobnym mankamentem jest zasilanie bateryjne i konieczność zastosowania dodatkowego stycznika/przekaźnika do załączania ogrzewania bo sterownik ma tylko wyjście zamykające obwód o małym obciążeniu ...Właśnie się nim bawię i jak dla mnie rewelacja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 15.12.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jedynym drobnym mankamentem jest zasilanie bateryjne i konieczność zastosowania dodatkowego stycznika/przekaźnika do załączania ogrzewania bo sterownik ma tylko wyjście zamykające obwód o małym obciążeniu ... Właśnie się nim bawię i jak dla mnie rewelacja ... Czyli mam rozumieć że do mojego beznapieciowego pieca Eltermu będzie się nadawał ? Podoba mi się histeryza bo obecna minimalna 0,5 jest za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Czyli mam rozumieć że do mojego beznapieciowego pieca Eltermu będzie się nadawał ? Podoba mi się histeryza bo obecna minimalna 0,5 jest za duża. Będzie się nadawał... Wystarczy podłączyć dwa kabelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 16.12.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Będzie się nadawał... Wystarczy podłączyć dwa kabelki... W takim razie biorę jest nawet na allegro za 130 złotych mam nadzieję że faktycznie temperatury są prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 16.12.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jak by ktoś potrzebował to jest sterownik który ma odpowiedni program dla ogrzewania kablami itp... http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5771742439&ref=last-visited ... można ustawić minimalną temperaturę podłogi.... W aukcji napisali : wbudowany czujnik pokojowy Ma tez dodatkowy zewnętrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jak by ktoś potrzebował to jest sterownik który ma odpowiedni program dla ogrzewania kablami itp... http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5771742439&ref=last-visited Żadnych przekłamań temperatury Histereza od 0,2* i od 0,4* dla podłogi ustawiane oddzielnie Programator tygodniowy który można ustawić nawet co godzinę na przemian ... I najważniejsze... można ustawić minimalną temperaturę podłogi która będzie pilnowania niezależnie od temp pomieszczenia ... Jedynym drobnym mankamentem jest zasilanie bateryjne i konieczność zastosowania dodatkowego stycznika/przekaźnika do załączania ogrzewania bo sterownik ma tylko wyjście zamykające obwód o małym obciążeniu ... Właśnie się nim bawię i jak dla mnie rewelacja ... Tak jeszcze dodam dla informacji... Producent podaje że do podłogi musi być podłączony ich oryginalny czujnik ale obadałem że ma dokładnie takie same parametry jak ten od sterowników ESCO... http://allegro.pl/czujnik-podlogowy-uniwersalny-ntc-marki-esco-10k-i6040860925.html I jest kilkakrotnie tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 W aukcji napisali : Ma tez dodatkowy zewnętrzny? Zewnętrzny = podłogowy Są też inne wersje tego sterownika które mają możliwość podłączenia temp zewnętrznej i jest ona pokazywana na przemian z temperaturą podłogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.12.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Mam pytanie, na jakiej głębokości w płycie dajecie czujniki temperatury? Pomyślałem, że wytnę kątówką płytki rowek na powierzchni płyty żeby położyć kabel i czujnik, zachlastam to jakims gipsem i położę panele. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.12.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Mam pytanie, na jakiej głębokości w płycie dajecie czujniki temperatury? Pomyślałem, że wytnę kątówką płytki rowek na powierzchni płyty żeby położyć kabel i czujnik, zachlastam to jakims gipsem i położę panele. Co o tym sądzicie? a po co ci ten czujnik? ja dałbym jak najbliżej paneli, jeśli ma służyć np. do utrzymywania komfortowej temperatury podłogi (bo to temperatura powierzchni podłogi jest dla mieszkańców najważniejsza a nie temperatura płyty. umieszczenie go głębiej spowoduje też brak jego reakcji na zyski słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 W takim razie biorę jest nawet na allegro za 130 złotych mam nadzieję że faktycznie temperatury są prawidłowe. A ten za 130pln to nie jest w innej wersji...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.12.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 a po co ci ten czujnik? ja dałbym jak najbliżej paneli, jeśli ma służyć np. do utrzymywania komfortowej temperatury podłogi (bo to temperatura powierzchni podłogi jest dla mieszkańców najważniejsza a nie temperatura płyty. umieszczenie go głębiej spowoduje też brak jego reakcji na zyski słoneczne. No właśnie tak jak napisałeś. Będę brał dane z czujnikow umieszczonych w wylacznikach światła i w podlodze. Na tej podstawie odczytam temperatury powietrza i plyty i sklecę jakiś algorytm sterujacy pracą Kospela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 17.12.2016 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 A ten za 130pln to nie jest w innej wersji...?? Wersja V3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2016 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Wersja V3 Model 290 czy 292 ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 17.12.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) model 290 czy 292 ...? st292-v3 używany faktura zakupu z 08.11.2016 jeszcze ma takie siłowniki http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6643063282 Edytowane 17 Grudnia 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 22.12.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Sterownik doszedł nie miałem za wiele czasu na testy ale zaważyłem ze sterowanie temperatura posadzki odbywa się na zasadzie jak "spadnie to grzeje" nie można zaprogramować godzin ani dni tylko widełki temperatury.Dobrze ze wróciłem na chwile do domu bo ustawiłem temperaturę posadzki 26-27 i włączyło się ogrzewanie w drogiej taryfie . Temperatura powietrza ustawiona na 23 grzanie od 1 do 6 . Tak miałem ustawiona poprzednio tylko nie powietrza a 26 płyty . Kaganiec temperatury płyty wyłączyłem ale podgląd temperatury został. Zobaczymy jak to się sprawdzi. Jasiek można ustawić żeby chodziło to razem tylko w godzinach zaprogramowanych ? Edytowane 22 Grudnia 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Sterownik doszedł nie miałem za wiele czasu na testy ale zaważyłem ze sterowanie temperatura posadzki odbywa się na zasadzie jak "spadnie to grzeje" nie można zaprogramować godzin ani dni tylko widełki temperatury. Dobrze ze wróciłem na chwile do domu bo ustawiłem temperaturę posadzki 26-27 i włączyło się ogrzewanie w drogiej taryfie . Temperatura powietrza ustawiona na 23 grzanie od 1 do 6 . Jasiek można ustawić żeby chodziło to razem tylko w godzinach zaprogramowanych ? Obniż sobie temperaturę minimalną podłogi do takiego poziomu aby się nie załączało i tyle ... Temperatura pokojowa wedle komfortu i godzin taniego prądu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 25.12.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 witam mam płytę 25cm jest szlifowana bo miały być maty woodtec +panel ale zastanawiam się nad kablami i teraz mam dylemat jaka ma być wysokość wylewki nad kablami bo zostaje mi wszystkiego 2cm w tym panel 1cm i mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts