Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z zasłyszanych ciekawostek, kolega mówił ostatnio, że znalazł w domu rodzinnym taka starą około stuletnią książkę o dzieciach i ich chowaniu, i ponoś jest tam napisane, że jak urodzi się dziecko w domu, to warto trochę nagrzać dom.... do ok 16*C :p

Bo jeszcze na początku wieku XX nawet u książąt angielskich temperaturę 16* uważano za luksusową , takie czasy ( a może tacy ludzie ) wtedy byli

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to niby czemu jak dziecko jest to trzeba mieć 23.5 stopnia?

Za grudzień taryfa I 190kWh Taryfa II 1004 kWh

zeszły rok taryfa I 380kWh taryfa II 1000 kWh

Generalnie u mnie taniej w tym roku :)

Tak jakoś ludzie powszechnie twierdzą ( i co gorsza robią) że jak małe dziecko w domu to temperatura do góry , a później mają tego konsekwencje .

Bo jeszcze na początku wieku XX nawet u książąt angielskich temperaturę 16* uważano za luksusową , takie czasy ( a może tacy ludzie ) wtedy byli

Z zasłyszanych ciekawostek, kolega mówił ostatnio, że znalazł w domu rodzinnym taka starą około stuletnią książkę o dzieciach i ich chowaniu, i ponoś jest tam napisane, że jak urodzi się dziecko w domu, to warto trochę nagrzać dom.... do ok 16*C :p

A to niby czemu jak dziecko jest to trzeba mieć 23.5 stopnia?

Za grudzień taryfa I 190kWh Taryfa II 1004 kWh

zeszły rok taryfa I 380kWh taryfa II 1000 kWh

Generalnie u mnie taniej w tym roku :)

Tak jakoś ludzie powszechnie twierdzą ( i co gorsza robią) że jak małe dziecko w domu to temperatura do góry , a później mają tego konsekwencje .

Jesteśmy bardzo dalecy od tego żeby dziecku robić w domu tropiki ale.....

Musieliśmy zmienić plany bo tydzień w szpitalu z temperaturą 24-25* żeby mamy mogły chodzić porozbierane, zaowocował przymusem podniesienia temp. w domu żeby maluchowi nie zafundować od razu 21,5* w częsci dziennej i 19* w sypialni (do takich temperatur zejdziemy przez cały styczeń bo tak jest dla nas komfortowo). 6* różnicy w ciągu 40minut to spory szok dla takiego maluszka. Do wszystkiego należy podejść z rozsądkiem.

A masz dzieci?

Ja mam 3-kę i z doświadczeń własnych wiem, że wygrzewanie rozsądne nie jest. Optimum to 20-22'C. Oczywiście niemowlę bliżej górnych barier :). Co do doświadczeń, to miałem okazję mieszkać z 1 synem w budynku gdzie temperatury zimą nie rozpieszczały (nocami nawet po 17'C dzień około 20). Dzieciak jest zdrowy i nic go nie bierze poważniejszego. Drugi syn był wygrzewany w temperaturach około 23-24'C (większość czasu u teściów) i ciągłe problemy z chorobami. Trzecie dziecko które generalnie przebywa w domu z żoną temperatury średnie dobowe od 20,5-22'C i jest ok.

Jaki masz kocioł, że możesz ręcznie ustawiać moc? Mój kospel sam dobiera odpowiednią i nie mam wpływu, jedynie mogę obserwować jak skacze, 12kw, 4kw, 8kw.

Mam kombinację z dodatkowym przekaźnikiem, który najpierw załącza jedną grzałkę, później dopiero drugą - trzecia na emeryturze.

A masz dzieci?

ja mam dwoje - w mieszkaniu mieliśmy około 20-21 normalnie, obie córki spały na dworze do około 3 lat po 2-3 godziny nawet w zimę przy mrozach - dopóki nie poszły do zerówki nie wiedzieliśmy co to zaziębienie, teraz mamy w domu maksimum 22* i tez nie narzekamy..

Jak już wszyscy podsumowują - Do 1.01 poszło od poczatku sezonu na CO (bez CWU) 3058kWh - zeszły sezon 2760 kWh - różnica taka że w kilku pomieszczeniach od około miesiąca podniosłem temperatury o 0.2* (wtedy co pytałem o różnice w zuzyciu) - no i było chłodniej..

U mnie licznik CO stanął na 7000kWh startował w październiku z 4600kWh. Od początku sezonu 2400kWh z czego połowa w Grudniu. W grudniu nie używaliśmy klimy i jeden ze sterowników wariował- zawieszał się. Mieliśmy cieplutkie podłogi w salonie :D

CWU już nie spisuję 8 - 9 kWh na dobę.

Klima chłodziła, jak przegrzałem podłogówką :D

Poważnie? Ja w domach o super izolacjach nie polecam dużej akumulacji w podłodze znam przypadki z USA gdzie podlogowka tego typu robiła niemałe problemy z przegrzaniem zimą. Nawet ostatnio też ktoś o tym pisał gdzieś na jakiejś stronie.