Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

obecnie ogrzewanie mam ustawione w godz. 4-5,50 i 13,30-14,50 temperatura wody 47st C, czy będzie jakaś różnica jak zmniejszę temperature wody do powiedzmy 40 st C i wydłuże czas? chodzi mimo to czy lepiej ładować krócej i wyższą temperaturą, czy dłużej niższą temperaturą?

obecnie ogrzewanie mam ustawione w godz. 4-5,50 i 13,30-14,50 temperatura wody 47st C, czy będzie jakaś różnica jak zmniejszę temperature wody do powiedzmy 40 st C i wydłuże czas? chodzi mimo to czy lepiej ładować krócej i wyższą temperaturą, czy dłużej niższą temperaturą?

Jak piszesz - skoro masz akumulację, lepiej dłużej niższą temperaturą. Mniejsze wahania temperatury płyty. Zacznij od dużo niższej temperatury zasilania.

U mnie: 0:10-6:50 oraz 13:10-15:50 (prawie 10 h taniej taryfy). Kocioł załącza w tych okienkach wg potrzeb - sterownik naścienny pokojowy. Zaczynam od 2 kW (zasilanie ok. 30*C), później kocioł automatycznie przeskakuje na 4 kW (zasilanie ok. 32-33 *C).

Edytowane przez budowlany_laik

Jak piszesz - skoro masz akumulację, lepiej dłużej niższą temperaturą. Mniejsze wahania temperatury płyty. Zacznij od dużo niższej temperatury zasilania.

U mnie: 0:10-6:50 oraz 13:10-15:50 (prawie 10 h taniej taryfy). Kocioł załącza w tych okienkach wg potrzeb - sterownik naścienny pokojowy. Zaczynam od 2 kW (zasilanie ok. 30*C), później kocioł automatycznie przeskakuje na 4 kW (zasilanie ok. 32-33 *C).

Jaki masz kocioł, że możesz ręcznie ustawiać moc? Mój kospel sam dobiera odpowiednią i nie mam wpływu, jedynie mogę obserwować jak skacze, 12kw, 4kw, 8kw.

CO w grudniu 651 kWh, w sumie za cały sezon 1291 kWh. rok temu 525 kWh, a całość 1073 kWh. w sumie jestem zadowolony - słońca znacznie mniej niż rok temu, a temperatura średnia niższa o ponad 4°C wg niedalekiej stacji meteo.

kończy nam się umowa z Duonem i już 7 tygodni czekamy na kuriera z umową z Tauronem. załatwialiśmy przez telefon i zawsze jest jakiś problem:

- zapomnieli wysłać,

- wysłali ale nie doszło

- potem okazuje się że nie wysłali, bo zapomnieli o czymś

- wysłali, ale kurier zapodział

- kurier powiedział, że nikogo nie było w domu i nikt nie odbiera telefonu (oczywiście to kłamstwo).

- reklamowali usługę kurierską, będzie na 100% dzisiaj

no i nie ma...

pani uspokaja że umowa obowiązuje, ale mam wątpliwości czy można im ufać. poza tym chcemy zmienić taryfę na G12W. mamy to zrobić do dwóch tygodni po podpisaniu umowy, ale umowy jak nie było tak nie ma.

CO w grudniu 651 kWh, w sumie za cały sezon 1291 kWh. rok temu 525 kWh, a całość 1073 kWh. w sumie jestem zadowolony - słońca znacznie mniej niż rok temu, a temperatura średnia niższa o ponad 4°C wg niedalekiej stacji meteo.

kończy nam się umowa z Duonem i już 7 tygodni czekamy na kuriera z umową z Tauronem. załatwialiśmy przez telefon i zawsze jest jakiś problem:

- zapomnieli wysłać,

- wysłali ale nie doszło

- potem okazuje się że nie wysłali, bo zapomnieli o czymś

- wysłali, ale kurier zapodział

- kurier powiedział, że nikogo nie było w domu i nikt nie odbiera telefonu (oczywiście to kłamstwo).

- reklamowali usługę kurierską, będzie na 100% dzisiaj

no i nie ma...

pani uspokaja że umowa obowiązuje, ale mam wątpliwości czy można im ufać. poza tym chcemy zmienić taryfę na G12W. mamy to zrobić do dwóch tygodni po podpisaniu umowy, ale umowy jak nie było tak nie ma.

Jakie będziesz miał warunki w tauronie na g12w?

Jakie będziesz miał warunki w tauronie na g12w?

tania - niecałe 25 gr, droga niecałe 62 gr. tania w godz. 13-15, 22-06 oraz soboty, niedziele i święta. rejon gliwicki.

obecnie moja tania taryfa w Duon wynosi niecałe 19 gr, droga ponad 70 gr, ale mam G12. po zmianie rachunki za CO i CWU wzrosną, ale myślę że całkowity koszt prądu będzie podobny do obecnego (głównie dzięki większej ilości tanich godzin dla prądu bytowego)

31-12-2014 - 31-12-2015 cały prąd

I - 1029 kWh * 0,67,- = 690zł

II - 10696 kWh * 0,27,- = 2890zł

(sezon grzewczy X 2015 - V 2016 7400 kWh koszt 1998zł)

31-12-2015 - 31-12-2016 cały prąd

I - 1025 kWh * 0,67,- = 687zł

II - 11907 kWh * 0,27,- = 3215zł

grzanie od X do dziś - 3370 kWh

Kurcze chyba pierzecie i myjecie naczynia w nocy .My od paru lat mamy stałe zużycie roczne bytowe 3000 kWh.

tania - niecałe 25 gr, droga niecałe 62 gr. tania w godz. 13-15, 22-06 oraz soboty, niedziele i święta. rejon gliwicki.

obecnie moja tania taryfa w Duon wynosi niecałe 19 gr, droga ponad 70 gr, ale mam G12. po zmianie rachunki za CO i CWU wzrosną, ale myślę że całkowity koszt prądu będzie podobny do obecnego (głównie dzięki większej ilości tanich godzin dla prądu bytowego)

Ja dostałem coś takiego, oferta z wczoraj:

g12W za kwh:

tania 0,2642 zł brutto w tym przesył.

droga - 0,7136 brutto w tym przesył.

Do tego dochodzi: dystrybucja stała 8,45 zł, przejściowa 3,87 zł, abonamentowa 0,98 zł ceny brutto.

A dla g13 za kwh:

1 szczyt 0,5158 zł brutto z przesyłem.

2 szczyt 0,8154 zł brutto z przesyłem

3 poza szczytem i weekendy oraz wolne w cenie 0,2799 z przesyłem brutto

pozostałe opłaty takie same jak dla g12w.

Kurcze chyba pierzecie i myjecie naczynia w nocy .My od paru lat mamy stałe zużycie roczne bytowe 3000 kWh.

To fakt pralka, zmywarka, cwu, ogrzewanie chodzi w 99% w tanim prądzie ponieważ jest taka możliwość programowania.

Reszta normalnie jak komu pasuje i dobrze nam z tym :)

Wszystkiego Najlepszego w 2017 roku.

U nas listopad 1358,2 kWh nCO. W zeszłym roku 944,1 kWh. Ktoś mi tu krakał - chyba Przemek Kardyś - że jak się dzieciak pojawi to podniosę temperaturę bo to bo tamto, a ja się upierałem że nie.... Zwracam honor ;) podniosłem i gotujemy się w 23,5*. Ale od jutra schodzimy w dół tak żeby przez styczeń stopniowo obniżać temperaturę bo faktycznie niezdrowo ale berbeć swój okres adaptacyjny mieć musiał.

W grudniu 6 dni słonecznych przy 14 dniach słonecznych grudnia 2015 !

Odszczekuję również to, że zimy ma nie być ;) już jest

Sporo niższa temp. zewnętrzna

zeszły rok grudzień 5,45*

ten rok 1,25* - średnia z zapisów najwyższej temp. w ciągu dnia (bez temperatur nocnych)

Od początku sezonu 2457 kWh na nCO.

Edytowane przez M.A.G.